Tartsd ​meg a titkot 52 csillagozás

Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

A ​New York Times kihagyhatatlan bestsellerregénye a Lehull a lepel írónőjétől!

Echo Ridge egy amerikai kisváros. Ellery még sosem járt ott, de már mindent hallott róla. Ott tűnt el a nagynénje, amikor még csak 17 éves volt. Öt évvel ezelőtt pedig egy bálkirálynő meggyilkolása tette fel a helyet a térképre. És Ellerynek most oda kell költöznie, ráadásul a nagymamájához, akiről semmit sem tud.
A város kívülről tökéletesnek tűnik, de sok titkot rejteget. És még mielőtt a suli egyáltalán elkezdődhetne, egy rejtélyes valaki fenyegető üzenetet tesz közzé: megígéri, hogy a bál idén is ugyanolyan veszélyes lesz, mint öt évvel ezelőtt. Aztán, mintha csak ennek bizonyítása lenne, még egy lány eltűnik.
Ellery mindent tud a titkokról. Az anyjának is vannak; a nagyanyjának is. És minél több időt tölt Echo Ridge-ben, annál világosabb lesz, hogy mindenki rejteget valamit. És az a helyzet, hogy a titkok veszélyesek – és a legtöbb ember nem igazán tudja megtartani őket. Ezért… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2019
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634991403 · Fordította: Sárossy-Beck Anita
>!
Maxim, Szeged, 2019
352 oldal · ISBN: 9789634991403 · Fordította: Sárossy-Beck Anita

Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 133

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Málnika P
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

A Lehull a lepel nagy sikere után Karen M. McManus egy újabb ifjúsági krimivel jelentkezik, ezúttal Echo Ridge szövevényes titkaiba leshet be az olvasó, és próbálhatja felderíteni a rejtélyes bűntényeket a szereplőkkel együtt. Az amerikai kisvárosban amelyik lány eltűnik, többé nem kerül elő élve, a Bálkirálynők Molesztálójának nevezett gyilkos tartja félelemben a lakókat. Ide költözik Ellery ikertestvérével együtt nagymamájához, mialatt édesanyja rehabilitáción vesz részt. A gimnazista lányt nagynénje titokzatos eltűnése óta izgatják a bűntények, egymás után falja a krimiket, így nem csoda, hogy rögtön belesodródik a nyomozásba. Társául Malcolm szegődik, aki több szempontból is érintett az ügyben. Ellery és Malcolm váltott szemszögű elbeszélésből ismerhetjük meg a közelgő bálkirálynő-választás újabb rémségeit, ám sajnos kiderül, hogy Ellery korántsem olyan briliáns nyomozó, mint azt eddig gondolta magáról. A titkokkal terhelt kisvárosban mindenki gyanús, ám a legvégén igencsak meglepődnek a tettes kilétén. Sajnos a szereplők ezúttal sokkal kevésbé kidolgozottak, az izgalomfaktor is alacsonyabb, miközben a rejtélyeket túlzsúfolja, így bár érdekes volt, számomra mégsem hozta azt az élményt, amit az írónő első könyve.

5 hozzászólás
>!
Klodette 
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Én jóval kidolgozottabbnak, kiforrottabbnak éreztem, mint anno az írónő első könyvét és ezerszer jobban is tetszett, habár itt-ott számomra kicsit korhatáros volt és például semmiképpen sem ajánlanám 16 éven aluliak számára, persze azt mindenképpen vegyétek figyelembe, hogy én eléggé gyenge idegzetű vagyok és néha egy-egy Agatha Christie regény is képes felzaklatni. ;)
Az biztos, hogy azoknak is igazuk volt, akik a Hazug csajok társaságához hasonlították, viszont azt kiemelném, hogy annál jóval átgondoltabb, ráadásul a karakterek is sokkal szimpatikusabbak.
A főszereplő ikrek, Ellery ée Ezra duóját rögtön megkedveltem, akárcsak a súlyos titkokat cipelő Malcolmot, aki egész életében bátyja gyanújának árnyékában kényszerült felnőni.
Rajtuk kívül még Mia került hozzám közel és tetszett, hogy nem csak a fiatalok, a mostani generáció volt a középpontban, hanem a idősebb testvérek és a szülők is. Ettől valahogy még hihetőbbnek, még életszerűbbnek hatottak ezek a baljós események.
A légkör, a helyszín, ez az egész kisvárosi miliő, kimondottan nyomasztó, ijesztő, bár lehet azt gondoljátok, hogy az egész bálkirálynős, titokzatos körülmények között eltűnt és meggyilkolt lányok esete elcsépeltnek tűnhet, de higgyétek el, nem az!
Nekem óriási meglepetést okozott a gyilkos kiléte és miértje, egészen a kötet végéig rá pont nem gyanakodtam, ám ahogy az szokott lenni, a végére már természetesen mindenki más gyanús volt.
Szerintem ennek a kötetnek pont az a legnagyobb erőssége, hogy nem akarja megváltani a világot, hanem inkább csak egy csavaros, izgalmas krimi akar lenni, ami élményt próbál meg nyújtani és meglepetést akar okozni a maga kis kategóriájában.
Összességében tehát: Leginkább azoknak ajánlom, akik szeretik a csavaros, ám kissé felkavaró krimiket és akik élnek-halnak a hideglelős, borzongató hangulatért.
Kikapcsolódásnak tökéletes, ráadásul standalone kötet, így lezárt és nem kell éveket várni a folytatásokra, igaz a vége eléggé el lett kapkodva, ráadásul az utolsó mondat jó erősen odavág, kicsit csúnyán fogalmazva: rúg még egyet az olvasóba…

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/12/konyvkritik…

>!
deen
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Az írónő első könyve ugyan jobban tetszett, mégsem mondhatom azt, hogy nem volt izgalmas, vagy nem kötött le. Összetett volt a cselekmény, és a szereplőkkel együtt rakosgatni a kirakós darabjait elég jó szórakozást nyújtott. Sajnos a főszerelő Ellery tényleg csapnivaló nyomozó volt, és ráadásul elég idegesítő is volt, hogy a végén már mindenkit meggyanúsított és gyakorlatilag akadályozta a rendőrség munkáját a légből kapott ötleteivel. Ezt leszámítva szépen haladt a cselekmény és ügyesen kötötte össze az írónő a múltat a jelennel, és adagolta apránként az információkat. Azt nem mondom, hogy meglepett, hogy ki volt a hunyó, de az igazságig tartó út nagyon ügyesen lett adagolva.

>!
Ferger_Jolcsi P
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Nekem nagyon tetszett ez a kötet, izgalmas és élvezhető volt, sikerült teljesen beleélnem magamat a nyomozásba, amit a főszereplők folytattak le. A főszereplő ikrek (Echo és Ellery), valamint Malcolm karaktere is nagyon tetszett nekem. Én egészen a végéig nem jöttem rá, hogy ki is valójában az elkövető, de erről az író is tehet, mert végig tudatlanságban tartott és teljesen másfelé próbálta elterelni a gyanút az igazi tettesről. A végén nagyon izgultam a főszereplőkért, hogy ép bőrrel megússzák az eseményeket. Patrick a végére teljesen unszimpatikus lett számomra. Ryant viszont nagyon megkedveltem. spoiler Örülök, hogy a végén volt egy nagy családi összejövetel is, nagyon jó volt olvasni róla.

>!
OctoberRain
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

A krimi, thriller és ifjúsági címkék miatt egy kicsit aggódva vettem a kezembe a könyvet, na nem is az első kettő, inkább a harmadik miatt, ugyanis mostanában az ifjúsági könyvek, főleg, ahol lány a főszereplő, eléggé ki tudnak akasztani.
Itt szerencsére semmi ilyen nem volt, éppen ellenkezőleg. Ellery egy igazán kedvelhető karakter.
Imádom a kisvárosban játszódó regényeket, ahol mindenkinek vannak titkai és senki sem az, akinek mutatja magát. Mondjuk kb. olyan, mint a kisváros, ahol én lakok, csak itt még több a köcsög. Lehet írhatnék én is egy kisvárosi krimit? Lenne itt egy csomó sztori, amiből tudnék válogatni…
Egy szó, mint száz, olvassátok bátran, de ne várjatok egy körömlerágós, vérengzős thrillert, mert ez nem az, de mégis kellemes kikapcsolódást nyújt.
Az utolsó mondat…..áááá. Úgy tudtam, de mégis….

>!
wzsuzsanna P
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Karen M. Mcmanus neve már nem volt ismeretlen a számomra, kicsit több, mint egy éve olvastam tőle hazánkban bemutatkozó regényét, a Lehull a lepel című könyvet. Az akkori pozitív értékelésem leginkább annak szólt, hogy az írónő nagyon ügyesen ötvözte az ifjúsági regények és a thrillerek főbb műfaji sajátosságait, hogy a végeredmény egy végig feszes tempójú, izgalmas és lélektani szempontból árnyalt történet legyen. Nem volt tehát kérdés, hogy próbát teszek új regényével, főleg, hogy a Tartsd meg a titkot még több rejtélyt és izgalmat ígért a fülszöveg alapján.
A történet két szereplő váltott szemszögű elbeszéléséből tevődik össze. Az egyikük Ellery, aki ikertestvérével, Ezrával Echo Ridge-be költözik a nagymamájukhoz, amíg édesanyjuk mentális problémáit és gyógyszerfüggőségét kezelteti. A középiskolás lány nincs elragadtatva a megoldástól, hiszen egyrészt alig tud valamit nagymamájáról, másrészt a kisváros, ahol anyja gyermekkorát töltötte, inkább baljós, mint hívogató: öt évvel ezelőtt holtan találták a város fiatal bálkirálynőjét, ráadásul itt tűnt el sok évvel ezelőtt az ikrek nagynénje is. A kisváros magán viseli mindazokat a jegyeket, amiket elvárunk tőle: mindenki ismer mindenkit, ugyanakkor mindenkinek megvannak a maga titkai, amiket foggal-körömmel igyekszik megvédeni. A regény másik főhőse Malcolm, kinek karaktere nagyszerűen illusztrálja, hogyan működnek az előítéletek és a gonosz pletykák egy ilyen közösségben. Malcolm ugyanis annak a fiúnak az öccse, aki annak idején a meggyilkolt lánnyal járt együtt, és akit azóta is sokan gyanúsítanak, annak ellenére, hogy bizonyíték hiányában nem ítélték el. A két fiatal a cselekmény során hamar egymásra talál, összeköti őket saját számkivetettségük is, illetve azok a családi titkok, amelyek felszínre hozása mindkettejük számára fontos lenne, hogy továbbléphessenek. (…)
(…) A regény legnagyobb erősségének azt tartom, hogy egy jó krimihez illően végig fent tudja tartani a feszültséget, ráadásul rengeteg szereplőt vonultat fel, akik kivétel nélkül mind gyanúsak lehetnek számunkra olvasás közben. Mindezek mellett pedig megmaradunk az ifjúsági címke határain belül, így az érzékenyebb lelkű olvasók számára sem lesz túl brutális vagy véres a cselekmény. A karakterábrázolást egy kicsit gyengébbnek éreztem, mint a szerző előző regényében, a főbb szereplők kicsit távol maradtak tőlem, ugyanakkor a különböző pszichológiai folyamatok- főleg, amelyek egy kisváros életével vagy egy iskolai közösséggel kapcsolatosak- szépen megmutatkoztak.(…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2020/01/tartsd-meg-titk…

>!
Lobo P
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Rá kell jöjjek, hogy nekem bejönnek ezek az ifjúsági krimik. Ugyanis eléggé jól megvannak bennük a titkok meg a rejtélyek, viszont kevésbé gyomorforgatók a gyilkosságok. Mert bár ugyan itt is vannak eltűnt meg meghalt lányok, de nincsenek túlzásba víve a véres részletek, sőt kimondottan tetszett, hogy azért nem csak a gyerekek okoskodnak és mennek az orruk után, hanem vannak felnőttek is, akik kellő képpen komolyan veszik a történteket, illetve még a srácokat se hajtják el azzal, hogy csak képzelődnek. Amitől kicsit többet vártam, hogy McManus jobban kihasználja a környezetet. Ugyanis kitalálta, hogy Echo Ridge-ben van egy Vidámpark, amit anno Gyilkos Parknak hívtak, csak miután tényleg hullát találtak ott lett belőle Rémület park, s van benne szellemvasút, kísértet kastély meg hasonlók, de míg az elején úgy tűnik, hogy fontos helyszín lehet belőle meg adja majd az atmoszférát, valahogy később mintha elfeledkezne róla, hogy ott van egy csomó kiaknázatlan lehetőség és dobja ezt a vonalat.
Ugyan itt is négy fiatal van, akik nyomozgatnak, csak két szemszögből olvashatjuk a történetet: Ellery és Malcolm váltakozva mesélnek. Ez egyrészt jó, mert könnyebb követni, hogy kinek a bőrében vagyunk éppen, ugyanakkor meg a másik két ember, bár érdekesek ők is, nagyon háttérbe szorulnak. Viszont ami tetszett, hogy az eleinte flegmának tűnő Ellery a kisvárosban miközben felfejti a titkot, megismeri a lakosokat, a nagymamáját a régi történeteket, igazából az anyjához is közelebb kerül, s megérti, hogy miért is lett belőle olyan ember amilyen és hol siklott ki az ő élete.
S ami még visszatérő téma, a sajtó szerepe az ilyen helyzetekben ismét előtérbe kerül: hol van a határ, ki meddig megy el egy jó sztori érdekében?

Szóval azt kell mondanom, hogy megint kaptam egy jó kis YA thrillert, úgyhogy ha jön majd magyarul is az előző sztori folytatása (ami most jelent meg angolul), arra is be fogok nevezni.

Részletesen: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2020/01/08/karen-m-m…

>!
Kathreen
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Az előző könyve jobban tetszett. Itt annyi titok van, hogy mire egyet sikerült feldolgozni, kiderült, hogy az mégse úgy volt, csak kapkodtam a fejem jobbra balra.
Jól bemutatja, hogy milyen mikor valakit megvádolnak, akkor annak milyen hatásai vannak nem csak rá, hanem a környezetére is.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Alapvetően egy szerethető, jó alaptörténettel rendelkező és sok pontján elgondolkodtató regény lett a Tartsd meg a titkot! A főszereplők nagyon szerethetőek, de a krimiszálnál volt egy kis hiányérzetem, és több mellékszereplőt szerettem volna jobban megismerni. Ezzel együtt jó volt olvasni a könyvet.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2020/01/konyvkritika-karen-mcman…

>!
Sadie
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot

Az alaptörténet elég komplex, több izgalmas elemből áll, amelyek már a könyv legelejétől kezdve piszkálják az olvasó fantáziáját – legfőképpen abból a szempontból, hogy mi lehet a kapcsolat a különböző halálesetek és az eltűnés között. Mert hogy van, az nyilvánvaló, hiába nincsenek vele tisztában eleinte még a szereplők sem.

A legjobban a helyszín tetszett a történetben. Nem is lehetett volna jobb környezetet választani, mint egy tipikus kisvárost, ahol mindenki ismer mindenkit, mégis annyi titkot rejtegetnek a lakosok, hogy annak a súlya szinte érződik a könyv lapjain keresztül. Ha valaki gyanúba keveredik, azt még a családja is örökre megsínyli, ennek a hatására pedig a gyanakvás úgy terjed át az olvasóra, mint egy fertőzés.

Bővebben: https://readinspo.blogspot.com/2020/01/karen-m-mcmanus-…


Népszerű idézetek

>!
Nikii9125

– Majd az ebédnél találkozunk. A hátsó asztalnál szoktunk ülni, a legnagyobb ablak előtt. – Azzal elfordul, meg sem várva a választ. Szőke fürtjei végigsöprik a vállát.
Ezra szórakozott tekintettel várja meg, míg elmennek, aztán felém fordul:
– Valami nagyon azt súgja, hogy ezek a lányok szerdánként rózsaszínt hordanak.

67. oldal

>!
Nikii9125

[…] folyton csak az jár a fejemben, hogy bizonyos titkokat nem lenne szabad elmondani.

348. oldal

>!
Nikii9125

– Akkor menjünk! – Ujjaimat az övébe fonom, és elindulunk a kapu felé. – Még jó, hogy gyalog is elérhető. Mert megittam majdnem egy fél üveg sört.
– Micsoda lázadó vagy – mosolyog rám Ellery. – Habár nem azt mondtad, hogy élni kell?
Megszorítom a kezét, és közelebb hajolok hozzá.
– Igen, még dolgozom rajta.

346. oldal

>!
Sadie

Ha hinnék a rossz előjelekben, akkor ezt egész biztos annak tartanám.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Blake Crouch: Wayward Pines
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva
Kasie West: Szívességből szerelem
Stephenie Meyer: A Vegyész