Külső ​űr (Star Wars: A klónok háborúja 2.) 25 csillagozás

Karen Miller: Külső űr

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Klónok háborúja robbanásszerűen terjedt szét a galaxisban, ahogy a köztársasági erők és a szeparatisták megpróbáltak felülkerekedni egymáson. De miközben a jedi tábornokok fáradhatatlanul küzdöttek, hogy legyőzzék Dookut és lázadóit, Palpatine főkancellár saját sötét terveit szövögette. A szeparatisták alattomos rajtaütést hajtottak végre a Coruscanton, Obi-van Kenobi megsebesült a csatában, és azt javasolta, hogy Anakin Skywalker és újonc padavanja, Ashoka induljanak kockázatos bevetésre Grievous generális ellen. Ám amikor Bail Organa szenátor olyan rendkívüli információ birtokába jut, mely a Köztársaság javára fordíthatja a háború menetét, a jedi mester vele tart egy a Peremvilágokon is túl lévő, isten háta mögötti bolygóra, hogy megbizonyosodjon a tényekről. Amit viszont Obi-van nem sejt, hogy egy halálos csapdába sétálnak, amit Palpatine állított számukra… és amelyből megmenekülni esélyük sincs. Ez az izgalmas kaland, mely az egész estés Star Wars: A Klónok háborúja című… (tovább)

Eredeti mű: Karen Miller: Wild Space

>!
Pro-Book, Nyíregyháza, 2009
310 oldal · ISBN: 9789639901773 · Fordította: Nemes István

Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Yoda · Ahsoka Tano · Padmé Amidala · Mace Windu · Palpatine · Bail Organa · mester


Kedvencelte 4

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
PAVideoStudio
Karen Miller: Külső űr

A regény középpontjában a karakteridegen viselkedés tanusító Bail Organának és Obi-vannak egy rejtélyes, veszélyes bolygón teljesítendő küldetése van, de érdekes háttér információkat is megtudunk. Amikor még nem szereztem meg a könyvet, arra gondoltam, hogy a nehéz beszerezhetőség miatt (A holtak védelmezőit akkor már olvastam, és nem számítottam rá, hogy valaha is gyűjteményem ékes darabja lesz) A lázadás hajnala vagy ez lesz az utolsó magyarra fordított Legends-regény, amit elolvasok. Ez lett.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/8mWloJ5VVvc

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

5 hozzászólás
>!
Hippoforaccus P
Karen Miller: Külső űr

Nagy csalódás volt nekem ez a könyv. Először is, mert klónok háborúja regény, abban bíztam, hogy lesznek benne klónok, és nem csak Rex cameo-zik benne kétszer (na jó az utolsó pár oldalon volt még 6 klón, de jelentéktelen szerepben).
Másodszor, a két főszereplő, Obi-van és Organa szenátor személyisége nem is hasonlít az eddig megismertekre. Mint két elkényeztetett kisgyerek, akik azon veszekednek, hogy ki üljön az anyósülésen a hosszú úton.
Harmadszor is, Anakin és Ahsoka egy nagy űrcsatát vívnak, amiből egy mukkot sem kapunk, csak annyit tudunk meg, hogy vége. Hát köszi… spoiler

8 hozzászólás
>!
Bellatrissa
Karen Miller: Külső űr

Szerintem elég jó könyv volt, nagyon tetszett, hogy több ember szempontjából írta meg, változatosan, és érdekesen. Kifejezetten tetszett például Obi-van nézete, főleg a végefelé, a sith bolygónál. Igazából az „animációs sorozat alapján” szöveg egy kicsit kamu, mert azon kívül, hogy előkerül pár oldalig Ahsoka, és megemlítik Ventresst, nem sok köze van hozzá. Két dolog zavart benne. A sztorit, meg úgy az egész bolygót jobban kifejthette volna, ki lehetett volna belőle még többet hozni. A másik, hogy voltak szereplők, akire nekem nem illett a szerepük. Például Yoda szerintem nem idegeskedne ennyit, és Obi-van sem gondolna ennyire rosszakat a szenátorról, meg másról sem, elvégre az nem jedihez méltó dolog.

>!
Turbo1988
Karen Miller: Külső űr

Hát nem valami jó könyv

Azon kevés SW-könyvek közé tartozik, amiket elrontottak, vagy legalábbis pocsék történetkidolgozása van, és csak a SW-márka miatt tudták olyan magas példányszámban eladni.
Az eleje hozta a sorozatban is ismert Clone Wars-os hangulatot. Izgalmas, pördületes, lendületes. Dinamikus.
Elgondolkodtató volt az Anakin Obi-ban párbaj. Éles helyzetben Obi-van kettévágta volna Anakint. Vagyis nemcsak a Mustafaron volt erősebb nála, hanem itt is egy igazi fénykarddal küzdve, megölte volna Anakint. Ez egy visszautalás arra, amit Plagueis mondott Venamisra, miszerint hiába tehetséges valaki, nem biztos, hogy elegendően ki tudj azt bontakoztatni. Így van ez Anakin esetében. Hiába van több mideje, Kenobi erősebb nála.
Részben hiánypótló alkotás (hiszen mire mennénk anélkül, hogy ismernénk s a főszerelők életének minden percét?), ami megmagyaráz egy-két hézagot. Másfelől a Clone Wars 1. évad 6-7. részével egy időben játszódik.
Persze nem mentes a szokásos idő(vonal)ficamtól, bár ez persze sok SW-történetek sajátossága.
Viszont minden jól ment egészen addig, amíg Bail és Kenobi el nem kezdtek utazgatni. Most őszintén emberek: KINEK AZ ISMERŐSEI AZ A MELEGPÁR, AKIKRŐL A VESZEKDÉST MINTÁZTÁK???!!!
Semmi értelme nem volt a két csóka vitájának, de azért mégiscsak nyomták. Érveik sem igazán voltak, csak előítéleteik. Kakaskodás volt az egész, és ez megy több oldalon keresztül VISSZATÉRŐEN, ami ráadásul ez a viselkedés amúgy egyikükre sem jellemző
Aztán persze a szokásos sablontörténet, sablonbefejezéssel. Csakhát fejfájdító vitatkozás közepette.
Az egész könyv hangulata feszült volt. Kenobi vitatkozott Padméval, Bail Kenobival. Ráadásul (és ez a vicc!) APRÓSÁGOKON húzzák fel az agyukat Talán az volt az író célja, hogy bemutassa a „tipikus amerikai mentalitást”. Bevallom, ez sikerült. :)
A kedvenc karakterem Palpatine volt. Keveset szerepelt, de hatásosan. Jó volt olvasni, hogy a könyvben megjelenik mindkét személyisége, és hogy első kézből olvashattuk Sidious gondolatait, és a mögöttes motivációit.
Hát jól induló könyv volt, pocsék középpel, sablonos befejezéssel, de mégis jó háttértörténettel.
Akik akciók miatt akarja olvasni, az csak csalódásra számíthat. Mélyebb mondandója nincs. Talán csak annyi, hogy hé, ilyenek a jenkik!
Inkább csak gyűjtőknek ajánlott beszerezni.

>!
Dominik_Blasir
Karen Miller: Külső űr

Pozitív meglepetés ért. Élvezhető, hangulatos, kimondottan szórakoztató volt, nem kicsit annak köszönhetően, hogy a főszerepben Obi-van volt. Örültem, hogy Ahsokát inkább csak háttérbe szorították, így lényegesen mélyebb mű lett. Leginkább a Matthew Stover-i vonulatra emlékeztet, mélyebb karakterekkel és kidolgozottabb érzésekkel. Annak ellenére, hogy az animációs sorozattal próbálják reklámozni, elüt tőle, ez annál komolyabban van kivitelezve.
Örülnék még hasonló történetekre a klónok háborújának időszakából (csak Ahsokát hagyják ki).

>!
Csokky
Karen Miller: Külső űr

A klónok háborúja témában az eddigi legjobb könyv! Nagyon tetszett, ahogyan bemutatta Anakin és Obi-Wan viszonyának alakulását, tovább árnyalta, hogyan tartotta titokban Padmé és Anakin a házasságukat, valamint bemutatta, hogyan került kapcsolatba Obi-Wan és Bail Organa.
A Sith bolygón zajló események nagyon izgalmasak. Kár, hogy magáról a bolygóról keveset tudunk meg.
Palpatine pedig remekül hozta a „mindent a háttérből manipuláló” szerepét.
Tetszett az is, hogy apró utalásokkal összekötötték a sorozat részeivel spoiler.
Összességében egy igazán jól sikerült munka. Ami fura volt, az Yoda beszédstílusa. Oké, hogy az eredetiben is megkavarja a szórendet a mondataiban, de ez a tükörfordítás helyenként nagyon erőltetett és nagyon magyartalanra sikerült.


Népszerű idézetek

>!
Saille P

– Tudod jól, Obi-van, miért tétováztam engedni őt, hogy tanítványod legyen?
(…)
– Hmmm. Akkor most elmondom. Vonakodtam, igen, mert benned ugyanaz a hiba megvan: a kötődés.
Micsoda?
– Sajnálom…de nem értem.
– De – horkant fel Yoda –, dehogynem. Melida/Daan, az volt, kötődés. Kiképzed Anakint, azt ígérted Qui-gon Jinnek, igen? Kötődésből sarjadt ez az ígéret. Ragaszkodást, azt éreztél iránta. Ragaszkodást, azt érzel most Anakin Skywalker iránt is. Mélyen zubognak, Obi-van, a te érzéseid. Uralni őket teljesen, nem vagy képes. Uralni az ifjú Skywalkert, arra sem. Szigorú vagyok vele, igen, a kötődéssel kapcsolatban, mert te nem vagy az.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Melida/Daan · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn · Yoda
>!
Saille P

– Megteszi – morogta Anakin. – Bár még most se értem, miért küldte hozzám Yoda mester. Amikor még te sem találtál magadnak új tanítványt.
– Nem kell ezt elkapkodni – felelte Obi-van. Mintha újabb mosoly bújkált volna a szemében. – Még nem hevertem ki a legutóbbitól elszenvedett megpróbáltatásokat.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi · tanítvány
>!
Saille P

– Nem mintha bele akarnék szólni abba, miképpen neveled a padavanod – kezdte Obi-van –, de szerintem mára már eleget gyakorolt. Mit szólnal ha te meg én bemutatnánk neki pár fejlettebb technikát, hm?
Anakin elmosolyodott. Edzőmérkőzés. Szerette ezeket a gyakorlásokat. Főképpen Obi-van ellen, aki köztudottan az egyik legtökéletesebb és legfélelmetesebb vivó a Templomban. Mostanra ők ketten már annyira összecsiszolódtak a több év óta tartó gyakorlások során, hogy bizonyos értelemben olybá tűnt, mintha önmaga ellen vívna.
– Kiváló ötlet, Kenobi mester – vágta rá. – Kezdhetjük?
Mindketten elvigyorodtak, és nem vok szükség több szóra. Lazán átszökkentek az erkély korlátján, és az Erő segítségével puhán érkeztek le a meghökkent Ashoka közelében.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

Ashoka szemmel látható megilletődöttséggel és izgatottan adta át fegyverét. Aztán cinkos pillantást vetett a mesterére, és az Erő segítségével felszökkent a megfigyelőerkélyre.
– Ejha! – jegyezte meg Obi-van. – Micsoda léhaság! Vajon kitől tanulhatta ezt a rossz szokást?
– El sem tudom képzelni, mester – vágott vissza Anakin, és a régi tiszteletteljes megszólítás csúszott ki a száján. De nem érezte hamisnak. Soha nem is érzi majd annak.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Anakin Skywalker · mester · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

Az arborétum kapujában Yoda megállt és visszanézett. Obi-van már ismét a vízesés alatt ült. Boldognak tűnt.
Dacára az aggodalmaknak és a sötét titkoknak, Yoda elmosolyodott, ezúttal szeretteljesen… és hagyta játszani.

305. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Yoda
>!
Saille P

– Sok pluszmunkát, azt jelent majd neked, Mace Windu. és máris számos a teher, ami rádnehezedik.
– Nem számít! Yoda, te szoktad mondogatni, hogy Obi-van sorsa ugyanolyan fontos, mint Anakiné. Ha valami történne vele… ha elveszítenénk…
Yoda biccentett, ahogy a ködös jövő súlya megpróbálta összeroppantani őt.
– Az Erő, talán még a Kiválasztott segítségével sem nyerheti vissza az egyensúlyát – fejezte be nagy nehezen.

235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Mace Windu · Obi-Wan Kenobi · Yoda
>!
Saille P

– Azt mondják…Kenobi mester…Anakin…
– Nem halottak, de megsebesültek.
– Ó! – T'Seely hangja csupán szörnyülködő suttogás volt.
Yoda a homlokát ráncolta. A jediknék nem szokás egyik jedi lovagot egy másik fölé helyezni, vagy egy tanítványt nagyobbra tartani, mint egy másikat, de Obi-van és Anakin esetében egészen más volt a helyzet. Anakin Skywalkerre úgy tekintettek, mint egyfajta kiválasztottra. Obi-van pedig az ő mestere, félelmetes hírnévvel. Ők ketten együtt legyőzhetetlenek. Legalábbis azok voltak…a Geonosisig.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Geonosis · hírnév · Obi-Wan Kenobi · Yoda
>!
Saille P

És akkor rázúdult minden emlék, durván, kiméletlenül. Megcsókolja Padmét. A geonosisi aréna. A mészárlás. A rengeteg jedi, aki elesett a szembántó napfényben. Dooku kétségbeesett üldözése. A párbaj a hangárban. Obi-van sebzetten hever, pár szívdobbanásnyira a haláltól. És az ő keze…a keze…
Mintha e képsorok hozták volna elő, mintha az emlékezéssel újraélte volna a pillanatot, annak a lecsapó fényszablyának a kínja úgy rontott rá, akár egy süvöltő vihar.
És Obi-van tartotta őt, miközben zokogott.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Dooku gróf · Geonosis · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

– Igéretes tehetségnek tűnik a kislány, Anakin – fogadta Obi-van odapillantva. – Mint tudjuk, gyakran a kicsi, pimasz vakarcsokból lesznek a legjobbak.
Ez egy tipikus bók volt Obi-vantól. Burkoltan. Csak úgy odavetve. Sosem túl ömlengősen. Biztosan az volt.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
Hippoforaccus P

– Megkaptuk a zárójelentésedet az új cirkálók harci teljesítményéről – kezdte Mace. – És be kell vallanom, kissé meg vagyok lepve. Ha jól emlékszem, Anakin, a korábbi kommentárjaid igen előnyös képet festettek, szinte áradoztak.
– Igen, Windu mester. Sajnálom, nem akartam, hogy a jelentésem túl kritikusnak tűnjön – mentegetőzött Anakin. Most óvatos volt. Kicsit átment védekezésbe. – A cirkálók kifogástalanok. Egyszerűen csak arról van szó… tudod… Nézd, Windu mester, az az igazság, hogy szerintem jobban is teljesíthetnének.
Yoda homlokráncolva járkálni kezdett a tanácsteremben. Hát ez mit akarjon jelenteni?
– Jobban? – Ismételte Mace, összeérintve az ujjbegyeit. Metsző élt csempészett a hangjába. – Tehát úgy értsem, az a megfontolt véleményed, hogy te, Anakin Skywalker, javíthatsz a profi hajóépítők magas képesítésű és rendkívül tapasztalt csoportjának munkáján? Egy olyan csapatén, amely tagjainak együttes gyakorlati tapasztalata a nehézcirkálók tervezésében úgy hiszem, több mint nyolc évtizedre rúg?
Anakin hologramja bólintott.
– Igen, Windu mester. Ez a megfontolt véleményem.

233

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Mace Windu · Yoda
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Star Wars: A klónok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Amie Kaufman – Meagan Spooner: These Broken Stars – Lehullott csillagok
Sean Williams: Végzetes szövetség
Greg Egan: Diaszpóra
Mark Shirrefs – John Thomson: A jövőből jött lány
Max Barry: Lexikon
Greg Egan: Karantén
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Ellenállók
Raana Raas: Hazatérők