Coruscant (Republic Commando 2.) 35 csillagozás

Karen Traviss: Coruscant

A Geonosisi Csatát követően állóháború alakult ki, és ezt csak az olyan elit harcosok változtathatják meg, mint az Omega-osztag tagjai, a különleges harci képességekkel bíró klónkommandósok, akik halálos fegyverarzenállal rendelkeznek…
A mélyen az ellenséges vonalak mögé küldött Omega-osztag számára ez a bevetés is olyan, mint a többi: szabotázs, kémkedés, csapdák és merényletek. A Szeparatisták egyre szaporodó támadásai terroristasejtekből álló hálózat jelenlétére utalnak a Coruscanton, és a szálak a Nagy Hadsereg főparancsnokságához vezetnek. Civilek milliárdjai között a Szeparatista kémek és terroristák azonosítása és kiiktatása különleges tehetséget és tudást igényel. A kommandósok esélyeit még a Jedi tábornokok és a Delta-osztag, illetve egy bizonyos mélységi felderítő százados segítsége sem tudja kiegyenlíteni, és bár a siker nem hozhat győzelmet a Klónháborúkban, a bukás a biztos vereség árnyát veti a Köztársaságra.

>!
Szukits, Szeged, 2013
462 oldal · ISBN: 9789634973003 · Fordította: Habony Gábor

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Fi Skirata (RC-8015) · Arligan Zey · Bardan Jusik · Etain Tur-Mukan · Kal Skirata őrmester · Ordo százados (N-11)


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
kissakos I
Karen Traviss: Coruscant

Az elsőbkötethez képest sokkal àrnyaltabb , több szàlas sztori. Kibőcült a szereplők listàja, és előtérbe kerül a klònok kiképzője, akin keresztül rengeteget megtudhatunk a mandaloriakròl és a klònokròl. Sok helyen viszont lassú és nehézkes olvasmàny, rengeteg üresjàrattal.

>!
PAVideoStudio
Karen Traviss: Coruscant

Kidolgozott karakterek, feszültség, dráma.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/0KhCJiMcs_A

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Szukits, Szeged, 2013
462 oldal · ISBN: 9789634973003 · Fordította: Habony Gábor
>!
axm
Karen Traviss: Coruscant

Összességében számomra csalódás volt ez a rész, annak ellenére, hogy a karakterek többsége jól kidolgozott és érdekes témákat vet fel a könyv. Túl hosszúnak és vontatottnak éreztem. A Jedik karakterei nem tetszettek, főként Etain nem volt szimpatikus – annak ellenére, hogy az előző részben kedveltem. Kal Skirata karakterével szintén nem vagyok kibékülve. A mandalori kifejezések használatát a könyv elején még érdekes elemnek éreztem, de körülbelül a felétől már kezdett fárasztani és zavarni. Már a kötet olvasása közben elgondolkoztam, hogy végiolvassam-e a sorozatot, és sajnos az utolsó kb. 20 oldal segített eldönteni, hogy nem fogom folytatni. Ebben a témakörben a Klónok háborúja animációs sorozat szerintem sokkal jobban kibontotta a klónok életét, dilemmáit stb., igaz ott egy kicsit más szemszögből látjuk őket, és a mandalor kultúra sincs ennyire hozzájuk kapcsolva.

1 hozzászólás
>!
Somogyip
Karen Traviss: Coruscant

Az első rész elolvasását követő rövid kitérő (SW képregények – klónok ott is felbukkantak) után vettem kezembe a sorozat második részét. Némi előjáték után hamar a címben említett központi bolygón találjuk magunkat régi és új ismerősökkel. Bár tulajdonképpen igazán nincs jelentősége annak, hogy most a Coruscanton járunk, bármelyik másik hasonló város/bolygó megfelelt volna a célnak a magvilágból. A könyv bepillantást enged számunka a klónok múltjába, megismerhetjük a mando kultúrát és ezáltal magukat a klónokat. Közben adott egy elvégzendő feladat, ami inkább személyes ügy az Omega osztag és a nullás felderítők által apjuknak tekintett Skirata őrmester számára. Persze ebben segítségükre van a PC-s játékprogramból megismert Delta osztag (és megnyugtató tudni, hogy minden rendben velük), Skirata kiképző társa Vau őrmester, Etain és egy másik fiatal jedi lovag, meg egy-két coruscanti jóbarát (vagy kevésbé barátságos kapcsolat.)

>!
Csaba_Tóbi
Karen Traviss: Coruscant

Az első rész kicsit csalódás volt számomra. A második kötet olvasása közben nagyobb kedvet kaptam rá, hogy folytassam a sorozatot. Azonban ez is ahogy az első kötet egy kevéssé vontatottnak érződik. Van benne akció, egy kis romantikus szál is, de úgy mint az előző könyvnél nem izgultam magam halálra, hogy akkor na most mi lesz. Ez lehet azért van mert az egész könyv a Coruscanton játszódik nem pedig ellenséges területen.
Nagyon tetszett továbbá, hogy megismerhettem a klónkatonákat mint embereket. Milyen vágyaik vannak és min gyötrődhetnek. Közelebbi betekintést kapunk a mandalori kultúrába és nyelvtanba is.
Ami számomra pedig a legfontosabb volt, hogy tovább lett víve a a szál, amelyben a klónokat nem húsvér robotoknak hanem tényleges teljes értékű embereknek tekintik, még ha ezt csak pár ember ismeri el a köztársaságon belül! Azaz hiába néznek ki felnőtt férfiaknak és szinte mindent tudnak ami a hadászattal kapcsolatos, attól még legbelül gyerekek maradtak az élet egyéb viszonylataiban.

>!
Trillian26
Karen Traviss: Coruscant

Élvezetes könyv volt. Több szereplőt megismerhettünk mint az előző részben. Kifejezetten örültem, hogy végre szerepet kapott Skirata is, már kíváncsi voltam rá. Etaint egy fiatal tizenéves lánynak képzeltem el a viselkedése alapján, ebből a könyvből viszont kiderült hogy azért ennél picit idősebb. Engem eléggé meglepett. A jövőjére vonatkozó terveivel pedig nem vagyok elégedett, nem erre számítottam. A történet izgalmas volt, viszont a klónok gondolkodása, miután megismerték egy picit jobban a hétköznapi emberek napjait, eléggé hasonló, bár ez nem túl meglepő. Már várom a következő részt.

>!
Hippoforaccus P
Karen Traviss: Coruscant

Tetszik, hogy ezúttal nem a droidsereg ellen küldik a kommandót (háhh… comMANDO) valami erő háta mögötti bolygóra hanem egy kis terrorista ellenes akcióra a magba. Kell a változatosság, és így a klónjaink beleláthatnak a polgárok mindennapi életébe.

>!
elmouse
Karen Traviss: Coruscant

A könyv egyharmadáig nagyon unalmas, ott kezdődik a tényleges cselekmény. Sajnos az sem túl izgi, túl egyenes, nincs benne semmi csavar, semmi meglepő. A karakterek mentik meg a könyvet.

>!
A_S1M0N
Karen Traviss: Coruscant

Kiváló folytatás, minden szempontból hozza az első rész színvonalát.

>!
Ikarosz
Karen Traviss: Coruscant

Az erdő és a mező után hőseink a betondzsungelt is uralmuk alá hajtják. Sok feszültség és fordulat, kémkedés és megtévesztés. Kell ennél több?


Népszerű idézetek

>!
Eszchan

Legalább tízféleképpen meg tudlak ölni fegyver nélkül is! Legszívesebben mindet kipróbálnám rajtad, te gyík!

281. oldal

>!
Saille P

– Egészen egy évvel ezelőttig nem tudtunk róla, hogy van egy hadseregünk.
– Az lehet, de mivel most tábornoki rangban ül itt és hoz döntéseket, értelemszerűen felellősséget vállalt érte. A Jedik ellenkezhettek volna egyénenként vagy együtt is. Feltehettek volna bizonyos kérdéseket, de ez nem történt meg. Találtak egy sugárvetőt, és gyorsan felkapták, hogy megvédjék vele magukat. Ennek a sietségnek még lesz ára a végén.

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arligan Zey · Kal Skirata őrmester
>!
Hippoforaccus 

– Mi lenne, ha mi csak úgy lebegnénk és sikítozva pánikolnánk idebent, amíg várakozunk? – Kérdezte Fi
– Jó ötlet. – Válaszolta Scorch közönyös hangon.

Kapcsolódó szócikkek: Fi Skirata (RC-8015)
>!
Eszchan

Laseema, a konyhából korábban kimentett twi'lek nő idegesen rámosolygott a bárpult mögül. Mire Ordo odaért, a lány már ki is töltötte neki a kedvenc mudzsalevét, pedig nem is viselt páncélt.
– Honnan tudta, hogy én vagyok az? – kérdezte meglepetten. – Bármelyik klón lehetnék.
– A tartásából – felelte a twi'lek. Nagyon halk hangja volt, és a felderítőnek figyelnie kellett minden egyes szóra, hogy hallja a bárt betöltő zsivajban. – Most is úgy áll itt, mintha még mindig azt a szoknyát viselné.
– Kama – mondta a férfi türelmesen. – A hagyományos mandalori vadászkama mintájára készült, és úgy tervezték, hogy védje a combokat. Persze, a csatatéren kívül csak a látvány kedvéért viseli az ember. – Abban teljes mértékig igaza volt a lánynak, hogy a vállvért és a kama miatt Ordo úgy nézett ki, mintha mindig nagyon egyenes lenne a háta, pedig valójában enyhén begörbítette. Elhatározta, hogy ezután jobban figyel a tartására, amikor hétköznapi klón katonának akarja kiadni magát.

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ordo százados (N-11)
>!
Saille P

– Köszönöm, hogy nem oktattál ki a kötődés veszélyeiről!
Jusik olyasféle széles mosollyal válaszolt, amilyet csak az képes mutatni, aki teljesen megbékélt magával. Végigmutatott magán: még mindig a zöld mandalori páncélt viselte, a lába mellett ott hevert az ugyanolyan színű sisak, azzal a fenyegető, T-alakú szemrésével.
– Szerinted ebben fogok visszamenni a Jedi Templomba? – kérdezte. – Szerinted ez nem kötődés?
Tényleg szórakoztatónak találta a dolgot, még el is kacagta magát. Ők ketten megtestesítették mindazt, amihez a Jedi Rend soha nem adta volna hozzájárulását,.
– Zeynek sem ártana egy ilyen öltözék – jegyezte meg Etain.
– Kenobi is páncélt visel.
– Kenobi tábornok nem beszéli a mandalorit. És persze, a katonái sem nevezik Kicsi Obi-Wannak – válaszolta a lány.

422. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arligan Zey · Bardan Jusik · Etain Tur-Mukan · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

– A fiúk jól vannak?
– Fáradtak és idegesek, de azért mindent beleadnak. Az egyikük megesküdött, hogy kibelezi Vaut, egy másiknak kapcsolata van egy olyan nővel, akire rá sem kellene néznie, majdnem megöltük a Kincstár ügynökét, és úgy gyűjtögetem a magányos alakokat, mint valami menedékhely. De ha azt is elmondanám, ami tényleg aggaszt, akkor azt hinnéd, hogy gondjaim is vannak.

337. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kal Skirata őrmester
>!
Saille P

Kijelentkezett, és felvette a sisakját. Örült a lehetőségnek, hogy végre elrejtőzhet a névtelen fehér plasztoid és a szemrés tükröző üvege mögé, s elborzadva megbámulhatta az imént érkezett nőt, aki kivételesen jól tartotta magát ahhoz képest, hogy már meghalt.

295. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ordo százados (N-11)
>!
Eszchan

Legutóbb például nem halálos pulzusenergia-tárakat kaptak a DC-17-esekhez. Nem ölték meg a célpontot, de a működési elv alapján mindenki biztos volt benne, hogy ha valakit eltalálnak vele, annak sírás lesz a vége.

60. oldal


A sorozat következő kötete

Republic Commando sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Vének háborúja
John Scalzi: Szellemhadtest
John Scalzi: A lázadás hangjai
John Scalzi: Az utolsó gyarmat
Joe Haldeman: Örök háború
Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Alastair Reynolds: Jelenések tere
Iain M. Banks: A játékmester
William C. Dietz: A testőr
Isaac Asimov: A csillagok, akár a por