Tudnom ​kell 29 csillagozás

Karen Cleveland: Tudnom kell

Vivian ​Miller mindenre elkötelezett kémelhárító elemzőként dolgozik a CIA-nél. A feladata, hogy orosz alvó sejtek vezetőit fedje fel az USA-ban. Az előléptetése felé haladva sikeresen kifejleszt egy rendszert, melynek segítségével hétköznapinak tűnő állampolgárokról képes megállapítani, hogy valójában orosz ügynökök.

Egy nap rendkívül kényes információk birtokába jut egy feltételezett kém számítógépének átvizsgálása során. Olyan ügynökök lepleződnek le, akik a korábbiaktól eltérően sokkal mélyebbre épültek be és sokkal nagyobb szereppel bírnak. Ráadásul, néhány kattintással később minden, ami Viviannek eddig fontos volt – a munkája, a férje és négy gyerekük – veszélybe kerül.

Vivian felesküdött rá, hogy hazáját minden ellenségtől védeni fogja, határokon belül vagy kívül. De most lehetetlen kihívással néz szembe. Hűség és hűtlenség, állampolgári kötelezettség és hazaárulás, szeretet és gyanakvás közepette kiben bízhat meg? És mi a jó döntés egy ilyen rémálomszerű… (tovább)

Eredeti mű: Karen Cleveland: Need to Know

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789634193968 · Fordította: Ballai Mária
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193951 · Fordította: Ballai Mária

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 63


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Karen Cleveland: Tudnom kell

Nekem tetszett, Karen tud valamit. A szerző összekapcsolja a pszichológiai feszültséget a mindennapokkal. Ez a női lélektani megközelítés újszerűnek mondható.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/03/tudnom-kell.html

2 hozzászólás
>!
mate55
Karen Cleveland: Tudnom kell

„A tehetség mindent megtanul, a zseni mindent tud.” Cleveland egyszerre mázlista és tehetséges: sokat tanult a hírszerzői munkáról, ráadásul ügyesen megírt egy amerikai elemző (négy gyermekes anya) és orosz hírszerzők köré épülő (család) regényt. Könyve ugyan merőben újat nem hoz az ügynökkönyvek bőséges irodalmához, de frissessége és a hidegháborús tradíciókhoz való ragaszkodás nagyon is élvezetes. A titokban beépített alvó ügynökök létezése körüli mesék egyre inkább beigazolódni látszanak, emlékezzünk csak a legutóbbi kémbalhéra a nagyvilági hírekből. A szerző részletesen írja le, hogy működnek az orosz és amerikai hírszerzők terepen, milyen tétek és döntések merülhetnek fel, hogyan épül fel a rendszer, hogyan kell lefülelni az alvóügynököket és, hogy a kémkedés valójában olyan titokzatos és láthatatlan dolog, hogy ha jól csinálják, szinte észre sem lehet venni. Maga a regény cselekménye két szálon fut. Az egyik vonal egy klasszikus kémsztori, amelyben a zsáner szabályainak megfelelően Vivien (CIA elemző) egyre nehezebb helyzetbe kerül, miközben igyekszik az adott helyzetnek és pillanatnyi érdekeinek megfelelően a legjobb döntéseket hozni. A párhuzamosan futó történetszál, amely Vivian és Matt (férj) megismerkedésük és kapcsolatuk legfontosabb eseményeit mutatja be. Hogy mennyire hiteles az a kép, amelyet a kémek világáról fest Karen Cleveland, azt valószínűleg sohasem tudjuk meg, de ugyanolyan szórakoztató stílusban osztja meg velünk, mint „nagy” elődei, akik pontosan ismerik a szakma minden fogását.

1 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Karen Cleveland: Tudnom kell

Kémregényekkel Dunát lehet rekeszteni, azonban ha a CIA volt elemzője veti papírra a sztorit, arra érdemes felkapni a fejünket, hiszen nála bennfentesebb infókkal biztosan nem rendelkezik senki arról, hogyan is zajlik az ultramodern kémelhárítás napjainkban. Karen Cleveland könyvének jogait már a megjelenés előtt eladták több országban is, a filmváltozat már az előkészületek fázisában tart az Universalnál, nem kisebb névvel a főszerepben, mint Charlize Theron. A kérdés az, hogy vajon tényleg megérdemli-e ez a regény azt a hype-ot, ami körülveszi? Nos, alapvetően igen, hiszen egy fordulatos kémsztorit kapunk, de a műfajtól merőben szokatlan módon érzelmes felütésekkel. Hiszen a főszereplő egy négygyermekes családanya, akinek nemcsak az országa védelme fontos, hanem a szeretteié is, melynek eredményeként az érzelmek és az elemzői szaktudás olyan erősen fűződnek össze, hogy mindvégig fenn tudják tartani az érdeklődést, és a végére is tartogat az írónő egy olyan csavart, hogy a fal adja a másikat. Mindezzel együtt nem éri el a Le Carré-i szépirodalmi szintet a szerző, azonban tökéletesen szórakoztatja az olvasót és el is gondolkodtatja, miközben megfűszerezi a történetet a szürke hírszerzési hétköznapok bemutatásával. Meglepően kevés az akció a történetben, a pisztoly csak a végén kerül elő, és annak a kezében sül el, akitől nem várnánk, azonban olyan jól fel van építve a férj-feleség konfltikus, és olyan jól keveri az írónő a szálakat, hogy ahogyan haladunk előre az eseményekben, már mi is mindenkire gyanakszunk a főszereplővel együtt. Egy izgalmas thriller, amelyben egy okos, ámde férje által nem kicsit befolyásolt feleség a gyermekei védelmében öntudatra ébred, és bátran szembenéz egy megoldhatatlannak látszó helyzettel.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/02/12/konyvkritika_k…

1 hozzászólás
>!
Dyta_Kostova
Karen Cleveland: Tudnom kell

Ostoba könyv ostoba főszereplővel! Végtelenül bánom, hogy megvettem, de nagyon jó volt a marketingje, azt hittem, olvasok majd egy jó kis kémsztorit. Hát nem! Helyette a legnyálasabb, az összes létező klisét felvonultató, kihangsúlyozottan nagyon amerikai családi szappanopera lett, amihez csak halványan társul egy kis CIA nyomozós szál. A főhős annyira naív és buta, hogy ennél szőkébb egy nő már nem lehet. Ráadásul nem hat meg a vele történő „dráma”, egyáltalán nem sajnálom, mert ép eszű ember nem hagyja ennyire az orránál fogva vezetni magát.
CIA: csak díszletként szerepel ehhez a kiszámítható történethez, semmi igazi csavar, semmi valódi izgalom, nincsenek benne frappáns megoldások. Egy ilyen kétbites embert hogy vehet(né)nek fel elemzői munkára? Ugyan már…
Írástechnika: rendkívül szájbarágósan van megírva, hogy biztosan megértse az is, aki 80-as IQ-val rendelkezik. Túl sok annak a leírása, hogyan kell ellátni négy kölyköt, a jók-rosszak egysíkúan ábrázolt képe tökéletesen alkalmazkodnik az amerikai hazafi olvasók elvárásaihoz, vagyis ők a jók, és az oroszok a rosszak. Oroszok, te jó ég! Hol van már a hidegháború, emberek? Napnál is világosabb, hogy ez egy propagandakönyv, ami mintha csak hergelni akarná még a köznépet az orosz hackerek amerikai választási beavatkozására reflektálva. Tudatosítani, hogy az oroszoktól félni kell, ők rosszak, gonoszak, és csupa züllött kinézetű alak alkotja az orosz hírszerzést. Kivéve a férjet, aki már amerikaiasodott, ugye… Jaj nem. Ez nálam egy csillag. Jöhet a Vörös veréb, de a zsigereimben érzem hogy az sokkal jobb lesz. Ez nagy mellényúlás volt részemről.
Egyébként korrektül van kivitelezve, nem tarkítják helyesírási hibák, rendes Agave minőség. A belbecsről nem ők tehetnek.
Ja, és a könyvem jó állapotban eladó, ha valakit érdekel.

11 hozzászólás
>!
kvzs P
Karen Cleveland: Tudnom kell

Kémregény, nem szokványos felütéssel. Itt ugyanis nem egy terepügynök a főszereplő, hanem egy irodában ücsörgő elemző, akinek látszólag semmi érdekes nincs a munkájában vagy életében. Addig a pillanatig, amíg meg nem kell kérdőjeleznie a múltját, a jelenét, és mindent, ami fontos neki.
Az alapötlet nem rossz, és a kellő gyanakvási szintet is hozza -a végén az olvasó már senkinek nem hisz, és a vesszőket is megkérdőjelezi-, csak a főszereplő sikerült kicsit felemásra. Egyrészt rettentően befolyásolható, másrészt hirtelen zseniális terepügynök lesz…
A kémregények klasszikusainak színvonalát nem hozza, de kikapcsolódásnak tökéletes.

>!
voltam
Karen Cleveland: Tudnom kell

Nem volt ez rossz, de azért annyira jó sem, mint amit a hátlapon olvasható rengeteg pozitív vélemény alapján joggal vártam. Adott egy igen jó alapötlet, amiből,azonban közel sem hozta ki a szerző a maximumot. Egy CIA-s elemző egyik pillanatról a másikra azzal kénytelen szembesülni, hogy egész addigi élete egy hazugságon alapul. Ez rögtön a legelején kiderül. Onnantól Vivian folyamatosan örlődik, vívódik. Olyan helyzetbe kerül, ahonnan látszólag nincs kiút, amire nincs jó megoldás. Döntési lehetősége van ugyan, de bárhogy dönt is, annak súlyos ára lesz. Ahhoz képest, hogy a világ két szuper-hatalmának két szuper-ügynöksége harcol egymással, gyakorta igen bárgyú, egyszerű, életszerűtlen megoldások születnek. A vége is igazi „happy-end” egy fenntartott hangsúllyal, ami a folytatás ígéretét hordozza magában. Azért a szerző szerint igen súlyos bűnöket (gyilkosság, hazaárulás) is meg lehet úszni egy 1 éves kellemes tengerparti nyaralással, ha kellőképpen együttműködőek vagyunk és a csillagok állása is kedvező. Hát nem tudom…
Mindezek ellenére egy izgalmas, jól megírt történetet kaptunk, aminek szívesen olvasnám a folytatását is.

>!
Hadley
Karen Cleveland: Tudnom kell

A kémregény nem az én műfajom, de gondoltam teszek egy próbát. Megérte. Jó stílusban megírt, izgalmas regény, jó lélektani leírásokkal, na és a csavarok benne…A regény végi fordulat nagyot ütött, csak pislogtam.

>!
Barbár
Karen Cleveland: Tudnom kell

Vivian vívódásai teszik ki a cselekmény nagy részét. Hogy akkor ez nem cselekmény? Pontosan ez a problémám. A felütés erős, de a feszültség nem fokozódik, és egészen a végéig kell várni, hogy valami akció kibontakozzon. Annyi mindenesetre észrevehető, hogy a szerzőnek lesújtó véleménye van hazája titkos szolgálatáról.
Olvasható kémregény, de a folytatásra már nem vagyok kíváncsi. Pedig az utolsó oldalak, különösen az utószó arra utalnak, hogy lesz még folytatás bőven.

>!
nero
Karen Cleveland: Tudnom kell

Vannak könyvek, amiket az ember egyszerűen jó pillanatban vesz kézbe. Azt hiszem, ezzel épp így jártam. Ebben a – létezik ilyen kategória? – női kémregényben egy nagyon emancipált nőről kiderül, hogy szélsőséges helyzetben a igencsak felelős munkáját vagy a családját választja. A főszereplő négygyerekes anyuka, aki a ma Európában is annyira erőltetett work/life balance, azaz a be a gyereket a bölcsibe mielőbb, aztán gyorsan és vidáman vissza dolgozni mintaképének tűnik. De aztán kiderül, hogy a látszat, az bizony…

A könyvet akkor olvastam, amikor épp hazafelé tartottam egy, az európai szociális pillérről szóló konferenciáról, ahol nem sikerült megértetni, hogy a nőkre nehezedő hatalmas nyomás, hogy minél előbb menjenek vissza dolgozni, nem segíti a szabad választást. Az, hogy a kötet főszereplője mennyire hozott önálló döntéseket, kiderül, ha elolvassátok. Nekem az, amit ma annyira erőltetnek, főként a feministák nyomására, kísértetiesen olyan, mint Vivian helyzete a könyvben.

>!
Vivinnie
Karen Cleveland: Tudnom kell

Nem rossz, nem rossz. ;-) Nem ez volt ugyan a legérdekesebb történet, amit valaha olvastam, de azért tetszett.
Érdekes volt, eddig még nem olvastam ehhez hasonlót, viszont ennek ellenére valamiféle megmagyarázhatatlan hiány maradt bennem. Szóval nem tudott teljesen lenyűgözni, a hatalmába keríteni, ezért vontam le egy csillagot.
A szereplőket sem tudtam úgy igazából megkedvelni, olyan semlegesek maradtak számomra.
Már egészen az elejétől határozott elképzelésem volt a végkifejlet egy részében spoiler, ami a végére beigazolódott.
Összeségében nem volt ez rossz, de nem tagadom egy picivel izgalmasabb történetnek gondoltam.


Népszerű idézetek

>!
mate55 

AZ IKREK SZOBÁJÁNAK AJTAJÁBAN ÁLLOK, nézem, ahogy békésen és ártatlanul alszanak a kiságy vékony, függőleges rúdjai mögött, melyek a börtönrácsokra emlékeztetnek.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jason Matthews: Red Sparrow
Jeff Abbott: Öntörvény
Don Winslow: Drogháború
Jeff Abbott: The First Order
David Baldacci: Isteni igazság
Jason Matthews: Vörös veréb
David Baldacci: Divine Justice
Vince Flynn: Gyilkos lövés
Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos
Vince Flynn: A hatalom korlátai