Iced (Fever World 1.) (Fever 6.) 50 csillagozás

A Dani O'Malley Novel
Karen Marie Moning: Iced Karen Marie Moning: Iced Karen Marie Moning: Iced

"I'm currently working on a trilogy that features Dani, Christian MacKeltar, Ryodan, and the mysterious 'Dancer,' set primarily in Fever-Dublin. Each installment in the trilogy is a stand-alone mystery, however there are larger plot arcs unfolding in the background…

..For those of you who have been worrying—the trilogy is not YA. If I had to categorize it, I would say it straddles the line between YA and adult uneasily. …Many of the questions I left unanswered in the FEVER series are addressed in this new series.

Exciting news: I’ve agreed to write two more books after that. Once the new trilogy is complete, I’m returning to the core story begun in the FEVER series, and will resume writing about Mac, Barrons, V’lane, Cruce, the Unseelie king, the concubine, the Song of Making.

All in all, there are five more books coming about the Fever World!"
Karen Marie Moning

ISBN: 9781455817719 · Felolvasta: Phil Gigante, Natalie Ross

Ryodan · Dani O'Malley · Christian MacKeltar · Lor

Dublin

A történet:

„Az év, 1 FLU — a Fal Leomlása Után. A Tündérek szabadok és ránk vadásznak. Ez egy háborús övezet odakint, és nincs két egyforma nap. A nevem Dani O’Malley, a káosszal teli Dublin utcái az otthonom, és nincs olyan hely, ahol szívesebben lennék.”

Dani “Mega” O’Malley a saját szabályai szerint játszik— és egy Sötét Tündérekkel teli világban, a legfontosabb szabálya: Tedd, amit kell a túléléshez. Ritka képességek és a Fény Kardjának birtokában, Dani több, mint felkészült a feladatra. Sőt, egyike azon ritka embereknek, akik megtudják védeni magukat az Unseelievel szemben. De most, a pandemónium közepette, a legnagyobb ajándékai egyben a legnagyobb kötelezettséggé is váltak.

Dani egykori legjobb barátnője, MacKayla Lane, holtan akarja látni, a félelmetes Unseelie hercegek is vérdíjat tűztek ki a fejére, és Jayne felügyelő, a rendőrség feje, a kardjára áhítozik és semmitől sem riad vissza, hogy megszerezze. Mi több, szerte-szét Dublinban az emberek rejtélyes módon halálra fagynak, egy fagypont alatti jégtablót hagyva maguk után a helyszínen.

Amikor Dublin legcsábítóbb klubját dér borítja be, Dani a klub kegyetlen, halhatatlan tulajdonosának, Ryodan kegyeiben találja magát, akinek szüksége van a lány gyorsan vágó eszére, és rendkívüli képességeire, hogy kitalálják mi fagyasztja meg az útjába kerülő embereket és Tündéreket—és Ryodan megtesz bármit, hogy Dani biztosan együttműködjön.

Pisztolygolyókat, agyarakat és öklöket kerülgetve, Daninak áruló alkukat és kétségbeesett szövetségeket kell kötnie ahhoz, hogy megmentse szeretett Dublinját—mielőtt minden és mindenki a környéken megfagy.

Értékelés:

Figyelem: MEGA őrült rajongói kirohanás veszély!!

Utálom ezt a nőt! Rohadtul utálom, de rohadtul IMÁDOM is! Hogy Dani szavaival éljek; Karen „is the Shit”. Leborulok előtte, küldök neki egy csokor virágot vagy tudja a bánat, de valahogy meg kell neki ezt az élményt köszönnöm (bár lehet, hogy elég ha megveszem a könyvet ilyen árazással…). De ember!! Szín tiszta kínzás így véget vetni egy könyvnek, ahogy ő teszi. 150% G-O-N-O-SZ!!

Esküszöm, hogy ő egy mocsok Tündér és élvezi, hogy minket, gyarló halandókat kínozhat.

Viszont, ha valaha is volt bármiféle kétséged az Iceddel kapcsolatban… dobd el, zúzd össze, égesd el, felejtsd el! Mert Karen megcsinálta! Engem teljesen elkapott az ICED láz (bezony, én is szeretem a benne lévő iróniát)!

Az.Iced.Egyszerűen.Fantasztikus.
És ezt egy olyan rajongó mondja, aki sosem szerette Dani-t… egészen mostanáig.

A fülszöveg mindent elmond, amit tudni kell a cselekményről. Hősiesen bevallom, voltak kétségeim a könyvvel kapcsolatban, mert nem igazán szerettem Danit az előző könyvekben, sőt amolyan „valaki egye már meg” szinten idegesített.

Frankón megmondva, gőzöm sincs mi változott, de azt hiszem azért, mer az ICED sokkal sötétebb hangulatú, mint Mac könyvei voltak és Dani „hangja” és stílusa is tökéletesen beleillik. Rettentően meg tudott nevettetni a stílusával, itt vigyorogtam, mint a tejbe tök még vagy 5 oldalakkal később is. Ugyanakkor, ő az egyike a leginspirálóbb főhősnőknek a piacon, amiből sajnos nincs is olyan sok, és én jócskán olvastam Urban Fantasyt. Fiatal kora ellenére az élet nézetei valóban elgondolkodtatóak.

Dani tökös, mindenki tudja hogy milyen kemény és vad ő valójában. Látva egy jó adagot az életéből csak még jobban megszeretteti őt az olvasóval. Gyorsan kellet felnőnie, ami nem volt egy leány álom. Most mindent meg tesz, amire képes, hogy megvédje a városát és a népét a Tündérektől. És Dani ELTUD vinni egy könyvet a saját hátán. Akkor is, ha nem lett volna jelen Ryo vagy Christian vagy bárki a kilencek közül, vagy akármilyen pasi, az ő könyve még akkor is megállná a helyét!

Nem mondanám, hogy ez egy akció dús könyv, de azon az 512 oldalon elég jó arányban találunk valami akciót. Mégis, már az elejétől izgalmas, mert a rejtély mindig jelen van, legyen az akármilyen. Egy rejtély egy bizonyos szereplőkkel kapcsolatban és a fő talány. Mi a véres pokol fagyasztja halálra a Tündéreket és az embereket, miért és hogyan lehet megölni. Ha egyáltalán meglehet. Imádtam az egész sztorit. Lenyűgöző, érdekes és határozottan olvastatta magát. Ráveszi az olvasókat is, hogy próbálják meg kitalálni, ki vagy mi áll a titokzatos fagyások mögött, és ugyanez érvényes a miért, és ahogyan öljük meg kérdésre is.

Szóval, ez a könyv miért is nem YA? Egyszerű. Mert sötét—emberek folyamatosan meghalnak, általában elég fájdalmas módon, néhány jelenet XXX részeket tartalmaz (többnyire Cruce miatt—igen! Visszatért…fogjuk rá.) és/vagy nyomdatintát nem tűrő szavakat tartalmaz… úgy értem, Ryodan jelen van a könyvben, hogy az Isten baffa meg!

Ha már Ryodannél tartunk… Imádom a pasast! Mindig is V'lane fan voltam, egy kicsit még talán Barrons fan is, de Ryo most már kb fej-fej mellett halad V'lane-nel! Nem érdekelt annyira az előző könyvekben, de öcsém, ez most száznyolcvan fokos kézifékes fordulatot vett. Imádom a hidegségét, a (beteg)humorát, és hogy igazából törődik ő Dani-vel, de ez nem változtatja meg. Akárhogy is, Ryodan és Dani együtt MEGFIZETHETETLEN!! Hogy ezek mit leművelnek…

Szintén visszatérő karakterek Christian, Kate, Dancer, Jo, Lore és Cruce. Barrons és Mac említve van, de feltűnni csak egy rövidke pillanatra tűnnek fel, és egy-két mondatuk van csak, bár az igen hatásos, például: „Meg fogom ölni a kölyköt.” De, hogy őszínte legyek nekem nem is nagyon hiányoztak. Teljesen megvoltam elégedve ezzel az „új” bandával.

Ez akönyv megint csak tele van információkkal és biztos vagyok benne, hogy olyan elhintett utalásokkal, amiket észre sem veszünk vagy nem is tudunk összeilleszteni, amíg el nem olvastuk a következőket. Mert így működik Ms. Moning agya. Sebaj, én imádom a puzzlet!!

A vége függővég. Meglepődtél? Én nem. Ez is egy újabb Moning könyv, baffa meg! De szerintem, ha emlékszel az Új nap virrad végére, akkor annyira nem is függővég ez, mert én 99% biztos vagyok abban, hogy mi NEM fog történni.

Összességében: Annyit akarok csak mondani, hogy még ha komoly kételyeid is voltak, legyen az Dani miatt vagy Ryo, vagy bármi miatt… Ne hagyd, hogy vissza tartson. Ha Tündérkrónikák rajongó vagy, akkor az ICED egy KÖTELEZŐ OLVASMÁNY. Ha szabad ezt mondnom, (már pedig miért ne szabadna), szerintem az ICED jobb volt, mint bármelyik eddigi TK könyv. Ha lenne engedélyem, ki idézném az egész könyvet! És jegyezzétek meg, ez NEM YA! Különlegessége, hogy az előző könyvek nélkül is olvasható.

Ui.: Felejtsd el a BB&B-t! Nekem az Unseelie Király könyvtára kell!!! Persze semmiféle üveghez nem nyúlok…nem én!
Ui.II: A borító teljesen tönkretesz. Az valami frenetikus!! Bárcsak a Hardcover lenne meg és nem a kindle :(

Egy valamitől nagyon félek, ha ezt szabad még hozzátennem. Az pedig a magyar fordítás. Vannak olyan dolgok, amik angolul viccesek/jól hangzanak, visszafordítva meg nem (és persze vice versa, de az most irreleváns). És ez lehet, hogy lerántja majd Dani stílusát olyan pontig, ahol nem egészen lesz annyira élvezhető, mint eredeti nyelven. A másik dolog, megnéztem az összes magyar kiadást, hogy hogy fordították a „freez-frame”-et. Ez az a kifejezés, amit Dani használ arra, ha turbó sebességbe kapcsol. Na most magyarul legtöbbször semmi megkülönböztetőt nem fordítottak. pl.: „Elsiettem, Elpucoltam, amilyen gyorsan csak tudtam”, stb. A képkockás megfogalmazást ne is említsük. Ez nem mindig egyértelmű, hogy a képességére utal, és félek, hogy ez hogy fog kijönni az ICED-ban, mert ott azért elég sokszor előfordul, és kissé más körülmények közt. Megkukkantottam egy rajongói fordítást, és talán a legközelebbi szó, amit lehetne használni, az a „süvítés”. Ez sem teljes mértékben passzol (én sem tudok így hirtelenjében jobb szót rá), de legalább lenne egy hasonlóan rövid és egységes szó rá, ami mindig egyértelmű lenne. Én örülnék, ha találnának valami hasonlót.

Magyar megjelenéssel kapcsolatban biztosan még nem lehet tudni, de amint rábólintanak, terjesztem is az igét és imádkozok azért a fordításért ;)

Részletesebb, de spoiler mentes (többnyire…szerintem…) kritika:

Tufuka>!

Karen Marie Moning: Iced A Dani O'Malley Novel

Mikor először olvastam a sorozat első 5 részét, nem kezdtem bele ebbe a folytatásba, mert valahogy Dani nem volt túl kedvelhető számomra. Azonban most, hogy újraolvastam az előző részeket sokkal jobban megszerettem, így elérkezettnek láttam az időt, hogy belevágjak az ő sztorijába.

Dani eléggé összetett karakter. Talán úgy gondolhatnánk, hogy kissé nagyképű, de hogy őszinte legyek engem ez nem zavart, sőt nem is nagyon éreztem ezt. Mert időnként annyira intelligens, hogy van is mire. Viszont bizonyos dolgokban jóval alulmúlja a saját korosztályát. Ez talán amiatt van, mert elég speciális helyzetben nevelkedett. Nem olyan, mint Mac – akit én nagyon szeretek – de ezzel nincs gond, mert nagyon jó főhősnő lett.
Dani mellett még Dancer, Ryodan és Christian a fő karakterek.
Christian-t végtelenül sajnálom, amiatt ami vele történik, és nem bánnám, ha valahogy megőrizné önmagát miközben megmarad az új személyisége is. Bár eleinte inkább úgy gondoltam, hogy Dani-nek felé kéne húznia, de utána módosítottam az álláspontomat.
Dancer eléggé titokzatos egy figura. Nem sok mindent tudunk róla azon kívül, hogy nagyon-nagyon okos. Úgy érzem ő még sok meglepetést tartogat majd számunkra. Ugye ő is benne van a Dani-ért folytatott háttérben zajló harcban, de nem nagyon tudom eldönteni, hogy ez most jó-e vagy sem. Nálam ő valahogy – mint Mac esetében Christian – a barát zóna tagja.
Ryodan nem Barrons. Ez már a korábbi részekben is kiderült. De ez nem hátrány, hanem előny. Legalább nem lehet azt mondani, hogy Moning csak egysíkú karaktereket alkotna. Ő igazából időnként hatalmas kérdőjel. Volt mikor értettem(vagy félreértettem), hogy mit miért tesz, de volt mikor csak ültem, és akkor Most mit is akarsz? kérdést tettem fel magamban.
A könyvben azt hiszem először szerepelt Kat POV, ami hát engem egyáltalán nem érdekelt. Úgy értem sejtettem én, hogy a Könyv nem marad nyugton, de ezek a részek annyira nem tudtak lázba hozni. Bár legalább kissé jobban megérthettük őt, a múltját, és a képességét.
Ami még pozitívum az Lor. Nagyon sokat szerepelt, és szerintem mindenki azonnal elkezdi imádni. Amiket időnként Ryo-nak és Dani-nek mond…. :D
A könyv egyik leggyengébb pontja Jo. Nem akarok részletekbe merülni, de az, hogy idegesítő, nem egészen fedi le az érzéseimet. Komolyan én időnként már azért drukkoltam, hogy hátha valamelyik komoly rosszfiúval összefutna, mert jégkockaként, vagy kötési alapanyagként több haszna lett volna, mint élve volt…

A sztori nem volt olyan komoly, mint a Shadowfeverben. Az, hogy miután megy a HFK elég sokára sikerült kitalálni, pedig elméletben tele van a könyv zsenikkel. Azt hiszem a nem látják a fától az erdőt helyzetbe kerültek.

Ugye Mac és Dani egyszer sem futottak össze a könyv közben, így nem is igazán rázott meg a záró rész, mert mi ellentétben Dani-vel tudjuk, hogy mit akar Mac. Remélem nem csinálnak egy kis trutyi-kavarást a Burned-ben, mert nem kéne elrontani ezt az új kezdetet.

Moning nemrég nyilatkozta, hogy a Iced olyan neki, mint anno a Darkfever volt, és majd a Burned felel meg a Dreamfever-nek. Ez érezhető is volt kicsit, ezért is nem érdemelte meg tőlem az 5 csillagot, de nagyon sokat várok az elkövetkezendő könyvektől, szóval hiszem, hogy itt is lesznek rendesen olyan pillanatok mikor fel kell magam mosnom a padlóról.

eSsZ P>!

Karen Marie Moning: Iced A Dani O'Malley Novel

akkor most csak ülök itt egy kicsit Chester's irodájában egy széken.. és csak nézelődök… szemeim helyett dúúúúúúrván nagy szívecskék.. ❤ az arcomon idióta vigyor.. és amikor Ryodan felpillant a papírmunkából.. rám.. én hatalmasat röhögök.. mert NEM létezik olyan, hogy egy kitalált személyért ennyire oda legyen az ember lánya.. :D
el sem hiszem magamról, hogy ha róla van szó átmegyek egy lilacukor kamaszlányba..
sóhaj még jó, hogy már ismer … éééééés a nagy egóját nem zavarja..
na de tényleg megyek… mielőtt totál teljesen hülyét csinálok magamból.. ☺ igen, tudhattam volna, hogy a hátam mögött meg mosolyog a bajsza alatt

2016.02.24
naaa szóval, a tegnapi nap örömére, hogy túl jutottam a projektemen és felvázoltam a szakdogám vagy mi … témáját… gyorsan neki is veselkedtem ismét és sokadszorra ennek a könyvnek :) vagyis már csak befejeztem az az igazság, hogy angolul azért vágtam bele, mert kíváncsi voltam Ryodan hangjára mit röhögsz? ne neveteljé' :D a burned és a feverworld közben annyira elvoltam telve az egésszel, hogy nem is figyeltem.. nos, az van, hogy vagy nekem van olyan agyam, ami automatikusan tolmácsol vaaaaaagy Ryo tud sokkalta több nyelven mint azt illene … :D ami azért is érdekes, mert Cruce hangja tök más volt így és döbbenet, de itt Jo nem jött be, pedig magyarul meg nem volt vele bajom :D

magáról a könyvről nem mondanék sokat hiszen már ömlengtem eleget! egy szóval kifejezve: IMÁDOM és pont :) Ryodan-t meg főleg ..és Lor-t és Dani-t …. update
ez a könyv mindig kikapcsol,felvidít, mosolyogtat, megríkat, teljességgel beszippant…. és magával ránt… IMÁDOM ahhww Ryodan

Annie04>!

Karen Marie Moning: Iced A Dani O'Malley Novel

Nem tudom eldönteni most sírjak, vagy hisztizzek a vége miatt… banyek, pont ott véget vetni a sztorinak… legalábbis egy időre.
Sokáig olvastam ezt a könyvet, főleg azért, mert rájöttem, nem fekszik nekem ez az angolul olvasás. De megérte! Dani karakterét már az előző kötetekben is szerettem, és nagyon hiányzott az 5. könyv „képen-töröllek-kedves-olvasó” csavarja után. Nagyon érdekelt, hogy mi történt vele, és ez a könyv nagyon jól kitöltötte a hézagokat, persze csak részben, hisz nekem azért hiányzott Mac és Barrons. De nagyon jól megvoltam Dani-ékkel. A kis csajt kedvelem, a beszólásain jókat röhögtem. Ryodantól sokszor féltem. Ennyire kiismerhetetlen alakot… még érdekesebb jelenségnek tartom, mint Barronst.
Tetszett a történet alakulása, és a 3 szemszög is. Christian gondolatai nagyon bejöttek. Érdekes figura. Az előző könyvekben nem foglalkoztam vele túlságosan, de amióta átváltozóban van, sokkal jobban figyelek rá.
Már nagyon várom a folytatást, megküzdök azzal az angollal. :)

sztimi53>!

Karen Marie Moning: Iced A Dani O'Malley Novel

Dude! Kicsit csalódott vagyok, hogy javult Dani nyelvhelyessége, és még nagy szavakat használ! A múltja elég gáz a kölyöknek, de fejlődőképes. Kedvelem Danit, életvidám, vibráló (literally) személyiség, vicces, öntelt, persze igazából csak egy dicséretre éhes kamasz, akit nemigen szerettek, jó a dumája (és néha már értelmes mondatokat is kepés összehozni) és NAIV, aranyosan az. Ryo – Christian – Dancer, ez egy nehéz döntés lesz (én is alig tudok választani), de hát még van idő, hosszú idő, hogy eldőljön. És arra is van idő, hogy Dani még többet fejlődjön. Fejezetcímek számszövegek egyben, ami nagyon tetszik. A sztori (eddig) nincs olyan jó, mint a másik, de a jellemeket máris imádom. Sajnálom hogy nincs több, ezidáig Dublinban éltem, nagyon nincs kedvem hazajönni onnan…
A vég pedig? Az izgi. Mit fogsz csinálni Mac?

U. I. Moning kap egy ötöst, amiért ismeri a Puscifert.

wilwaren>!

Karen Marie Moning: Iced A Dani O'Malley Novel

Uramisten! Most egy kicsit le kell higgadnom, hogy tudjak írni egy olyan értékelést ami nem csak OMG-ből áll! De azért néhányszor légyszi engedjétek meg: OMG!OMG!OMG!

update: megszületett az értékelésem. Inkább fangörlös ömlengés, de ebben az esetben jobbal nem szolgálhatok…

Röfipingvin P>!

Dude!
Azt meg kell hagyni, hogy Dani nem Mac. Persze ezt tudtuk a korábbi kötetek alapján is, de ugye itt Dani, hoppá, akarom mondani, Mega a főszereplő. Egy nagyon más karakter, egy nagyon fiatal karakter, de mégis szerethető, bár az ember néha lekeverne neki egyet.
Tetszett, hogy az írónő karakterei mennyire élettel teliek, hogy valóban különálló személyiségek. Viszont fejlődőképesek.
Négy csillag, mert valami még hiányzott nekem, ahhoz, hogy teljesen kerek legyen a dolog.
Viszont engem is érdekel ez a Ryodan – Dancer – Christian hármas… :)(:

ÚO 2016. 03. 22.
Nem. Dani soha nem lesz a szívem csücske. ld mennyi időbe tellett elolvasnom most ezt a kötetet…

lustica>!

Karen Marie Moning: Iced A Dani O'Malley Novel

Tetszett a könyv, de valami mást képzeltem el a végére. Hiszem az előző részben Mac azt mondja, nem fogja bántani Danit. Na most vagy nagyon nagy csavar lesz, vagy eszerint fog cselekedni és semmi extra nem lesz. Hát kíváncsi leszek.

BZsofi P>!

Karen Marie Moning: Iced A Dani O'Malley Novel

Többet vártam, jobbat, nem ugyanazt a sémát. Kicsit csalódás volt. Kat részeit kifejezetten nem szerettem. Remélem, a következő rész tartogat majd meglepetéseket.

alfonzine_stokes>!

Karen Marie Moning: Iced A Dani O'Malley Novel

sokkoló és lapos pillanatok váltakozása. letenni nem tudtam, de ez nálam nem újdonság. :) várom a folytatást. addig is: may the force be with us! :P

Nusejka_Sentellion>!

“Dude. Post-apocalyptic world. Who does job applications anymore?”
“I do.” I squint at it, then him.
“What are you paying me?” I angle.
“Dude. Post-apocalyptic world. Who does money anymore.”

Nusejka_Sentellion>!

I still can’t see. I wipe my bloody nose on my sleeve and reach out to feel what I hit.
“That’s my dick,” Ryodan says.

Nusejka_Sentellion>!

I’m going to be her bulletproof vest, her shield, her fallen fucking angel whether she wants one or not.

Kapcsolódó szócikkek: Christian MacKeltar
andie88_Sentellion>!

Barrons breaks heads. Ryodan turns them inside out. Barrons fucks you up. Ryodan makes you fuck yourself up.

Nusejka_Sentellion>!

“Hey, you think my sword’s—”
“For fuck’s sake no .”
“Geez, dude. Just asking.”

andie88_Sentellion>!

I wear a mask. A face that isn’t mine.
I used to have what women called a killer smile.
Now I have a killer’s smile.

Kapcsolódó szócikkek: Christian MacKeltar
andie88_Sentellion>!

"Don’t tell me what to do,” Ryodan says, soft.
“She’s right,” I say. “You should have let them in.”
[…]
“Right, dickhead,” Christian says. “You should have let them in.” When I give him a look, he shrugs. “Being supportive, lass. Part of a healthy relationship.”

Kapcsolódó szócikkek: Christian MacKeltar · Dani O'Malley · Ryodan
Gabriella666_Sentellion>!

And Mega has a crush on Chester.”
“I do not!”
“Do too, Mega.”
“He’s like, old!”
“How old?” Christian says.
“Like at least thirty or something!”
Lor laughs. “Fucking ancient, ain’t it, kid?”
“Dude,” I agree. I like Lor.
“You got any Adele?” Jo says hopefully.
“Not a single song,” I say happily. “Got some Nicki Minaj, though.”
“Somebody kill me now,” Ryodan says and closes his eyes.

andie88_Sentellion>!

She thinks he’s not an animal like Barrons. That he’s more civilized. She’s right, he is more polished. But it only makes him more dangerous. With Barrons you expect to get fucked up royally. With Ryodan you don’t see it coming.

andie88_Sentellion>!

“Like a horse, honey, somebody's gonna break you.'
'Never. Going. To. Happen.”

Fever World sorozat · Összehasonlítás
Fever sorozat · Összehasonlítás