A ​múlt tengerén (Zserbó 1.) 554 csillagozás

Karády Anna: Zserbó – A múlt tengerén

Szerelem ​a századelőn…
1910, Fiume – A Magyar Királyság egyetlen kikötője.
Az Adriai-tenger partján virágzik a kereskedelem, ezért a híres pesti cukrász, Gerbeaud Emil megvásárolja a fiumei csokoládégyárat, és üzletet nyit az abbáziai luxusvillák és fényűző szállodák szomszédságában. Így kerül a fiumei gyorsvonattal a belvárosi cukrászdában dolgozó Szépkúti Blanka kisasszony egyenesen a híres tengerparti sétaútra – a kalapos kisasszonyok és sétapálcás urak legelőkelőbb üdülőhelyének szívébe.
A Gerbeaud-kisasszony útjába egy tengerészt sodor a bóra nevű szél, akivel csupán abban egyeznek, hogy mindkettőjüknek igen határozott víziója van arról, hogyan is képzelik el a jövőt.
Az emberek csupán véletlenül találkoznak életük során, vagy a sors rendeli így?
Vajon a szerelem fordít a sorsunkon vagy éppen beleteljesíti azt?

Karády Anna, a nagysikerű A füredi lány-trilógia írója különleges csemegét kínál a történelmi regények kedvelőinek: új,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2023

>!
Gamma Csoport, Balatonfüred, 2023
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150167848
>!
344 oldal · ISBN: 9786150167855

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Hollósy Ármin · Szépkúti Blanka


Kedvencelte 63

Most olvassa 51

Várólistára tette 289

Kívánságlistára tette 266

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Karády Anna: Zserbó – A múlt tengerén

Nagyon vártam már ennek a könyvnek a megjelenését, illetve azt, hogy olvashassam. Az írónő A füredi lány című sorozata magasra tette a lécet, amit ez a történet egy kicsit megsínylett számomra.
Félre értés ne essék, élveztem az olvasást. Zseniális hangulatot teremtett a szerző, élmény volt olvasni. A szereplők is kellemesek, kedvelhetőek. Néha mégis azon kaptam magamat olvasás közben, hogy unom. Aztán persze nyilván történt valami izgalmas, de több ilyen üresjárat is jellemezte a cselekményt.
Sokat gondolkodtam a 4 és 4,5 csillag között, de végül úgy döntöttem, hogy megelőlegezem a 4,5 csillagot, hiszen jó volt ez, csak valami még hiányzott.

Kriszta_89 P>!
Karády Anna: Zserbó – A múlt tengerén

Elsőre a borító varázsolt el, ami szerintem kiemelkedően gyönyörű lett. A könyv hangulatát pedig nagyon jól megteremti vele.

Egy igazán bájos történelmi romantikus történetet kaptam. Nem volt egy nagyon nagy ívű a sztori, de egy nagyon jó kellemes kikapcsolódást nyújtott számomra.

A Gerbeaud cukrászda és az Adriai-tenger igazán jó helyszínné avanzsáltak. A Fiumei kikötő és a hajózás hangulatát nagyon jól hozta az írónő, látszik benne a sok kutatómunka. Mind a ruhák és az akkori ételek, épületek ábrázolása is a korba repített teljesen.

Nekem egy picit Anna karaktere hozta a döntésképtelenségével a huzavonát, amivel a szerelmi szál nálam a közepén egyhangúbb volt. A végére viszont nagyon jól beindult és izgalmas lett újra.

Akik szeretik a történelmi romantikusokat és szeretnének az Adriai-tengeren hajókázni egyet egy igazi kávéházi hangulattal egybekötve azoknak csak ajánlani tudom :)

10 hozzászólás
Niki_néni_olvas P>!
Karády Anna: Zserbó – A múlt tengerén

– A hűtlenség nem egy sétánál kezdődik.
– Egy csóknál?
– Akkor kezdődik, kedves, mikor ezt a kérdést feltesszük magunknak.

A kedvenc idézettemmel kezdtem a könyvből az értékelésem, de valójában már ez is nehéz döntés volt.
Honnan tudom, hogy hatással volt rám a könyv?
1. Napokra a hatása alá kerülök, az események sorra jelennek meg a gondolataimban.
2. Sok-sok idéztet tudok kiemelni a regényből, amik a mi életünkben is megállják a helyüket.
3. Humoros.
4. Elvarázsol a regény hőse.

Nos, ebben a regényben minden meg volt. ♥ ♥
Elsőnek a külső megjelenése ejtett rabul. Egyszerűen gyönyörű a borító.

Kedves Anna!
Egy márciusi hétvégére elrepítettél az Adria káprázatos világába.

Oroszy Mihályt egészen nehéz volt felülmúlni, de Hollósy Ármin a legek közé emelkedett. Ha nem lennék férjnél, lehet szerelembe esnék. :D

A Gerbeaud életérzést Blanka kisasszony számomra is megteremtette, nemcsak a kedves vendégeknek.

Nekem a helyszín és a korszak is sok újdonságot tartogatott, hiszen eddig ritkán találkoztam vele az olvasmányaimban.
A cselekmény két szálon futott.
Az egyik szálon végigkísérhetjük, ahogy Blanka megmenti a cukrászda adriai üzletét.
A másik szálon követhetjük a Blanka szerelmi életét, ami legalább olyan érdekes és izgalmas, mint a cukrászda kérdése.

A regény kiváló stílusban íródott, még a leírások is olvastatták magukat.
A szereplők és a jellemek ábrázolása nem egyszerűen jó, hanem hiteles is. El tudom képzelni, ahogy szembejönnek velem az utcán. A mellékszereplők egytől-egyig annyira szerethetők, hogy ők is a szívembe lopták magukat.

Az sem utolsó szempont, hogy történelmileg releváns adatok, információkat is megtudhatunk.

Egyszerűen szívmelengető! ♥
Alig várom, hogy ismét az Adrián találkozhassak Blankával, Árminnal és mindenki mással is.

Ui. A múlt hétvégén a férjemmel és az egyik barátunkkal egy vidéki plázában voltunk mozizni. A könyvesbolt előtt a férjem barátjának, feltűnt a Zserbó címe, én pedig büszkén mondhattam, hogy már olvastam is.

Mariann_ P>!
Karády Anna: Zserbó – A múlt tengerén

Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet.
Aki járt már tengerparton , az tudja milyen érzés ott akár csak sétálni , nézelődni.
Fiume- a mai Rijeka, Abbázia -mai nevén Opatija , egykor a Magyar Királysághoz tartozott.
Kicsit irigykedve olvastam, de hát a történelem ezt is átírta.
Akkoriban a vonat volt a legkényelmesebb az utazások terén, Blanka kisasszony is így érkezett Budáról a tengerhez.
Szívesen bújtam volna a bőrébe.
Nagyon-nagyon tetszett a cukrászda, amit üzemeltettek, a tengerpart, a hangulata, az akkori erkölcsi normák, szóval gyönyörűség volt olvasni.
Jártam ugyan a két említett városban nagyon régen , talán 45 és 20 éve, de ez után az olvasás után , ha most eljutnék, egészen más szemmel néznék mindent. Várom a folytatást !!!

1 hozzászólás
cicus61 P>!
Karády Anna: Zserbó – A múlt tengerén

Kíváncsi voltam a könyvre, mert a Füredi lány sorozat nagyon tetszett. Az elején kicsit nehezen indult be a történet, néha untam is kicsit. A sok hajózásról szóló részt nagyon untam és Blanka a két férfi közötti variálását is. A többi leírás jó volt, a tengerpart és az 1910-es évek hangulata jólesett. A szereplőket nagyon megkedveltem, szinte a barátaim lettek a végére. A Félix bulin aztán beindult a könyv és onnantól már jobban élveztem. A vége is jó volt, bár volt, ami borítékolható volt.

kratas P>!
Karády Anna: Zserbó – A múlt tengerén

Bájos kis történet, de a szereplők nem igazán tudtak elvinni magukkal és sajnos emiatt a könyv középső részét eléggé untam. Főleg a sok hajózásról szóló kérdést és választ, amiből szerintem túlzottan sok volt, míg például Blanka elvégzett munkájáról túl kevés szó esik. És nem ezt vártam… jobban érdekelt volna, hogy hogyan sikerül fellendíteni a kávézót.

Kiss_Julianna>!
Karády Anna: Zserbó – A múlt tengerén

Nagy reménnyel fogtam az olvasásba, de csalódtam egy kicsit. Az eleje nagyon lassan csordogált, nehezen indult be. Ezt részben betudtam annak is, hogy kevés időm volt egyhuzamban többet olvasni. A leírások a tengerről jók voltak, szinte láttam magam előtt én is. Drex Oszkár partiján felgyorsultak az események, innen már izgalmas lett a történet. Kíváncsian vártam a fejleményeket, főleg amikor Kornél is megérkezett.
Ettől függetlenül várom a folytatást.

Titina >!
Karády Anna: Zserbó – A múlt tengerén

Karády Anna új könyve, egy bájos történelmi romantikus, amely egészen a tengerpartig repíti az olvasót.
Az írónő részletes leírásainak köszönhetően valóban úgy éreztem magam, mintha én is Abbáziában sétálgatnék egy forró nyári napon, vagy a Gerbeaudban ücsörögnék egy szelet sütemény társaságában. Romantikában sincs hiány, amit én egyáltalán nem bántam. Amit picit hiányoltam az még több háttértörténet a Gerbeaud életéről, szívesen olvastam volna még, hogyan alakult a cukrászda élete a tengerparton. Viszont a hangulat és a miliő kárpótolt, érdemes elolvasni ezt a Monarchia korabeli történetet, mert egy igazán könnyed kikapcsolódást biztosít.

B_Kittina P>!
Karády Anna: Zserbó – A múlt tengerén

Olyan csodálatos volt ez a regény! ♥♥♥
Sokan azt sérelmezik, hogy inkább a helyszínek bemutatásán volt a hangsúly, mintsem a cselekményem (szerintem ez nem igaz), de számomra ez benne a plusz, ami miatt annyira imádtam.

Olyan volt, mintha én is Fiume utcáin sétáltam volna a napernyőmet magasra tartva, majd, miután elfáradtam beültem a Cukrászdába, ahol a szorgos Zserbó-lányok szolgálnak ki. A mellettem lévő asztalnál pedig egy csapat jóképű, de annál (a női szívekre) veszélyesebb tengerész ült.

És, ha már tengerészek… Trónfosztás történt, ugyanis Hollósy Ármin hadnagy került a dobogó tetejére nálam!
Pimasz, okos, szellemes és nem utolsó sorban sármos úriember, aki pillanatok alatt elvarázsolta Blankát (is).

Blanka nagyon kedves, szerethető karakter volt. Tetszett, hogy nem félt visszavágni a bárónak.

Ami számomra meglepő volt, az az, hogy a történet folytatódni fog. Nem számítottam, hogy függővége lesz.
Mindenesetre kíváncsian várom, hogy mi fog Blankával és Árminnal történni. Van egy olyan érzésem, hogy továbbra sem lesz zökkenőmentes a kapcsolatuk.
…és ez a borító…ha van gyönyörű borító, akkor ez az!

Köszönöm szépen a recenziós példányt Annának és a felejthetetlen délutánt, amit a Gerbeaud cukrászdában tölthettünk el!♥

>!
Gamma Csoport, Balatonfüred, 2023
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150167848
Reni07>!
Karády Anna: Zserbó – A múlt tengerén

“Meg kell ragadnunk minden lehetőséget a boldogságra!”

Érdekes volt a történetvezetés: voltak olyan fejezetek, ahol belebújtunk Blanka bőrébe, az ő szemével láttuk a világot. A következő fejezetben meg távolról néztük a lányt, Abbáziát.
Nagyon tetszett, hogy az írónő nem egyszerű színeket használ, hanem igazán különlegeseket. Kedvencem a fácánbarna és a gleccserkék.
Szívem csücske a történelem. Emiatt is nagyon szeretem Anna könyveit, mert tud újat mondani, itt pl megtudhatjuk mi az a versenykávé, betekintést kaphatunk a hajózás rejtelmeibe.
Igazi történelmi romantikus, egy-két szereplő azért hagyott bennem kételyt, még nem lett senki a szívem csücske, így várom a folytatást, hagynám magam meggyőzni.


Népszerű idézetek

Niki_néni_olvas P>!

– A hűtlenség nem egy sétánál kezdődik.
– Egy csóknál?
– Akkor kezdődik, kedves, mikor ezt a kérdést feltesszük magunknak.

Kapcsolódó szócikkek: hűtlenség
Niki_néni_olvas P>!

Úgy tartják, a gyermekkor kitörölhetetlen, emléke elkísér a sírig – sőt talán nemcsak a szívekbe vésődnek az emlékek, hanem a szemekbe is.

Niki_néni_olvas P>!

– Egy jó férj vasárnap hazaviszi az édességet és hagyja az asszonyt pihenni!

Niki_néni_olvas P>!

– Árulja el, kedves Blanka kisasszony, a saját vágyunkat legyőzni győzelem vagy inkább vereség?

Kapcsolódó szócikkek: Hollósy Ármin · Szépkúti Blanka
B_Kittina P>!

[…]
– A Zserbó egy életérzés! Egy hangulat, amire vágyunk. […]
– Nem a habos kávéért vagy orosz teáért ülnek be az emberek a pesti Gerbeaud-ba. Mert bizonyára máshol is lehet kapni ízletes süteményeket és kiváló uzsonnát. A miliő számít! A mosolygó kiszolgálószemélyzet, a finom porcelánok, az illatok, a székek bársonyhuzata, a társaság… Ez így, mind-mind együtt a Zserbó!

Kapcsolódó szócikkek: Szépkúti Blanka
Aktaia>!

Az életben nem mindent lehet kimondani, van, hogy egy véletlen pillanatban vagy egyetlen röpke mosolyban találkoznak a lelkek.

319. oldal

Niki_néni_olvas P>!

– Kétféle módját ismerem a tévedésnek. – Kék szeme ekkor a végtelen tejútra emlékeztetett. – Az egyik az, hogy elhisszük, amit hazudnak nekünk. – Elfordítottam a fejemet, de ő akkor is folytatta: – A hibázás másik esete pedig az, hogy nem hisszük el az igazságot!

Kapcsolódó szócikkek: Hollósy Ármin · Szépkúti Blanka · tévedés

A sorozat következő kötete

Zserbó sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: Barcelona, Barcelona
Kimberley Freeman: Csillagok az óceán felett
Sue Dylen: A római szerető
Anne L. Green: Egyszerűen bonyolult
Laura Madeleine: Egy cukrászmester meséje
Ruby Saw: Lucy
B. E. Belle: Visszatérők
Ruby Saw: A Vörös és a Vadász
Miranda Cowley Heller: Papírpalota
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei