Zúgó ​nyilak 25 csillagozás

Karczag György: Zúgó nyilak Karczag György: Zúgó nyilak Karczag György: Zúgó nyilak

Történelmi forrásokban is szereplő, valóságos személy a regény főhőse. Az Ákos nembéli Ákos fia, Ernye. Mint királyi szolgálattevő már fiatalon II. Endre udvarába kerül, és nagy szolgálatokat tesz IV. Bélának is. Ott harcol a tatárok ellen vonuló seregben, súlyos sebbel mentik ki a muhi csatából. Ekkor már nagy tekintélyű ember, könnyen hatalomra juthatna a koldussá lett király ellenében, de nem szelídíti meg a hatalomvágy: hű marad országa érdekeihez és törvényes királyához.

Eredeti megjelenés éve: 1970

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Porta Historica, Köröstárkány-Budapest, 2015
410 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631234596
>!
Attraktor, Máriabesnyő-Gödöllő, 2008
364 oldal · ISBN: 9789639580527
>!
Móra, Budapest, 1970
452 oldal

Kedvencelte 11

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

>!
RosszQtya P
Karczag György: Zúgó nyilak

Karczag György fiatalon tette le a pennát, túl fiatalon sajnos, mert biztos vagyok benne, hogy ha megadatik neki, sok-sok remek történelmi regénnyel gazdagította volna e témát szeretők könyvespolcát. Sőt, még a kor sem igazán kedvezett neki, mert méltatlanul alulértékelt, elhallgatott könyv lett ez, annak ellenére, hogy szerintem a magyar vonatkozású regények legjobbjai közé kellene sorolni ezt a művet. A történelmi hűséget nem követtem nyomon, mert elragadott a cselekmény, tegye ezt meg más. Graham Greene írta A csendes amerikai c. regénye elején, hogy nem a történelmet akarta leírni, hanem egy regényt. Én ezt remekül eltudom fogadni, ha a történet úgy kívánja, legyenek rugalmasak a határok.
A regény első felében megismerjük a szereplőket, belecsöppenünk a kor adta problémákba, intrikákba. Megtörténik a királyváltás, ami végül is az igazi mozgatórugója lesz a cselekménynek. Nagyon plasztikus képet kapunk a Muhi ütközetről, ami sorsfordító volt, de sajnos, mint tudjuk, nem magyar győzelemmel végződött. Érdekes szál még a régi hit, és a kereszténység közti egyenlőtlen küzdelem is. Számomra rendkívül érdekes volt ez a könyv. Meleg szívvel tudom ajánlani mindenkinek ezt a regényt, aki egy kicsit is érdeklődik a téma iránt!

>!
ftamas
Karczag György: Zúgó nyilak

Amikor a regény után olvastam, hogy mi is ez, akkor láttam, hogy az Egri csillagokhoz hasonlítják. Nos, ha ezt megteszik, akkor vagy meg kell ugrani a lécet, vagy a kritikák szétszedik. Nos, az én véleményem szerint megugrotta!

A könyv IV. Béla korában játszódik egy olyan korban, ahol a magyar nemzet talán a legnagyobb pusztulását szenvedte el. Van némi párhuzam az Egri csillagokkal, mivel a főhős itt is elég fiatal az elején, ( bár itt nem gyerek ), valamint a kötet eleje itt könnyebb kalandokkal kezdődik. A második fele pedig a tatárjárás. Jön a tatár és pusztít. Kevesek állnak vele szemben és csak a legjobbak maradnak. Az író nem kíméletes, csaták, harcok és ármányok végeláthatatlan sora. A kiejtés nem tudom, korhű-e, de simán elhiszem, hogy az. Más mint a mostani, de olyan ügyesen írta meg, hogy egyáltalán nem bántó. A mongolok pusztítóak és őszintén a hideg kirázott a tatárjárástól. Amiben különbözik az Egri csillagoktól, hogy sokkal de sokkal sötétebb és a romantikát is igyekszik mellőzni. Az is látszik, hogy komoly kutató munka előzte meg a történetet.

Hibát egyet találtam benne, de azt sem rovom fel az írónak, mert ennyi belefér. Van benne egy lány, akinek a neve Enikő, amely bár szép név, viszont a tatárjárás után több mint 500 évvel találta ki Vörösmarty Mihály.

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a történelmi könyveket!

>!
kingike
Karczag György: Zúgó nyilak

Több ilyen kellene.Zseniális mű,csak sajna kevesen ismerik.

>!
mjeno
Karczag György: Zúgó nyilak

Hibátlan. Az Idegen páncélban is. Ugyanaz az író. Ugyanaz a hangulat. Nem modoros, nem terjengős történetmesélés. Mind a kettőnek alapkérdése: kiből és mi által lesznek a hősök. De ez nem tanmese, nem didaktikai gyakorlat, nem valamilyen prekoncepció bizonyítása. A történet viszi az olvasót, de a lélek harcai nem maradnak el a kalandregény sodrásában.

>!
Zoltán_Bálint P
Karczag György: Zúgó nyilak

Régen olvastam ennyire jó történelmi könyvet (talán csak Ősi János könyvét a közel múltból), de csak ajánlani tudom mindenkinek. Tetszett, hogy rendkívül alapos volt a könyv: például mongol kifejezésekkel volt tele a második fele. Mindenképpen fogok még olvasni az írótól.

>!
Temefe
Karczag György: Zúgó nyilak

Erős, hiteles hangulat. Nagyon jó író, korai halála nagy veszteség az olvasóknak.


Népszerű idézetek

>!
Aurora_Michaelis P

Az éj árnyéka ballagva jön felfelé a hegyeken. Esthajnalcsillag ég már a világosszürke égen.

334. oldal (Attraktor, 2008)

>!
Szelén P

− Ne remegj, kis virág! Könnyű röppenéssel viszlek el a szelekben. Jó lovam odakünt vár rám. Varázsszóval tartom itt, hallom az éjben körme dobogását, türelmetlen már. Nézd, csillagokból vert híd szalad az égen, odamegyünk ketten.

321. oldal (Attraktor, 2008)


Hasonló könyvek címkék alapján

Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Németh Imre: Zsarnokok futára
Orosz T. Csaba: Rubin avagy a király orvosa
Csikász Lajos: Megátkozottak
Gárdonyi Géza: Isten rabjai
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya
Kiss Attila: Altináj
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós
Kosáryné Réz Lola: Leányfurfang