Csodák ​kora 663 csillagozás

Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról
Karen Thompson Walker: Csodák kora

Amikor a Föld forgása lassulni kezdett, még sokáig nem lehetett érzékelni a napok peremén domborodó plusz időt. Egyre csak gyűlt, mint a rejtett daganat. Eleinte még nem látszottak a következményei: a felerősödő gravitáció, a sötét és világos napszakok meghosszabbodása, mely a növények kipusztulásához vezetett, vagy hogy a bolygót védő mágneses mező gyengülése felerősítette a napkitörések káros hatásait. De lassacskán már a kevésbé egyértelmű következményekkel is szembe kellett nézniük az embereknek. Családok estek szét, és új, lázas szerelmek szövődtek. Barátságok lettek semmivé, és sokan teljesen magukra maradtak. Lehet, hogy annak, ami Juliával és a családjával történt, semmi köze nem volt a lassuláshoz. Ám a tizenegy éves lánynak hirtelen muszáj volt felnőnie és megtalálnia a túlélés lehetőségét egy pusztuló világban.

„Megindító disztópia egy kamaszlányról és egy eltűnőben lévő világról” – (Kirkus).
„Csodálatosan megírt, rémisztően valószerű látomás” – (Publishers Weekly).

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Libri, Budapest, 2012
354 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633101261 · Fordította: Nagy Gergely

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Seth Moreno · Julia · Helen · Joel · Sylvia


Kedvencelte 122

Most olvassa 9

Várólistára tette 346

Kívánságlistára tette 268

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

Syladrien>!
Karen Thompson Walker: Csodák kora

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Rengetegszer jut eszembe utazás közben, buszon, vonaton, hogy mi lenne, ha éppen akkor lenne vége mindennek, hiszen a „világvége” a teljes pusztulás, nem a várva várt pillanatokban fog bekövetkezni….ha a tudósok és a nagy emberek tudni is fogják, nem árulják el, mert a kitörő pánik megkeserítené a maradék időt is… Pár mondat szokott felderengeni a fejemben : Rendesen elköszöntem-e a szeretteimtől, családomtól? Adtam-e csókot a páromnak az utazásom előtt? Megvakargattam a fülét a szeretett kutyáimnak?
Valaki éppen vacsorát fog főzni, repülőn, hajón, autóban, vonaton fog utazni. Elcsattan az első csókja, valaki a háborúban várja a parancsot, vagy egy műtőasztalon fog feküdni… A gyermekének ad jó éjt puszit, valaki híreket fog felolvasni a TV-nézőknek, egyesek a moziban fognak egy oltári jó filmet nézni, valaki kedvenc könyvét fogja olvasni az ágyában, vagy egy tökéletes headshotot fog elkövetni a kedvenc PC-s játékával… Valaki éppen akkor fog kiontani egy emberi életet… Valakivel akkor fog szakítani a szerelme, vagy abban a pillanatban fog végrehajtani egy bankrablást… – Egyszer csak megtörténik és utána semmi…
És akkor, abban a pillanatban, egyenlők leszünk minden mi emberek… abban a pillanatban utoléri a halál a nőket, férfiakat, fiatalokat, öregeket, bűnözőket, hétköznapi hősöket, szeretteinket, gyűlöltjeinket, filmsztárjainkat, a kedvenc zenekarunk tagjait, a politikusokat, királyi fenségeket, koldulókat, éhezőket, haldoklókat, újszülötteket…
Sosem féltem a haláltól, de attól a fajta haldoklástól, ami ebben a könyvben szerepelt, rettegek.
Minden nap haldoklik körülöttünk minden, ahogy mi magunk is… azt szokták mondani : „Ez a természet rendje” ,de mi van ha ez megbomlik, és lassanként, fájdalmakkal telve, iszonyú szenvedések árán fog elérni minket a vég?
Mindig védtem a Földet, a páromtól meg is kaptam párszor, hogy semmi értelme, hogy felveszem az utcán eldobott csokipapírt, de én még kötelességemnek érzem ezt, mert én itt kaptam életet, és én meg szeretném ezt becsülni a magam módján. Szeretem a Földet, és szeretnék hasznos lenni a magam módján, amíg élhetek… ezért választottam egészségügyi, segítőszakmát…
Ezek a gondolatokat váltotta ki belőlem ez a könyv… Tanulságos volt. Szerettem… A maga módján közvetít felénk fontos dolgokat, amit vagy le tudnak fordítani az olvasók, vagy nem.
A könyvből kedvenc szavak : „… itt voltunk…”
A kedvenc idézettemmel zárnám az értékelésemet, ami kicsit egy vallomássá és világnézetté sikeredett :
„A haláltól nem félek, a halál nem rossz, a halál a nehéz életből csak egy darab,
a hosszú haldoklás az, ami rémes, ami rossz még,
midőn a kilőtt érzékek mindenről, mindenről erőtlenül visszahullanak
s a test rozsdás csöveiben rohad az idő, mint moslék
és felbontja a kezeket, a szemeket, az idegeket, izmokat,
amelyekkel szeretted és ölelted a dolgokat,
a haláltól nem félek, a halál nem rossz, nem lesz magányos a holtom,
a haldoklástól rémülök, abban mindenki elhagyatott – és én haldoklom” – J.Wolker

21 hozzászólás
Roni_olvas>!
Karen Thompson Walker: Csodák kora

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Számomra ez a könyv nem sci-fi…ez a könyv az emberiség drámája…
és ha meghat, ha megkönnyezed, ha megdöbbent, az nem azért van, mert Julia sorsa annyira szíven vág…
az azért van, mert felismered, mert rádöbbensz: ez a könyv rólad szól. És arról, aki melletted ül. Meg a szomszédodról. Meg a világ valamennyi emberéről. Arról a sok-sok emberről, aki tönkreteszi szép lassan a Földet…A mi drámánk ez. A mi végzetünk…

7 hozzászólás
GytAnett>!
Karen Thompson Walker: Csodák kora

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Nagyon érdekes volt a könyv alaptörténete, csupán a megvalósítással voltak gondjaim, ami nem éppen csekélység.
A borító csodaszép. A címmel együtt ragadott magával, akkor még nem is tudtam, hogy miről szól. Aztán több figyeltemnél láttam, és már okkal került fel a várólistámra. Reméltem, hogy nekem jobban fog tetszeni, mint az említett személyek többségénél, de azt kell mondanám, nem hiába figyelem őket. :)
Mint említettem nagyon érdekes világot tár elénk a könyv. Egyszer elkezd lassulni a Föld forgása, és a 24 órás napok – ahogyan mi ismerjük őket, hogy reggel felkel a nap, este pedig lenyugszik – semmivé válnak. Egy idő után már egy napig vagy világos van, vagy sötét. Később még több ideig. Próbálja bemutatni ennek a hatását mind a természetre, mint az emberekre, mind az életre vonatkozóan, de valahogy kevésnek éreztem. Nem láttam benne teljesen az ok-okozati összefüggéseket. spoiler
Abszolút nem éreztem, hogy 11-12 évesek lennének a szereplők, szerintem sokkal jobb lett volna idősebb szereplőkkel. Olyan gondolatokat és cselekedeteket adott a szereplőknek az írónő, ami egyáltalán nem tűnt valóságosnak, még ilyen időkben sem. Ez volt az egyik legnagyobb gondom.
Kevés volt benne a párbeszéd, csak jöttek egymás után a jelenetek. Végig vártam a nagy durranást, a katarzist, mert mindvégig úgy volt megírva a könyv, hogy itt még lesz valami. spoiler
Nem bánom, hogy elolvastam, mert komolyan elgondolkodtam, hogy én hogyan, illetve egyáltalán tudnék-e élni egy ilyen világban. Nem vagyok benne biztos. Gondolkodtatásra tökéletes volt a könyv. :)

Algernon P>!
Karen Thompson Walker: Csodák kora

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Képzelj el egy olyan világot, ahol a leghétköznapibb dolgok is úgy tűnnek már, mintha sosem voltak talán igazak, mintha csak egy eltűnt időből maradtak volna, mintha homályosan látnád ezeket.
Csodák voltak, a múlt nagy csodái. Egy naplemente, egy 24 órás nap, egy hajnali napsugár az asztalon. Amikor még minden rendben volt.
Aztán megváltozott.
És nem tehetsz mást, mint alkalmazkodsz, miközben elveszik az idő, és tudod, hogy jó vége úgy sem lesz. De elmesélheted a történeted – megható és gyönyörű, egy szilánkokra hulló világ árnyékában. Kilátástalan, és elkeserítő a helyzet. Nem igazi posztapokaliptikus sci-fi. Csendben kúszik be a zsigereidbe, és ránt le magával.
Egyetlen egy dolog marad számodra csupán. A tudat. Csak az az egy.
A tudat, hogy itt voltál.

1 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Karen Thompson Walker: Csodák kora

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Nem vettük észre rögtön.
A föld forgásának lassulása nem egy hirtelen, jól megragadható esemény volt. Az emberiség lassan kapcsolt. Nem látta át rögtön, mit is jelent ez. A világ lassulni kezdett, a dolgok kicsúsztak a rendes kerékvágásból, minden valahogy összement és záródni kezdett.

Julia tizenegy éves és fenekestül felfordul az általa ismert világ. Talán a lassulás miatt. De lehet, hogy a kamaszkor menetrendszerinti változásai miatt.
Nagyon különleges könyv, Julia már nem gyermek-még nem felnőtt szemén kereszül látjuk az emberiség végnapjait. De mégsem ezen van a hangsúly. Hanem az életen.
A kamaszkor kíméletlen magányáról szól ez a könyv, a beilleszkedési kísérletekről, a körvonlazatlan kínosság érzéséről. Arról, hogy a barátokban is lehet csalódni. Az első szerelem óvatos szárnypróbálgatásairól. Arról, hogy a szülőkről, akik a gyermekkor legyőzhetetlen istenségei voltak, kiderül, hogy ők is esendő emberek. A titkokról. A nonkonformizmusról: meddig lehet a társadalom ellenében cselekedni, kialakítani egy életet, ami ha nem is illegális, de riasztóan más?

Furcsa hullámzó ritmusa van a könyvnek, és nagyon jól teremti meg a haldokló Föld atmoszféráját. Az egyre hosszabbodó éjszakák természetellenes csendjét és sötétjét. A hideget, ami mindent körülvesz. A nappalok perzselő ultraviola sugárzását, ami ruhán keresztül is éget, és már az orosz rulettnek minősül, ha délben kimész a házból.
Először a madarak tűntek el, majd a bálnák, aztán bizonyos növényfajok, a korlátlan áram ellátás és végül az emberek józan esze.

Te mit csinálnál, ha bolygód fordulna ellened? Feladnád? Küzdenél? Bejárnál még a munkahelyedre? És az iskolába? Hallgatnál az összeesküvés elméletekre? Tartanád magad a régi esküidhez? Vagy inkább Carpe diem és belevetnéd magad bármibe ami élvezettel kecsegtet?

Amit nehezen helyeztem el, az a sok szexuális utalás és tevékenység (miniszoknya, magassarkú, piálás, tapizás, hogy ennél durvábbakat itt most ne is említsek) – talán tényleg öregszem, de ezek a dolgok életszerűbbnek tűntek volna ha a szereplők 14-16 évesek.

Ezt leszámítva engem nagyon elgondolkodtatott a könyv és a szöveg is szép, kiegyensúlyozott, gördülékeny volt. A borító pedig egyszerűen káprázatos *.*

>!
Libri, Budapest, 2012
354 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633101261 · Fordította: Nagy Gergely
Karcsika>!
Karen Thompson Walker: Csodák kora

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Annyi mindent szeretnél írni erről a könyvről és félek, nem fogom tudni pontosan megfogalmazni a gondolataimat, de megpróbálom.
Alapvetően azért nem szeretem az ilyen témájú könyveket és filmeket, mert ha ennyire jók, mint például ez, akkor nagyon hamar bele tudom élni magam és olyankor egyfajta félelem lesz urrá rajtam. Ebben az esetben azért emelkedik ki a többi közül ez a történet, mert ez lassan gyilkol. A történetben nem egy hét vagy egy hónap alatt hal ki az emberiség, mondhatni gyors halállal, hanem, lassan, gyötrelmesen, évtizedekig elhúzódik a Föld halál tusája. És megkell mondanom ez engem nagyon megrémít. Én az olyan emberek közé tartozom akik gyors halállal szeretnének távozni a földi világból, bár őszintén remélem, az én életem még hosszú ideig tartani fog. Van az a bizonyos jelenet a könyvben, amikor a főszereplőink a halálról beszélgetnek, az egyik legdrámaibb jelenetek egyike. De ott van például az is, mikor spoiler.
Az utolsó oldalig hittem abban, hogy az, ami történt nem történhet meg. Hogy ez nem lehet, kell lennie egy hősnek, aki majd egy gombnyomással megmenti a Földet és akkora happy end lesz, hogy a kő a szívemről óriási koppanással zuhan a földre. De nincsenek csodák. A csodák kora lejárt a Földön.
És, hogy mégis miért lett mégis kedvenc? Hiszen halálra rémített, nem? Dehogynem. Pont ezért. Mert ritkán mozgat meg ennyire egy könyv, ritkán késztet arra, hogy végig bőgjem az utolsó oldalakat és még utána is ezen kattogjon az agyam!

5 hozzászólás
rebeka202>!
Karen Thompson Walker: Csodák kora

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Mindig is nagyon érdekeltek az ilyen apokaliptikus, világvégés témák. Habár, amikor a könyvet kézbe vettem, még fogalmam sem volt róla miről fog szólni, csak annyit tudtam, hogy disztópia lesz, amiket nagyon szeretek.

A történet szerintem nagyon izgalmas és elgondolkodtató. Mi történne, ha VALÓBAN ilyesmivel kellene szembenéznie az emberiségnek? Mit csinálnánk? Hogyan reagálnánk? Biztosan nem lehetne már tenni semmit az ellen, ami történik, hiába vagyunk képesek már szinte bármire, a Föld ellen nem tudnánk szembeszállni. A legfélelmetesebb az egészben számomra az volt, hogy ez nem lehetetlen. Ez nem csak egy kitaláció, egy elrugaszkodott fantasy, hanem még akár meg is történhet. Itt most beszélek magáról a tényről, hogy a Föld forgása lassulni kezd, vagy bármi hasonló. A Föld szerintem már számos jelét küldte/küldi annak, hogy valami nincs rendben, és változások várhatóak. Nem tudjuk hogyan, mikor és miben, de biztos vagyok benne, hogy egy földtörténeti korszak hamarosan véget ér. A hamarosan, az igazából földtörténeti értelemben véve érvényes, mivel emberi időben mérve az akár lehet 1000 év vagy 10000 év is. Nekünk rengeteg, a Földnek csekély idő az.
Libabőrös voltam végig, a könyv olvasása közben. Annyira beleéltem magam, hogy már én is félve keltem fel reggel, hogy mi van, ha holnap már 28 órás lesz egy nap? Valami borzasztó következményekkel járna egy ilyen radikális változás. Az emberi test nem tudna azért olyan könnyen alkalmazkodni, mint ahogy azt szemléltette az írónő.

A történet rettentően lekötött és a háttérsztori engem brutálisan érdekel, és megfogott, imádom a hasonló témákat.
VISZONT! – Ha kicsit jobban megvizsgáljuk a könyvet, lehet nem érdemli meg a maximum csillagozást, mivel vannak hibái, hiányosságai. Először is, ha úgy tekintünk rá, mint egy fantasy, ami nem igazán tudományos alapokon nyugszik, akkor rendben van a könyv. Ellenben… a Föld forgása nem tud ennyire gyorsan lassulni. Emberi mértékkel nézve legalábbis. Természetesen semmi sem lehetetlen, de azért pár hónap alatt szerintem képtelenség, hogy ennyire lelassuljon a Föld forgása. Több 100-1000 év alatt esetleg észrevehető lenne egy ilyen tendencia. Az emberek hozzáállása a dologhoz inkább hajazott hisztire, mint aggodalomra és pánikra. Főleg Julia édesanyja esetében.
Voltak a könyvben irracionális, lehetetlen dolgok spoiler Vagy: a főszereplőnk 11 éves, de mégis úgy érzi az olvasó, hogy egy 16-17 éves lány gondolatait olvassa.
Nem igazán értem a romantikus címkét, mivel szerintem egyáltalán nem a romantika van túlsúlyban a történet során, hanem inkább a tragédia, a Föld lassulása, az emberek, a társadalom reakciója minderre, az emberi kapcsolatok. Na, de ha ott van, ott van…

Szívesen olvasnék még a témában könyvet, lehet jobban örülnék, kissé tudományosabb hangvételű, megalapozottabb történetnek. De kikapcsolódásra, és 1-2 napi gondolkodáshoz ez is nagyon jó volt!

AfterEight>!
Karen Thompson Walker: Csodák kora

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Elég ijesztően kezdődött, az embernek eszébe kell,hogy jusson mi lenne ha…
Egy 12 éves lány szemszögéből látjuk a világvégét az ő zárt világán és szemüvegén
keresztül. Ha ott fejeződne be a könyv ahol Seth apja elhajt, egy érdekes, jó könyv lehetne.
Helyette valami gagyi spoiler handabanda van még hozzátoldva , ahol az értelmes lényeknek régen kihalt dolgokról üzenünk?!?, meg
,hogy 10 évvel később?!? még mit mond a lány.
Mérges vagyok. Miért kell egy jó könyvet gyengévé tenni és elrontani?
A célközönség tekintetében is tanácstalan vagyok. Ha egy felnőtt megrémül
az elején , egy kiskamasznak nem adnám szívesen a kezébe.
spoiler

kratas P>!
Karen Thompson Walker: Csodák kora

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Ritka egy lehangoló könyv volt ez, nem is tudom, hogy mivel kellene most folytatnom az olvasást, hogy ne vágjak eret magamon.
Az eleje nem nagyon tetszett, mert nem értettem, hogy miért egy 11 éves kislányt kell megtenni főszereplőnek egy ilyen történetben. Aztán a közepe-vége felé rájöttem, hogy pont az volt a lényeg, hogy egy ártatlan személy számoljon be a történésekről, aki még őszinte szeretetet tud érezni más lények iránt, akinek még sajog a szíve, ha hazudni kell és időnként nem érti a felnőttek dolgait.
Sajnos a fél csillag levonás is ezért van, mert ha egyszer erre játszom, hogy van egy tiszta szívű szereplőm, akkor utána ne faragjak belőle hirtelen mást egy-két oldal miatt.
De amúgy az ötlet rendben van, a könyv hangulata pont olyan volt, mint amilyet vártam: kegyetlen.

MVivien>!
Karen Thompson Walker: Csodák kora

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Nagyon szeretem a disztópiákat.Ezt a könyvet is nagyon vártam már hogy elolvashassam. A borítója nagyon tetszik.A történetben tetszik hogy a katasztrófa legelejéről is olvashattunk.Nagyon furcsa volt egy kislány szemszögéből olvasni az eseményeket.Tetszett hogy Julia élete mellett arról is olvashattunk hogy az emberek hogyan alkalmazkadnak a kialakult helyezethez.Ami nem tetszett az az volt hogy néha nem történt semmi a történetben.Julia-t kedveltem a történetben és az anyukáját is szerettem.Seth is kedvelhető volt.Akit nem szerettem az Julia apukája volt és Sylvia. Érdekes olvasmány volt, van ettől a könyvtől jobb disztópia, de szerintem egyszer érdemes elolvasni.


Népszerű idézetek

Algernon P>!

– Az életben egyedül meghalni muszáj – felelte Mrs. Pinsky. Ez volt az egyik kedvenc mondása. – Minden más szabadon választható.

68. oldal

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
6 hozzászólás
Chillingó>!

Ahogy lesz, úgy lesz.

33. oldal

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

4 hozzászólás
Csoszi>!

A helyedben én most a szokottnál is óvatosabb lennék… egy ideig.

234. oldal

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

10 hozzászólás
No_Exist>!

Ezek közt a valószínűleg soha fel nem fedezett dolgok között – mert mind szétporladnak még jóval azelőtt, hogy bárki bárhonnan ideérhetne – ott lesz egy kaliforniai utca egy bizonyos darabkája is, ahol egyszer, egy sötét, nyári délutánon, a lassulás első évének vége felé két gyerek térdelt együtt a hideg földön. Az ujjukat a nedves betonba nyomták, és a legigazabb, legegyszerűbb dolgot írták bele, amit csak ki tudtak találni: a nevüket, a dátumot és a következő szavakat: itt voltunk.

352. oldal

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Kapcsolódó szócikkek: Julia · Seth Moreno
4 hozzászólás
Algernon P>!

Tetszett a dolog, hogy a múlt megmaradhat, megdermedhet a csillagokban. Jó volt arra gondolni, hogy valahol, úgy száz fényévnyire tőlünk, az idő másik végén valaki, egy távoli, jövőbeli lény épp ezt a pillanatot nézi: ahogy apámmal ott állunk a szobámban, megdermedve a múltban.

125. oldal

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Kapcsolódó szócikkek: csillag · Joel · Julia
1 hozzászólás
Petra_c33 I>!

Néha a legszomorúbb történeteket lehet a legrövidebben elmondani.

347. oldal

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Petra_c33 I>!

Még a szép dolgok is tudnak ijesztőek lenni, ha túl sok van belőlük.

130. oldal

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

4 hozzászólás
Algernon P>!

A halál néha csak az élet bizonyítéka.

309. oldal

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

28 hozzászólás
Err>!

Vannak, akik szerint a szerelem a legédesebb érzés, a legtisztább öröm a világon, de ez nem igaz. Nem a szerelem az – hanem a megkönnyebbülés.

325. oldal

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

schesztiஐ P>!

Mikor odafordultam Sethhez, láttam, hogy már elaludt. Pólóban és alsónadrágban, összekuporodva feküdt a padlón. Egy ideig még hallgattam megnyugtató szuszogását. Figyeltem a szemhéja rezdüléseit, ahogy álmodott. Már nem volt elég pusztán a közelében lenni. Szerettem volna látni, mit álmodik most éppen. Még oda is vele akartam menni.

316. oldal

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Kapcsolódó szócikkek: Julia · Seth Moreno

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Partials – Részben ember
Marie Lu: Legend – Legenda
Stephenie Meyer: A burok
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Mary E. Pearson: Az imádott Jenna Fox
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
James Dashner: Az útvesztő
Lauren Oliver: Delírium
Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A holnap ostroma
Cecelia Ahern: A Vétkes