Zúgó ​nyilak 14 csillagozás

Karczag György: Zúgó nyilak Karczag György: Zúgó nyilak Karczag György: Zúgó nyilak

Történelmi forrásokban is szereplő, valóságos személy a regény főhőse. Az Ákos nembéli Ákos fia, Ernye. Mint királyi szolgálattevő már fiatalon II. Endre udvarába kerül, és nagy szolgálatokat tesz IV. Bélának is. Ott harcol a tatárok ellen vonuló seregben, súlyos sebbel mentik ki a muhi csatából. Ekkor már nagy tekintélyű ember, könnyen hatalomra juthatna a koldussá lett király ellenében, de nem szelídíti meg a hatalomvágy: hű marad országa érdekeihez és törvényes királyához.

Eredeti megjelenés éve: 1970

>!
Porta Historica, Köröstárkány-Budapest, 2015
410 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631234596
>!
Attraktor, Máriabesnyő-Gödöllő, 2008
364 oldal · ISBN: 9789639580527
>!
Móra, Budapest, 1970
452 oldal

Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
RosszQtya P
Karczag György: Zúgó nyilak

Karcag György fiatalon tette le a pennát, túl fiatalon sajnos, mert biztos vagyok benne, hogy ha megadatik neki, sok-sok remek történelmi regénnyel gazdagította volna e témát szeretők könyvespolcát. Sőt, még a kor sem igazán kedvezett neki, mert méltatlanul alulértékelt, elhallgatott könyv lett ez, annak ellenére, hogy szerintem a magyar vonatkozású regények legjobbjai közé kellene sorolni ezt a művet. A történelmi hűséget nem követtem nyomon, mert elragadott a cselekmény, tegye ezt meg más. Graham Greene írta A csendes amerikai c. regénye elején, hogy nem a történelmet akarta leírni, hanem egy regényt. Én ezt remekül eltudom fogadni, ha a történet úgy kívánja, legyenek rugalmasak a határok.
A regény első felében megismerjük a szereplőket, belecsöppenünk a kor adta problémákba, intrikákba. Megtörténik a királyváltás, ami végül is az igazi mozgatórugója lesz a cselekménynek. Nagyon plasztikus képet kapunk a Muhi ütközetről, ami sorsfordító volt, de sajnos, mint tudjuk, nem magyar győzelemmel végződött. Érdekes szál még a régi hit, és a kereszténység közti egyenlőtlen küzdelem is. Számomra rendkívül érdekes volt ez a könyv. Meleg szívvel tudom ajánlani mindenkinek ezt a regényt, aki egy kicsit is érdeklődik a téma iránt!

>!
kingike
Karczag György: Zúgó nyilak

Több ilyen kellene.Zseniális mű,csak sajna kevesen ismerik.

>!
Zoltán_Bálint
Karczag György: Zúgó nyilak

Régen olvastam ennyire jó történelmi könyvet (talán csak Ősi János könyvét a közel múltból), de csak ajánlani tudom mindenkinek. Tetszett, hogy rendkívül alapos volt a könyv: például mongol kifejezésekkel volt tele a második fele. Mindenképpen fogok még olvasni az írótól.

>!
ponsaluti
Karczag György: Zúgó nyilak

Nem volt olyan jó, mint a Trónon a harmadik. Az eleje kifejezetten vontatott, nehéz volt követni, hogy ki kicsoda. A második része eléggé epizódszerű, de ennek ellenére mégsem szakad meg a történet fonala, gyorsan, érdekesen pörög a cselekmény. Érdekes a regény végén felvillantott történelmi alternatíva, ebben méltó folytatása a Trónon a harmadiknak. Elgondolkodtató, értékes mű összességében.


Népszerű idézetek

>!
Aurora_Michaelis P

Az éj árnyéka ballagva jön felfelé a hegyeken. Esthajnalcsillag ég már a világosszürke égen.

334. oldal (Attraktor, 2008)

>!
ponsaluti

− Ne remegj, kis virág! Könnyű röppenéssel viszlek el a szelekben. Jó lovam odakünt vár rám. Varázsszóval tartom itt, hallom az éjben körme dobogását, türelmetlen már. Nézd, csillagokból vert híd szalad az égen, odamegyünk ketten.

321. oldal (Attraktor, 2008)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Kiss Attila: Altináj
Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Fehér Tibor: A félhold árnyékában
Retkes Tamás: Örök újrakezdés
Petrovácz István: Szombatra péntek
Szombathy Viktor: Az őrnaszád foglyai
Murányi-Kovács Endre: Garibaldi dobosa