Lehull ​a lepel (Lehull a lepel 1.) 469 csillagozás

Karen M. McManus: Lehull a lepel

Ebben ​a magával ragadó, lerakhatatlan történetben megtudhatjuk, mi történik akkor, amikor öt idegen együtt sétál be egy terembe, de csak négyen jönnek ki élve onnan. Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt. Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2018
382 oldal · ISBN: 9789634990970 · Fordította: Sárossy-Beck Anita
>!
Maxim, Szeged, 2018
>!
Maxim, Szeged, 2018
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619323 · Fordította: Sárossy-Beck Anita

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Nate Macauley · Bronwyn Rojas · Adelaide Prentiss (Addy) · Cooper Clay · Jake Riordan · Janae · Lopez hadnagy · Mr. Avery · Simon Kelleher · TJ Forrester


Kedvencelte 58

Most olvassa 15

Várólistára tette 352

Kívánságlistára tette 336

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

”Szóval nem vagy tökéletes. Na és? Üdv a való világban!”

A Lehull a lepel egy izgalmas, sodró lendületű regény, amelyben a krimi, a YA és a romantika műfajai jó érzékkel keverednek. A történet a Bayview Gimnáziumban játszódik, ahol Simon váratlanul meghal egy tanteremben, ahova büntetésként kerül elzárásra négy másik diákkal együtt. A fiú az “Erről-arról” nevű pletykarovatot vezette, ezáltal rengeteg ellenséget szerzett magának, utolsó bejegyzése pedig pont erről a négy diáktársáról szólt, de életében már nem jelenhetett meg. A különösen rejtélyes esetben egyértelműen a Bayview-i négyesfogat tagjaira terelődik a gyanú, a rendőrség mellett az érintettek is nyomozásba kezdenek. A váltott szemszögű elbeszélésből nagyon jól megelevenednek a karakterek: az eminens Bronwyn, a barátja révén menő szépség, Addy, a sikeres sportoló, spoiler Cooper és a rosszfiú, spoiler Nate. A gyilkosok klubjában mindenkinek megvannak a maga kis titkai, amelyek Simonnak köszönhetően napvilágra kerülnek, de ez vajon elég indíték egy gyilkossághoz? A regény végig fenntartja az érdeklődést, majd egy nagyon ötletes csavarral zárul, miközben a romantikus szálakat is szépen elvarrja a szerző. Az írás nemcsak a feszültséget adagolja megfelelően, hanem szereplőin keresztül remekül bemutatja azt is, hogy mi minden állhat a sztereotípiák mögött.

4 hozzászólás
mate55 P>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

És ezek a fiatalok, miközben meg akarják váltani a világot, magasról tesznek a tanácsaidra, hiszen pontosan tudják, min mennek keresztül.” (David Bowie) Valami igazán különleges történet, amely elfeledteti az életkori rések határait. Manapság ha egy YA. krimiről van szó, igen erős fenntartásokkal küzdve veszem a kezembe, mivel azok vagy botrányosan buták, vagy gusztustalanul giccsesek, vagy csak szimplán rosszul vagyok tőlük. Ezt a sémát hála McManus remek arányérzékének köszönhetően nem lehet ráhúzni könyvére, mert teljes mértékben fájdalommentesen szórakoztató sztorit kapunk. Az emberek (legyen az gyerek vagy felnőtt) szeretik a szennyet. Mi, pedig otthonaink meghitt biztonságából, saját bejáratú elefántcsonttornyunkból imádunk a mások által „kinagyított” magánéletében (-urambocsá- szennyében) lubickolni, és megnyugvást találni a tényben, hogy nem mi vagyunk ott a képernyőn, az újság, vagy akár az internet oldalain. Mi történt? Vajon ki az igazi áldozat? Nem csak az olyan témák kerülnek előtérbe, mint az, alkoholizmus, a kábítószer, kirekesztés, zaklatás, az iskolai hierarchia, valamint bürokrácia – mindezt a didaktikusság legkisebb jele nélkül – hanem a kezdetben típusfiguráknak tűnő diákokról is szép fokozatosan lemállik a máz. Számomra legnagyobb erénye pedig az, hogy olyan témákról is említést tesz, amelyek ott vannak a mindennapjainkban, mégis inkább a szőnyeg alá söpörjük őket, ami viszont azt eredményezheti, hogy akármikor megtörténhet a baj. Nem lehet azt mondani, hogy itt-ott nem érződik a koncepció felduzzasztása, vagy még inkább kitöltése, mégis a könyv olvastatja magát, már csak azért is, mivel számos elemében a klasszikus krimiket idézi. Természetesen a régi jó klisék itt is feltűnnek, de üsse kő, nincs ezzel semmi baj, főleg akkor, amikor valamiféle társadalomrajz is kirajzolódik a logikusan, értelmesen felépített történetből. Összességében, tisztességes tartalom rejtőzik az első pillantásra könnyen butának, felszínesnek tűnő külcsín mögött. Felér egy friss lélegzetvétellel, igazi színfolt a YA könyvek kifejezetten egyhangú és egészen kilátástalan helyzetben álló palettáján.

nibooklett>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Nagyon jó kikapcsolódás volt nekem ez a könyv!:) Amikor nem volt a kezemben folyton azon gondolkodtam, hogy basszus ki a gyilkos, ki a gyilkos.. es igazabol számítottam is rá, es nem is, hogy az lesz, aki.
Nagyon imádtam a négy főszereplőnk karakterét, es varom, hogy magyarul is megjelenjen a masodik rész..:)

klara_matravolgyi>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Ez a könyv egyszerre volt több és kevesebb , mint amit vártam. Kevesebb volt, mert nagyobb fordulatokra számítottam a bűntény terén, több és intenzívebb nyomozásra. Több volt viszont abból a szempontból, hogy a vártnál sokkal nagyobb betekintést nyerhetünk a szereplők életébe és lelkivilágába. Érdekes volt olvasni a „gyanúsítottak” kapcsolatainak alakulását, és tetszett, hogy a könyv eltörölte a sztereotípiákat. Mind a négy főszereplőn ott van egy bélyeg, adott egy eminens diák, egy fényes jövőjű élsportoló, egy szépség, és egy bűntetett előéletű rosszfiú. Mind a négyükről kiderül, hogy sokkal mélyebb a lelkük, mint amennyire a rájuk ragasztott bélyeg elsőnek láttatni engedné. A stílusa könnyed volt és szórakoztató, és élvezhető annak ellenére is, hogy könnyen kikövetkeztethető, ki a gyilkos.

Ferger_Jolcsi P>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Nekem nagyon tetszett ez a kötet, akárcsak az írónő másik kötete. Szerintem izgalmas, fordulatos, gyorsan lehet haladni benne, mert pörgős is. S bár a kötet felénél már rájöttem a gyilkos kilétére, ennek ellenére nagyon kíváncsi voltam a végkifejletre, hogy hogyan és miért jutott el idáig az illető. spoiler
A négy főszereplő mindegyikét sikerült nagyon megkedvelnem, Nate-et viszont sajnáltam is, hogy ilyen körülmények között kell élnie. Még jó, hogy Bronwyn kitartott mellette és nem hagyta, hogy spoiler. A történet közepén mindegyikükről kiderül egy-egy titok, ami más színben tünteti fel őket, mint amilyennek előtte megismerhettük őket, de én Cooper titkán döbbentem le a leginkább, nem voltak korábban erre utaló mozzanatok..
Remélem, hogy hamar megjelenik majd a kötet következő része, nagyon szívesen olvasnám azt is.

Nono_ P>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Az írónő tökéletesen ellavírozgat a tini problémák és a gyilkosság nyomozása között, hogy végezetül egy élvezetes YA krimit adjon ki a kezei közül.
Ahogy a Tartsd meg a titkot, úgy ennél se volt másképp, teljesen lekötött és elszórakoztatott. És bár a „megoldás” itt is döbbenetes volt, mégis elmaradt a libabőr és az izgalom, helyette pedig egy kis csalódottság született meg bennem.
Ennek ellenére tetszett és kíváncsian várom a folytatást!

6 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Huhh, a mindenit! Ez aztán az izgalmas könyv!
Nagyon tetszett, végig fenntartotta az érdeklődésemet, egy perc sem volt, amikor unatkoztam volna. Számtalan teória járt a fejemben, köztük volt a megoldás is. A romantikus szálnak az én érzelgős lelkem nagyon örült. ;)

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Ennek a könyvnek sikerült meglepnie, mert sokkal jobb volt, mint vártam.

Letehetetlen kategória volt nálam, egyrészt magától értetődő, hogy szerettem volna tudni, hogy ki ölte meg Simont, másrészt annyira jó volt a kerettörténet, az érintett diákok és családjaik története igazán érdekeltek, hogy egyszerűen el akartam olvasni minél hamarabb.

A történet vége? Szerintem a legjobb volt, ami csak lehetett.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/11/karen-m-mcmanus-l…

deen>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Meglepően nagyon jól kivitelezett, csavaros történetet olvashattam. A cselekmény gyorsan a lényegre tért, és utána már csak törhettem a fejem, hogy vajon a négy fiatal közül volt-e valaki a tettes, vagy valami elkerülte a figyelmemet. Azért rá lehetett jönni, hogy valójában mi is történt abban a teremben, így a végkifejlet nem lepett meg. Ugyanakkor az írónő nagyon jól rámutatott arra, hogy azért mert valaki meghal, még nem válik szentté, és az elkövetett bűnei nem kapnak automatikusan megbocsátást. Simon egy szemétláda volt, teljesen ferdült önképpel, és a társait büntette azért, mert a saját életét nem tudta elfogadni. A négy bűntárs pedig egyáltalán nem ilyen spoiler. Kicsit későn fogtak össze a szereplők, hogy kiderítsék mi a fene folyik itt, ha már a rendőrség nem volt hajlandó tényleges nyomozást folytatni, csak valamelyiküket bűnbaknak kikiáltani. Ahogy a történet haladt előre, úgy derült fény arra, hogy szereplőink mindegyikének vannak titkai és nem egészen olyan az életük, mint azt a külvilág fele mutatják. De hát ki vethetné meg őket, mikor mindegyikük azt szeretné, ha elfogadnák a társai? Nagyon szurkoltam a szereplőknek, hogy derüljön ki az igazság, és mindenki megkapja méltó büntetését. A cselekmény egy pillanatra sem eresztett, végig izgultam, és kaptam egy nem várt csavart is spoiler. A romantikus szálak is aranyosak voltak, inkább hozzáadtak a történethez, mintsem elvették volna a krimi lényegi részéből. Tetszett!

Klodette>!
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Az biztos, hogy egy igazán csavaros és cseppet sem mindennapi történetről van szó.
Nem nyerte el a tetszésemet száz százalékosan, mert nekem még így is hiányzott belőle valami. Nem igazán tudom megfogalmazni, hogy mi, de leginkább az, hogy még így is keveselltem az igazság utáni nyomozást a meglincselt áldozatok részéről.
Mert bizony mindegyiküket bemártották, gyilkosnak kiáltották ki és megbélyegezték őket, de ők a könyv több, mint a felében, csak magukat sajnálták és próbálták fenntartani a látszatot, ahelyett, hogy összefogtak volna…
Mindenképpen meg kell említenem, hogy egy igazán jól kidolgozott, részletes könyvről van szó, ahol az írónő sok energiát fektetett a különböző karakterek bemutatásába. Látszik, hogy valóban odafigyelt arra, hogy mit ír le.
A szereplők közül Bronwyn állt hozzám a legközelebb, mert benne saját magamat láttam.
Gimiben én is ilyen, kicsit stréber, kicsit okoskodó csajszi voltam, aki előtérbe helyezte a tanulást és a fényes jövő egyengetését. Sokszor meg is kaptam érte a magamét.
A sztori egyébként kitűnően feldolgozza az iskolai bántalmazásokat, szerintem pontosan ilyen dolgok történnek most a középiskolákban, ami persze végtelenül elkeserítő. :(
Mindenképpen mai, modern hangnemű regény, egy jó kis társadalomkritikába oltott krimi, amiben vannak romantikus részek, meg jó kis jellemfejlődések.

Bővebben pedig:
https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/10/konyvkritik…


Népszerű idézetek

Nikii9125>!

A dolgok először rosszra fordulnak, mielőtt megjavulnak. Annyi biztos, hogy most minden szörnyűnek tűnik, de innen már csak felfelé lehet menni.

306. oldal

SurrealFlash>!

Vannak olyan emberek, akikkel egyszerűen nem lehet együtt élni. Egyszerűen lehetetlen.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nate Macauley
agi452>!

– Csak egy órára gyere át, amíg befejezzük a filmet… Megnézheted… a gyíkomat is. – Beletelik néhány másodpercbe, amíg rájövök, hogy egész másképp is lehet érteni ezt a megjegyzést. – Nem viccelek. Tényleg van egy gyíkom. Stannek hívják.
Bronwyn teli szájjal nevetni kezd, majd megfullad.
– Úristen! Tudod, egyáltalán nem jellemző rám… De egy pillanatra tényleg azt hittem, hogy másra célzol.
Erre én is elnevetem magam.
– Akkor ismerd be, hogy bejött neked ez a duma!
– Legalább nem anakondát mondtál – röhög Bronwyn.

Kapcsolódó szócikkek: Bronwyn Rojas
Bea_Könyvutca P>!

Mr. Avery odalép Addy padjához, és rábök egy vonalas írótömb sarkára, amely mindenki előtt megtalálható.
– Fedezzék fel a tollal írás varázslatát! Egy rég letűnt művészeti ág.

14. oldal

1 hozzászólás
kovacsdia>!

Szeretném bemutatói Hank Budapest hadnagyot a Bayview-i Rendőrkapitányságról.

41. oldal

Nikii9125>!

– Ő egy királylány, te meg egy izomagy – mondja. Állával előbb Bronwyn felé bök, aztán Nate-re. – Te vagy az ész. Te meg egy bűnöző. Mi itt mindannyian tinisorozatok szereplőit testesítjük meg.
– És te ki lennél? – kérdi Bronwyn. […]
– Én a mindentudó narrátor vagyok – feleli Simon.

18. oldal

SurrealFlash>!

Anyám bipoláris depresszióban szenvedett, és nem nagyon szedte a gyógyszereit, szóval nem volt valami fényes gyerekkorom, amíg velünk élt. A legelső emlékem róla az, hogy kiejt egy tányért a kezéből, aztán leül a földre a törött cserepek közé, és hangosan bőgni kezd. Egyszer meg arra jöttem haza, hogy éppen dobálja ki az ablakon az összes cuccunkat. Legtöbbször azonban csak összekuporodva feküdt az ágyban, napokig nem kelt fel.
Amikor viszont jól volt, akkor nagyon vicces tudott lenni. A nyolcadik szülinapomon elvitt egy áruházba, adott a kezembe egy kosarat, és azt mondta, töltsem meg, amivel csak akarom. Kilencévesen, amikor épp a hüllők érdekeltek, meglepett egy terráriummal a nappaliban, amiben egy szakállasagáma volt. Stan Lee után Stannek neveztük el, és még mindig megvan. Ezek a hüllők örökké élnek.

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bipoláris zavar · depresszió · Nate Macauley · Stan Lee · terrárium
Szandii>!

Nem tudom, miért olyan nehéz az embereknek beismerni, hogy időnként baromságot csinálnak, csak mert nem gondolják, hogy valaha is kiderül.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nate Macauley
agi452>!

– […]Délután négyig itt maradtok! Addig azt szeretném, ha mindenki írna egy ötszáz szavas esszét arról, hogy hogyan teszi tönkre a mobiltechnológia az amerikai gimnáziumok életét. Ha valaki nem tartja be a szabályokat, holnap újabb elzárásra számíthat.
– És mivel írjunk? – kérdezi Addy. – Itt nincsenek laptopok.
A legtöbb terem fel van szerelve laptopokkal, Mr. Averynél azonban egy sincs. A pasi kábé annyi idős, mint akinek már tíz éve nyugdíjba kellett volna vonulnia.
Mr. Avery odalép Addy padjához, és rábök egy vonalas írótömb sarkára, amely mindenki előtt megtalálható.
– Fedezzék fel a tollal írás varázslatát! Egy rég letűnt művészeti ág.
Addy csinos, szív alakú arcára zavar ül ki.
– De honnan tudjuk, mikor értük el az ötszáz szót?
– Majd megszámoljátok – feleli Mr. Avery.

Kapcsolódó szócikkek: Adelaide Prentiss (Addy) · Mr. Avery
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I>!

– Tudod, én kedveltem anyukádat – szólal meg Bronwyn bizonytalan hangon, miután nem válaszolok. – Mindig úgy beszélt velem, mint egy felnőttel.
– Úgy érted, káromkodott előtted? – jegyzem meg, mire Bronwyn felnevet.
– Én mindig is úgy éreztem, inkább velem együtt káromkodik.
Szíven üt, ahogy ezt kimondja, mintha minden rusnya dolog mögött mégis meglátta volna benne az embert.

136. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bronwyn Rojas · Nate Macauley

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
Radnóti Miklós: Bori notesz
Sven Nordqvist: Findusz elköltözik
Zelk Zoltán: A három nyúl
Maja Lunde: Hónővér
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző
David Attenborough: Az élő bolygó
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Marilyn Miller: Túl a maffián