Tartsd ​meg a titkot 144 csillagozás

Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

A ​New York Times kihagyhatatlan bestsellerregénye a Lehull a lepel írónőjétől!

Echo Ridge egy amerikai kisváros. Ellery még sosem járt ott, de már mindent hallott róla. Ott tűnt el a nagynénje, amikor még csak 17 éves volt. Öt évvel ezelőtt pedig egy bálkirálynő meggyilkolása tette fel a helyet a térképre. És Ellerynek most oda kell költöznie, ráadásul a nagymamájához, akiről semmit sem tud.
A város kívülről tökéletesnek tűnik, de sok titkot rejteget. És még mielőtt a suli egyáltalán elkezdődhetne, egy rejtélyes valaki fenyegető üzenetet tesz közzé: megígéri, hogy a bál idén is ugyanolyan veszélyes lesz, mint öt évvel ezelőtt. Aztán, mintha csak ennek bizonyítása lenne, még egy lány eltűnik.
Ellery mindent tud a titkokról. Az anyjának is vannak; a nagyanyjának is. És minél több időt tölt Echo Ridge-ben, annál világosabb lesz, hogy mindenki rejteget valamit. És az a helyzet, hogy a titkok veszélyesek – és a legtöbb ember nem igazán tudja megtartani őket. Ezért… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2019
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634991403 · Fordította: Sárossy-Beck Anita
>!
Maxim, Szeged, 2019
352 oldal · ISBN: 9789634991403 · Fordította: Sárossy-Beck Anita

Enciklopédia 2


Kedvencelte 15

Most olvassa 3

Várólistára tette 133

Kívánságlistára tette 133

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

A Lehull a lepel nagy sikere után Karen M. McManus egy újabb ifjúsági krimivel jelentkezik, ezúttal Echo Ridge szövevényes titkaiba leshet be az olvasó, és próbálhatja felderíteni a rejtélyes bűntényeket a szereplőkkel együtt. Az amerikai kisvárosban amelyik lány eltűnik, többé nem kerül elő élve, a Bálkirálynők Molesztálójának nevezett gyilkos tartja félelemben a lakókat. Ide költözik Ellery ikertestvérével együtt nagymamájához, mialatt édesanyja rehabilitáción vesz részt. A gimnazista lányt nagynénje titokzatos eltűnése óta izgatják a bűntények, egymás után falja a krimiket, így nem csoda, hogy rögtön belesodródik a nyomozásba. Társául Malcolm szegődik, aki több szempontból is érintett az ügyben. Ellery és Malcolm váltott szemszögű elbeszélésből ismerhetjük meg a közelgő bálkirálynő-választás újabb rémségeit, ám sajnos kiderül, hogy Ellery korántsem olyan briliáns nyomozó, mint azt eddig gondolta magáról. A titkokkal terhelt kisvárosban mindenki gyanús, ám a legvégén igencsak meglepődnek a tettes kilétén. Sajnos a szereplők ezúttal sokkal kevésbé kidolgozottak, az izgalomfaktor is alacsonyabb, miközben a rejtélyeket túlzsúfolja, így bár érdekes volt, számomra mégsem hozta azt az élményt, amit az írónő első könyve.

5 hozzászólás
Klodette>!
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Én jóval kidolgozottabbnak, kiforrottabbnak éreztem, mint anno az írónő első könyvét és ezerszer jobban is tetszett, habár itt-ott számomra kicsit korhatáros volt és például semmiképpen sem ajánlanám 16 éven aluliak számára, persze azt mindenképpen vegyétek figyelembe, hogy én eléggé gyenge idegzetű vagyok és néha egy-egy Agatha Christie regény is képes felzaklatni. ;)
Az biztos, hogy azoknak is igazuk volt, akik a Hazug csajok társaságához hasonlították, viszont azt kiemelném, hogy annál jóval átgondoltabb, ráadásul a karakterek is sokkal szimpatikusabbak.
A főszereplő ikrek, Ellery ée Ezra duóját rögtön megkedveltem, akárcsak a súlyos titkokat cipelő Malcolmot, aki egész életében bátyja gyanújának árnyékában kényszerült felnőni.
Rajtuk kívül még Mia került hozzám közel és tetszett, hogy nem csak a fiatalok, a mostani generáció volt a középpontban, hanem a idősebb testvérek és a szülők is. Ettől valahogy még hihetőbbnek, még életszerűbbnek hatottak ezek a baljós események.
A légkör, a helyszín, ez az egész kisvárosi miliő, kimondottan nyomasztó, ijesztő, bár lehet azt gondoljátok, hogy az egész bálkirálynős, titokzatos körülmények között eltűnt és meggyilkolt lányok esete elcsépeltnek tűnhet, de higgyétek el, nem az!
Nekem óriási meglepetést okozott a gyilkos kiléte és miértje, egészen a kötet végéig rá pont nem gyanakodtam, ám ahogy az szokott lenni, a végére már természetesen mindenki más gyanús volt.
Szerintem ennek a kötetnek pont az a legnagyobb erőssége, hogy nem akarja megváltani a világot, hanem inkább csak egy csavaros, izgalmas krimi akar lenni, ami élményt próbál meg nyújtani és meglepetést akar okozni a maga kis kategóriájában.
Összességében tehát: Leginkább azoknak ajánlom, akik szeretik a csavaros, ám kissé felkavaró krimiket és akik élnek-halnak a hideglelős, borzongató hangulatért.
Kikapcsolódásnak tökéletes, ráadásul standalone kötet, így lezárt és nem kell éveket várni a folytatásokra, igaz a vége eléggé el lett kapkodva, ráadásul az utolsó mondat jó erősen odavág, kicsit csúnyán fogalmazva: rúg még egyet az olvasóba…

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/12/konyvkritik…

Nono_ P>!
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

A krimi és a YA a műfaj együtt számomra nem éppen összeegyeztethető, de próbálkozom velük!
Ez a könyv pedig kellemes csalódás volt! Igaz, az elején nem igazán tudott beszippantani és túl sok volt a név nekem. DE mikor végre a központi szál a nyomozás lett, a bálkirálynő választás helyett, onnantól szerettem meg a sztorit és a szereplőket!
spoiler
Nem azt mondom, hogy egy felejthetetlen történet és hogy mindenkinek el kell olvasnia, de kikapcsolt és na! óriási szükségem volt már egy ilyen könyvre!

Ferger_Jolcsi P>!
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Nekem nagyon tetszett ez a kötet, izgalmas és élvezhető volt, sikerült teljesen beleélnem magamat a nyomozásba, amit a főszereplők folytattak le. A főszereplő ikrek (Echo és Ellery), valamint Malcolm karaktere is nagyon tetszett nekem. Én egészen a végéig nem jöttem rá, hogy ki is valójában az elkövető, de erről az író is tehet, mert végig tudatlanságban tartott és teljesen másfelé próbálta elterelni a gyanút az igazi tettesről. A végén nagyon izgultam a főszereplőkért, hogy ép bőrrel megússzák az eseményeket. Patrick a végére teljesen unszimpatikus lett számomra. Ryant viszont nagyon megkedveltem. spoiler Örülök, hogy a végén volt egy nagy családi összejövetel is, nagyon jó volt olvasni róla.

deen>!
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Az írónő első könyve ugyan jobban tetszett, mégsem mondhatom azt, hogy nem volt izgalmas, vagy nem kötött le. Összetett volt a cselekmény, és a szereplőkkel együtt rakosgatni a kirakós darabjait elég jó szórakozást nyújtott. Sajnos a főszerelő Ellery tényleg csapnivaló nyomozó volt, és ráadásul elég idegesítő is volt, hogy a végén már mindenkit meggyanúsított és gyakorlatilag akadályozta a rendőrség munkáját a légből kapott ötleteivel. Ezt leszámítva szépen haladt a cselekmény és ügyesen kötötte össze az írónő a múltat a jelennel, és adagolta apránként az információkat. Azt nem mondom, hogy meglepett, hogy ki volt a hunyó, de az igazságig tartó út nagyon ügyesen lett adagolva.

Navi P>!
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Gyorsan olvasható, talán ennyi a pozitívuma.
Az összes tini-klisé benne van, ami elvárható egy amerikai középsuliban játszódó krimitől. Túl nagy meglepetés nem érheti az olvasót, talán csk a tettes, s nálam is ez mentette meg a sztorit, így lett 4 csillag.
S akkor a kedves főszereplő hölgyike. Istenem, régen rühelltem ennyire egy szereplőt. Tudálékos, fontoskodó, síkhülye, aki többet árt, mint használ, de önnön jelentéktelensége miatt nem hajlandó beismerni a hibáit. Siralmas volt.

kratas P>!
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Untam. És folyton az jutott az eszembe, hogy ez olyan, mint egy 90-es évek végén készült tini-horror-thriller, mint a Tudom, mit tettél tavaly nyáron, vagy a Sikoly és társai.
Nem tudom, hogy ki a célközönség, mert a szereplők unalmasak, a thriller szál meg még unalmasabb, a helyszín és a háttér pedig… vajon mi? Hát unalmas. Középiskola, bál, bákirálynő, családi fertelmek és társai. Ryan volt egyedül egy kicsit szimpatikus, de hát ő nem tudta elvinni a hátán az egész történetet.

smetalin>!
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

A címválasztás elég béna, meg amúgy is mindig e híres film mondat jutott eszembe róla:
„ Tartsd meg az aprót, te mocskos állat”:) Itt meg tartsd meg a titkot különben véged……..ja, elég tini szaga van. És ők is a főszereplők, de ez a könyve jobban tetszett az írónak. Itt is kezdődött egy kis romantika, de szerencsére tényleg elenyésző volt. Inkább bálkirálynők és királyok , meg 20 éve eltűnt királylány és 5 éve meggyilkolt másik bálkirálynő volt a fő csapás, és persze a mai fiatalok. Nyomózóink is tinik, de az elviselhetőbb rétegből, nem volt sok hiszti, sőt nem is volt és még a nagy leleplezést sem találtam ki. Kis limonádé ez krimivel felütve. Strandra a legjobb választás, csak kár hogy én nem ott olvastam……:)

konyvmolyblog>!
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

A Lehull a lepel után úgy gondoltam teszek egy próbát ezzel a könyvvel, hátha csak rosszkor talált meg az előző. Rájöttem, hogy inkább arról van szó az írónő stílusa, vagy maga a műfaj miatt van így.

Olvastam, olvastam, és azt vettem észre, hogy a könyv felén túl vagyok de a történet még mindig egy helyben toporog. Nagyjából a 140. oldalig untam az egészet. Legyen bevezető, ismertessen meg a karakterekkel, de ne a könyv felén keresztül. Ezután kicsit felpörögtek az események, de még mindig nem volt kellően izgalmas a történet.
Néha már elvesztettem a fonalat és kicsit erőltetettnek éreztem, hogy vagy nyolc mellékszál volt – a Murderland-essel még lehetett volna kezdeni valamit, de ebből semmi sem lett – , amiknek a végén nem volt semmi jelentősége. A gyilkost pedig mintha hasraütésszerűen választotta volna ki az írónő. spoiler

Kicsit valószerűtlennek, eltúlzottnak találtam, hogy pont egy 17 éves lány – és a kis csapata – fog utánajárni egy jó pár éve elhúzódó gyilkossági ügynek. spoiler

Nem voltak nagy elvárásaim, de annyira untam a vontatott cselekményt, és olyan valószerűtlen volt néha…

OctoberRain>!
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

A krimi, thriller és ifjúsági címkék miatt egy kicsit aggódva vettem a kezembe a könyvet, na nem is az első kettő, inkább a harmadik miatt, ugyanis mostanában az ifjúsági könyvek, főleg, ahol lány a főszereplő, eléggé ki tudnak akasztani.
Itt szerencsére semmi ilyen nem volt, éppen ellenkezőleg. Ellery egy igazán kedvelhető karakter.
Imádom a kisvárosban játszódó regényeket, ahol mindenkinek vannak titkai és senki sem az, akinek mutatja magát. Mondjuk kb. olyan, mint a kisváros, ahol én lakok, csak itt még több a köcsög. Lehet írhatnék én is egy kisvárosi krimit? Lenne itt egy csomó sztori, amiből tudnék válogatni…
Egy szó, mint száz, olvassátok bátran, de ne várjatok egy körömlerágós, vérengzős thrillert, mert ez nem az, de mégis kellemes kikapcsolódást nyújt.
Az utolsó mondat…..áááá. Úgy tudtam, de mégis….


Népszerű idézetek

Nikii9125>!

[…] folyton csak az jár a fejemben, hogy bizonyos titkokat nem lenne szabad elmondani.

348. oldal

Sadie>!

Ha hinnék a rossz előjelekben, akkor ezt egész biztos annak tartanám.

(első mondat)

Nikii9125>!

– Akkor menjünk! – Ujjaimat az övébe fonom, és elindulunk a kapu felé. – Még jó, hogy gyalog is elérhető. Mert megittam majdnem egy fél üveg sört.
– Micsoda lázadó vagy – mosolyog rám Ellery. – Habár nem azt mondtad, hogy élni kell?
Megszorítom a kezét, és közelebb hajolok hozzá.
– Igen, még dolgozom rajta.

346. oldal

TiszlaviczMarcsi IP>!

Mondd el, és elfelejtem,
Tanítsd meg, és talán emlékszek rá,
Vonj be, és megtanulom!

58. oldal, Malcolm, szeptember 8., vasárnap

3 hozzászólás
TiszlaviczMarcsi IP>!

– Ez komoly, Ellery? – kérdezi [Ezra]. – Te a Hidegvérrelt hoztad magaddal az útra? Miért nem adtad fel a többivel együtt csomagként?
– Mert ez értékes – válaszolom védekező hangon.
Ezra a szemét forgatja.
– Ugye, tudod, hogy az ott nem Truman Capote igazi aláírása? Sadie firkantotta oda.

8-9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Truman Capote · Truman Capote: Hidegvérrel
Nikii9125>!

– Majd az ebédnél találkozunk. A hátsó asztalnál szoktunk ülni, a legnagyobb ablak előtt. – Azzal elfordul, meg sem várva a választ. Szőke fürtjei végigsöprik a vállát.
Ezra szórakozott tekintettel várja meg, míg elmennek, aztán felém fordul:
– Valami nagyon azt súgja, hogy ezek a lányok szerdánként rózsaszínt hordanak.

67. oldal

Nilse >!

Lássuk csak: egy hete vagyunk itt, és eddig a nap fénypontja a kerti munka volt.

41. oldal

AdriiV>!

Van valami mélységesen és alapvetően megnyugtató abban, ha valaki szembetalálkozik egy szörnyeteggel, és karcolás nélkül megússza.
Az igazi szörnyetegek azonban nem ilyenek. Mert azok nem engednek el.

196. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Robert McCammon: Egy fiú élete
Barry Lyga: Gyilkosokra vadászom
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny
Marni Bates: Gyilkos a vonal végén
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Sara Shepard: Tökéletes
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Sarah Pinborough: 13 perc
Eileen Cook: Címlapsztori