Star ​Wars: A klónok háborúja (Star Wars: A klónok háborúja 1.) 27 csillagozás

Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szerte ​a galaxisban a klónháború tombol. A jediből lett sith nagyúr, Dooku gróf vezetésével a szeparatisták kitartóan nyomulnak előre, egyre több világ esik el vagy hódol be az ügyüknek. Palpatine főkancellár irányítása alatt a Köztársaság hősiesen küzd ellenük klónozott katonákból állított roppant seregével és jedi tábornokaival.
Anakin Skywalker, akit egy ősi jövendölés nyomán a „Kiválasztott”-nak hisznek, aki arra rendeltetett, hogy egyensúlyt teremtsen az Erőben, immár jedi lovagként harcol mestere, Obi-van Kenobi felügyelete alatt. A halál lehetősége mindvégig ott lebeg fölötte… és túlélési esélyeit csöppet sem növeli az új tanítvány érkezése: Ahsoka, egy forrófejű, tapasztalatlan, tizennégy éves padavan. Anakin azonban nem kérdőjelezheti meg a parancsot; Obi-vannal együtt olyan küldetésre indulnak, amelyben semmiképpen nem szabad kudarcot vallaniuk.
Jabba drága kicsi fiacskáját elrabolták, és amikor az őrjöngő apa a jedikhez fordul segítségért, Anakin, Obi-van,… (tovább)

Eredeti mű: Karen Traviss: The Clone Wars

>!
Pro-Book, Nyíregyháza, 2008
316 oldal · ISBN: 9789639901032 · Fordította: Nemes István

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Ahsoka Tano · Dooku gróf · Asajj Ventress · Rex százados · Wullf Yularen


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
PAVideoStudio
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

A The Clone Wars animációs mozifilm regényváltozata a film és a tv-sorozat által ihletett ötkötetes regénysorozat első része, mely a film végleges változatának elkészülte előtt jelent meg, és belső monológokkal is szolgál.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/bsZvpRBeyqk

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

4 hozzászólás
>!
Millázs 
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Első Star Wars-os regényem és el kell mondanom, hogy tetszett, mert…

1. …a klón katonákat megismerhettem jobban emberi oldalukról, a bajtársiasságukat és a humorukat emelném ki leginkább.

2. … Dooku gróf szemszöge is tisztább lett a számomra (a jedik a korrupt Köztársaság kiszolgálói és fenntartói. Ez is egy nézőpont. Az igazságnak sok arca van.)

3. …egy hutt bébi is lehet cuki. (?)

4. … Anakinnak padavanja lesz. (A nyalóka visszanyal esete.)

5. …telefonnal olvastam. Egyes személyekről, fogalmakról, harci gépekről fogalmam se volt, google, és máris el tudtam képzelni a csatajeleneteket.

>!
Hippoforaccus
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Ez volt a harmadik klónok háborúja sorozat megkönyvesítés, amit olvastam és azt kell mondjam, hogy ez már valami!
Nekem nagyon bejött, más szemlontból adja elő a történetet, mint a sorozat, kellő háttérinfóval és érzelmi betekintéssel a karakterek gondolataiba (bár Ventress nyafoghatna egy kicsit kevesebbet). Sorozat rajongóknak kötelező, de aki most kezdené el nézni, annak is ajánlom, de csak az első évad után.

5 hozzászólás
>!
Ikarosz
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Mivel már olvastam Karen Traviss több könyvét is, ezért csalódásként éltem meg. Úgy éreztem, hogy vagy rövid volt a határidő vagy nagyon megkötötték az írónő kezét, és nem tudott kibontakozni. Azért volt néhány szófordulat, aminél némi elégedettség töltött el, de ez kevés volt az üdvösséghez.

1 hozzászólás
>!
MortuusEst
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Hát. Ajándékba kaptam. Star Wars. (Rosszat inkább nem írok.)

>!
Trillian26
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Jó könyv volt. Értek benne meglepetések (Jabbának van fia, Anakinnak pedig padavanja). Aztán pár fejezettel később rájöttem hogy én egy részletet már láttam egyszer az egyik fejezetből. A film grafikája akkor nem tetszett, és sorozatnak hittem, úgyhogy elkapcsoltam róla. Mostmár, így, hogy elolvastam a könyvet elég valószínű hogy megnézem a filmet is, mert tetszett a történet. Mint bármelyik másik könyvben, itt is élveztem hogy beleláthatok a szereplők gondolataiba. Anakin viselkedése számomra picit furcsa volt, nem így emlékeztem rá a Sötét Nagyúr-trilógiából, Ashoka pedig nem igazán lopta be magát a szívembe, de ezen talán a sorozat következő része változtatni fog.

2 hozzászólás
>!
Netti96
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

A párom kedvence a klónok, és valamelyest már értem, hogy miért és szándékomban áll a többit is elolvasni. Tetszett, hogy szemszögváltás volt és másik oldalról olvashattam a történetet. És mivel érzelmekre épített, még inkább megszerettem. Emellett a harcokat emelném még ki, hogy igazán élveztem, úgy ahogy le volt írva, teljesen 100%-ban el tudtam képzelni.
És igen, szó volt Anakin (számomra kicsit érdekes karakterként volt feltüntetve) tanítványáról is. Dooku grófot is mélyebben megértettem.
Az SW rajongóknak csak ajánlani tudom!

>!
Csokky
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Karen Traviss könyveit mindig szívesen olvasom. Ezt pedig különös izgalommal vettem a kezembe, hiszen a filmet még anno a moziban láttam, és nagyon kíváncsi voltam rá, hogy mennyiben lesz más.
Azt kell mondjam, hogy – nem meglepő módon – sokkal jobban sikerült mint az animációs film. Sokkal közelebb hozza a háború borzalmait, a katonák gondolatait. Nagyon tetszett, ahogy bemutatta Anakin folyamatos vívódását saját magával, és azt, ahogy a félelmei egyre jobban sarokba szorítják, míg végül enged az ebből fakadó dühének.
Remélem, a másik két kötet is hasonló színvonalú lesz! :)

>!
Saille P
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Csodálatos könyv, igaz leginkább a film története, de mivel főleg Anakin (ill.Rex) szemszögéből látjuk a dolgokat, ezért van amiben több mint a film, és van amiben kevesebb.
Nagyon tetszenek a harci leirások, és a katonák lelkivilágának, a bajtársiasság lényegének bemutatása, látszik, hogy az író Karen, volt hadvédelmi tudósító, rendőrségi szóvivő is.
Élveztem Kenobi és Skywalker csipkelődéseit, Rex gondolatait, Ashoka harciasságát…
Sokakkal ellentétben megkedveltem Ashokát, tetszett, hogy egy kis ragadozónak festették le, igy már erthetőbbek voltak a reagálasai.
Az is érdekes, hogy Kenobit mindenki mennyire másképp látja: Anakin hol meg akar felelni neki, hol lázad ellene, Rex tűzbe menne érte, Ashoka tiszteli, még Jabba is elismeri, Ventress szerint viszont sokat beszél és öntelt. De abban mindenki megegyezik, hogy visszafogott, ám pokolian ügyes és veszélyes.
Anakin bezzeg „egyszerűbb”, mindig vakmerő, kemény, mégis gyötrödő, aki majdnem mindig másokat hibáztat, mint Ventress is. Viszont vegtelenül lojális az embereihez es aranyos, ahogy összeszoknak Ashokával.
És előkerül Dooku nagy traumája is, a Galidraanon történtek, ami Jango Fettel és Dooku kiválásával volt anno kapcsolatban

Az is tetszik, hogy utalgatnak más művekre is, mint A klónok támadása, Az álmok bolygója, stb.
Az biztos, ezután a könyv után az ember még többet akar olvasni a csatákról, a klónokról és a klónháború kalandjairól!


Népszerű idézetek

>!
Saille P

– Feleslegesen lelövetni magad nem hősiesség, hanem ostobaság.
Rex a homokban csúszva bevágodott mellé, és lenyomta Anakin felemelt fejét. Fölöttük téglaport-és darabokat robbantott ki a falból egy lövedék.
– Igen uram, az. Hajtsa le a fejét!
– Érzékelem a közeledő lövedékeket, Rex.
– Oké, akkor az én kedvemért.

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Rex százados
>!
Saille P

Kenobi megsimogatta a szakállat, de nem azzal a megfontolt „fontos dolgokon töprengek” mozdulattal, hanem kapkodva, mintha egy kétségbeesett nyögést próbálna elfojtani.
– Pont ez hiányzott, Anakin!

150. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

A Jedi Tanács engem sem akart. Lévén a Kiválasztott, nem számíthattam semmire. Yoda mester nem akart kiképezni és Windu sem.

A Jedi Tanács minden egyes tagja talált magának fontosabb teendőket, mint hogy segítsen neki kitalálni, mi az a rettenes, galaxist átformáló erő, amit neki tulajdonítottak, és hogyan élhetne annak árnyékában.
Még most sem volt benne biztos.
Visszaemlékezett arra, ahogy ott állt a hatalmas, csillogó Jedi Tanácsteremben; félelem, megvetés és zavarodottság vette körül – miféle mesterek azok, akik összezavarodnak, amikor ő az, akit elszakítottak mindentől, amit ismert, és azt mondták neki, hogy a sorsa elrendeltetett? –, és érezte, hogy az egyetlen személy, aki törődik azzal, hogy él-e vagy meghal, Qui-gon Jinn mester volt. És azok megtiltották neki, hogy kiképezze a Kiválasztottat.
Qui-gon viszont nem törődött a Jedi Tanács utasításával. Kiképezte őt, még ha hivatalosan nem is volt a padavanja.

Miert gondolok erre most? Nem hagytam már rég magam mögött? Nem szereztem már épp elég emléket, ami átvehetné a helyét? Miért ragaszkodom meg mindig Qui-gon mesterhez?

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Jedi Tanács · Mace Windu · Qui-Gon Jinn · Yoda
>!
Saille P

Megért egy próbát – vélte Kenobi. – Oké, hátráljunk! Legalább ez meggyőzővé teszi, hogy azért vonulunk vissza, mert rádöbbentünk, hogy bajban vagyunk.
– Uram, ez elég meggyőzőnek fog tűnni, mivelhogy tényleg bajban vagyunk.
Kenobi ránezett. Egy napon, gondolta Rex, majd úgyis megröhögtetlek

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Rex százados
>!
PAVideoStudio

Nagyon vékony a határvonal a közömbösség és az erkölcstelenség között. Sőt talán nincs is vonal egyáltalán.

DOOKU GRÓF

71. oldal, 5. fejezet - A klónok háborúja (Pro-Book, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf
>!
Saille P

Igen, leültem tárgyalni a megadás feltételeiről egy csésze tarinetea mellé Ndoritóval. Úriemberhez méltatlanul kezdett viselkedni, amikor rádöbbent, hogy az ő megadásukról beszélünk. Nem tanultak ezek jó modort? Meg csak édes teasüteménnyel sem kínált.

KENOBI TÁBORNOK magyarázata a „megadás”-ról

95. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

Anakint az ilyen gesztusok – valódi aggódás, akármilyen furcsa megfogalmazásban is – miatt érezte úgy, hogy bármivel kepes lenne megbírkózni. Élvezte a kétségbeesett helyzetekben kovácsolodó bajtársiasságot. Még ebben a sarokba szorított helyzetben is tudta, hogy valaki vigyázz a hátára, és nem azért, mert ő a Kiválasztott, vagy mert tiszt, hanem mert a mellette kuporgó katona a bajtársa. És Anakin is megtette volna ugyanezt érte.
Ez nem az a derűs elfogadás volt, amit Kenobi próbált belénevelni – ezt Qui-gon jobban értette volna.

153. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn · Rex százados
>!
Saille P

Nem tudom definiálni, ki a hős. Csak azt tudom, olyasvalaki, akit valószínüleg észre sem veszel, ám amikor rájössz, mit tett, és milyen szerényen tette, soha nem tudsz szabadulni az érzéstől, hogy téged kisebb vászonból szabtak, és azon kapod magad, hogy egyszeriben sokkal jobban sért a szájhősök hetvenkedése, mint általában.

YULAREN ADMIRÁLIS, Köztársasági Flotta

227. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hősök · Wullf Yularen
>!
Saille P

Ez végképp kizárt. Kenobi biztosan nem adná meg magát, legalábbis anélkül biztosan nem, hogy ne figyelmeztetné Rexet. De ha fogságba esett…Nem. Kenobi csak trükközik Ndoritóval, időt akar nyerni.
Biztosan nem halt meg. És ez azt jelenti, hogy még mindig megnyugtatóan veszélyes.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Rex százados
>!
Saille P

Kenobi ránézett, egyik szemöldöke kissé megemelkedett. Mintha mosoly bújkált volna a szakálla alatt. Aztán elenyészett, ahogy ráébredt, mire gondol Anakin.
– Igen, tudom, mit művel veled a háború – mondta végül Kenobi. Sose kérte Anakint, hogy beszéljen róla, bár időről-időre éreznie kellett fájdalmát az Erőben. De ezt nemcsak a háború okozta. Kenobi sosem tudakolta a részleteket, hogy mi történt a Tatuinon, és hogy ezt taktikából vagy érdektelenségből tette, Anakin nem tudta eldönteni.
– Nos, akkor elég idős vagy ahhoz, hogy valamivel lazábban bánj vele.
Te nem tudod, mit jelent szeretni, mester. Sem azt, mit jelent elveszíteni a szeretteidet. Te még a saját anyádat sem ismerted.
Anakinnak még nem sikerült annyira kiismernie egykori mesterét – és még mindig mesternek szólította és ekként is gondolt rá –, hogy ez a félmosoly, bármily őszintének tűnt is, valójában nem gúnyolódás volt-e. Néha úgy érezte, Kenobi jelenti számára a stabilitást és a biztonságot; máskor pedig basáskodó, idősebb testvérnek látta, aki nemcsak, hogy hátráltatta őt, de versengett is vele.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Tatuin

A sorozat következő kötete

Star Wars: A klónok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Andy Weir: A marsi
Frank Herbert: A Dűne
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Ray Bradbury: Marsbéli krónikák – Kisregények és elbeszélések
Isaac Asimov: Robottörténetek I-II.
Michael Crichton: Jurassic Park
Stephenie Meyer: A burok
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?