Tudnom ​kell 14 csillagozás

Karen Cleveland: Tudnom kell

Vivian ​Miller mindenre elkötelezett kémelhárító elemzőként dolgozik a CIA-nél. A feladata, hogy orosz alvó sejtek vezetőit fedje fel az USA-ban. Az előléptetése felé haladva sikeresen kifejleszt egy rendszert, melynek segítségével hétköznapinak tűnő állampolgárokról képes megállapítani, hogy valójában orosz ügynökök.

Egy nap rendkívül kényes információk birtokába jut egy feltételezett kém számítógépének átvizsgálása során. Olyan ügynökök lepleződnek le, akik a korábbiaktól eltérően sokkal mélyebbre épültek be és sokkal nagyobb szereppel bírnak. Ráadásul, néhány kattintással később minden, ami Viviannek eddig fontos volt – a munkája, a férje és négy gyerekük – veszélybe kerül.

Vivian felesküdött rá, hogy hazáját minden ellenségtől védeni fogja, határokon belül vagy kívül. De most lehetetlen kihívással néz szembe. Hűség és hűtlenség, állampolgári kötelezettség és hazaárulás, szeretet és gyanakvás közepette kiben bízhat meg? És mi a jó döntés egy ilyen rémálomszerű… (tovább)

Eredeti mű: Karen Cleveland: Need to Know

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789634193968 · Fordította: Ballai Mária
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193951 · Fordította: Ballai Mária

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 56


Kiemelt értékelések

>!
robinson MP
Karen Cleveland: Tudnom kell

Nekem tetszett, Karen tud valamit. A szerző összekapcsolja a pszichológiai feszültséget a mindennapokkal. Ez a női lélektani megközelítés újszerűnek mondható.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/03/tudnom-kell.html

2 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Karen Cleveland: Tudnom kell

Kémregényekkel Dunát lehet rekeszteni, azonban ha a CIA volt elemzője veti papírra a sztorit, arra érdemes felkapni a fejünket, hiszen nála bennfentesebb infókkal biztosan nem rendelkezik senki arról, hogyan is zajlik az ultramodern kémelhárítás napjainkban. Karen Cleveland könyvének jogait már a megjelenés előtt eladták több országban is, a filmváltozat már az előkészületek fázisában tart az Universalnál, nem kisebb névvel a főszerepben, mint Charlize Theron. A kérdés az, hogy vajon tényleg megérdemli-e ez a regény azt a hype-ot, ami körülveszi? Nos, alapvetően igen, hiszen egy fordulatos kémsztorit kapunk, de a műfajtól merőben szokatlan módon érzelmes felütésekkel. Hiszen a főszereplő egy négygyermekes családanya, akinek nemcsak az országa védelme fontos, hanem a szeretteié is, melynek eredményeként az érzelmek és az elemzői szaktudás olyan erősen fűződnek össze, hogy mindvégig fenn tudják tartani az érdeklődést, és a végére is tartogat az írónő egy olyan csavart, hogy a fal adja a másikat. Mindezzel együtt nem éri el a Le Carré-i szépirodalmi szintet a szerző, azonban tökéletesen szórakoztatja az olvasót és el is gondolkodtatja, miközben megfűszerezi a történetet a szürke hírszerzési hétköznapok bemutatásával. Meglepően kevés az akció a történetben, a pisztoly csak a végén kerül elő, és annak a kezében sül el, akitől nem várnánk, azonban olyan jól fel van építve a férj-feleség konfltikus, és olyan jól keveri az írónő a szálakat, hogy ahogyan haladunk előre az eseményekben, már mi is mindenkire gyanakszunk a főszereplővel együtt. Egy izgalmas thriller, amelyben egy okos, ámde férje által nem kicsit befolyásolt feleség a gyermekei védelmében öntudatra ébred, és bátran szembenéz egy megoldhatatlannak látszó helyzettel.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/02/12/konyvkritika_k…

1 hozzászólás
>!
Dyta_Kostova
Karen Cleveland: Tudnom kell

Ostoba könyv ostoba főszereplővel! Végtelenül bánom, hogy megvettem, de nagyon jó volt a marketingje, azt hittem, olvasok majd egy jó kis kémsztorit. Hát nem! Helyette a legnyálasabb, az összes létező klisét felvonultató, kihangsúlyozottan nagyon amerikai családi szappanopera lett, amihez csak halványan társul egy kis CIA nyomozós szál. A főhős annyira naív és buta, hogy ennél szőkébb egy nő már nem lehet. Ráadásul nem hat meg a vele történő „dráma”, egyáltalán nem sajnálom, mert ép eszű ember nem hagyja ennyire az orránál fogva vezetni magát.
CIA: csak díszletként szerepel ehhez a kiszámítható történethez, semmi igazi csavar, semmi valódi izgalom, nincsenek benne frappáns megoldások. Egy ilyen kétbites embert hogy vehet(né)nek fel elemzői munkára? Ugyan már…
Írástechnika: rendkívül szájbarágósan van megírva, hogy biztosan megértse az is, aki 80-as IQ-val rendelkezik. Túl sok annak a leírása, hogyan kell ellátni négy kölyköt, a jók-rosszak egysíkúan ábrázolt képe tökéletesen alkalmazkodnik az amerikai hazafi olvasók elvárásaihoz, vagyis ők a jók, és az oroszok a rosszak. Oroszok, te jó ég! Hol van már a hidegháború, emberek? Napnál is világosabb, hogy ez egy propagandakönyv, ami mintha csak hergelni akarná még a köznépet az orosz hackerek amerikai választási beavatkozására reflektálva. Tudatosítani, hogy az oroszoktól félni kell, ők rosszak, gonoszak, és csupa züllött kinézetű alak alkotja az orosz hírszerzést. Kivéve a férjet, aki már amerikaiasodott, ugye… Jaj nem. Ez nálam egy csillag. Jöhet a Vörös veréb, de a zsigereimben érzem hogy az sokkal jobb lesz. Ez nagy mellényúlás volt részemről.
Egyébként korrektül van kivitelezve, nem tarkítják helyesírási hibák, rendes Agave minőség. A belbecsről nem ők tehetnek.
Ja, és a könyvem jó állapotban eladó, ha valakit érdekel.

11 hozzászólás
>!
kvzs P
Karen Cleveland: Tudnom kell

Kémregény, nem szokványos felütéssel. Itt ugyanis nem egy terepügynök a főszereplő, hanem egy irodában ücsörgő elemző, akinek látszólag semmi érdekes nincs a munkájában vagy életében. Addig a pillanatig, amíg meg nem kell kérdőjeleznie a múltját, a jelenét, és mindent, ami fontos neki.
Az alapötlet nem rossz, és a kellő gyanakvási szintet is hozza -a végén az olvasó már senkinek nem hisz, és a vesszőket is megkérdőjelezi-, csak a főszereplő sikerült kicsit felemásra. Egyrészt rettentően befolyásolható, másrészt hirtelen zseniális terepügynök lesz…
A kémregények klasszikusainak színvonalát nem hozza, de kikapcsolódásnak tökéletes.

>!
nero
Karen Cleveland: Tudnom kell

Vannak könyvek, amiket az ember egyszerűen jó pillanatban vesz kézbe. Azt hiszem, ezzel épp így jártam. Ebben a – létezik ilyen kategória? – női kémregényben egy nagyon emancipált nőről kiderül, hogy szélsőséges helyzetben a igencsak felelős munkáját vagy a családját választja. A főszereplő négygyerekes anyuka, aki a ma Európában is annyira erőltetett work/life balance, azaz a be a gyereket a bölcsibe mielőbb, aztán gyorsan és vidáman vissza dolgozni mintaképének tűnik. De aztán kiderül, hogy a látszat, az bizony…

A könyvet akkor olvastam, amikor épp hazafelé tartottam egy, az európai szociális pillérről szóló konferenciáról, ahol nem sikerült megértetni, hogy a nőkre nehezedő hatalmas nyomás, hogy minél előbb menjenek vissza dolgozni, nem segíti a szabad választást. Az, hogy a kötet főszereplője mennyire hozott önálló döntéseket, kiderül, ha elolvassátok. Nekem az, amit ma annyira erőltetnek, főként a feministák nyomására, kísértetiesen olyan, mint Vivian helyzete a könyvben.

>!
Tóth_László_7
Karen Cleveland: Tudnom kell

Valóban rendkívül izgalmas mű, kár, hogy a végére a -frappáns végkifejlet dacára -kicsit ellaposodik.

>!
Vivinnie
Karen Cleveland: Tudnom kell

Nem rossz, nem rossz. ;-) Nem ez volt ugyan a legérdekesebb történet, amit valaha olvastam, de azért tetszett.
Érdekes volt, eddig még nem olvastam ehhez hasonlót, viszont ennek ellenére valamiféle megmagyarázhatatlan hiány maradt bennem. Szóval nem tudott teljesen lenyűgözni, a hatalmába keríteni, ezért vontam le egy csillagot.
A szereplőket sem tudtam úgy igazából megkedvelni, olyan semlegesek maradtak számomra.
Már egészen az elejétől határozott elképzelésem volt a végkifejlet egy részében spoiler, ami a végére beigazolódott.
Összeségében nem volt ez rossz, de nem tagadom egy picivel izgalmasabb történetnek gondoltam.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jason Matthews: Red Sparrow
Jeff Abbott: Öntörvény
Don Winslow: Drogháború
Jeff Abbott: The First Order
David Baldacci: Isteni igazság
Jason Matthews: Vörös veréb
David Baldacci: Divine Justice
Vince Flynn: Gyilkos lövés
Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos
Vince Flynn: A hatalom korlátai