One ​of Us Is Lying (One of Us Is Lying 1.) 95 csillagozás

Karen M. McManus: One of Us Is Lying Karen M. McManus: One of Us Is Lying Karen M. McManus: One of Us Is Lying Karen M. McManus: One of Us Is Lying Karen M. McManus: One of Us Is Lying Karen M. McManus: One of Us Is Lying Karen M. McManus: One of Us Is Lying Karen M. McManus: One of Us Is Lying

The ​Breakfast Club meets Pretty Little Liars, One of Us Is Lying is the story of what happens when five strangers walk into detention and only four walk out alive. Everyone is a suspect, and everyone has something to hide.
Pay close attention and you might solve this.
On Monday afternoon, five students at Bayview High walk into detention.
Bronwyn, the brain, is Yale-bound and never breaks a rule.
Addy, the beauty, is the picture-perfect homecoming princess.
Nate, the criminal, is already on probation for dealing.
Cooper, the athlete, is the all-star baseball pitcher.
And Simon, the outcast, is the creator of Bayview High’s notorious gossip app.
Only, Simon never makes it out of that classroom. Before the end of detention Simon's dead. And according to investigators, his death wasn’t an accident. On Monday, he died. But on Tuesday, he’d planned to post juicy reveals about all four of his high-profile classmates, which makes all four… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Penguin, London, 2022
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780241562017
>!
368 oldal · ASIN: B01M98J44U
>!
2017
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781524714680

5 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Nate Macauley · Bronwyn Rojas · Simon Kelleher


Kedvencelte 11

Most olvassa 6

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

FairyDust P>!
Karen M. McManus: One of Us Is Lying

Hm, a könyvet hirtelen felindulásból olvastam el. Lehet több spontán választásra lenne szükségem? :)
Nagyon tetszett az egész koncepció, tipikus „ki tehette” olvasmány középiskolai berkekben.
Adott öt szereplő, akik büntetés miatt tanítás utáni elzárásban részesülnek. Azonban egyikük már sosem sétál ki a teremből. Vajon mi történt, hogy történt? Az életben maradt négy diák a gyanúsított, ki hazudik, és ki mond igazat?
A karakterek egyenként egy létező „klisét” testesítenek meg. Van a jól ismert népszerű csaj, a stréber, a sportos atléta, és a rossz fiú. Hiába kapták meg a jól ismert sémákat, ennek ellenére volt személyiségük, nem voltak unalmasak, és láss csodát, még a karakterfejlődésre is jutott idő!
Olvasás közben sokat gyanúsítgattam, de végül nem sikerült eltalálnom mi is történt valójában. spoiler
Tetszett, hogy nem csak a filózáson volt a hangsúly, hanem több apróbb elem is elfért a cselekményben. Például kaptunk egy románcot, amit én személy szerint shippeltem, ezen felül betekinthettünk a családi körülményekbe is: voltak csapnivalóan rossz kapcsolatok, ellenben akadt nagyon szép testvéri összetartás is.
A történetvezetés nagyon pörgös, egy pillanatra sem unatkoztam, ez igazi fellélegzés volt az elmúlt olvasási élményeim után.
Ami mosolyt csalt az arcomra, az az egyik rendőr neve volt. Képzeljétek Hank Budapest-nek hívták ami szerintem nagyon jópofa, főleg hogy egy angol könyvről van szó. Először azt hittem félreolvastam, de nem. :D Ez csak nekem tetszik ennyire? :D

Szórakoztató gimis könyv egy kis rejtéllyel fűszerezve. Senki ne várjon tőle bűnügyi mélységeket, tipikus tinikönyv, de igen is kellemes olvasmány.

Magyarul is megjelent: Karen M. McManus: Lehull a lepel

pveronika>!
Karen M. McManus: One of Us Is Lying

Az eleje izgalmasan indult, így nagyon érdekelt, hogy mi fog kisülni a történetből, ezért nem adtam fel akkor sem, mikor a könyv közepe számomra egy picit döcögőssé vált. Végül nagyon tetszett, „okos” kis könyv volt, ezért megadtam rá az 5 csillagot, részben elismerésem jeléül is, hogy nekem sem sikerült kitalálnom, hogy pontosan mi történt. Érdekes volt a sok szemszög, és ahogy végül elkezdtek összeérni a szálak, holott az elején úgy tűnt, hogy semmilyen összefüggés nincs a szereplők és a titkaik között. Érdemes elolvasni, igazi kis agytorna az olvasó számára kitalálni, hogy ki az, aki – ahogy a cím is indikálja – hazudik.
A cím egyébként nagyon tetszik, nem értem, hogy magyarul miért nem lehetett megtartani. A „Lehull a lepel” szerintem sokkal gyengébb cím, mint „Az egyikünk hazudik”, ami eleve gondolkodásra ösztönzi az olvasót…

Beatrice8 P>!
Karen M. McManus: One of Us Is Lying

Barátnőm adta kölcsön. Tetszett. Elején csak szünetekben tudtam olvasni, annyit tanultam a héten, de aztán normálisan nekiálltam hétvégén. Előszőr a Riverdale aztán ez és közben a Tizenkét dühös embert is megnéztem… tiszta bűnügyi hangulatba kerültem :D.
Voltak tippjeim ki a gyilkos, de nem találtam ki. A magyarázat ötletes, nem éppen szörnyen megdöbbentő, de nem is kiszámítható.
A színes lapszél nagyon jó!
A váltott szemszög is tetszett, bár ahogy az megszokott szinte mindig a legizgalmasabb pillanatban vált egyikről a másikra.
Kedvenc párjaim: spoiler és spoiler
Tetszett a stílus, a történet és a hangulat. Voltak benne szerintem irreális dolgok, de túlléptem rajtuk. Az angolja se volt nehéz különösebben aszó amit emlékszem, hogy ebből tanultam/találtam ki a sober. (Vezetek fejben egy milyen szót tanultam az angolul olvasott könyveimből listát.)
A legmegdöbbentőbb az egészben Officer Hank Budapest volt. Igen, egy rendőrtiszt neve ebben a semmilyen magyar vonatkozással nem rendelkező, magyarra még csak le sem fordított könyvben az volt, hogy Budapest. Nem hallucináltam, több osztálytársam is bizonyította. Ha valaki talál rá bármilyen magyarázatot kérem jelezze!

kicsi_Coco P>!
Karen M. McManus: One of Us Is Lying

Kiváló felütés, izgalmas történet, csalódást keltő befejezés, egy tinédzser crime történet, sok hibával.

Négy főszereplő váltott szemszögéből olvashatjuk a történetet, melyben öten mennek be a délutáni büntető órára, de csak négyen jönnek ki.
Az agy, a bűnöző, a sportoló és a bálkirálynő. (Breakfast Club, wink-wink)

Kár, hogy a négy szereplőt nem sikerült különböző hangon megszólaltatni, sokszor el is felejtettem, hogy épp kinek a fejezetét olvasom. Ezzel nem lenne amúgy baj, mert pörgős volt, végig fenntartotta a suspense-t.

Ami már nagyobb betegsége volt a könyvnek, hogy elég klisés, így sok mindenre rá lehet jönni, például: spoiler

Sajnos ez azt is jelenti, hogy én a tettest is elég hamar ki tudtam találni, nem volt már meglepő, plusz technikailag máshogy nem is volt megoldható, bár volt egy csavar, amire úgymond nem számítottam. spoiler

Volt néhány logikai bukfenc és lyuk, amit utólag sikerült úgy-ahogy befoltozgatni, és ami csak a plot előrehaladása miatt kellett spoiler
spoiler

Továbbá nem voltam odáig azért sem, ahogy a könyv a mentális betegségekhez és az LGBTQ témához nyúl, ezt jóval nagyobb érzékenységgel kellett volna kezelni.
Ezektől eltekintve egyébként egy könnyed, egyszeri olvasmány, főleg ha az ember úgy vág bele, hogy sok mindent azért nem remél tőle.

LuciaBane>!
Karen M. McManus: One of Us Is Lying

Nagyon szeretem én a tini thrillereket, de olvasni keveset olvastam, de ez jó választás volt. Izgalmas, feszültségkeltő, nehezen abbahagyós. A szereplők annak ellenére, hogy könnyen kategorizálhatók érdekesek, kellemesek.
A stílust, a szereplők különb hangját is kedveltem. Jó volt így olvasni. Bronwyn és Natevolt a kedvencem, illetve Maeve.
A történet pedig, sejtetem valamit, de azért mégiscsak egy jól megírt csavaros, ha tini is, de remek rejtély. Könnyen bevont és kellően izgalmas.
Jó kis olvasmány!

pubbancs I>!
Karen M. McManus: One of Us Is Lying

Értem én, hogy miért lett ez bestseller. Korrekt kis YA könyv, bár a közepén leül. És a karakterek se lettek olyan mélyen kibontva, mint azt a regény szerkezete elbírta volna. A háromnegyedénél pedig kitaláltam ki a gyilkos, pedig én suta vagyok, a legegyszerűbb csavarokhoz is.

infinitedreams IP>!
Karen M. McManus: One of Us Is Lying

Objektíven nézve valószínűleg nem érdemel öt csillagot ez a könyv, ha nagyon akarnék, bele tudnék kötni, de nem akarok. Szerettem, lekötött, és nagyon tetszett benne az a rengeteg probléma, amivel a főszereplők megküzdöttek. Ezek közül nyilván a megfelelési kényszer volt a legerősebb, és ez egy olyan téma, amivel bármikor meg lehet engem venni. Itt is sikerült. Továbbá le a kalappal, hogy bár ~360 oldal az egész, mégis mind a négyüknél elégnek éreztem a játékidőt. Nyilván ehhez az is hozzájárult, hogy tényleg sztereotip karakterekkel dolgozott az írónő, de szerintem működött.

Sok mindent kitaláltam/sejtettem előre, egész konkrétan, amikor a kezembe vettem a könyvet, és még egyszer átfutottam a hátulján a szöveget, feltettem magamnak a kérdést, hogy én kit hoznék ki ennyi alapján gyilkosnak, ha nekem kellene ezt a könyvet megírni, és hát valóban azt, aki végül az ötletgazda volt. Ez valószínűleg azért nem zavart, mert inkább karakterközpontú realista YA-ként olvastam, mint krimiként, pont ugyanannyira érdekeltek a szereplők személyes problémái, mint a gyilkosság megoldása.

Addy eleinte borzasztóan idegesített, amiért így hagyta magát elnyomni, de nyilván jó ötlet volt ilyen mélyről indítani, csak aztán később már annyira nem érdekelt az ő kiteljesedése. Tök jó ív volt, csak nem váltott ki belőlem sok érzelmet. A testvérével való kapcsolatát viszont nagyon szerettem, és spoiler

Coopert rettentően sajnáltam az apjával való kapcsolata miatt, viszont tök jó, hogy egyébként támogató közeg vette őt körbe, spoiler

Bronwyn szálát tökre szerettem, a testvérével való kapcsolata is aranyos volt, és hát persze a spoiler

Nate az egyik kedvencem volt, szerettem a fejezeteit, szerintem ő volt az, akinek a hangja a leginkább elkülönült a többiekétől. A problémái is érdekesek voltak, a megküzdési módszerei is, és igen, tudom, nem volt benne semmi újszerű, mégis lekötött. spoiler

Meg fogom nézni a sorozatot is, most már kíváncsi vagyok rá. És persze elolvasom a következő részt is, az is ott áll a polcon.

KNW I>!
Karen M. McManus: One of Us Is Lying

A really good book, well put together. I had only minor ideas for development, for example the Tumblr posts could have been more highlighted so an idea about Simon's personality does emerge, and it doesn't sound like a miracle when Kris pops out the solution.
So all in all this book is worth all the acclaim it gets.

Sabinomi>!
Karen M. McManus: One of Us Is Lying

Ebben az évben szinte csak fantasykat olvastam, így amikor olvasmányt választottam, akkor reálisok közül válogattam. Már régóta érdekel ez a könyv, és úgy gondoltam, hogy akkor már ideje belevágni.
Amikor elkezdtem olvasni, kicsit megijedtem. Sem a történet, sem a szereplők nem tetszett túlzottan. Ez az érzés kb a 1/3-ig tartott, de szerencsére, ahogy haladtam tovább a könyvvel úgy szerettem meg jobban és jobban, mint a szereplőket, mint a történetet. A karakterek leinte eléggé sablonosak voltak, de ahogy haladtam a könyvvel minél többet megtudtam róluk, és a végén már szerintem képtelenség volt nem szeretni őket. A rejtély is izgalmasabb lett az újabb fejlemények kikerülésével. Bár voltak dolgok, amiket várhatóak voltak spoiler.
A vége nem lepett meg túlzottan. Gondoltam már rá, csak voltak dolgok, amik megzavartak. spoiler
Talán azért is szerettem meg ennyire a könyvet, mert számomra eszembe jutatta a Pretty Little Liars sorozatot. Igen, már a fülszövegben benne van, hogy hasonlít rá, de nem vártam, hogy a hangulata ugyanolyan legyen. De az volt, és számomra ez egy plusz pont.
A vége, hiába nem lepett meg, nagyon tetszett. És nagyon jó volt, hogy egy kis romantikus szálat is kapunk :) A könyv számomra happy enddel fejeződik be, és nagyon cuki volt. Imádtam :)
Az biztos, hogy az írónő következő kötetét is el fogom olvasni, sőt keresni fogok hasonló misztikus, krimi YA könyveket. Következőnek talán a másik nagyon várt könyvet, a Truly Devioust veszem elő :)

2 hozzászólás
bob_bab>!
Karen M. McManus: One of Us Is Lying

Sajnos nem közvetlenül olvasás után írom az értékelést, így bizony rá kellett jönnöm, hogy a Netflix adaptációjának története sokkal élénkebben él a fejemben, mint a könyves sztori. Ez nem azt jelenti, hogy önmagában a könyv nem emlékezetes, mert nagyon jól ki lett találva, de nincs túlgondolva, és végig a szereplőkkel együtt izgultam. Az se vett el az élményből, hogy a tettes kilétét nem nehéz kikövetkeztetni – az olvasó valószínűleg ezt előbb megteszi, mint Kris. spoiler
Az egyetlen, amit negatívnak éreztem, hogy fejezetváltásnál néha vissza kellett lapoznom, hogy ez most kinek is a szemszöge. Nehéz volt hirtelen egy másik karakter helyébe képzelnem magam.
Összességében nagyon izgalmas és tényleg tudni akarod mi is az igazság.


Népszerű idézetek

Nikola9>!

Unless one of us is lying. Which is always a possibility.

edka P>!

Are we friends or just a couple of people without better options?

246. oldal

mrsp>!

„I hope you doused yourself in Lysol after getting off his motorcycle,” Kate adds. „He's a total man-whore.”
I glare at her. „You realize it's sexist to say man-whore, right? If you have to use the term you should at least be gener-neutral about it.”
„Whatever,” Kate says dismissively. „Point is, he's a walking STD.”

gabriella04>!

“She’s a princess and you’re a jock,” he says. He thrusts his chin toward Bronwyn, then at Nate. “And you’re a brain. And you’re a criminal. You’re all walking teen-movie stereotypes.”
“What about you?”
[…]
“I’m the omniscient narrator,” Simon says.

Chapter 1

Klalli>!

But just because I've abandoned hope doesn't mean I've stopped paying attention.

188. oldal

Klalli>!

He's dressed like he's waiting for a ’90s grunge comeback, in a flannel shirt over a Pearl Jam T-shirt.

305. oldal

edka P>!

Things'll get worse before they get better.

142. oldal

gabriella04>!

“Everybody’s got secrets,” he says. “Right?”

Chapter 3

Kapcsolódó szócikkek: Nate Macauley

A sorozat következő kötete

One of Us Is Lying sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Lynn Barnes: The Hawthorne Legacy
Sara Shepard: The Good Girls
Kendare Blake: Anna Dressed in Blood
Carlos Ruiz Zafón: Marina (angol)
Sara Shepard: Wicked
Marni Bates: Dial Em for Murder
Kim Harrington: Perception
Stephenie Meyer: The Chemist
Becca Fitzpatrick: Black Ice
Jennifer L. Armentrout: Don't Look Back