Star ​Wars: A klónok háborúja (Star Wars: A klónok háborúja 1.) 30 csillagozás

Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szerte ​a galaxisban a klónháború tombol. A jediből lett sith nagyúr, Dooku gróf vezetésével a szeparatisták kitartóan nyomulnak előre, egyre több világ esik el vagy hódol be az ügyüknek. Palpatine főkancellár irányítása alatt a Köztársaság hősiesen küzd ellenük klónozott katonákból állított roppant seregével és jedi tábornokaival.
Anakin Skywalker, akit egy ősi jövendölés nyomán a „Kiválasztott”-nak hisznek, aki arra rendeltetett, hogy egyensúlyt teremtsen az Erőben, immár jedi lovagként harcol mestere, Obi-van Kenobi felügyelete alatt. A halál lehetősége mindvégig ott lebeg fölötte… és túlélési esélyeit csöppet sem növeli az új tanítvány érkezése: Ahsoka, egy forrófejű, tapasztalatlan, tizennégy éves padavan. Anakin azonban nem kérdőjelezheti meg a parancsot; Obi-vannal együtt olyan küldetésre indulnak, amelyben semmiképpen nem szabad kudarcot vallaniuk.
Jabba drága kicsi fiacskáját elrabolták, és amikor az őrjöngő apa a jedikhez fordul segítségért, Anakin, Obi-van,… (tovább)

Eredeti mű: Karen Traviss: The Clone Wars

>!
Pro-Book, Nyíregyháza, 2008
316 oldal · ISBN: 9789639901032 · Fordította: Nemes István

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Ahsoka Tano · Dooku gróf · Rex százados · Asajj Ventress · Wullf Yularen


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
PAVideoStudio
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

A The Clone Wars animációs mozifilm regényváltozata a film és a tv-sorozat által ihletett ötkötetes regénysorozat első része, mely a film végleges változatának elkészülte előtt jelent meg, és belső monológokkal is szolgál.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/bsZvpRBeyqk

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

4 hozzászólás
>!
Valentine_Wiggin
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Nagy piros pont a fordítónak, mert nem Szájasnak, hanem Csipisznek fordította a „Snips” becenevet. Annyival jobban illik ez a szó Ahsokára, mint a sorozatban használt, és még jobban össze is cseng az eredetivel. Nagy kár, hogy a szinkron a gyengébb fordítást használta, így az került be a köztudatba.
Egyébként meglepően tetszett. Ellentétben az „Új Hajnal”-lal, ez nem előzmény, nem ad hozzá nagyon jelentősen az eseményekhez, viszont mégis van benne valami megragadó. Anakint sokkal sötétebben ábrázolja, mint a pilot film, aminek a cselekményét átdolgozza. Jobban látszik, hogy milyen személyiségbeli hibái vannak, hová fog csúszni, nem annyira laza fiatal srác, mint amilyennek kezdetben a sorozat mutatta. Assaj Ventress nekem nem titkoltan az egyik kedvenc karakterem, és ugyan itt még elég messze van a karakterfejlődésétől, és a szerethető antihős szereptől, amit egyszer a jövőben felvesz majd, de azért vannak pillanatai (és ezek jellemzően olyan jelenetek és belső monológok, amiket a filmben nem látunk), amikor átérezhető, hogy nem velejéig romlott, van benne potenciál, csak még nem kapott elég nagy pofonokat, hogy elkezdjen haladni valamerre. Ahsoka pedig… hát, ő ugri-bugri, szószátyár, kezelhetetlen és kíváncsi, de már nem tudom bosszantani magam rajta. Lesz még belőle nagyon fontos, és nagyon különleges egyéniség, csak fel kell nőnie.
A klónok részéről is van némi sötétség, jelzik, hogy azért a háború tényleg emberéleteket követel, tényleg nagyok a veszteségek, és nem arról van szó, hogy Anakin és a padawanja egy jót buliznak a harctéren. Talán ez a legnagyobb erénye ennek a kötetnek, hogy ezeket az eseményeket tisztázta és más megvilágításba helyezte, orvosolva a pilot film gyerekbetegségeit.

>!
Millázs
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Első Star Wars-os regényem és el kell mondanom, hogy tetszett, mert…

1. …a klón katonákat megismerhettem jobban emberi oldalukról, a bajtársiasságukat és a humorukat emelném ki leginkább.

2. … Dooku gróf szemszöge is tisztább lett a számomra (a jedik a korrupt Köztársaság kiszolgálói és fenntartói. Ez is egy nézőpont. Az igazságnak sok arca van.)

3. …egy hutt bébi is lehet cuki. (?)

4. … Anakinnak padavanja lesz. (A nyalóka visszanyal esete.)

5. …telefonnal olvastam. Egyes személyekről, fogalmakról, harci gépekről fogalmam se volt, google, és máris el tudtam képzelni a csatajeleneteket.

>!
Hippoforaccus P
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Ez volt a harmadik klónok háborúja sorozat megkönyvesítés, amit olvastam és azt kell mondjam, hogy ez már valami!
Nekem nagyon bejött, más szemlontból adja elő a történetet, mint a sorozat, kellő háttérinfóval és érzelmi betekintéssel a karakterek gondolataiba (bár Ventress nyafoghatna egy kicsit kevesebbet). Sorozat rajongóknak kötelező, de aki most kezdené el nézni, annak is ajánlom, de csak az első évad után.

5 hozzászólás
>!
Ikarosz
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Mivel már olvastam Karen Traviss több könyvét is, ezért csalódásként éltem meg. Úgy éreztem, hogy vagy rövid volt a határidő vagy nagyon megkötötték az írónő kezét, és nem tudott kibontakozni. Azért volt néhány szófordulat, aminél némi elégedettség töltött el, de ez kevés volt az üdvösséghez.

1 hozzászólás
>!
MortuusEst
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Hát. Ajándékba kaptam. Star Wars. (Rosszat inkább nem írok.)

>!
Trillian26
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Jó könyv volt. Értek benne meglepetések (Jabbának van fia, Anakinnak pedig padavanja). Aztán pár fejezettel később rájöttem hogy én egy részletet már láttam egyszer az egyik fejezetből. A film grafikája akkor nem tetszett, és sorozatnak hittem, úgyhogy elkapcsoltam róla. Mostmár, így, hogy elolvastam a könyvet elég valószínű hogy megnézem a filmet is, mert tetszett a történet. Mint bármelyik másik könyvben, itt is élveztem hogy beleláthatok a szereplők gondolataiba. Anakin viselkedése számomra picit furcsa volt, nem így emlékeztem rá a Sötét Nagyúr-trilógiából, Ashoka pedig nem igazán lopta be magát a szívembe, de ezen talán a sorozat következő része változtatni fog.

2 hozzászólás
>!
Netti96
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

A párom kedvence a klónok, és valamelyest már értem, hogy miért és szándékomban áll a többit is elolvasni. Tetszett, hogy szemszögváltás volt és másik oldalról olvashattam a történetet. És mivel érzelmekre épített, még inkább megszerettem. Emellett a harcokat emelném még ki, hogy igazán élveztem, úgy ahogy le volt írva, teljesen 100%-ban el tudtam képzelni.
És igen, szó volt Anakin (számomra kicsit érdekes karakterként volt feltüntetve) tanítványáról is. Dooku grófot is mélyebben megértettem.
Az SW rajongóknak csak ajánlani tudom!

>!
Csokky
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja

Karen Traviss könyveit mindig szívesen olvasom. Ezt pedig különös izgalommal vettem a kezembe, hiszen a filmet még anno a moziban láttam, és nagyon kíváncsi voltam rá, hogy mennyiben lesz más.
Azt kell mondjam, hogy – nem meglepő módon – sokkal jobban sikerült mint az animációs film. Sokkal közelebb hozza a háború borzalmait, a katonák gondolatait. Nagyon tetszett, ahogy bemutatta Anakin folyamatos vívódását saját magával, és azt, ahogy a félelmei egyre jobban sarokba szorítják, míg végül enged az ebből fakadó dühének.
Remélem, a másik két kötet is hasonló színvonalú lesz! :)


Népszerű idézetek

>!
PAVideoStudio

Nagyon vékony a határvonal a közömbösség és az erkölcstelenség között. Sőt talán nincs is vonal egyáltalán.

DOOKU GRÓF

71. oldal, 5. fejezet - A klónok háborúja (Pro-Book, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf
>!
Saille P

– Feleslegesen lelövetni magad nem hősiesség, hanem ostobaság.
Rex a homokban csúszva bevágodott mellé, és lenyomta Anakin felemelt fejét. Fölöttük téglaport-és darabokat robbantott ki a falból egy lövedék.
– Igen uram, az. Hajtsa le a fejét!
– Érzékelem a közeledő lövedékeket, Rex.
– Oké, akkor az én kedvemért.

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Rex százados
>!
Saille P

Kenobi megsimogatta a szakállat, de nem azzal a megfontolt „fontos dolgokon töprengek” mozdulattal, hanem kapkodva, mintha egy kétségbeesett nyögést próbálna elfojtani.
– Pont ez hiányzott, Anakin!

150. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

Rex soha nem értette, miért kell a gépeknek hangosan beszélniük, ahelyett, hogy rádiójelekkel tartanák a kapcsolatot, egyszerűen és némán, ám ez valószínüleg inkább árulkodott a készítőikről, mint a droidokról, magukról. Mulatságos: ebben a háborúban az egyik harcoló fél emberhez hasonlító droidokat készitett, a másik pedig az embereit tette hasonlóvá a droidokhoz.

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: droid · klón katonák · Rex százados
>!
Saille P

A Jedi Tanács engem sem akart. Lévén a Kiválasztott, nem számíthattam semmire. Yoda mester nem akart kiképezni és Windu sem.

A Jedi Tanács minden egyes tagja talált magának fontosabb teendőket, mint hogy segítsen neki kitalálni, mi az a rettenes, galaxist átformáló erő, amit neki tulajdonítottak, és hogyan élhetne annak árnyékában.
Még most sem volt benne biztos.
Visszaemlékezett arra, ahogy ott állt a hatalmas, csillogó Jedi Tanácsteremben; félelem, megvetés és zavarodottság vette körül – miféle mesterek azok, akik összezavarodnak, amikor ő az, akit elszakítottak mindentől, amit ismert, és azt mondták neki, hogy a sorsa elrendeltetett? –, és érezte, hogy az egyetlen személy, aki törődik azzal, hogy él-e vagy meghal, Qui-gon Jinn mester volt. És azok megtiltották neki, hogy kiképezze a Kiválasztottat.
Qui-gon viszont nem törődött a Jedi Tanács utasításával. Kiképezte őt, még ha hivatalosan nem is volt a padavanja.

Miert gondolok erre most? Nem hagytam már rég magam mögött? Nem szereztem már épp elég emléket, ami átvehetné a helyét? Miért ragaszkodom meg mindig Qui-gon mesterhez?

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Jedi Tanács · Mace Windu · Qui-Gon Jinn · Yoda
>!
Saille P

Megért egy próbát – vélte Kenobi. – Oké, hátráljunk! Legalább ez meggyőzővé teszi, hogy azért vonulunk vissza, mert rádöbbentünk, hogy bajban vagyunk.
– Uram, ez elég meggyőzőnek fog tűnni, mivelhogy tényleg bajban vagyunk.
Kenobi ránezett. Egy napon, gondolta Rex, majd úgyis megröhögtetlek

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Rex százados
>!
Saille P

Skywalker kinyújtotta a kezét, Rex pedig megszorította.
– Örülök, hogy látom, kapitány!
– Én is uram.
– Sajnálom, hogy nem tudtam visszatérni önökért.
– Nem probléma, uram. Mindenesetre, legalább adott valami tennivalót Kenobi tábornoknak. Tudja, milyen könnyen elunja magát.
Skywalker felnevetett.

315. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Rex százados
>!
Saille P

Igen, leültem tárgyalni a megadás feltételeiről egy csésze tarinetea mellé Ndoritóval. Úriemberhez méltatlanul kezdett viselkedni, amikor rádöbbent, hogy az ő megadásukról beszélünk. Nem tanultak ezek jó modort? Meg csak édes teasüteménnyel sem kínált.

KENOBI TÁBORNOK magyarázata a „megadás”-ról

95. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

Anakin nem szólt semmit, csak végigment a katonák között, és mindenkivel összeütötte a tenyerét, akivel csak tudta. Néhányan viszonozták a gesztust. Mondani sem kell, Rex volt az utolsó; Anakin megveregette a kapitány hátát, miközben elment mellette, Rex pedig szándékos hanyagsággal a vállát paskolta meg.

159. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Rex százados
>!
Saille P

Ez végképp kizárt. Kenobi biztosan nem adná meg magát, legalábbis anélkül biztosan nem, hogy ne figyelmeztetné Rexet. De ha fogságba esett…Nem. Kenobi csak trükközik Ndoritóval, időt akar nyerni.
Biztosan nem halt meg. És ez azt jelenti, hogy még mindig megnyugtatóan veszélyes.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Rex százados

A sorozat következő kötete

Star Wars: A klónok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Andy Weir: A marsi
Frank Herbert: A Dűne
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Ray Bradbury: Marsbéli krónikák – Kisregények és elbeszélések
Isaac Asimov: Robottörténetek I-II.
Michael Crichton: Jurassic Park
Stephenie Meyer: A burok
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?