Idegen ​páncélban (Árpád-triász) 46 csillagozás

Karczag György: Idegen páncélban Karczag György: Idegen páncélban

A ​magyar 11. század zűrzavaros évtizedeibe röpít el bennünket Karczag György történelmi regénye, amikor az István király által megvakíttatott Vazul herceg leszármazottai vetélkedtek a magyar trónért.
Sebő, az álmodozó balatoni halászlegény ezekben az árulásokkal és belharcokkal sújtott időkben veti le egyszerű nevét és ruháját, hogy új sorsot keresve Zákony nembeli Ivánként induljon el Béla király udvarába. Nem is sejti, hogy a nemesi nevet és ruhát reá testáló úrfi valójában a halálra szánta, és csak a véletlennek köszönhető, hogy az igazi Zákony galád terve nem válik valóra. Sebő féltve őrzött titkára csupán egyetlenegy nagyúr jön rá, aki ettől fogva a szolgálatába kényszeríti.
Az álnév és a kezdetben még túl szoros idegen gúnya lassan a sajátjává válik, és páncélként oltalmazza a nemesek ellenséges világában. Mire le tudja rázni magáról a bő évtizeddel korábban rákényszerített béklyót, már maga sem tudja, Sebő vagy Iván halt meg annak idején a Balaton parti… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1977

>!
Lazi, Szeged, 2019
394 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632674452
>!
Móra, Budapest, 1977
518 oldal · ISBN: 9631108937 · Illusztrálta: Nagy András

Kedvencelte 12

Most olvassa 5

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Karczag György: Idegen páncélban

Az Idegen páncélban egy elfeledett klasszikus történelmi regény. Élvezet volt megismerni az igényes nyelvezetét, történetszövése gazdag, stílusa olvasmányos, alakjai életszerűen jól megrajzoltak.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/02/idegen-pancelban.html

odivne>!
Karczag György: Idegen páncélban

Sebő, vagyis Zákony fia Iván már gyermekkorában megtanulja, milyen a szegényekkel, később pedig, milyen a gazdagokkal osztozni a kenyéren. Egyik sem veszélytelen feladat. A vitézi dicsőségre vágyó halászfiú véletlenül botlik bele a halálos sebet kapott és kivégzése elől megszökött Ivánba. Segíteni már nem tud rajta, így felveszi ruháját, s azzal együtt a megvetést is, mert Iván apja elég nagy köpönyegforgató volt. Hosszú raboskodás után végre lehetősége nyílik tisztességes oldala megmutatására.
De ennek megvalósítása nehéz olyan környezetben, ahol a hazugság minden pillanatban tetten érhető, legfontosabb cél a zsákmány megszerzése. Bármikor, bárki árulásra fogható vagy kényszeríthető.
Mindez az I. András halála utáni időben történik. Az Árpád-házi sarjak maguknak követelik a trónt. Előbb Salamon és Béla, majd Béla fiai folytatják a belháborút. A történet során megtudjuk, milyen embernek képzelte el Karczag György I. Bélát, fiát, Salamont. A másik oldalon pedig a trónkövetelők között ott találjuk Gézát, s testvérét, a későbbi Szent Lászlót.
Izgalmas regény egy komor időszakból.
Sok helyen olvastam, hogy a magyarok egymás hátának feszülve védték társukat. Ez a regény nem erről szól. A rangot és hatalmat nem jobbításra használják, nem a jószándék mozgatja cselekedeteiket, hanem a minél gyorsabb vagyonosodás.
Hogy Ivánból Sebő lesz-e megint, vagy marad Ivánnak, a regény végén kiderül.
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a magyar történelmi regényeket.

Urbánszki_László I>!
Karczag György: Idegen páncélban

Zseniális író!
Kamaszkoromban fedeztem föl magamnak, és végigkísérte azt életemet. Mindhárom regényét többször olvastam, de legjobban ez tetszett. A senki jobbágykölyökből harcos úrrá vált főszereplő megformálása példaértékű, hihető. Amikor távoli, idegen korról olvasok, rendkívül fontos, a hihetőség, hogy bele tudjam magam élni a szereplő személyiségébe. Karczag Györgynek ez maradéktalanul sikerült!

EfeF>!
Karczag György: Idegen páncélban

A magyar történelmi regény élvonalába tartozó mű, és a szerzőt kiszavazták az írószövetségből! Akik kiszavazták, eltűntek, érdektelenek, értéktelenek. Karczagot pedig elővették, leporolták és újra kiadták!
Kamaszkoromban és később is olvastam. Alapos, hiteles, izgalmas. Nem szabad kihagyni!

semmilyen P>!
Karczag György: Idegen páncélban

Ezt a könyvet még gyerekként olvastam először. Azóta legalább hússzor már. Lehet, hogy többször is. Egy nagyon jól megírt, történelmileg hiteles (természetesen a legendákat kivéve…) kiváló történelmi regény! Ebben aztán minden van, ami a magyar történelemben előfordul: Árulás, cselszövés, de ugyanakkor bátorság és emberség is. A könyv olvasása közben belelátunk az akkori történelmi személyiségek egymás elleni harcába, saját vívódásaikba (ez természetesen írói fikció, de hát ez egy regény) is. Mindenkinek ajánlom, nagyszerű könyv!

Jerbiton>!
Karczag György: Idegen páncélban

Nem volt rossz könyv, de meglátszik, hogy milyen korban íródott. Nemesről, egyházfiról egyetlen jó szó sem hangzik el, királyról, hercegről sem sok.

Luis>!
Karczag György: Idegen páncélban

Fantasztikus regény.Nyugodtan oda lehet sorolni a magyar irodalom remekeinek sorába.Pazar.

edyedy>!
Karczag György: Idegen páncélban

„ A még pislákoló fáklyát fölkapta a földről, és hagyta éledezni. Aztán nekiveselkedett, s egy végső, heves rúgással beszakította az ajtót. Már mindenfelől aggodalmas kiáltások hallatszottak. A külső kapun dörömbölni kezdtek. Ekkor Zelma megmarkolta a férfi kezében fölragyogó szövétnek nyelét. – Add! Én itt jobban ismerem a járást! Eredj innen, eszement fehérnép! Menekülj, ha mondom! Ez nem a te dolgod. Csak a te érkezésed várják, nem az enyémet! Hát vak vagy, vitéz?! Nem érted, hogy örökre méltatlan lettem a herceg szerelmére? Add ide ezt a csóvát! Hadd vessem bele ebbe az elátkozott városba! Az Istenre kérlek, engedd! Hadd tegyem meg én! Zelma szemében őrület lobogott. Iván megértette: szent ez a pillanat! Az emberek fölött való Igazságosztó hajolt le most, hogy a leányra parancsoljon: „Égesd!! ” … És ez így volt a legszebb és a legborzasztóbb. "

kingike>!
Karczag György: Idegen páncélban

Nagyon szeretem.Aki még nem olvasta,sürgősen pótolja eme hiányosságát.Ízig- vérig történelmi regény,annak is a legjobb fajtájából(akárcsak a trónon harmadik,vagy a zúgó nyilak).Ajánlom mindenkinek,aki csak egy kicsit is szereti a törtélmet,garantálom hogy nem fog csalódni.


Népszerű idézetek

odivne>!

Miért nincs a dísztelen vaskardnak soha semmi becsülete?

276. oldal

odivne>!

Miféle könyörtelen világ van odakint a palotákban és szerte a magyar mezőkön? Hát sehol sincs már a regösöktől megénekelt bátorság, a holtig tartó hűség?

139. oldal

Basset>!

A férfiemberek csókolódzása Júdás óta nem ígér semmi jót.

Basset>!

Béla olyan állhatatosan elhárította, mint a pap pénteken a húspogácsát.

piratEmus>!

Olykor mindig kell egy kavicsot a tóba vetni, ha a vize túlontúl kisimul. Míg csak el nem pusztul, a fa egyre felfelé növekszik, a farkas marcangolni jár, s dögöt keres a holló. A tűz sem alszik el, míg van harapnivalója. Én nem a békességre születtem; csak a halál kényszeríthet nyugodalomra…

268. oldal

Basset>!

Milyen hiábavaló ütközetek, mennyi hasztalan halál! A király asztalánál egy sem akadt, aki szót vesztegetett volna az elesettekre.

engs>!

– Megint cserekezesnek jöttél? A gaz Illye már viszi híreit régi gazdáidnak, te meg hozod! Mi, szerencsétlen sorsú magyariak, sok mindenek vagyunk híjával, de mindig bővelkedünk árulókban! – sóhajtott fájdalmasan László herceg.

379. oldal / 5.rész /

odivne>!

A madár is tőrbe esik bármilyen óvatos és gyors a szárnya. A farkast megkerítik, noha még sötétben is lát, erős a lába, éles az agyara. A halat sem rejti el a vizek mélye, fennakad a ravaszul útjába eresztett hálón. A hamisak ellen nem véd se templom, se esküvés, se könyörgés.

113. oldal

Basset>!

De a kunyhók mégis némák, és azok sem örvendeznek, akik kénytelenek rongyaikban meghallgatni a prédikáló szolgapapokat. Miért ujjonganának? (…) Már nem övék a Krisztus! A gazdag egyház főként egyetlen mondását idézik latin helyett magyar szóval: „Adjátok meg
Istennek, ami az Istené, és a királynak, ami a királyé!” … És aki mégsem adja, attól elviszik erővel!


Hasonló könyvek címkék alapján

Allen Newman: A száműzött zsoldos
Bán Mór: A Holló háborúja
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Benkő László: Idegen tüzek
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós
Orosz T. Csaba: Rubin avagy a király orvosa
Orosz T. Csaba: Hun
Marina Fiorato: A Mandulaliget Madonnája
Bíró Szabolcs: Ötvenezer lándzsa
Csikász Lajos: Haragvó liliomok