A ​Jane Austen könyvklub 107 csillagozás

Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub

Öt nő és egy férfi havonta egyszer találkoznak, hogy Jane Austen regényeit megvitassák. Ez idő alatt nem csak a regények különböző aspektusai elevenednek fel, hanem a résztvevők vágyai és törekvései is felszínre kerülnek. Az a közös bennük, hogy se nem boldogok de nem is boldogtalanok, valami bántja őket és egy kicsit össze vannak zavarodva, ami a szerelmet illeti.

Amíg a klub keretében találkoznak, házasságokat vizsgálnak, gyengéd szálak szövődnek és tragédiákkal kell megküzdeniük. A könyvekből és egymásból merítenek vigaszt, erőt és bölcsességet, és rájönnek, hogyha szerelemről van szó, elég feltenniük a következő kérdést: Mit tenne Jane?

Elegáns, kedves, humoros könyv.

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Laurus, Győr, 2009
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638819116 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

Kalifornia


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
zuna19 P
Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub

Az unalmassági faktora a könyvnek egy tízes skálán tizenegy.
Alapjából a film miatt kezdtem neki az olvasásnak. Annak idején nagyon szerettem, mondjuk általánosságban a főszereplőket kedveltem benne és ezért mondható az, hogy szerettem a filmet. Még ma is szívesen megnézem, ha van a tévében. De, hogy ne teljesen a film alapján ítéljem meg a könyvet leírok pár gondolatot.
A könyv eleje nagyon lassan indult megfelé. Csak a fejemet fogtam a sok unalmas leíráson. Nem értettem minek olvasom én egyáltalán, de esélyt akartam adni neki. Legalább azért meg is érte, hogy ne fél csillagot kapjon tőlem. A könyv egyharmada volt érdekes. Stílusilag nagyon hajaz Benjamin Mee Az igazi kaland című művéhez, habár pontosítok mert itt több párbeszéd volt. De az unalom itt is megevett a végére.
Akik olvassák vagy fogják a sztorit azoknak aszt kívánom hozzá, hogy kitartás!

>!
ggizi P
Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub

Összességében egy nagyon kellemes olvasmányban volt részem. Amellett, hogy ez az olvasóklub végigvette Austen befejezett műveit, a szereplők történeteibe is bepillantást kaptunk. Volt, akit megkedveltem, de volt, aki teljesen hidegen hagyott. Szeretem Austen műveit, de sose éreztem késztetést ilyen fokú műelemzésre, mint amik itt is előfordultak, épp ezért a személyes történetek sokkal inkább lekötöttek, mint a művek és a szerző bálványozása.
Az egyetlen kimondottan zavaró tényező számomra a titokzatos elbeszélő személye volt. Végig úgy mesélte a történetet, mintha ő is egy lenne a szereplők közül, de mivel mindenkiről E/3-ban beszélt, nem maradt senki, aki ő maga lehetett volna. Egy kicsit bosszantó volt ez a nem tiszta helyzet…

3 hozzászólás
>!
Emmi_Lotta I
Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub

Ez a könyv nem elsősorban azoknak szól, akik Jane Austen alkotásairól szeretnének olvasni, bár mellesleg Fowler regényéből kiderül az is, milyen kiválóan ismeri Austen életművét.

A Jane Austen könyvklub azokról a hirtelen közösséggé formálódó emberekről szól, akik beszélgetni szeretnének olvasmányaikról. Egy kis csapat, különböző jellemű nő és egyetlen férfi. Életmódjuk, koruk, mindennapi problémáik is eltérnek egymástól, mégis barátság szövődik köztük, holott kezdetben néhányukat elsősorban csak az olvasás – főleg Jane Austen regényeinek – szeretete kötötte össze.

Mindemellett az elfogadás, a tolerancia könyve is, humorral, szeretettel átszőve.

>!
Laurus, Győr, 2009
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638819116 · Fordította: Loósz Vera
1 hozzászólás
>!
Zsuzsanna_Makai
Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub

Bevallom, a 68% nekem elég volt, hogy előítéleteket építsek magam és a könyv közé, és hagytam is jól megduzzadni. Aztán a könyv kb harmadánál rájöttem,hogy ez nekem tetszik, eddig csak azért nem, mert a filmhez hasonlítgattam, pedig külön kellett volna kezelnem őket. Most mégis a filmhez fogom hasonlítani: Grigg sokkal szerethetőbb volt, pedig a filmben is imádtam, Allegra a filmben egy rossz vicc volt a könyvbeli Allegrához képest, aki sokkal közelebb engedett magához mindenkit, Bernadett pedig a filmben volt jóval összeszedettebb karaktet, és Kathy Baker jóval többet hozott ki belőle, mint mondjuk egy kevésbé zseniális színésznő hozhatott volna ki. Szerintem olvassátok bátran, nem olyan rossz ez, mint az a 68% mutatja.

1 hozzászólás
>!
aram76
Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub

Ez most egy kicsit csalódás volt. A film nagyon tetszett, többször is láttam. A könyv viszont nekem kiforratlan, kusza, nem teljes, hiányérzetem van a befejezéssel. Sokkal többet vártam tőle, lehet az a baj, hogy végig a filmhez hasonlítottam. A szereplők sem voltak mindig szimpatikusak, néha egyáltalán nem értettem, kinek mi baja az élettel.

>!
zsálya
Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub

Érthetetlen, hogy ezt a könyvet mindenki így leértékeli, mindenesetre én élveztem, és már csak dacból is felértékelem (tartozom ennyivel a könyvnek). Talán ha más címet kap, mások is elfogulatlanabbak vele szemben. Hisz ez a könyv nem pátoszi irodalmi értekezéseket gyűjt egybe, és nem is arról szól, mit akart kifejezni Austen a virágmintás padlószőnyeg sötét színei közé rágott félhold alakú folttal. Ez a könyv arról szól, hogyan talál egymásra hat hétköznapi ember egy író munkáin keresztül, hogyan ismerik, kedvelik, és szeretik meg egymást történetek lapjain át suhanva. Mind mások, más az érdeklődésük, és még a könyvek terén is ütközhet az ízlésük, mégis összeköti őket két dolog: hogy egyéniségek és hogy olvasnak.
Aki Austen elemzéseket vár, az ki se nyissa! Inkább keresse fel irodalomtanárát vagy menjen könyvtárba. Ez a könyv szórakoztatni akar, nem életművet kézre adni.

>!
Belle_Maundrell 
Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub

Ilyet is ritkán mondok, de jobban tetszett a film. Az alapötlet nagyon jó, mindig is imádtam a könyvklubos dolgokat, de a megvalósítsa bőven hagy kívánnivalót maga után. Eleve ki se használja a benne rejlő lehetőségeket, gyakorlatilag csak reklámként funkcionál, hogy Austent olvasnak, mert azt leszámítva, hogy néha megjegyzik, hogy melyik szereplő volt a leghülyébb, vagy valami hasonló, nem nagyon beszélgetnek róluk. Inkább valaki visszaemlékezik valamire az életéből, aminek semmi köze az éppen tárgyalt könyvhöz.
Unalmasan van megírva, furák – és sokszor teljesen indokolatlanok – a random bedobott idézetek (főleg a tánctanáros, azt nagyon nem vágtam), és az egész olyan vontatott. Egy picit aggódtam, mielőtt elkezdtem, mert eddig csak a Büszkeség és balítéletet olvastam Austen nénitől, de nem kellett volna, és nem azért, mert a könyv végén mindegyik regényhez van egy kis összefoglaló, hanem mert tényleg alig beszélnek róluk. Nyilván nem mély elemzést vártam, csak hogy tényleg kapcsolódjon a sztori a címhez. Ennyi erővel Stephen Kinget is olvashattak volna.
Ami viszont tetszett, az a Jane Austen varázsgömb ötlete, tényleg jó lenne ilyet csinálni mindenféle íróval. Allegrának és Bernadette-nek volt néhány szórakoztató pillanata, de összességében konstans unalmat éreztem. Kár érte.

>!
Leeloominailekatariba_Laminatcha…
Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub

A borító nálam 5*,a könyvről viszont nem tudok ilyen pozitívan nyilatkozni,Lassan haladtam vele,mert eléggé untam.(Pedig a filmet kellemesnek találtam.)Kicsit össze-vissza volt,kusza,összefüggéstelen.
A szereplők nagyon emberiek.Ezt úgy értem,hogy nem voltak olyanok,mint a könyvekben szereplő személyek általában,akiket azonnan fel tudunk címkézni,hogy ő jó,ő meg rossz.Mindenkinek voltak szimpatikus és kevésbé szimpatikus tulajdonságai,volt hogy annak a szereplőnek néhány tulajdonsága,megnyilvánulása,mondata idegesített,akivel amúgy tudtam azonosulni.
Úgy érzem,párhuzamot kellett volna találnom a könyv és az abban említett 6 Jane Austen regény között,viszont ez többnyire nem sikerült.Az idézetek funkcióját sem igazán értettem.
Tanácstalan vagyok a könyvvel kapcsolatban,mert egyrészt jó hangulata volt,másrészt több mint a felét egyszerre olvastam el,mert túl akartam rajta lenni.
Azért jó lenne egy ilyen könyvklub.

>!
coni11
Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub

Pár éve próbálkoztam meg először ezzel könyvvel, de akkor félbe is hagytam. Ezúttal sem éreztem sokkal olvasmányosabbnak, de legalább a végére értem.
Az legnagyobb bajom a könyvvel, hogy a bemutatott élettörténetek és a könyvklubban elhangzottak egyáltalán nem kapcsolódnak egymáshoz. Így pedig bármi más is lehetett volna a könyvklub témája. Egyedül a könyv végén hangzik el egy mondat spoiler, de ez nekem magyarázatnak elég kevés.
Ami viszont tetszett, a jane austenos varázsgömb ötlete spoiler .

>!
csucsorka P
Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub

Ez a könyv a maga nemében három, három és fél csillagot érdemel – sőt, a saját területén, a könnyed irodalomban még akár négyet is. Ötöt azért kap, mert itt mindenki lehúzta szegényt, én pedig föl szeretném húzni, hogy ne mindenki 66%-ot lásson, mikor rákeres olvasás előtt. :)

Azon is meglepődtem, hogy kevés csillagot és sok kritikát kap, miközben a fél könyv „ki van idézve”, így már nem mertem hozzá tenni a saját kedvenceimet, nehogy kétszer legyen a gyűjteményben.

A hiba ott lehet, hogy Jane Austen rajongók veszik kezükbe, miközben is Jane csak egy hátsó eszköz arra, hogy megismerjünk néhány izgalmas és nagyon szórakoztató karaktert. Élveztem elejétől a végéig és jókat derültem az író stílusán.
A könyv már csak azért is jó, mert a címe ellenére szenvedés nélkül végig tudja olvasni egy olyan is, aki utálja Austen-t; mivel a könyv nem azért készült, hogy meggyőzze azokat, akik nem szeretik és egy kalapba dugja azokat, akik viszont nagyon is…


Népszerű idézetek

>!
szibolya P

A könyvtárosok általában örömüket lelik a különleges kérdésekben. A könyvtárosok szeretnek vadászni. A könyvtárosok szeretik a jó detektívregényeket. A könyvtárosok gyakran tartanak macskát, bár ez utóbbi jelenségre még nem született meggyőző magyarázat.

229. oldal

3 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell 

Akkor sikerülnek legjobban a dolgok, ha nem gondolkozol rajtuk. Csak ugrasz.

232. oldal

2 hozzászólás
>!
jmolnar

Későn érkezni annyi, mintha azt mondaná valaki, hogy az ő ideje értékesebb, mint azé, aki vár rá.

176. oldal

>!
FruzsinaRacz

…kiderült, hogy egyiküknek sem tetszett, hogy a film olyan szabadon használta fel az eredeti történetet. A nagyszerű dolog a könyvekben az írott szó megbízhatósága. Az ember változhat, és az is változik, ahogy olvas, de a könyv ugyanaz marad.

92. oldal

>!
Pixelhiba

Grigg nem olvasta a Büszkeség és balítéletet.
Grigg nem olvasta a Büszkeség és balítéletet.
Grigg olvasta az Udolpho titkait, meg még az isten tudja, mennyi sci-fit (a házban mindenütt könyvek hevertek), ahhoz viszont nem volt ideje vagy kedve, hogy elolvassa a Büszkeség és balítéletet. A döbbenettől a szavunk is elakadt.

154-155. oldal (Laurus, 2009)

6 hozzászólás
>!
Lobo P

Mindegyikünknek megvan a saját Austenja.

(első mondat)

>!
Cheril

A drámatagozatos gyerekek érdekes csoportot alkottak. Legtöbbjük füvezett, ami világosan megkülönböztette őket a diákönkormányzatban tevékenykedőktől (alkohol), a sportolóktól (szteroidok), vagy az iskolai évkönyv szerkesztőitől (szipu).

118. oldal

>!
Cheril

Volt valami megnyerő a gondolatban, hogy egy szereplőnek titkos élete van, amiről az író nem tud semmit. Mikor az író hátat fordít, kisurran, és szerelemre talál a maga módján. Aztán megint fölbukkan, éppen időben, hogy ártatlan képpel elmondja, amit mondania kell a következő dialógusban.

185. oldal

>!
Szelén P

– Amellett a férfiak nem járnak könyvklubokba – folytatta Bernadette. – Ők magányos szórakozásnak tekintik az olvasást. Már amikor egyáltalán olvasnak.

13. oldal

>!
porcellan

– Én úgy látom – mondta Laurie –, hogy hozzámehetsz egy olyanhoz, akit szerencsés vagy, hogy megkapsz, vagy hozzámehetsz egy olyanhoz, aki szerencsés, hogyha megkap téged. Valamikor azt gondoltam, hogy az első a legjobb. Most nem vagyok olyan biztos benne. Nem volna jobb olyan valaki mellett eltölteni az életedet, aki azt hiszi, szerencsés, amiért ott lehet?

113. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Nicola Yoon: Minden, minden
Sarah Dessen: Tökéletes
Kasie West: A távolság relatív
Kasie West: Szívességből szerelem
Vi Keeland: A beosztott
Jennifer Probst: Elhibázott házasság
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Sorok között
Sarah Addison Allen: A varázslat tava
Sarah Dessen: Altatódal