A ​füredi lány (A füredi lány 1.) 1438 csillagozás

Karády Anna: A füredi lány Karády Anna: A füredi lány

Szerelem ​téren és időn át…

Almássy Anna, a XXI. századi jogászlány akaratán kívül az Úr 1763. esztendejében találja magát. Kénytelen beilleszkedni a közösségbe, míg rá nem jön, miként juthat egyszer haza. Hamar megérti, a szabályok itt pofonegyszerűek: a vérhatalom jogán a földesúr élet és halál ura.

A lány számára úgy tűnik, mintha a sötét középkorba zuhant volna vissza: pestis, máglya, pellengér, éhínség…
Ám a rémisztőnek tűnő világban is létezik az az időtlen érzés, amelyet úgy hívunk, hogy szerelem.
Anna egy napon találkozik nemes Oroszy Mihállyal – a fiatal földesúrral. Mindenben különböznek, mégis szenvedélyes vonzalom alakul ki közöttük. A mai értékek szerint nevelkedett lány és az előjogokkal született férfi eltérő világlátása drámai helyzeteket szül.

Vajon a két világot összekötheti a szerelem?

Karády Anna elsőkönyves szerző, balatonfüredi jogász, aki a város múltját és természeti kincseit kisiskolás kora óta kutatja. Az évek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Gamma Csoport, Balatonfüred, 2023
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635700295
>!
Álomgyár, Budapest, 2022
444 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635700295
>!
Álomgyár, Budapest, 2021
444 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635700295

1 további kiadás


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Oroszy Mihály · Almássy Anna · Őri Katica · Cser István


Kedvencelte 226

Most olvassa 85

Várólistára tette 464

Kívánságlistára tette 461

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Karády Anna: A füredi lány

Az alapötlet zseniális, még ha kicsit ilyen magyar Outlander benyomást kelt is.
Karády Anna első könyve szép lassan levett a lábamról. A történet lassan indul igazán be, de addig sem hagy unatkozni. A szereplők szerethetőek, van egy rabul ejtő varázsa a cselekménynek. A helyszín Balatonfüred, amelyről rengeteg érdekességet megtudtam.
Vannak benne logikátlanságok, amik zavartak. spoiler spoiler spoiler spoiler Sorolhatnám még , mert akadnak, ettől pedig romlik a történet élvezhetősége, ugyanis teljesen kizökkent.
Mégis a végére arra jutottam, hogy nem vonok le a csillagokból. Élveztem, tetszett, olvasom is a következőt. Olyan szépen, függővég nélkül zárult le, mégsem hagy nyugodni a kíváncsiságom.

2 hozzászólás
Nono_ P>!
Karády Anna: A füredi lány

A borító gyönyörű, a magyar szerző pedig büszkeséggel tölt el. Az elgondolás engem felcsigázott, ám a kivitelezés most nem nyerte el a tetszésemet.
A hosszú leírások miatt a cselekmény lassan haladt előre, így az olvasás izgalmából is sokat elvett. A karaktereket valahogy nem sikerült megkedvelnem. A könyv vége a nagy izgalom helyett a nyugodt mederben zajlott le. Viszont az írónő kutatómunkája és Balatonfüred iránti szeretete vitathatatlanul csodálatos.
Összeségében szeretném leszögezni, hogy ez egy jó könyv, csak túl magasak voltak az elvárásaim.

15 hozzászólás
Katotoka>!
Karády Anna: A füredi lány

Vannak könyvek, amikre ránézel, és érzed, tudod hogy szeretni fogod őket.
Na, ez pont egy ilyen könyv.
Oly rég vártam már egy ilyesfajta történetre. De annyira rég. És olyan boldog lettem, hogy megtaláltam.
Karády Anna első könyve. Ne mondd már! Mi lesz itt később? Egy ilyen alaptörténetben annyi ponton el lehet bukni, de az írónő zseniálisan oldott meg minden egyes részletet. Komolyan, olyan mély háttértudás van a könyvben, hogy minden szavát iszod, szinte te is ott vagy abban a korban, velük együtt lélegzel. Szín tiszta történelem.
A könyv egyik nagy erőssége pont az is, hogy nem romantizálja túl a paraszti, vidéki életet abban a korban, mégis, önmaga teszi romantikussá azt, ami: a Balaton burjánzó, egész más látképét, a végtelen, csillagos eget vagy a csendet, ami a mai világunkban fellelhetetlen. A természet uralma az, ami győz mindenek felett. Fel is merül a kérdés; Karády Anna, valójában Almássy Anna lenne? ;)
Megadja neked az írásmód mindazt, ami kimeríti a részletesség, pontosság fogalmát. Elejében gondom volt az, hogy nem magyaráz meg bizonyos dolgokat, de erre később mindig sor került. Egy hibának talán azt róvom fel, hogy kezdetben ez az időugrás dolog nagyon átvezetés nélkül történt, csak már bele is csapunk a történésekbe, és mi se értjük hirtelen mi van, úgy ahogy Anna se. De ettól el lehet tekinteni.
A karakterek.
Anna okos, tanult nő. Mihály okos, tanult férfi. Csakhogy mind a ketten a saját koruk körülményeihez mérten, abban a környezetben. Anna egy modern, huszonegyedik századi, magyar nő. Mihály egy korát meghaladó gondolkodású, mondhatni 18. Századi modern férfi, aki a saját világában többnyire megtalálja a helyét, elfogadja azt. Viszont rettentően fogékony és nyitott az újra.
Anna, mivel vág az esze, miután felfogja, mi is történt, azonnal gondolkodni kezd, agyal, hogy tudna belesimulni ebbe a régmúlt világba, minden erejével ezen van. Ebben segíti egy kedves asszony, Katica, akivek elsőre találkozik. Hogy mekkora szerencséje volt Annának vele! Katica és férje remek karakterek, a nő őrzi Anna titkát, mintha csak a sajátja volna. Érdeklődik, és a maga módján, ő is meghaladja a korát.
Annyira szépen szemlélteti a történet azt, hogy egy rohanó világból a múltba lépve hogy lassul le egy 21.századi ember, szépen, fokozatosan. Felveszi az ottani élet ritmusát. Leginkább a saját életünket ahhoz hasonlítanám, ahogy egy gyorssodrású folyó rohan. Az ő életük egy zajló patak. Megélték a naplementéket. Megélték a fényt. A virágok, az erdő, a család szépségét. Valószínű nem ismerjük azt a fajta szeretetet már, amit ők, ami abból származott, hogy egy szobában laktak mindannyian, nem volt hova elbújni, elvonulni. Együtt éltek.
És az a szerelem… Mikor először Anna és Mihály egy helyre kerültek, találkoztak, az első ami eszembe jutott, hogy olyanok, mintha táncolnának. Mintha minden szavuk maga lenne a tánc, illenek egyszerűen egymáshoz, és mi sem természetesebb, mint ők együtt. Ez a tánc néha lassú, szép, néha heves, vagy lökdösődésbe megy át, de sosincs vége. Varázslatos volt. Az egyik legjobb, időtlen szerelem története.
Van humor, nem túl sok, csak finoman, néha viszont meglepően szókimondó. Volt, hogy nagyon nevettem. De volt hogy nagyon szomorú voltam. Anna sokszor bajba keveredett amiatt, hogy egyszerűen nem bírta el azt, ami a kor normának tartott. spoiler Rettentően együttéreztem vele, mert ismerve magam, én se bírtam volna szó nélkül.
Annyira, de annyira meleg szívvel ajánlom mindenkinek ezt a fantasztikus könyvet. Ezt a fantasztikus könyvet, aminek khm, nem mellesleg olyan meseszép a külső és a belső borítója (nekem a belső a nagy kedvencem) hogy már azért megéri elolvasni.

Pati28>!
Karády Anna: A füredi lány

”Az életem azután kezdődött, hogy kicsúszott a lábam alól a talaj.”

Már egy napja azon töröm a fejem, hogy mi tartott nálam ennyi ideig, miért csak most olvastam el ezt a könyvet ?!
Letehetetlen és csodálatos volt. Minden érzelmet, fájdalmat, s boldogságot egyaránt átéltem, a szereplők megelevenedtek, és Anna bőrébe tudtam képzelni magam. Tudom már elcsépelt, mert szinte mindenki a borítót emeli ki, de nem tudok mit tenni, engem is az fogott meg elsőként. – A belső borítóról nem is beszélve. Tetszettek a Füredi leírások, történelmi ismertetők, a lapokon érződik az írónő szeretete e táj iránt, és a rengeteg kutatómunka is.

Almássy Anna váratlan felbukkanása a múltban teljesen megrémiszti a lányt, ám talpraesettsége és alkalmazkodó képességének köszönhetően rövidesen megtalálja helyét 1763-ban is. Eleinte egyetlen cél lebeg a szeme előtt: kiutat találni ebből az őrültségből, és hazamenni. Ez még nagyjából kivitelezhető is lehetne, ha útját nem keresztezné Oroszy Mihály földesúr, aki iránt rövidesen gyengéd érzelmeket táplál. Történetük összefonódása bonyodalmakat szül, hiszen két makacs és két különböző korban élő ember csatája kezdődik el. Olvasás közben egy hullámvasúton találtam magam, spoiler Ezért is imádom annyira a történelmi romantikusokat, mert számomra sokkal szebb, sokkal egyedibb és hangsúlyosabb a szereplők érzelmi kötődése.
Örülök, hogy részese lehettem Karády Anna lenyűgöző első regényének, mely a XVIII. századi Füredre kalauzolt el, és alig várom, hogy megjelenjen a folytatás. off
♥-ből ajánlom, és nemcsak a téma kedvelőinek. *-*

2 hozzászólás
cicus61 P>!
Karády Anna: A füredi lány

Nagyon tetszett! Imádom az időutazós történeteket. Tényleg a magyar Outlander! :) de mégsem :) Két teljesen külön világban született ember, Anna és Mihály találkozása és összecsiszolódása. Nagyon szerettem a főszereplőket és a mellékszereplőket is. Volt párszor, hogy kicsit soknak találtam a szöveget, a leírást, de elviselhető volt. Az érződik a könyvön, hogy az írónő rengeteget kutatott és olvasott a könyv megírásakor, mert teljesen valóságosnak hatott a rengeteg információ. A vége is nagyon jó volt. Új kedvenc könyvem van! :) Ajánlom! :)

5 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Karády Anna: A füredi lány

Bár A füredi lány történetében és megvalósításában távol áll a tökéletestől, mégis élvezetes szórakozást nyújtott. A korabeli leírások bár néhol túl hosszúra nyúltak, legtöbbször nagyon érdekesek voltak, de a legjobban az írónő odaadása nyűgözött le, ami tisztán érezhető volt a lapokból.

Evelena P>!
Karády Anna: A füredi lány

A füredi lány még itt a Molyon talált rám, mikor megláttam egy meseszép képet róla, és holott nem a borító az elsődleges szempont nálam egy könyv kiválasztásánál, nekem olyan szívdobogtatóan érdekesnek tűnt ennyiből is, hogy rögtön megnéztem, miről is szól…

Aztán persze el kellett olvasnom, túlságosan is szeretem a múltban játszódó történeteket, pláne, ha időutazással is párosulnak.
Balatonfüred pedig az egyik kedvenc helyem, így ha ezentúl bármikor arra járok, biztos eszembe jut majd ez a könyv.
Beszélhetnék hosszasan arról, hogy tetszett az alapgondolat, ahogy korunk Annája egyszer csak 1763-ban találja magát, ahol minden más. Hogy Katicáék milyen kedvesen vendégül látták a jövőből idecsöppenő lányt. Milyen jó volt kicsit a régi idők lassabb folyású ütemébe visszatérni, hogy Oroszy Mihály felbukkanása mennyit dobott az így is különlegesnek ígérkező történeten.

De ami számomra igazán meghatározó élményként marad meg, az az, hogy annak a boldog tudatával töltött el, milyen jó érzés magyarnak lenni, hogy büszkének kell lennünk rá, hogy ilyen szép tájai vannak az országunknak, ilyen hagyományokkal, ízekkel, választékos nyelvvel, humorral, mulatási kedvvel.
Az említett érzés miatt hálás vagyok ennek a történetnek.

Ami számomra hiányzott, az Anna és Mihály párbeszédei. Túl soknak találtam a leíró részeket, hiába éreztem a vonzalmukat, a különleges kapcsolatot, ami összefűzte a két kor szülötteit, viszont nem olvashattam eleget a beszélgetéseikből, így nem ismerhettem meg a kapcsolatukat igazán. Számomra ez nagyon hiányzott. Talán a következő részben többet olvashatok erről. :)

A múltba való visszatérés egyik nagy átka az erősen érzékelhető társadalmi különbségek, illetve az a mély és szomorú szakadék férfiak és nők között, ami a nőket háttérbe szorítja. Nincs joguk szinte semmihez, nem lehet véleményük sem igazán. De, mégis örülök, ha olyan főszereplőről olvasok, aki küzd ezen nézetek ellen, mert igenis rá kell cáfolni erre a kor alkotta elképzelésre azok irányába, akik így gondolkodnak.

Várom a második részt is, kíváncsi vagyok mi fog történni, mert akár kerek történet lehetne az első rész is akár.

Mocori_>!
Karády Anna: A füredi lány

Nehezen indult nálam a történet, mert túlságosan a hatása alatt voltam az előző olvasmányomnak. Na de ahogy haladtam…. Kedvenc lett! :) Néhol elment, néhol jó volt, néhol nagyon jó volt és néhol megdobogtatta a szívem. Az utóbbi miatt lett kedvenc. Kevés mostanság az a könyv, ami ezt éri el nálam! ^^

Porcsinrózsa>!
Karády Anna: A füredi lány

A kivételesen szép, igényes borító nyomán nagy várakozással kezdtem olvasni ezt a regényt. Amikor már jól benne jártam a történetben, arra gondoltam, nem csoda, hogy a hősnő bizonytalan a döntéseiben. Hiszen maga az írónő sem tudja igazán, hogy mit is akar.
Azt a világot szeretné – e bemutatni, ahová egy különös véletlen folytán visszacseppent, vagy a jelenben akar – e kalandozni.
Szinte végig a két idősík között ingadozott. Amikor már alaposan beleéltem volna magam a XVIII. századi történésekbe, mindig visszaráncigált a XXI. századba. Rendre megjelentek a regény hangulatát, leírásait agyoncsapó, illúzióromboló párhuzamok , melyek idegen szavakban, kifejezésekben öltöttek testet.
Így került a képbe a netflix, a stand – up comedy mint műfaj, az ökológiai lábnyom, a humánerőforrás – menedzsment, az infrastruktúra, a facebook, , az italok összehasonlítására a vodka – narancs, a Gucci, és a Chanel márka.
Egy szép cigánylány öltözékéről mesélve szettet emleget a szerző. Ezek után már nem csodálkoztam azon sem, hogy még a tölgyfa dézsa is autentikus lett. A pohár akkor telt be nálam, amikor egy hangulatos jelenetben, egyik gyönyörű népdalunkat énekelve elhangzott a refrén, amelyik sosem volt még csak köszönő viszonyban sem az eredeti népdallal, hogy : a nézését, meg a járását…. No, ez már aztán végképp nem autentikus! Nem szerencsés az ocsut a tiszta búzával keverni.
Ilyen nagyon sántító párhuzamok miatt vált a teljes mű számomra disszonánsá. A szereplők, alig néhány évtizeddel a Rákóczi – szabadságharc leverése után hogyan beszélhetnek és gondolkozhatnak a XXI. századi ember logikája szerint ?
Becsapva éreztem magam, a tetszetős küllem csaliját ismét bekaptam. Tudom, hogy nem könnyű jól megírni egy regényt. Ezért kérem, senki ne tekintse a soraimat kritikának. Ez az én olvasói véleményem.

20 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Karády Anna: A füredi lány

Sokakat megosztó könyv. Én a: nekem tetszett táborba tartozok. Engem nem zavart a két idősík folyamatos összemosása. Nagyon jók voltak a kort bemutató leírások. Mivel sokat jártam, járok Füredre, így ismerősek voltak a helyszínek, és nagy érdeklődéssel olvastam, milyen lehetett 1763-ban. A környező helyszínek, mint Paloznak, Vázsony Tihany, és Arács.
Maga a cselekmény is olvasmányos volt. Végig szorítottam Annának, hogy sikerüljön neki beilleszkedni a régi korba, ne árulja el magát, mert annak akár tragikus vége is lehetett volna. A boldog vég sem maradt el, igaz meg kellett harcolniuk Mihállyal, egymásért. Együttesen pedig a környezetükkel.
Kíváncsian várom a folytatást, Vajon maradnak 1763-ban?

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Niki_Salamon>!

– Az igazán szegény ember végképp nem lop, mert nincs semmije, csak a becsülete. Ha azt is elveszíti, akkor mi marad?

48. oldal

Könyvmoly1958>!

Vannak az életben pillanatok, amik jobban számítanak, mert mások, mint a többi: fordítanak a sorsunkon, és valami elkezdődik, vagy éppenséggel lezárul. Az a legkülönösebb bennük, hogy az ember pontosan tudja ,mikor érkezett el egy ilyen ponthoz.

256. oldal

Czagány_Tünde>!

[…] amelyik férfi igazán szereti a feleségét, sosem faggatja olyanról, amelyről az hazudni kényszerülne…

102. oldal

Wandamaci__könyvkuckója P>!

– Tudtad, hogy a Vénusz az egyetlen bolygó, amely nőről kapta a nevét?
Meglepett ezzel az információval.
– Biztosan azért van így, mert férfiak nevezik el őket – válaszoltam.
– Vagy, ha úgy tetszik, akkor a legfényesebb bolygót hasonlították egy nőhöz.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Almássy Anna · Oroszy Mihály
tif_>!

Csakhamar rájöttem, hogy nem azért mosolyog, mert nem veszi észre a rosszat a világban, hanem azért, mert észreveszi a szépet. Az összeset.

168. oldal

Wandamaci__könyvkuckója P>!

A szabadság titka épp az, hogy megillet és nem mástól kapjuk.

169. oldal

Niki_Salamon>!

– Olyan vagy, mint a ló – sóhajtott. – Az is szokásból rugdos. Eleinte.
– A nőket mindig a lovakhoz hasonlítja?
– Csak a legjobbakat.

153. oldal

Czagány_Tünde>!

Az elme csodákra képes, szükség esetén kérés nélkül siet az ember segítségére.

22. oldal

Niki_néni_olvas P>!

Igaza volt: aki szerelmes, az pontosan tudja, hogy az.

Kapcsolódó szócikkek: Őri Katica · szerelem
Zöldövezet>!

Az emberek a természetben éltek, annak részeként. Művelték, de nem építették be. Vele és belőle éltek, de nem foglalták el.


A sorozat következő kötete

A füredi lány sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Budai Lotti: A királyné ékszerei
Orosz T. Csaba: Rubin avagy a király orvosa
Marina Fiorato: A velencei szerződés
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája
Simon Sebag Montefiore: Vöröslő ég a Don felett
Orczy Emma: A Vörös Pimpernel
Jókai Mór: A Damokosok
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Victoria Holt: A királyné vallomása