Freud ​szeretője 88 csillagozás

Karen Mack – Jennifer Kaufman: Freud szeretője

A ​századfordulós Bécs pezsgő, dekadens világában járunk. Minna Bernays, az éles eszű, tanult társalkodónő hirtelen munka nélkül, az utcán találja magát. Bécs az avantgárd művészek és a forradalmi gondolatok otthona, ahol azonban egy ifjú hölgy számára még mindig a házasság jelenti az egyetlen biztonságot. Minna azonban ennél jóval többre vágyik, és kétségbeesésében nővéréhez, Marthához fordul segítségért.
Ám Marthának is megvan a maga gondja: hat gyermeket nevel, túlhajszolt, közönyös férje pedig nem más, mint a zseniális, ám zsarnoki természetű Sigmund Freud. Freud ebben az időszakban sokat küszködik, kollégái kerülik, szexuális késztetésekkel, ösztönökkel és perverziókkal foglalkozó elméletei pedig támadások kereszttüzében állnak. Martha megdöbbentőnek és visszataszítónak találja férje „pornográf” munkáját, Minnát azonban lenyűgözik Freud korszakalkotó felfedezései.
Minna mindenben Martha ellentéte: intellektuális kíváncsiság hajtja, vonzó és szenvedélyes. Freud… (tovább)

>!
Alexandra, Pécs, 2015
360 oldal · ISBN: 9789633572788
>!
Alexandra, Pécs, 2013
360 oldal · ISBN: 9789633571682

Enciklopédia 3


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pieta4>!
Karen Mack – Jennifer Kaufman: Freud szeretője

Felületes, mélyebb lényeg nélküli. Szerintem a szerzőpáros maga sem tudta, hogy mit szeretne kihozni a történetből. A szakmai dolgokba, Freud tanaiba szándékosan nem mennek bele mélyebben. Néhány utalás az őt foglalkoztató gondolatokra, munkásságát meghatározó elméletekre és munkatársakra, kortársakra. Mindez azért történik, hogy jelezzék, nem akárki szeretőjéről kívánnak írni. De lényegében akárki szeretőjéről is szólhatna a könyv, mert semmi érdekes, eget rengető nincs benne.

gumicukor>!
Karen Mack – Jennifer Kaufman: Freud szeretője

Teljesen lekötött a könyv, nagyon tetszett a témája, viszont nem voltam kibékülve azzal, hogy sokszor két egymást követő mondat a legkisebb mértékben sem kapcsolódott egymáshoz. Mintha megírta volna valaki a könyvet, valaki más pedig még közbeszúrt egy-egy mondatot.
Viszont Freud munkáinak mélyebb megismerésére kedvet kaptam. Szerintem egy ilyen könyvnek ez kell, hogy legyen a célja.

Bur3sz>!
Karen Mack – Jennifer Kaufman: Freud szeretője

Tetszett. Nagyon jó személy és korrajz. Tényleg vetekszik A párizsi feleséggel. Csak ajánlani tudom.

psk>!
Karen Mack – Jennifer Kaufman: Freud szeretője

Tetszett, de azért azt hiszem, eléggé a felszínen maradt. A témában van még mélység. :)

Niann>!
Karen Mack – Jennifer Kaufman: Freud szeretője

Legyen szó romantikáról, családi/szerelmi vívódásról, vagy éppen a mindennapok apró-cseprő dolgairól, ez a könyv életszagú – nincs eltúlozva, nincs túlcsorgatva. Elejétől a végéig odaszegezte az érdeklődésem, függetlenül attól, hogy éppen izgalmas, bizsergető, vagy évődő, lelkecske-cafatoló résznél jártam. Valahogy jó a lendülete, nem éreztem sem elnagyoltnak, sem lassúra nyújtottnak. A könyv írása során tetemes mennyiségű forrásmunkát használt fel a szerzőpáros, és mindezt igen ügyesen hintik el a történetben. Összességében az a véleményem, hogy igen jóra sikeredett.

Nibela I>!
Karen Mack – Jennifer Kaufman: Freud szeretője

A könyv alapján egy szakmailag és emberileg is seggfej Freudot ismerhettem meg: a tudományos peer reviewt félresöpri, mert ott a rögeszméje, minden probléma szexuális eredetű/gyökerű, és micsoda dolog, hogy ezt a szakma nem hajlandó csont nélkül befogadni, aztán férfiként is van mit sepregetni a ház elején. A páciensek női nemre való korlátozása is torzít az eredményeken.
Hat gyerekkel és szolgálókkal magára maradt feleségtől csodát senki se várjon, de milyen kényelmes már szeretőről szeretőre szállni (persze, intellektuális vonzódás…). Ahogy néha Minnával beszélt, tőről metszett zaklatónak tűnt (a levelezések, hogy a sarkában járt, ostromolta, stb.). Mint aki nem tudja – és nem tudja – csak az az igen igen, amiben nincs bizonytalanság és talán csak önként vállalt lelkesség.

Annyiban megértettem Minnát, hogy a kor szokásai szerint egy nő sorsát meghaladni nehéz, illetve szinte lehetetlen. nem vágyott az érdekkapcsolatra, és a langyos házasságra. Az is nagyon emberi, hogy amikor épp eszébe ötlene, kitör a nevelőnős, társalkodónős körből, pont akkor fordul vissza a nővére családjához. Ám amikor ahhoz képest, milyen karakán nőként próbált korábban viselkedni (több-kevesebb sikerrel, a testi vágyak szépen belerondítottak a kiállásba), nagyon esendően és szokványosan reagált, mikor kikerült Freud érdeklődési köréből.

A leggyengébb átkötések pont a Freud és Minna szexuális együttléténél történtek: „ Miután vége lett…” Ennél finomabban is ki lehet kerülni azt a részt, amiről a szerző nem akar írni.

A korabeli droggal kezelt betegségekről sokat olvastam, azt a részt viszont nem, hogy gyerekeket is simán kezeltek így.

Zavart, hogy a végén nagyot ugrott a történet, ennél elegánsabb lezárásra számítottam.

Amargant>!
Karen Mack – Jennifer Kaufman: Freud szeretője

Ezt a regényt úgy is lehetne jellemezni, mint egy óriási kihagyott irodalmi ziccert… Pedig a téma tökéletes lenne egy jó történethez: adott egy világhírű, létező személy – Freud –, az ő életének egy kevéssé ismert, de szintén létező szereplője – Minna – és a köztük lévő kapcsolat, ami a kutatók és életrajzírók között is sok vitát, találgatást eredményezett.
A téma rengeteg lehetőséget, megközelítési utat ad, de sajnos az írónőknek sikerült egy egyszerű „liezonra” redukálni korunk legnagyobb hatású pszichiáterének és titokzatos sógornőjének viszonyát.
A legbosszantóbb az volt, hogy nagyon lehetett érezni a könyvön, hogy ketten írták ; sokszor még egy oldal közepén is lehetett érezni, hogy az egyik író letette a tollat, és más folytatta helyette az írást, és ez a fogalmazáson is tetten érhető volt.
A karakterek nagyon egysíkúak voltak, Minna számomra kifejezetten idegesítő figura volt, Martha-t egy rezignált, fáradt, kifejezetten buta nőnek ábrázolták (aki még arra se képes húga szerint , hogy 5 gyerek és a háztartás vezetése mellett férje örömére (!) rendesen megfésülködjön), és Freud karaktere se volt túlzottan árnyalva.

A dekadens Bécsből nem kapunk semmit, a kor, amibe az írópáros helyezte a történetet, nincs bemutatva, csak az erősödő zsidóellenességre van több utalás is ; jó, az tény, hogy a kor divatjában meg abban elmerültek, hogy miként épült fel egy korabeli háztartás, de ez nem egy korabeli női magazin…
Sajnos azt is két beszélgetésbe sűrítve lerendezték az írónők, hogy Minna volt talán abban az időben az egyetlen, aki megértette Freud elméleteinek jelentőségét, ezt sokkal jobban ki kellett volna hangsúlyozni.

Freud és Minna szerelme az írók interpretációjában nem volt több, mint egy, a meg nem értettsége miatt frusztrált,feleségére ráunó tudós és egy olvasott, némi alkoholproblémával küzdő, abban a korban már vénkisasszonynak számító 30 éves nő múló,futó afférja, minden mélység nélküli, alapvetően a testiségre épülő viszony.

Sajnos a regény az irodalmiságot is nélkülözi, több mindent ki lehetne emelni, nekem az maradt meg, hogy több helyen is Freud és Minna szeretkezése után az írók így kezdték a mondatot: „Amikor vége lett,…”, mintha nem is két egymást – elvileg – őrülten szerető személy testiségben is megnyilvánuló szerelméről írnának, hanem egy ötórai teáról,aminek éppenpont vége lett.
Nagy kár ezért a könyvért, mert egy nagyon jó történetet lehetett volna kihozni a témából, de ez sajnos nem sikerült. Talán majd máskor, más író,más megközelítésben…

bozs>!
Karen Mack – Jennifer Kaufman: Freud szeretője

Az volt a szerencséje a könyvnek és nekem is, hogy elég sokat sikerült valahol várakoznom és csak ez volt nálam. Ha otthon olvasom, akkor leraktam volna. Eljutottam arra a szintre, hogy ha nem tetszik valami, mehet vissza a polcra.
Nem indult valami gyorsan a könyv és amikor végre elindult, akkor túl részletes volt. Ha már egyszer megtudtam, hogy Martha szenvedős, akkor ezt nem kell ám minden oldalon leírni. (na jó, túloztam, minden 3. oldalon) Nekem Freud túl elvont, de mind kiderült, ezen sokat segített függősége is, már ha ez igaz. Minna szimpatikus volt, művelt, nyitott és a „mázlistát” nem készítette ki saját 5-6 gyermeke.
A régi szemléletről inkább nem írok semmit, mert azonnal felhúzom magam. Miért mindig a nő a bolond!? Jól meglepődtem, hogy majdnem mindenki függő! Ehhez képest a mai világ nincsen sehol :)

9 hozzászólás
gibson>!
Karen Mack – Jennifer Kaufman: Freud szeretője

Tetszett, romantikus, de nem túlzó, érezni, hogy valóságalapon nyugvó történetet olvasunk. Nagy izgalommal vártam már a könyvet, a téma rég óta érdekel, kicsit féltem is, hogy torzítja nagyon a valóságot, de várakozásomat fel is múlta a könyv. Az elméleti hátteret laikus olvasóknak szerintem valósághűen adja át a könyv. Érdemes volt elolvasni

Eszter_Orémus>!
Karen Mack – Jennifer Kaufman: Freud szeretője

Fantasztikus könyv. Nagyon tetszett a részletgazdagsága és az, hogy sok esetben hű maradt a történelmi eseményekhez. Nem csak egy regényt kaptam, hanem egy magával ragadó szerelmi történetet és egy reális képet az akkori társadalmi helyzetről.


Népszerű idézetek

Landana>!

Létezik az a pillanat, nem érintés, csupán egy egészen finom kézmozdulat, egy fejtartás, ahogy két test egyszerre mozdul, ami elárulja két ember bensőséges kapcsolatát.

138. oldal

Niann>!

Egy új világba léptem, egy titkos világba, gondolta Minna, ahol az ember nem oda megy, ahová igyekszik, és eltűnik, amint odaér. És amikor visszatér, úgy tesz, mintha mi sem történt volna.

193. oldal

6 hozzászólás
krisztina131>!

Micsoda gyerekes dolog latin idézetekkel dobálózni. Ő is tud idézetekkel dobálózni, ha akar. A földre hajított a könyvet. Tessék! Így kell idézetekkel dobálózni.

292. oldal, 35. fejezet (Alexandra, 2013)

pelika_Bp>!

És akkor a feleség egyszerüen csak így szólt a férjéhez: „Ha egyikünk meghalt, elmegyek Párizsba.”

66. oldal

Timcsibaba77>!

– Muszáj levennem a cipőmet! Véresre törte a lábamat. Maga szerint hol készült ez a cipő? – kérdezte a fájdalomtól lihegve Justine, és felemelte az orgonalila selyem alsószoknya alól kikandikáló magas sarú lakkcipőjét.

323. oldal

Timcsibaba77>!

Az égből jégdara hullott, e a körúton végigsiető nő nem viselt sem kabátot, sem kalapot.

8. oldal

Timcsibaba77>!

A bárónő belebámult a kandallópárkány felett függő tükörbe, és megérintette különös műgonddal feltűzött haját.

14. oldal

Timcsibaba77>!

Minna indulás előtt pedig csupán néhány házmunkával végzett. Megöntözte a kókadt, boldogtalan szobanövényeket (sajnos még nem volt tizenegy óra, de úgy tűnt, a növények nem bánják), üdvözölte a hasonlóan boldogtalan nevelőnőt, s kiszellőztetett a szalonban, ahol az előző esti szivarfüst és sült kolbász kellemetlen szaga terjengett.

98. oldal

Nnoemi99 >!

Tiltott dolgok után vágyakoznak. Mint mindenki. Mind betegek vagyunk. És beszélnünk kell róla.

84


Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
A. O. Esther: Kristályfény
J. L. Armentrout: Origin
Bleeding Bride: A téboly kertje
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett
Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai
Lakatos Levente: Megrepedt álarc
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Karen Chance: Holdvadász
Susan Elizabeth Phillips: Angyali csók