Titok ​Párizsban 135 csillagozás

Karen Swan: Titok Párizsban

SUNDAY ​TIMES BESTSELLER
Nem kell minden ajtón belesni…
A Titok Párizsban intenzív, egy pillanat alatt beszippantja az embert – Karen Swan bestsellere a tökéletes kikapcsolódás.
Valahol Párizs macskaköves utcácskái között van egy lakás, amelyben mindent ujjnyi vastagon belep a por, és ahol sok évtizeddel ezelőtt felbecsülhetetlen értékű műalkotásokat rejtettek el.
Flora nem akármilyen galériás: az egyik legmenőbb Londonban – jobban el tudja engedni magát egy árverésen, ahol csak úgy röpködnek a fontmilliók, mint édes kettesben, egy gyertyafényes vacsora alkalmával.
Florára esik a választás, hogy becsülje fel a párizsi lakásból előkerült műkincseket. Igazi profiként deríti fel minden egyes festmény sorsát és előéletét, és ki akarja nyomozni, kicsoda rejtegette az alkotásokat ilyen sokáig.
Ahogy felveszi a kapcsolatot a fényűzően gazdag Vermeil családdal, akik Párizs és az Antibes-szigetek között ingáznak, Flora rádöbben, hogy a látszat sok… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122704 · Fordította: Alföldi Zsófia
>!
XXI. Század, Budapest, 2020
420 oldal · ISBN: 9786156122711 · Fordította: Alföldi Zsófia

Enciklopédia 15

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · Bécs


Kedvencelte 6

Most olvassa 8

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Karen Swan: Titok Párizsban

„Ha az ember szerelmes, a feje tetejére áll az élete.”

A Titok Párizsban egy igazán összetett regény, a művészet, a második világháború és a szerelem egyaránt nagy jelentőséget kap a történetben. A főszereplő, Flora különös megbízatást kap, egy 73 éve lezárt párizsi lakás műkincseit kell felbecsülnie. Az eddig titkolt lakhely tömve van értékesebbnél értékesebb festményekkel, szobrokkal és műalkotásokkal, illetve ott van Gertie, a strucc is. Hamarosan izgalmas nyomozás veszi kezdetét, hogy kiderüljön a kincsek eredete és jogos tulajdonosa. A szálak egy hírhedt műkincskereskedőhöz vezetnek, és egyre több rejtély merül fel a több mint 70 éves titok kapcsán. Közben akad egy férfi, aki Flora szívét életében először képes megérinteni, a páros körül állandóan vibrál a levegő. Az érdekes műkincsnyomozás és múltfeltárás mellett azonban számomra túlságosan sablonos lett a romantika, a jó lány és a rossz fiú tipikus felállással. Bár a romantikus szál egyáltalán nem került közel hozzám, ahogy a gazdagság fitogtatása sem a státuszszimbólumok állandó jelenlétével, a műkincs-kereskedelem rejtélyes világába egy igazán izgalmas betekintést nyújt az írás.

2 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Karen Swan: Titok Párizsban

Csalódás volt nekem ez a könyv. Több múltat vártam és kevesebb művészetet. Vitt magával a stílus, de a cselekmény és a tartalom nem.

ancineni P>!
Karen Swan: Titok Párizsban

Már egy ideje kerülgettem a könyvet, végül egy kihívás miatt vettem elő. Még ha nem is tudtam 5 csillagot adni a regényre, de jó kis olvasmány volt.
A történet sokrétű: folyamatosan kapunk információkat a németek által megszállt Párizs idejéből, ehhez kapcsolódik egy rejtély; végigkövethetjük Flóra életét, amelyhez egy romantikus szál is tapad; a Vermeil család életével és problémáival is mélyebben megismerkedhetünk, és még Flóra bátyjának életéből is kapunk egy szeletet.
Egy biztos, nem lehet unatkozni az olvasás ideje alatt. A történet izgalmas, a múltbéli rejtélyek miatt kellően érdekfeszítő. Csavaros a történetvezetés, meglepetésekkel fűszerezve, ahogy egyre inkább fény derül a titkokra. Engem sikerült meglepnie az írónőnek.
Sajnos pont a romantikus szál miatt vontam le a fél csillagot. Már Flora és Xavier találkozásakor a megnőtt feszültség és indulatok jelzik, hogy itt valami készülni fog. Mégsem éreztem azokat a szikrákat annyira köztük. A végén egy gyors egymásra találás, erőltetett konfliktus, végül egy villámgyors lezárás. Így úgy érzem, hogy kicsit több tartalmat érdemelt volna a romantikus szál. Nélküle is teljesen jól megállta volna a helyét a történet.
A regény váza, a nyomozás, a rejtély felfedése szuper volt, szimpatikus főszereplővel, jól kidolgozott karakterekkel. Fogok még olvasni az írónőtől.

Sztike74>!
Karen Swan: Titok Párizsban

A történet valóságalapja egy néhány éve felfedezett, a 2. világháború óta elhagyott párizsi lakás.
A regény főszereplője, Flora, a lakásból előkerült műkincsekhez kapcsolódó titkok nyomába ered. Felfedezései felelevenítik a világháborús borzalmakat, miközben a Vermeil család – önmaguk által sem ismert – élettörténetét is megismerhetjük. S ha már Párizs: megjelenik a romantika és a szerelem is.
A borítója pedig igazi franciás életérzést elevenít meg.
Karen Swan első magyarul megjelent regénye izgalmas és fordulatos, még az utolsó oldalakon is tartogat meglepetéseket.

tonks>!
Karen Swan: Titok Párizsban

Már nem is emlékszem, hogy került a polcomra, de végül is az a lényeg, hogy lekerült róla, nemde? Egy nyűgös, egyik-könyvhöz-sincs-kedvem hét után kezdtem bele egy esős vasárnap délután, aztán annyira magával ragadott, hogy direkt lassan olvastam utána, a szünetekben pedig gyakran azon kaptam magam, hogy körülötte forognak a gondolataim.
Bár a tipikus párizsi szép borító alapján rögtön chick litnek tűnik és a címkéi között is ott szerepel, végig az motoszkált bennem, hogy ez valójában nem az. Vagy legalábbis nem a könnyedebb fajta, annyira erős benne a műkincsek utáni nyomozás és a holokauszt szál, hogy magát a főszereplő, Florát, a személyiségét is háttérbe szorítja néhol. A romantika se igazán kerül elő a könyv közepéig.
Ami miatt ilyen sok csillagot ítélek neki, az Karen Swan stílusa, ahogy a történetet vezette. Gyönyörűen ír, nagyon szeretem az efféle finom leírásokat, amik megteremtik a hangulatot, mégsem lesz tőlük unalmas a szöveg. Ráadásul az sem volt irritáló, ahogy elkalauzolt minket a gazdag elit világába egy szintén a kiváltságosok közé tartozó főszereplő szemén át, mert közben a II. világháború művészetre vetett árnyékára koncentrált. Sok márkajelzés, arany és pénzszórás van ebben a könyvben, de szerencsére nem azon volt a hangsúly, hogy az írónő hány drága márkát ismer. A történet szerintem végig izgalmas volt, főleg, hogy több csavart is tartalmaz, amelyek fokozatosan derülnek ki, a párbeszédek is sziporkázóak voltak. Külön öröm, hogy valaki VÉGRE úgy írt egy II. világháború témájú könyvet a jelenben játszódva, hogy nincs benne flashback, múltbeli szemszög és nem is hiányzott belőle. Üdítő változatosság, mert már belecsömörlöttem az ilyenekbe. A romantika viszont csak…elment? Azért a kérdőjel, mert amikor Flora és Xavier együtt szerepeltek, azok remek jelenetek voltak, jólesett, hogy olyan lassan építkezős volt az egész, az ellenségből szerelmesek toposz szinte lángolt közöttük, de a befejezés után mégis van bennem némi hiányérzet. Talán azért, mert az egész „Flora bátyja szál” kilóg a könyvből, semmi értelme azon kívül, hogy legyen min a szerelmeseknek összeveszniük, majd kibékülniük. Flora és Xavier pont azok a típusok, hogy a függetlenségük, akaraterejük összecsiszolódása is elég lett volna konfliktusnak, kár volt még oldalakat pazarolni mindezek helyett egy harmadik külső dologra.
Jöhetne több ilyen műkincsrablós, nyomozós könyv, nagyon élveztem!

Titina>!
Karen Swan: Titok Párizsban

Ezt a könyvet nagyon vártam, mert már megjelenés előtt felkeltette a figyelmem. A háromnapos nyári pihenésemre vittem magammal és nagy lendülettel kezdtem bele. Jól is lehetett vele haladni, mert nagyon érdekesen és izgalmasan indul a történet. Vitt is magával egészen a közepéig, ahol kiderült a történetben az, amiről én azt gondoltam, hogy a végén fog. :D Majd azon gondolkoztam, hogy akkor még 200 oldalon keresztül miről is fog szólni?
Na, itt kicsit vissza is vettem az olvasásból, mivel a történet elkezdett zuhanórepülésben átmenni valami szerelmi drámává, és nekem ott sok volt a nyavalygás. Akkor azt gondoltam, hogy na ennyit erről a remek történetről, de szerencsére egy kis kitérő után visszatért arra a színvonalra amivel kezdte. Így megbocsátottam, azt a felesleges szenvedést. :D
Utólag olvastam itt az egyik molytársam értékelésben egy cikket, amiben egy hasonló lakásról van szó. Ez a cikk kicsit más megvilágításba tette számomra a történetet és így még érdekesebb lett.

ibelieveinmyshelf P>!
Karen Swan: Titok Párizsban

Az idei nyáron nagyon sok olyan könyvet sikerült olvasnom, ami teljesen elvarázsolt. Ez is egyike lett azoknak, úgyhogy lett egy pár nyári kedvencem.
Ami azt illeti, a fülszöveg alapján teljesen másféle történetre számítottam, azóta ugyan felkerült rá a címke, de akkor még eszembe sem jutott, hogy ilyen komoly II. világháborús háttérszál is lesz a történetben. Mindezek ellenére, vagy pont ezért sokkal jobban tetszett, mint gondoltam. Lendületes, remek stílusban megírt könyv, minden szereplőjét nagyon szerettem, még ha elsőre nem is volt mindenki szimpatikus… és persze Xavier Vermeil a legújabb könyves szerelmem. ♥
Élveztem, hogy egy kicsit beleláthatok egy ilyen közegbe, ahol ilyen gazdag emberek csak úgy „dobálják ki” az ablakon a milliókat, értékes festményeket és műkincseket adnak-vesznek, mégsem igazán boldogok, mert a felszín, a csillogás mögött tele vannak szorongással, félelmekkel, bizonytalanságokkal és persze spoiler
Tetszett ebben a könyvben is a jellemfejlődés, a szereplőkkel együtt én is sok mindenen elgondolkodtam, mert tényleg nem minden az, aminek látszik. Mindenesetre remélem, az írónő többi regényeinek is lesz valamikor magyar fordítása, mert nekem nagyon megtetszett a stílusa.

Berike>!
Karen Swan: Titok Párizsban

Klassz történet, gyakorlatilag együltő helyemben elolvastam volna, ha nem kellett volna dolgoznom. Teljesen beszippantott a történet. Egy kihíváshoz kerestem könyvet, ami kedvenc városomban játszódik, így esett a választásom a Titok Párizsban című könyvre. Van benne minden: művészet, II. világháború, nyomzás, szerelem..
Kicsit hihetetlen volt először a sztori, hogy van olyan lakás egy ilyen hatalmas városban, ami évtizedek óta zárva van, mindent vastagon belepett a por (az utószóban az írónő leírja, hogy egy ilyen hír adta neki az ötletet a regényhez). A lakásban rengeteg értékes festmény van, és a főszereplő, Flora kapja a feladatot, hogy készítsen leltárt a műkincsekről. Ja, és itt van Gertie is, a kitömött strucc, akinek fo to szerep jut a történetben.
A romantikus szál már az elején kiszámítható volt: amikor azzal kezdődik egy sztori, hogy a főszereplő fiú és lány gyűlölik egymást, abból tuti lángolás lesz a végén…
Ajánlom a könyvet mindenkinek, aki egy kis laza kikapcsolódásra vágyik, és szeretne megtudni néhány dolgot a műkincsek világáról

Mert_olvasni_mindig_jó P>!
Karen Swan: Titok Párizsban

Egy újabb nyári gyöngyszem, amit nem szabad kihagyni!

Már amikor megtudtam, hogy megjelenik a könyv, azonnal lecsaptam rá és izgatottan vártam. Párizsban játszódik, romantika, egy kis kalanddal megfűszerezve? Nekem találták ki.

És nem nyúltam vele mellé!!!

Olyan történet kaptam készhez, ami az elejétől a végéig a lapokhoz szegezett és a bűvkörébe vont. Nem tudtam nem szeretni.

Magát a fő szálat imádtam. Sosem rajongtam igazán a művészetekért, de ebben a regényben beleszerettem és olyan áhítattal lettek leírva ezek a műalkotások, hogy magam előtt láttam őket, ahogy magát a történetet is.

Nagyszerűen kidolgozott, több szálon futó csodát kaptam a kezemhez, amit többször is le fogok emelni a polcomról! A különböző csavarok csak még izgalmasabbá teszik, az amúgy is kitűnő könyvet, amikkel teleis-tele volt és olybá tűnt, mintha sosem akarna belőlük kifogyni, amikor már azt hittem a legnagyobb csavart már ellőtték, jött hozzá a következő és így tovább.

A másik dolog, ami igazaból a legjobban meglepett az nem volt más, mint maga a fő szál amire az egész történet épült.

Esetleg ti hallottazok már egy lezárt lakásról Párizsban, amit a második világháború óta senki sem látott? Igen, a könyvben is ugyan erről olvashatunk, de máshol is.

Így kezdődik egy cikk is, amit évekkel ezelőtt találtam és amikor belekezdtem a könyvben szöget is ütött ez a fejemben. Utána is néztem. Egyébként szerintem az írónő ebből a cikkből merítette az ihletet a lakáshoz, ugyanis a cikkben írt lakás nagyban hasonlít a könyvben megjelenthez, például mindkettőben megtalálható egy kitömött strucc.

A cikk: https://m.mult-kor.hu/ma-is-ugyanolyan-allapotban-van-a…

Maga a cikk is hihetetlen és akkor a könyv…

Számomra az volt a legszebb az egészben, hogy az írónő olyan részletesen tárta elém az egészet, hogy a segítségével saját magamat is bele tudtam képzelni a kalandba.

A legnagyobb meglepetésem viszont maga a főszereplőnk volt, ugyanis engem teljesen meglepett maga a személye, ahogy eredetileg előadták nekünk és utána mekkorát döbbentem már a könyv elején is, hogy mekkorát tévedtem vele kapcsolatban. Szerintem az egyik kedvenc szereplőm lett. Flora egy hihetetlen szereplő, igazi egyéniséggé nőte ki magát, aki végre egy önálló, felnőtt nő szerepét tölti be, aki nem nyavajog, nem finnyáskodik, hanem igen is talpra esett és törtető egyéniség. Szinte kiugrott a sorok közül.

De nem ő volt az egyetlen említésre méltó karakter!

Majdnem az összes női szereplő nagyon domináns volt a lapokon, mindenki más-más miatt, de kiemelkedett, vagy azzal, hogy mekkorát fejlődött a könyv elejétől a végéig, vagy azzal micsoda „erő” rejlik is igazából benne. Nagyon érdekes, hogy ezek mellett a szereplők mellett a férfiak mennyire eltörpültek, amit a könyvben nem lehet érzékelni, de ha az ember belegondol mennyivel erősebbek egyes női karakterek, sokkal jobban megmaradnak benne ők, mint mondjuk egy férfi.

Egyetlen egy dolog nem tetszett az egészben, mégpedig az, hogy annyi ruhamárka felsorolás volt benne, amitől megfájdult a fejem… Ilyen Gucci, olyan Práda cipő… És ez nekem rettentően szemet szúrt és kissé fel is húzott. Gyűlölöm, ha egy könyv olyan, mint egy kisebb reklám kampány. Azzal is meglehet mutatni valaki mennyire gazdag, hanem soroljuk fel az összes márkát, amit éppen hord, vagy éppen az mennyibe kerül.

De ezen kívül nem lehet nem imádni! Pergős, élvezetes, humoros, megható!!!

Kedvenc idézetem a könyvből:

„– A szerelem nem rózsakert.”

5/4,5

Nikkancs5>!
Karen Swan: Titok Párizsban

Amíg nem olvastam a könyvet, addig nem is hallottam erről a párizsi lakásról; azóta viszont már többször szembejött velem. Ez a része a történetnek nagyon érdekes volt, jó kis csavaros sztorit körített hozzá.
A romantikus szál volt kevés nekem és a végét éreztem kicsit összecsapottnak.


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Ha az ember szerelmes, a feje tetejére áll az élete.

395. oldal (XXI. század, 2020)

Sztike74>!

Csak akkor törheti össze valaki a szívedet, ha előbb a kezébe adod.

332. oldal

Bookaholic77 >!

“ A művészet olyan hazugság, amely segít meglátni az igazságot.” Picasso szerint legalábbis.

Bookaholic77 >!

– Nem egy doboz joghurt vagyok! – nevetett Flora.- Nekem nincs szavatossági időm.

BBetti86 >!

– Nincs szükségem egy hercegre fehér lovon, köszi.
– Az jó, mert nem tudnék az lenni.

325. oldal

Belle_Maundrell >!

Annál könnyebb egy hazugságot leplezni, minél közelebb van az igazsághoz.

201. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság · igazság
aurorakönyvmoly>!

Felhő szegélyezte a holdat, a horizont még koromsötét volt, a világhírű fények nem világítottak, csupán a híres város jelképévé vált jellegzetes torony tetején égett az irányjelző fény.

(első mondat)

Maria_Santa>!

Eszel rendesen? Még a hangod is sovány.

298. oldal

Belle_Maundrell >!

A káosznak megvan a maga gravitációs vonzása, előbb-utóbb mindenkit beszippant.

302. oldal

Kapcsolódó szócikkek: káosz

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Laura Madeleine: Egy cukrászmester meséje
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Sophie Kinsella: Mézeshetek
Beth O'Leary: Az ágybérlő
Laura Madeleine: Egy francia titok íze
Sarah Morgan: Megtalállak karácsonykor
Isabel Wolff: Mesés ruhák kalandjai
Paige Toon: Akit mind szerettünk
Sarah Morgan: Könyvesbolt Párizsban
Samantha Vérant: Sophie Valroux – Párizsi csillagok