Zúgó ​nyilak (Árpád-triász) 31 csillagozás

Karczag György: Zúgó nyilak Karczag György: Zúgó nyilak Karczag György: Zúgó nyilak Karczag György: Zúgó nyilak

Történelmi forrásokban is szereplő, valóságos személy a regény főhőse. Az Ákos nembéli Ákos fia, Ernye. Mint királyi szolgálattevő már fiatalon II. Endre udvarába kerül, és nagy szolgálatokat tesz IV. Bélának is. Ott harcol a tatárok ellen vonuló seregben, súlyos sebbel mentik ki a muhi csatából. Ekkor már nagy tekintélyű ember, könnyen hatalomra juthatna a koldussá lett király ellenében, de nem szelídíti meg a hatalomvágy: hű marad országa érdekeihez és törvényes királyához.

Eredeti megjelenés éve: 1970

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Porta Historica, Köröstárkány-Budapest, 2015
410 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631234596
>!
Attraktor, Máriabesnyő-Gödöllő, 2008
364 oldal · ISBN: 9789639580527
>!
Móra, Budapest, 1970
452 oldal

Kedvencelte 12

Most olvassa 3

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

RosszQtya P>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Karczag György fiatalon tette le a pennát, túl fiatalon sajnos, mert biztos vagyok benne, hogy ha megadatik neki, sok-sok remek történelmi regénnyel gazdagította volna e témát szeretők könyvespolcát. Sőt, még a kor sem igazán kedvezett neki, mert méltatlanul alulértékelt, elhallgatott könyv lett ez, annak ellenére, hogy szerintem a magyar vonatkozású regények legjobbjai közé kellene sorolni ezt a művet. A történelmi hűséget nem követtem nyomon, mert elragadott a cselekmény, tegye ezt meg más. Graham Greene írta A csendes amerikai c. regénye elején, hogy nem a történelmet akarta leírni, hanem egy regényt. Én ezt remekül eltudom fogadni, ha a történet úgy kívánja, legyenek rugalmasak a határok.
A regény első felében megismerjük a szereplőket, belecsöppenünk a kor adta problémákba, intrikákba. Megtörténik a királyváltás, ami végül is az igazi mozgatórugója lesz a cselekménynek. Nagyon plasztikus képet kapunk a Muhi ütközetről, ami sorsfordító volt, de sajnos, mint tudjuk, nem magyar győzelemmel végződött. Érdekes szál még a régi hit, és a kereszténység közti egyenlőtlen küzdelem is. Számomra rendkívül érdekes volt ez a könyv. Meleg szívvel tudom ajánlani mindenkinek ezt a regényt, aki egy kicsit is érdeklődik a téma iránt!

jehuka P>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Annak ellenére, hogy igazi ínyencségre számítottam a történelmi regények kategóriájában, valamiért nem találtunk egymásra ezzel a regénnyel. Pedig reménytelin indult a kapcsolatunk, a könyv első harmada kifejezetten tetszett. Főhősünk Ákos fia, Ernye ifjúkora és kalandjai sokat ígérő izgalmas történetet vetített elő. Nem voltunk híjján ármánynak, köpönyegforgatásnak. Aztán valami valahogy elromlott. Átcsapott a történet az érdektelenségbe. Elmaradt az alapos és zseniális karakterábrázolás, ami A trónon harmadikban úgy megfogott, így a szereplők egyike sem tudott igazán közel kerülni hozzám. Batu kán ábrázolása sem tetszett, inkább hasonlított egy tespedő török szultánra, mint egy ereje teljében lévő tehetséges, harcos hadvezérhez.

ftamas>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Amikor a regény után olvastam, hogy mi is ez, akkor láttam, hogy az Egri csillagokhoz hasonlítják. Nos, ha ezt megteszik, akkor vagy meg kell ugrani a lécet, vagy a kritikák szétszedik. Nos, az én véleményem szerint megugrotta!

A könyv IV. Béla korában játszódik egy olyan korban, ahol a magyar nemzet talán a legnagyobb pusztulását szenvedte el. Van némi párhuzam az Egri csillagokkal, mivel a főhős itt is elég fiatal az elején, ( bár itt nem gyerek ), valamint a kötet eleje itt könnyebb kalandokkal kezdődik. A második fele pedig a tatárjárás. Jön a tatár és pusztít. Kevesek állnak vele szemben és csak a legjobbak maradnak. Az író nem kíméletes, csaták, harcok és ármányok végeláthatatlan sora. A kiejtés nem tudom, korhű-e, de simán elhiszem, hogy az. Más mint a mostani, de olyan ügyesen írta meg, hogy egyáltalán nem bántó. A mongolok pusztítóak és őszintén a hideg kirázott a tatárjárástól. Amiben különbözik az Egri csillagoktól, hogy sokkal de sokkal sötétebb és a romantikát is igyekszik mellőzni. Az is látszik, hogy komoly kutató munka előzte meg a történetet.

Hibát egyet találtam benne, de azt sem rovom fel az írónak, mert ennyi belefér. Van benne egy lány, akinek a neve Enikő, amely bár szép név, viszont a tatárjárás után több mint 500 évvel találta ki Vörösmarty Mihály.

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a történelmi könyveket!

kingike>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Több ilyen kellene.Zseniális mű,csak sajna kevesen ismerik.

Odin94>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Karczag György neve és a Zúgó nyilak c. monumentális történelmi regénye mindeddig ismeretlen volt számomra. Az interneten szereztem róla tudomást, több forrásból is párhuzamosan, majd az így szerzett információk vezettek el oda, hogy kísérletet tegyek a könyvei beszerzésére. Először a most megjelent Idegen páncélban c. regényét vettem meg, majd utána nem sokkal sikerült beszereznem a már kevés helyen kapható Zúgó nyilak kötetét. A továbbiakban – ha az előző kettőhöz hasonlóan újrakiadásban részesül – az Árpád-triász A trónon harmadik c. utolsó részét is tervezem beszerezni.

Nagyon sajnálom, hogy hamarabb nem találtam rá Karczag Györgyre és a Zúgó nyilakra!! Hatalmas, gigászi ez a közel félszáz oldalas történelmi eposz, mely sajátos oldalról mutatja be a tatárjárás vészterhes időszakát, Ákos nembeli Ernye szemén keresztül, sőt egy tatár főszereplőnek (Kahil) köszönhetően belülről is feltárul előttünk a hódító Batu kán vezette tatárok világa. A regény két nagyobb egységből épül fel, az első Ákos Ernye gyermekkorát, ifjú éveit mutatja be, míg a második magát a tatárjárás esztendőjét, ahol ugyancsak tovább követhetjük Ernye sorsának alakulását és szerepét. Nekem őszintén szólva az első fele jobban tetszett a regénynek, a másodikban Ernye kissé háttérbe szorult és nehezebb, lassabb volt az olvasás. Azonban Karczag György hihetetlenül szép, szinte dallamos stílusa, és a regény szövevényes története, a mögötte érezhető roppant írói és történelmi felkészültség magasan a legjobb hazai történelmi regények közé emeli a Zúgó nyilakat! A kötet végén (nekem a 2015-ös kiadás van meg) megdöbbenve olvastam, hogy ez az író debütáló kötete is egyben! Profi munka, a történelem és a kalandok kedvelőinek kötelező darab! Hálás vagyok az élményért!

mjeno>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Hibátlan. Az Idegen páncélban is. Ugyanaz az író. Ugyanaz a hangulat. Nem modoros, nem terjengős történetmesélés. Mind a kettőnek alapkérdése: kiből és mi által lesznek a hősök. De ez nem tanmese, nem didaktikai gyakorlat, nem valamilyen prekoncepció bizonyítása. A történet viszi az olvasót, de a lélek harcai nem maradnak el a kalandregény sodrásában.

Zoltán_Bálint>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Régen olvastam ennyire jó történelmi könyvet (talán csak Ősi János könyvét a közel múltból), de csak ajánlani tudom mindenkinek. Tetszett, hogy rendkívül alapos volt a könyv: például mongol kifejezésekkel volt tele a második fele. Mindenképpen fogok még olvasni az írótól.

Temefe>!
Karczag György: Zúgó nyilak

Erős, hiteles hangulat. Nagyon jó író, korai halála nagy veszteség az olvasóknak.


Népszerű idézetek

Aurora_Michaelis P>!

Az éj árnyéka ballagva jön felfelé a hegyeken. Esthajnalcsillag ég már a világosszürke égen.

334. oldal (Attraktor, 2008)

Odin94>!

Szinte félek. Úgy érzem, tekintete megigéz, ő akarja, hogy írjak róla.
Ernye bán visszahív a tegnapba. Követem…
Gyertyám lassan elfogy, szélbiztatta tüzem pattogva ég. Az első sorokat itt vetem papírra, nem is lehet máshol.

8. oldal, Holt évek nyomában (Porta Historica Kiadó, 2015)

Odin94>!

Ákost szolgái védik, Ugron rohamot rohamra vezet. Pajzsnak nagy hasznát látja, a Csatók azt nem hozhattak. Hasztalan a vitézség, ellenük vív a halál is, és hiába döfik át köpenyét, teste nincs…

6. oldal, 1. fejezet (Móra, 1970)

Szelén>!

− Ne remegj, kis virág! Könnyű röppenéssel viszlek el a szelekben. Jó lovam odakünt vár rám. Varázsszóval tartom itt, hallom az éjben körme dobogását, türelmetlen már. Nézd, csillagokból vert híd szalad az égen, odamegyünk ketten.

321. oldal (Attraktor, 2008)

Odin94>!

Mind közelebb ért a lódobogás az út felől. Feltűnt a kanyarulatban az első jakfarkas zászló, mögötte vonult a java tatár. Lándzsák hegye fenyegette az eget. Sebesen, sűrű sorokban jöttek.

334. oldal, 8. fejezet - Rajtaütés (Porta Historica, 2015)

Odin94>!

Reggel volt. Néhány füstfelhőt kergetett utánuk a szél. Farkas lopakodott fel az üres templomlépcsőn. Ivott egy víztartóból, két lábával egy ledőlt szoborra ágaskodott. Nagy, kövér, fényes szőrű állat volt, farkát felkunkorítva ordítani kezdett. Hangjára csapatnyi keselyű emelkedett fel a környező fákról. Kényelmes szárnycsapásokkal az elvonulók után eredtek.

333-334. oldal, 8. fejezet - Rajtaütés (Porta Historica, 2015)


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Tibor: Aranyváros hercege
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós
Benkő László: Táltosidők
Kertész Erzsébet: A lámpás hölgy
Németh Imre: Zsarnokok futára
Révay József: A költő és a császár
Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse
Murányi-Kovács Endre: Garibaldi dobosa
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember