Lehull ​a lepel (Lehull a lepel 1.) 647 csillagozás

Karen M. McManus: Lehull a lepel Karen M. McManus: Lehull a lepel

Ebben ​a magával ragadó, lerakhatatlan történetben megtudhatjuk, mi történik akkor, amikor öt idegen együtt sétál be egy terembe, de csak négyen jönnek ki élve onnan. Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt. Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2022
408 oldal · ISBN: 9789634991717 · Fordította: Sárossy-Beck Anita
>!
Maxim, Szeged, 2022
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634994893 · Fordította: Sárossy-Beck Anita
>!
Maxim, Szeged, 2018
382 oldal · ISBN: 9789634990970 · Fordította: Sárossy-Beck Anita

1 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Nate Macauley · Bronwyn Rojas · Adelaide Prentiss (Addy) · Cooper Clay · Simon Kelleher · Jake Riordan · Janae · Lopez hadnagy · Mr. Avery · TJ Forrester


Kedvencelte 74

Most olvassa 16

Várólistára tette 405

Kívánságlistára tette 402

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

ProKontra>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Tetszett, hogy Karen M. McManus belevitt minden olyan kérdést és témát a regényébe, ami alapvetően foglalkoztatja nem csak a fiatalokat, hanem a felnőtteket is. Nagyszerűen elegyítette a rejtélyt és az iskolások között kirobbanni látszó megosztottságot, és a néha egyenesen undorító viselkedést. A váltott szemszög nagyon hatásos, amely által egyszerűen képtelenség kitalálni, hogy ki lehet a tettes. A történet elején öt diák kerül büntibe, de csak négyen jönnek ki élve. Simont, aki minden titkok tudója, valaki megölte. Mogyoróolajat öntött a vizébe, holott mindenki tudta, hogy allergiás rá. Innentől kezdve a négy gyanúsított diákot veszik górcső alá, de mellette rájövünk arra is, hogy nem csak nekik négyüknek vannak titkaik. Szinte mindig mindenkiről kiderül valami apró részlet, egy-egy elszólás, ami alapján egyre bonyolultabbá válik az ügy. Olvasás közben folyamatosan ott motoszkál az olvasó fejében a kérdés: ők csak felhasználható és eldobható áldozatok, hogy valaki egészen más kiiktassa az iskola legmérgezőbb emberét, aki nem bír megülni a hátsóján és folyton késztetést érez arra, hogy egy blogon mindenki szennyesét kiteregesse? Az írónő iszonyatos tempót diktál, bravúrosan és okosan húzza elő az ütőkártyáit, hogy az semmit se sejthessünk.
Őszintén megvallva, az elején egyik karakterrel sem sikerült szimpatizálnom, de szerintem pontosan ez volt a cél, mert egyikük sem ártatlan. Oké, talán ez alól kivételt képez Nate, a tipikus rosszfiú, de ő legalább már a sztori elején is önmagát adta: senki és semmi nem érdekli, nem foglalkozik mások ügyes-bajos dolgával, de nem is akar ártani másoknak. Bronwyn már egy más kategória: túlságosan is az okos lány szerepében tetszeleg, és képtelen elviselni, ha valamiben alulmarad, természetesen erre egy nagy adaggal rányomja bélyegét az, hogy a szülei értelmiségiek, és úgy érzi muszáj megfelelnie nekik. És ott van még a húga is, akit kiskorában leukémiával diagnosztizáltak, így szinte mindenből kimaradt, így Bronwyn úgy érzi helyette is élnie és teljesítenie kell. Az írónő nem feledkezett meg arról sem, hogy egy ilyen regényben elmaradhatatlan a romantikus szál, ezért Bronwynt és Nate-et fokozatosan boronálja egymáshoz, a kérdés az, hogy ebből kisülhet-e bármi jó?
Addy a tipikus szép lány, aki a butuska szerepét játssza, és naná, hogy együtt van a suli legmenőbb pasijával, de a történet haladtával talán ő volt az, aki a legnagyobb meglepetést okozta pozitív értelemben.
Cooper az iskola sportolója, hajt a főiskolai ösztöndíjért, gyönyörű barátnője van, mindenki kedveli. Talán egyedül ő volt az, akivel kapcsolatban közömbös maradtam. Nem sikerült közel kerülnie hozzám, de nem is volt vele különösebben problémám.
És ne feledkezzünk meg Simonról se, hisz ő a központi szereplője a történetnek. A srác, akinek nem sikerült beilleszkednie egyik társaságba sem, így keresett egy olyan megoldást, ami által mindenki felfigyelt rá. Csak sajnos ez a vesztét okozta. Hisz ismerjük a mondást: addig jár a korsó a kútra, amíg…. ebben az esetben meg nem mérgezik. Simon azt hitte büntetlenül posztolhatja mások kis és nagy titkait, azonban ezt valaki megelégelte és elnémította. De vajon ki?

A Lehull a lepel című könyv intenzív dinamikájú, tele rejtélyekkel, csalásokkal, hatalmi játszmákkal, románccal és árulásokkal. Most komolyan: kell ennél több egy jó könyvhöz?

5 hozzászólás
Málnika>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

”Szóval nem vagy tökéletes. Na és? Üdv a való világban!”

A Lehull a lepel egy izgalmas, sodró lendületű regény, amelyben a krimi, a YA és a romantika műfajai jó érzékkel keverednek. A történet a Bayview Gimnáziumban játszódik, ahol Simon váratlanul meghal egy tanteremben, ahova büntetésként kerül elzárásra négy másik diákkal együtt. A fiú az “Erről-arról” nevű pletykarovatot vezette, ezáltal rengeteg ellenséget szerzett magának, utolsó bejegyzése pedig pont erről a négy diáktársáról szólt, de életében már nem jelenhetett meg. A különösen rejtélyes esetben egyértelműen a Bayview-i négyesfogat tagjaira terelődik a gyanú, a rendőrség mellett az érintettek is nyomozásba kezdenek. A váltott szemszögű elbeszélésből nagyon jól megelevenednek a karakterek: az eminens Bronwyn, a barátja révén menő szépség, Addy, a sikeres sportoló, spoiler Cooper és a rosszfiú, spoiler Nate. A gyilkosok klubjában mindenkinek megvannak a maga kis titkai, amelyek Simonnak köszönhetően napvilágra kerülnek, de ez vajon elég indíték egy gyilkossághoz? A regény végig fenntartja az érdeklődést, majd egy nagyon ötletes csavarral zárul, miközben a romantikus szálakat is szépen elvarrja a szerző. Az írás nemcsak a feszültséget adagolja megfelelően, hanem szereplőin keresztül remekül bemutatja azt is, hogy mi minden állhat a sztereotípiák mögött.

4 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Ritka és kevés alkalmak egyike, amikor azt mondom, hogy a sorozat jobban tetszett, mint a könyv. Még ha egy hajszállal is. Ugyanis először a sorozatot láttam, ami teljesen beszippantott így a könyv sem maradhatott el nálam.
Ha csak önmagában nézem a könyvet, akkor 5 csillagot adnék rá, de így 4,5 lett „csak” nálam most. A vége nekem hamar el lett varrva, amit teljesen más végkifejlet is lett. Ez számomra így nem volt annyira csavaros és izgalmas.
Viszont, nagyon jó az alapkoncepció, a karakterek zseniálisan ki lettek találva és megformálva, szerethetőek és közel tudnak kerülni az olvasóhoz. Kis titkaik sem váltanak ki ellenszenvet, sokat lehet agyalni és izgulni a gyilkos klubbért :)

6 hozzászólás
mate55 P>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

És ezek a fiatalok, miközben meg akarják váltani a világot, magasról tesznek a tanácsaidra, hiszen pontosan tudják, min mennek keresztül.” (David Bowie) Valami igazán különleges történet, amely elfeledteti az életkori rések határait. Manapság ha egy YA. krimiről van szó, igen erős fenntartásokkal küzdve veszem a kezembe, mivel azok vagy botrányosan buták, vagy gusztustalanul giccsesek, vagy csak szimplán rosszul vagyok tőlük. Ezt a sémát hála McManus remek arányérzékének köszönhetően nem lehet ráhúzni könyvére, mert teljes mértékben fájdalommentesen szórakoztató sztorit kapunk. Az emberek (legyen az gyerek vagy felnőtt) szeretik a szennyet. Mi, pedig otthonaink meghitt biztonságából, saját bejáratú elefántcsonttornyunkból imádunk a mások által „kinagyított” magánéletében (-urambocsá- szennyében) lubickolni, és megnyugvást találni a tényben, hogy nem mi vagyunk ott a képernyőn, az újság, vagy akár az internet oldalain. Mi történt? Vajon ki az igazi áldozat? Nem csak az olyan témák kerülnek előtérbe, mint az, alkoholizmus, a kábítószer, kirekesztés, zaklatás, az iskolai hierarchia, valamint bürokrácia – mindezt a didaktikusság legkisebb jele nélkül – hanem a kezdetben típusfiguráknak tűnő diákokról is szép fokozatosan lemállik a máz. Számomra legnagyobb erénye pedig az, hogy olyan témákról is említést tesz, amelyek ott vannak a mindennapjainkban, mégis inkább a szőnyeg alá söpörjük őket, ami viszont azt eredményezheti, hogy akármikor megtörténhet a baj. Nem lehet azt mondani, hogy itt-ott nem érződik a koncepció felduzzasztása, vagy még inkább kitöltése, mégis a könyv olvastatja magát, már csak azért is, mivel számos elemében a klasszikus krimiket idézi. Természetesen a régi jó klisék itt is feltűnnek, de üsse kő, nincs ezzel semmi baj, főleg akkor, amikor valamiféle társadalomrajz is kirajzolódik a logikusan, értelmesen felépített történetből. Összességében, tisztességes tartalom rejtőzik az első pillantásra könnyen butának, felszínesnek tűnő külcsín mögött. Felér egy friss lélegzetvétellel, igazi színfolt a YA könyvek kifejezetten egyhangú és egészen kilátástalan helyzetben álló palettáján.

nibooklett>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Nagyon jó kikapcsolódás volt nekem ez a könyv!:) Amikor nem volt a kezemben folyton azon gondolkodtam, hogy basszus ki a gyilkos, ki a gyilkos.. es igazabol számítottam is rá, es nem is, hogy az lesz, aki.
Nagyon imádtam a négy főszereplőnk karakterét, es varom, hogy magyarul is megjelenjen a masodik rész..:)

klara_matravolgyi>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Ez a könyv egyszerre volt több és kevesebb , mint amit vártam. Kevesebb volt, mert nagyobb fordulatokra számítottam a bűntény terén, több és intenzívebb nyomozásra. Több volt viszont abból a szempontból, hogy a vártnál sokkal nagyobb betekintést nyerhetünk a szereplők életébe és lelkivilágába. Érdekes volt olvasni a „gyanúsítottak” kapcsolatainak alakulását, és tetszett, hogy a könyv eltörölte a sztereotípiákat. Mind a négy főszereplőn ott van egy bélyeg, adott egy eminens diák, egy fényes jövőjű élsportoló, egy szépség, és egy bűntetett előéletű rosszfiú. Mind a négyükről kiderül, hogy sokkal mélyebb a lelkük, mint amennyire a rájuk ragasztott bélyeg elsőnek láttatni engedné. A stílusa könnyed volt és szórakoztató, és élvezhető annak ellenére is, hogy könnyen kikövetkeztethető, ki a gyilkos.

bhannaa>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Ez volt az a könyv, amit sosem gondoltam volna hogy kiolvasom. Nagyon régóta a polcomon van, és eddig mindig “taszított” aztán nagy nehezen rávettem magam, viszont előtte belekezdtem félbahagytam. Elég nagy hullámvasutot éltem át ezzel a könyvvel, de nagyon örülök hogy végül elolvastam mert hihetetlen nagy élményt adott! Tetszett, hogy több szempontból olvashattam és így folyamatosan fenttartotta az érdeklődésemet. Igaz elég hamar rájöttem ki a “gyilkos” de tény és való, hogy engem is megtudott vezetni az író! Mindig olyan mondatokkal fejezte be az író a fejezeteket, hogy kb mindenkire gyanakodhattam volna de kb a 100-110 oldal környékén rájöttem a turpisságra! Meglepődtem azért, mert először nem hittem, hogy jó a gyanakvásom de beigazolódott és nagyon boldog voltam. Sikerült megfejtenem és ez hatalmas élmény volt. A végével nem annyira vagyok megelégedve, inkább mérges vagyok :) Így befejezni… Megkaptam a boldog véget de mégsem. A szereplők is nagyon jól voltak felépítve, és minden iskolás sztereotípiát megtalálhattuk a karaktere között, illetve az iskolai bántalmazások, kiközösítések is megjelentek ami sajnos a mai napig nagyon gyakori. Imádtam a főszereplőket, inkább Nate és Bronwyn szemszögéből szerettem olvasni. Jake-et nagyon utáltam, az ahogyan viselkedett… Tény és való, hogy Addy-től se volt szép amit tett na de Jake… Tipikus “kaparom a falat” karakter. Sunyi, nagyképű, irányításmániás. Cooper édesapja sem volt annyira szimpatikus, főleg akkor amikor napvilágra került az igazság. Az ahogyan fogadta ezt, nem volt valami szép… Mérges is voltam miatta!

Összegségében szerettem, és örültem neki, hogy megment az unalmas óráktól a a suliba. A nagyját a suliba olvastam el, kb 40 oldal maradt amikor hazaértem :)
Felejthetetlen könyv volt az biztos! Fizika óra közepén felsikítottam, amikor újabb titkokra derült fény és a tanár megszólalt, hogy.: -Látom Bodnár Hanna is nagyon élvezi a Amplitúdó magyarázatát :D
Mindenki nevetett…
Na szóval tökéletes volt :)

5 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Nekem nagyon tetszett ez a kötet, akárcsak az írónő másik kötete. Szerintem izgalmas, fordulatos, gyorsan lehet haladni benne, mert pörgős is. S bár a kötet felénél már rájöttem a gyilkos kilétére, ennek ellenére nagyon kíváncsi voltam a végkifejletre, hogy hogyan és miért jutott el idáig az illető. spoiler
A négy főszereplő mindegyikét sikerült nagyon megkedvelnem, Nate-et viszont sajnáltam is, hogy ilyen körülmények között kell élnie. Még jó, hogy Bronwyn kitartott mellette és nem hagyta, hogy spoiler. A történet közepén mindegyikükről kiderül egy-egy titok, ami más színben tünteti fel őket, mint amilyennek előtte megismerhettük őket, de én Cooper titkán döbbentem le a leginkább, nem voltak korábban erre utaló mozzanatok..
Remélem, hogy hamar megjelenik majd a kötet következő része, nagyon szívesen olvasnám azt is.

Tóth_Orsolya_3 P>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Huhh, a mindenit! Ez aztán az izgalmas könyv!
Nagyon tetszett, végig fenntartotta az érdeklődésemet, egy perc sem volt, amikor unatkoztam volna. Számtalan teória járt a fejemben, köztük volt a megoldás is. A romantikus szálnak az én érzelgős lelkem nagyon örült. ;)

2 hozzászólás
Nono_ P>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Az írónő tökéletesen ellavírozgat a tini problémák és a gyilkosság nyomozása között, hogy végezetül egy élvezetes YA krimit adjon ki a kezei közül.
Ahogy a Tartsd meg a titkot, úgy ennél se volt másképp, teljesen lekötött és elszórakoztatott. És bár a „megoldás” itt is döbbenetes volt, mégis elmaradt a libabőr és az izgalom, helyette pedig egy kis csalódottság született meg bennem.
Ennek ellenére tetszett és kíváncsian várom a folytatást!

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

Nikii9125>!

A dolgok először rosszra fordulnak, mielőtt megjavulnak. Annyi biztos, hogy most minden szörnyűnek tűnik, de innen már csak felfelé lehet menni.

306. oldal

agi452>!

– Csak egy órára gyere át, amíg befejezzük a filmet… Megnézheted… a gyíkomat is. – Beletelik néhány másodpercbe, amíg rájövök, hogy egész másképp is lehet érteni ezt a megjegyzést. – Nem viccelek. Tényleg van egy gyíkom. Stannek hívják.
Bronwyn teli szájjal nevetni kezd, majd megfullad.
– Úristen! Tudod, egyáltalán nem jellemző rám… De egy pillanatra tényleg azt hittem, hogy másra célzol.
Erre én is elnevetem magam.
– Akkor ismerd be, hogy bejött neked ez a duma!
– Legalább nem anakondát mondtál – röhög Bronwyn.

Kapcsolódó szócikkek: Bronwyn Rojas
SurrealFlash>!

Vannak olyan emberek, akikkel egyszerűen nem lehet együtt élni. Egyszerűen lehetetlen.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nate Macauley
Bea_Könyvutca P>!

Mr. Avery odalép Addy padjához, és rábök egy vonalas írótömb sarkára, amely mindenki előtt megtalálható.
– Fedezzék fel a tollal írás varázslatát! Egy rég letűnt művészeti ág.

14. oldal

1 hozzászólás
Emotion_Revolution I>!

– […] nekem nincs szükségem fiúra ahhoz, hogy boldog legyek.

Nikii9125>!

– Ő egy királylány, te meg egy izomagy – mondja. Állával előbb Bronwyn felé bök, aztán Nate-re. – Te vagy az ész. Te meg egy bűnöző. Mi itt mindannyian tinisorozatok szereplőit testesítjük meg.
– És te ki lennél? – kérdi Bronwyn. […]
– Én a mindentudó narrátor vagyok – feleli Simon.

18. oldal

kovacsdia>!

Szeretném bemutatói Hank Budapest hadnagyot a Bayview-i Rendőrkapitányságról.

41. oldal

Emotion_Revolution I>!

– Szóval nem vagy tökéletes. Na és? Üdv a való világban!

agi452>!

– […]Délután négyig itt maradtok! Addig azt szeretném, ha mindenki írna egy ötszáz szavas esszét arról, hogy hogyan teszi tönkre a mobiltechnológia az amerikai gimnáziumok életét. Ha valaki nem tartja be a szabályokat, holnap újabb elzárásra számíthat.
– És mivel írjunk? – kérdezi Addy. – Itt nincsenek laptopok.
A legtöbb terem fel van szerelve laptopokkal, Mr. Averynél azonban egy sincs. A pasi kábé annyi idős, mint akinek már tíz éve nyugdíjba kellett volna vonulnia.
Mr. Avery odalép Addy padjához, és rábök egy vonalas írótömb sarkára, amely mindenki előtt megtalálható.
– Fedezzék fel a tollal írás varázslatát! Egy rég letűnt művészeti ág.
Addy csinos, szív alakú arcára zavar ül ki.
– De honnan tudjuk, mikor értük el az ötszáz szót?
– Majd megszámoljátok – feleli Mr. Avery.

Kapcsolódó szócikkek: Adelaide Prentiss (Addy) · Mr. Avery
Babú>!

– Mi jár abban az okos fejedben, Bronwyn? – szólal meg hirtelen Nate.
Túl sok minden, és ebből a legtöbb nem publikus.

16. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bronwyn Rojas · Nate Macauley

A sorozat következő kötete

Lehull a lepel sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Sara Shepard: Jó kislányok
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Marni Bates: Gyilkos a vonal végén
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában
Jacqueline West: Csal minden álom
C. J. Daugherty: A Cimmeria titka
Lucinda Gray: Az aranykalitka