Kakukkfióka 7 csillagozás

Karel Glastra van Loon: Kakukkfióka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A regény főhőse élete nagy és titokzatos kérdésére keresi a választ. Felesége korai halála után Armin Minderhout egyedül neveli a fiát, hogy egy vizsgálat során kiderüljön: neki nem is lehet(ett) gyereke. A főhős különös utazásának vagyunk a tanúi: ahogy a biológiai apa után kutat, minden, amiben hitt, egyszerre bizonytalanná válik. Krimibe illően izgalmas fordulatok közepette keresi a „tettest”, és eközben szembe találja magát az örök érvényű kérdéssel: mennyire ismerjük szeretteinket? Az apaságtól való megfosztottsághoz a biológiai kételyek mellé egy – sokáig, a regény utolsó fejezetéig – megfejthetetlen ok is társul.

Eredeti mű: Karel Glastra van Loon: De Passievrucht

>!
Pont, Budapest, 2004
216 oldal · ISBN: 9639312932 · Fordította: Csikós-Vargha Hedvig

Kedvencelte 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
olvasóbarát P
Karel Glastra van Loon: Kakukkfióka

Különös történet az apa-fiú kapcsolatok szövevényességéről, a szerelemről, szeretetről, a természetről az élet dolgairól és a madarakról. A fiatal főhős nagyon ismeri és szereti a madarakat és megismerteti őket a fiával is. Kettejük közös tevékenységei, beszélgetései nagyon tanulságosak.
Fordulatos, izgalmas kutatás egy rejtély megoldására a végén és igazán mindent felforgató titok felszínre kerülésével.
Játékos, humoros, ironikus, erotikus és filozofikus. A szövegben felfedezhető, hogy a szerző, a fiatal holland író és publicista, humorista és politikai aktivista is és a természetvédelem elkötelezett híve.
Érdekes momentum, hogy a történet egy pontja nagyon hasonló megoldást választ Diane Setterfield: A tizenharmadik történet című kötetében előfordulóhoz (temetés).
Érdemes volt megismerkedni vele.

>!
nkati82
Karel Glastra van Loon: Kakukkfióka

A fülszöveg alapján izgalmasabbnak ígérkezett, mint amilyen valójában. Maga a központi téma érdekes, de összességében kicsit langyos. Igazából nem sokminden történik benne, de legalább gyorsan olvasható. Más tippem volt a megoldást illetően, a végén a fordulat meglepett kissé. Számomra a felejthetős könyvek közé tartozik.

>!
ppeva P
Karel Glastra van Loon: Kakukkfióka

Ez a könyv is a könyvtárban akaszkodott rám… A gyorsan kiolvasható könyvek közül való. És bár nem tetszett maradéktalanul, mégis úgy érzem, érdemes volt elolvasni, egyes részekre, egyes érzésekre tartósan emlékezni fogok.
Egy fiatalember egy napon arra eszmél, hogy élete nagy szerelme becsapta őt. Hogy a fia, vagyis most már a fiú, akit mindennél jobban szeret, mégsem az ő gyereke. Nagyon nehezen birkózik meg ezzel az egésszel, ráadásul a fiú anyja 10 éve halott, és a kisfiút ő nevelte fel egyedül, nagy szeretetben és erős kötődéssel.
A vége igazán nagy csavar. És bár kicsit pletykakönyvnek indult, néhol bosszantott is a stílusa, néhol úgy csodálkoztam rá a szereplőkre, mintha különleges állatfajtákat szemléltem volna (istenem, néha milyen kispolgárinak is érzem magam :) – bizonyos dolgok menthetetlenül, bár egyáltalán nem sajnálatosan, kimaradtak az életemből…), tulajdonképpen és a maga nemében tetszett.

2 hozzászólás
>!
Balog_Judit
Karel Glastra van Loon: Kakukkfióka

A kérdés felvetés tetszett, voltak részletek, melyek nagyon nem. A vége meglepő.

>!
kisbeka
Karel Glastra van Loon: Kakukkfióka

Remek könyv. Mély, de jól adagolt humorával emészthető. Sajátos filozófia húzódik meg benne.. Nagyon tetszett.

>!
latinta SP
Karel Glastra van Loon: Kakukkfióka

Ez volt az első könyv, amit a nagynénémtől kaptam, ő fordította. Még emlékszem, hogy néhány fordulatot édesanyámmal együtt javítgattunk, csiszolgattunk.
Izgalmas történet, bár én inkább csak a rokoni szálak miatt adtam csillaghalmazt neki.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
olvasóbarát P

– Az élet fonalát mi fonjuk, de Isten sző belőle szőnyeget!

121. oldal

3 hozzászólás
>!
ppeva P

Szeretjük Rotterdamot. Bo meg én. Néha együtt megyünk futballmeccsre a Feyenoord stadionba. (Pár év múlva kész lesz a vasúti alagút a Maas folyó alatt. Hollandia legszebb vasútvonala haszontalan rozsdahalommá válik. Feyenoord trénere egy régi Ajacid lett. Még sosem játszottak ilyen rosszul a stadionban.)

100. oldal

7 hozzászólás
>!
olvasóbarát P

Amszterdamon kívül Hollandiában a szigeteken tudok igazán boldog lenni. A tenger, a szél, a tágasság, és főleg: a változatlanság teszi ezt.
[…]
– Te még konzervatívabb vagy, mint apád- mondja Ellen mindig , és igaza is van. Apám el tudott érzékenyülni, ha egy VI. Lajos-korabeli széket látott, de a konyhája berendezéséhez mégis összecsukható műanyag székeket választott az IKEÁ-ból. Könnyen el lehet rakni és könnyen lehet tisztítani. Nincs kifogásom az IKEA ellen, de miért kell olyan sárgán és kéken rikítani a zöld holland tájban?

159. oldal

>!
olvasóbarát P

Talán a szeretetnek, amit fel kéne fedeznünk, olyannak kell lennie, ami nem magunk felé irányul. Talán a szeretet egészen másképpen néz ki, mint ahogy gondoljuk. Talán nem is belőlünk fakad. Nem a szívünkből, ahogy a romantikusok gondolják, nem az agyunkból, ahogy a racionális gondolkodók vélik, nem a génjeinkből, ahogy a biológusok állítják. Talán a szeretet az, ami életet ad.

136. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Toine Heijmans: A tengeren
Geert Mak: Apám évszázada
Ferdinand Bordewijk: Karakter
Anna Woltz: Tess és én – Életem legfurcsább hete
Hendrik Groen: Amíg élünk
Gerbrand Bakker: Az iker
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot
Cees Nooteboom: A következő történet
Cees Nooteboom: Szertartások
Arnon Grunberg: Uborkaszezon