2021. év egyik nagy újdonsága és robbanása volt Karády Anna Füredi lány című könyve. Elsőkönyves íróként és maga a regény egyedi megoldásával beírta magát a történelmi romantikusok közé. Olyat tett le az asztalra, ami elsőre szinte lehetetlen dolognak tűnik…neki mégis sikerült. A Füredi lány nem egy utánnyomáson van már túl, és nem hallottam vagy olvastam olyan olvasói véleményt, aki ne imádta volna. Anna olvasmányos története a régmúlt időket idézi, megbolondítva egy kis fantasy szállal…összekötve ezáltal a jelent és a múltat. A fogalmazás-és írásmódja, pedig egyszerűen kiszakítja a valóságból az olvasót, és tényleg visszarepül az időben. Az archaikus kifejezések, a történetvezetés, és a kutatómunka mind-mind együtt teszik letehetetlenné a Füredi lányt, amely nálam abszolút 2021 könyve lett. Minden tekintetben…kívül és belül is egy kincs, egy olyan kötet, amelyet nagyon, de nagyon sokszor fogok még levenni a polcról. Belopta magát a szívembe.
A Füredi gyermek ott folytatódik, ahol a második véget ért. Anna sikeresen visszajutott a téli napfordulókor Mihályhoz a XVIII. századba napjainkból, és a férje ott várt rá. Egészségesen húzta ki Oroszy a Posványosból, és nem tudott elég hálás lenni ezért a Teremtőnek, valamint a bencéseknek. Anna öröme is felhőtlen, hiszen visszatért szerelméhez, ugyanakkor Mihály megváltozott. Megváltoztatta a külön töltött fél év, és foggal-körömmel kutatta a lehetőségeket, hogy felesége visszatérjen hozzá. Szóbeszéd kelt szárnya, férjet és felséget egyaránt szájára vette egész Füred és Arács. Anna, pedig próbál visszailleszkedni korábbi pozíciójába, és kinyomozni mi is történt, amíg ő a XXI. században volt. Sok mindenre fény derül, és Mihály is felfedi a nagy tervet, mégpedig, hogy a nyári napfordulóval átjönnek a „nő” idejébe. Mihály mindent is megtesz, hogy elérje célját. Ez a rész olyan volt, mint egy kifeszített íj, rajta a nyílvesszővel….egész végig vártam, mikor röppen el a vessző és ér végre célba. Körbelengte a regényt az izgalom, a kutakodás, a tervezgetés és persze maga a korszak rendhagyó jellemzői. Karády Anna most is szinte észrevétlenül csempészte be a történelmi tudnivalókat. Egy sokkal ijesztőbb világba tért vissza december havában, ahol a történelem alakítja saját kerekét, és néhol egész nagy elégedetlenségeket szül. A földesúri vagy éppen a császárnői önkény is megmutatkozik már egyre jobban. Mintha az egész ország izzana, egy szunnyadó vulkánon ült úr és pór és mindenki az igazát akarta. Az elégedetlenségeken túlmenően bepillantást nyerhet az olvasó ebben a részben a tihanyi bencések életébe. Bevallom furdalt már a kíváncsiság, de fenntartásokkal kezeltem őket a regény elején…és én is ferde szemmel néztem Mihályra miattuk. Ám, ahogy haladtam előre sok mindent megértettem, ahogy Anna is. Az írónő részletesen bemutatta a bencés apátság szervezeti felépítését, működését, és mindennapjait…valamit a kor pletykáit is velük kapcsolatban. A történelem mellett az emberre is koncentrált. A Füredi gyermekben megismerheti az olvasó, hogy bővül, szépül a tihanyi apátság, miért ide építkeztek a szerzetesek, illetve az Oroszy birtok hétköznapjai is megelevenednek a lapokon.
Karády Anna kötetei tekintetében mindig lenyűgözőek a borítók. Igaz én ezt elektronikus formában olvastam, de a korábban napvilágot látott borító meseszép és így elolvasva a regényt, sokatmondó is. Minden részlet jelentéssel bír: a farkas, a fiú és a játékrepülő…és ez számomra egyszerűen elképesztő. Erre hármasra, hogy milyen kapcsolatban állnak is egymással szinte majdhogynem a regény végéig várni kell és ott nyer értelmet a cím is, ahol nekem majd leesett az állam…az utószónál meg még nagyot is koppant.
A Füredi gyermek méltó lezárása egy gyönyörű trilógiának, és amellyel Karády Anna megmutatta micsoda zseniális mesélő is ő. Ez a regény lenyomata egy letűnt kornak, egy eszménynek, ahol a szerelem a mindenséget jelentette.
Köszönöm szépen a lehetőséget Karády Anna írónőnek és az Álomgyár Kiadónak, hogy előolvasója lehettem ennek a csodának. Még most is a könnyeimmel küszködök, ha arra gondolok, hogy vége…de remélem azért, valamikor még találkozom még kedvenc időutazóimmal.
Bővebben: https://doktorina.blogspot.com/2022/05/karady-anna-fure…