Zúgó ​nyilak (Árpád-triász) 55 csillagozás

Karczag György: Zúgó nyilak Karczag György: Zúgó nyilak Karczag György: Zúgó nyilak Karczag György: Zúgó nyilak

Valamikor ​az 1220-as évek elején Ákos nembéli Ákos, a nagyravágyó, de gyermektelen nagyúr maga mellé veszi fattyát, a még csecsemő Ernyét. A fiút előbb apja és Pietro nevű szolgája neveli, majd az öregedő II. András király kedvelt apródja, később a királyi testőrség tagja lesz. 1241-ben már egy testőrszázad parancsnokaként veszi fel a küzdelmet a mongol áradattal és menti ki IV. Bélát a muhi vérfürdőből. Súlyos sebeiből felépülve újra fegyvereseket gyűjt maga köré, hogy folytathassa harcát az országot végigpusztító ellenséggel.
A váratlan tatár kivonulás után Ákos Ernye élete legnagyobb kísértésével szembesül: ha akarná, az egyetlen, harcképes sereggel akár a Trau szigetére menekült király trónját is megszerezhetné magának. Ernyének döntenie kell – megragadja-e a lehetőséget, de akkor belháborút szabadít a meggyötört királyságra, vagy legyőzi nagyravágyását és újra fejet hajt a visszatérésre készülő uralkodó előtt.
Karczag György Árpád-triászának harmadik kötete a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1970

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Lazi, Szeged, 2021
412 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632675022
>!
Porta Historica, Köröstárkány-Budapest, 2015
410 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631234596
>!
Attraktor, Máriabesnyő-Gödöllő, 2008
364 oldal · ISBN: 9789639580527

1 további kiadás


Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Duna · Esztergom


Kedvencelte 13

Most olvassa 4

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

RosszQtya>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Karczag György fiatalon tette le a pennát, túl fiatalon sajnos, mert biztos vagyok benne, hogy ha megadatik neki, sok-sok remek történelmi regénnyel gazdagította volna e témát szeretők könyvespolcát. Sőt, még a kor sem igazán kedvezett neki, mert méltatlanul alulértékelt, elhallgatott könyv lett ez, annak ellenére, hogy szerintem a magyar vonatkozású regények legjobbjai közé kellene sorolni ezt a művet. A történelmi hűséget nem követtem nyomon, mert elragadott a cselekmény, tegye ezt meg más. Graham Greene írta A csendes amerikai c. regénye elején, hogy nem a történelmet akarta leírni, hanem egy regényt. Én ezt remekül eltudom fogadni, ha a történet úgy kívánja, legyenek rugalmasak a határok.
A regény első felében megismerjük a szereplőket, belecsöppenünk a kor adta problémákba, intrikákba. Megtörténik a királyváltás, ami végül is az igazi mozgatórugója lesz a cselekménynek. Nagyon plasztikus képet kapunk a Muhi ütközetről, ami sorsfordító volt, de sajnos, mint tudjuk, nem magyar győzelemmel végződött. Érdekes szál még a régi hit, és a kereszténység közti egyenlőtlen küzdelem is. Számomra rendkívül érdekes volt ez a könyv. Meleg szívvel tudom ajánlani mindenkinek ezt a regényt, aki egy kicsit is érdeklődik a téma iránt!

jehuka P>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Annak ellenére, hogy igazi ínyencségre számítottam a történelmi regények kategóriájában, valamiért nem találtunk egymásra ezzel a regénnyel. Pedig reménytelin indult a kapcsolatunk, a könyv első harmada kifejezetten tetszett. Főhősünk Ákos fia, Ernye ifjúkora és kalandjai sokat ígérő izgalmas történetet vetített elő. Nem voltunk híjján ármánynak, köpönyegforgatásnak. Aztán valami valahogy elromlott. Átcsapott a történet az érdektelenségbe. Elmaradt az alapos és zseniális karakterábrázolás, ami A trónon harmadikban úgy megfogott, így a szereplők egyike sem tudott igazán közel kerülni hozzám. Batu kán ábrázolása sem tetszett, inkább hasonlított egy tespedő török szultánra, mint egy ereje teljében lévő tehetséges, harcos hadvezérhez.

altagi P>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Alapvetően nagyon érdekes történet egy izgalmas korból, amelyikről én eddig igen keveset olvastam. Jó volt ilyen regényes formában találkozni a XXIII. századi Magyarország történelmével, érezhetően rengeteg munka van abban, ahogyan ezt a könyv bemutatja. Külön említeteném, hogy nagyon sok olyan leírás van benne, amiken keresztül alapos ismereretekkel lesz gazdagabb az olvasó; a királyi udvartartástól egészen a legegyszerűbb nép korabeli életének részleteiről minden benne van.
Viszont nekem nem volt egyszerű olvasmány, túlságosan sokszor váltott váratlanul tempót a cselekmény, közben viszont voltak oldalak, amik nagyon nehezen tudtak lekötni.

ftamas>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Amikor a regény után olvastam, hogy mi is ez, akkor láttam, hogy az Egri csillagokhoz hasonlítják. Nos, ha ezt megteszik, akkor vagy meg kell ugrani a lécet, vagy a kritikák szétszedik. Nos, az én véleményem szerint megugrotta!

A könyv IV. Béla korában játszódik egy olyan korban, ahol a magyar nemzet talán a legnagyobb pusztulását szenvedte el. Van némi párhuzam az Egri csillagokkal, mivel a főhős itt is elég fiatal az elején, ( bár itt nem gyerek ), valamint a kötet eleje itt könnyebb kalandokkal kezdődik. A második fele pedig a tatárjárás. Jön a tatár és pusztít. Kevesek állnak vele szemben és csak a legjobbak maradnak. Az író nem kíméletes, csaták, harcok és ármányok végeláthatatlan sora. A kiejtés nem tudom, korhű-e, de simán elhiszem, hogy az. Más mint a mostani, de olyan ügyesen írta meg, hogy egyáltalán nem bántó. A mongolok pusztítóak és őszintén a hideg kirázott a tatárjárástól. Amiben különbözik az Egri csillagoktól, hogy sokkal de sokkal sötétebb és a romantikát is igyekszik mellőzni. Az is látszik, hogy komoly kutató munka előzte meg a történetet.

Hibát egyet találtam benne, de azt sem rovom fel az írónak, mert ennyi belefér. Van benne egy lány, akinek a neve Enikő, amely bár szép név, viszont a tatárjárás után több mint 500 évvel találta ki Vörösmarty Mihály.

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a történelmi könyveket!

Habók P>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Ákos fia Ernye gyerekként kerül az udvarba, és saját bőrén tapasztalja a királyváltás körüli eseményeket: árulást, intrikát, köpönyegforgatást, és olykor hűséget. Ebben a környezetben nő fel, keres barátokat, talál szerelmet. Csak hát a kor. A tatárok. A muhi csata utáni időszak. Nem a boldogság ideje. Nem is jó olvasni. De érdemes.

Biró_Krisztina>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Ritka jól könnyen olvasható,cselekmény dús,fiatal kezdő olvasóknak is ajálható könyv.1232-ben játszódik maga a történet,(10ével a bulla után)de szerintem most mivel az Aranybulla éve van a magam részéről én ennek a triásznak az olvasásával ünneplem.

vywaras P>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Inkább kalandregénynek mondanám, mintsem történelmi regénynek. Hiányoltam ugyanis a történelmi háttér bemutatását, utánaolvasással derült ki számomra, hogy miért nem volt felhőtlen II.András és IV. Béla kapcsolata például. Viszont az akkori hétköznapi élet, ruházat, ételek, szokások bemutatása nagyon alapos volt. A cselekmény izgalmas és fordulatos, ugyanakkor az egyes szereplők motivációja a történelmi ismeretek hiányában nem mindig érthetőek, különösen árulások, pálfordulások esetén. Összességében örülök, hogy elolvastam, mert erről az időszakról elég kevés könyv vagy film készült és a száraz tényeken túl lehetőséget nyújt az akkori események mélyebb megismeréséhez.

bond>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Az Árpád-triász kötetek közül ez tetszett a legkevésbé, de ettől még jónak tartom. Nekem hosszú volt, főleg az első fele, néhol unalmas is. Az írói stílusa ebben a kötetben nem fogott meg, sok volt a rövid, tömör mondat és ettől olyan szaggatottnak éreztem a mesélést. A regény második fele izgalmasabb volt, az alakok ábrázolása néha egysíkúra sikerült, az egyházi szereplőké egyértelműen negatív. A főszereplőkben sem láttam a vívódást, hogy mit miért akarnak és tesznek. Jól megragadta a tatár pusztítás leírását, a pusztítás utáni lehetséges „interregnum” bemutatását, egy lehetséges visszatérést az ősi hithez és szokásokhoz. Bár itt elnagyolta Ernye végső döntését, ez megért volna plusz egy fejezetet.
Összességében jó történelmi regény történelmünk egyik fordulópontjáról, izgalmas csatajelenetekkel, bátor hősökkel. Történelemszerető olvasóknak kötelező olvasmány.

kisssan27>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Ármány és tatárjárás. (A „Pannonhalma” név nyelvújítás kori.)

Odin94>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Karczag György neve és a Zúgó nyilak c. monumentális történelmi regénye mindeddig ismeretlen volt számomra. Az interneten szereztem róla tudomást, több forrásból is párhuzamosan, majd az így szerzett információk vezettek el oda, hogy kísérletet tegyek a könyvei beszerzésére. Először a most megjelent Idegen páncélban c. regényét vettem meg, majd utána nem sokkal sikerült beszereznem a már kevés helyen kapható Zúgó nyilak kötetét. A továbbiakban – ha az előző kettőhöz hasonlóan újrakiadásban részesül – az Árpád-triász A trónon harmadik c. utolsó részét is tervezem beszerezni.

Nagyon sajnálom, hogy hamarabb nem találtam rá Karczag Györgyre és a Zúgó nyilakra!! Hatalmas, gigászi ez a közel félszáz oldalas történelmi eposz, mely sajátos oldalról mutatja be a tatárjárás vészterhes időszakát, Ákos nembeli Ernye szemén keresztül, sőt egy tatár főszereplőnek (Kahil) köszönhetően belülről is feltárul előttünk a hódító Batu kán vezette tatárok világa. A regény két nagyobb egységből épül fel, az első Ákos Ernye gyermekkorát, ifjú éveit mutatja be, míg a második magát a tatárjárás esztendőjét, ahol ugyancsak tovább követhetjük Ernye sorsának alakulását és szerepét. Nekem őszintén szólva az első fele jobban tetszett a regénynek, a másodikban Ernye kissé háttérbe szorult és nehezebb, lassabb volt az olvasás. Azonban Karczag György hihetetlenül szép, szinte dallamos stílusa, és a regény szövevényes története, a mögötte érezhető roppant írói és történelmi felkészültség magasan a legjobb hazai történelmi regények közé emeli a Zúgó nyilakat! A kötet végén (nekem a 2015-ös kiadás van meg) megdöbbenve olvastam, hogy ez az író debütáló kötete is egyben! Profi munka, a történelem és a kalandok kedvelőinek kötelező darab! Hálás vagyok az élményért!


Népszerű idézetek

ppeva P>!

Februárius. Csikorgó hideg. Vastag jéggel fedett folyó, szekérrel is átkel azon most akárki.
A jégen át lovascsapat tart Esztergomnak. A büszke erőd ott magaslik a Duna felett. Királyváros, érseki székhely, kalmárparadicsom.

22. oldal, Második fejezet - A kiátkozott király városában (Lazi, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: Duna · Esztergom
Aurora_Michaelis P>!

Az éj árnyéka ballagva jön felfelé a hegyeken. Esthajnalcsillag ég már a világosszürke égen.

334. oldal (Attraktor, 2008)

Odin94>!

Szinte félek. Úgy érzem, tekintete megigéz, ő akarja, hogy írjak róla.
Ernye bán visszahív a tegnapba. Követem…
Gyertyám lassan elfogy, szélbiztatta tüzem pattogva ég. Az első sorokat itt vetem papírra, nem is lehet máshol.

8. oldal, Holt évek nyomában (Porta Historica Kiadó, 2015)

tigrisbigris>!

Ernye figyelmesen hallgatta apját, aztán újból a városra vetette szemét. Nem volt beszédes, csak akkor szólt, ha kérdezték vagy halaszthatatlan fontosságú volt.
Hétéves koráig dajka nevelte.
Rettegő jobbágyasszony, akinek minden gondolata az volt, hogy saját fiát felnevelje. Félt, hogy ha Ernye fölserdül, kivetik a zsíros udvarházból, és akkor egyedül, nyomorultan áll majd a világban.
Saját szülöttének ezért sokat és gyakran elemelt a gyűlölt neveltjének szánt eleségből. Ernye sohasem lakhatott igazán jól, gyakran és mind merészebben lopott ennivalót, ahol csak talált. Az Ákos-portán rend volt, az úr számon tartotta a galambtojást is. Mikor már egész sonkák tünedeztek rejtélyes módon, az úr parancsolatjára Pietro mind megkorbácsoltatta az udvari szolganépet. A látványtól megindult kislegény bevallotta, mit tett.
Apja előbb igen megdicsérte, mert a lopás a vagyongyűjtés helyes módja, legyen csak
életrevaló a fiú. De azután elverte, mert ezt bevallani nem okos dolog. Tanulja meg korán! Azt is látta, hogy az utolsó Ákos elnevelődött. Maga egyetlen ősre sem emlékezett, aki lágyszívű lett volna.

Odin94>!

Ákost szolgái védik, Ugron rohamot rohamra vezet. Pajzsnak nagy hasznát látja, a Csatók azt nem hozhattak. Hasztalan a vitézség, ellenük vív a halál is, és hiába döfik át köpenyét, teste nincs…

6. oldal, 1. fejezet (Móra, 1970)

Szelén>!

− Ne remegj, kis virág! Könnyű röppenéssel viszlek el a szelekben. Jó lovam odakünt vár rám. Varázsszóval tartom itt, hallom az éjben körme dobogását, türelmetlen már. Nézd, csillagokból vert híd szalad az égen, odamegyünk ketten.

321. oldal (Attraktor, 2008)

Odin94>!

Mind közelebb ért a lódobogás az út felől. Feltűnt a kanyarulatban az első jakfarkas zászló, mögötte vonult a java tatár. Lándzsák hegye fenyegette az eget. Sebesen, sűrű sorokban jöttek.

334. oldal, 8. fejezet - Rajtaütés (Porta Historica, 2015)

Odin94>!

Reggel volt. Néhány füstfelhőt kergetett utánuk a szél. Farkas lopakodott fel az üres templomlépcsőn. Ivott egy víztartóból, két lábával egy ledőlt szoborra ágaskodott. Nagy, kövér, fényes szőrű állat volt, farkát felkunkorítva ordítani kezdett. Hangjára csapatnyi keselyű emelkedett fel a környező fákról. Kényelmes szárnycsapásokkal az elvonulók után eredtek.

333-334. oldal, 8. fejezet - Rajtaütés (Porta Historica, 2015)


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Tibor: Az ezüstkardú vitéz
Benkő László: Táltosidők
Németh Imre: Zsarnokok futára
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Hunyady József: A fekete lovag
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós
Geréb László: Ákos vitéz útja
Gyócsi László: Bolonel apát