A ​füredi gyermek (A füredi lány 3.) 208 csillagozás

Karády Anna: A füredi gyermek

A ​vér és a név kötelez – évszázadokon át – újabb, váratlan eseményekben bővelkedő kalandos utazás.

Oroszy Mihály élete gyökeresen megváltozik. A füredi lány-sorozat lezáró kötetében a 18. század most megmutatja könyörtelenebb arcát is: a felvilágosodás korszaka még a látóhatáron sincs, a feudális rend igazságtalanságai nyomorítják a köznépet. A földesurakkal szembeni elégedetlenség egyre nagyobb, a Dunántúl a jobbágyfelkelések küszöbén áll.
A füredi földesúr ennek ellenére bizakodón tekint a jövőre, eltökélten készül élete legnagyobb utazására – egy más időben, egy másik világban kíván új életet kezdeni. Vajon sikerül-e fordítani a sorson?
Almássy Anna rádöbben, férje terve talán nem is csak egy lehetőség, hanem az egyetlen út, ami járható. Vajon le lehet győzni az időt?

Karády Anna romantikus regényében ismét Balatonfüredre kalauzolja az olvasókat, miközben megmutatja, hogy nincs olyan akadály, amely az igaz szerelem útjába állhat. A füredi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
Álomgyár, Budapest, 2022
408 oldal · ISBN: 9789635701544
>!
Álomgyár, Budapest, 2022
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635701537

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Oroszy Mihály · Almássy Anna · Darna Gergely (Ostor) · Őri Katica · Géza · Vajda Sámuel


Kedvencelte 25

Most olvassa 59

Várólistára tette 123

Kívánságlistára tette 190

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Wandamaci P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Ahogy elolvastam az első sorokat, mint egy puha takaró, körbeöleltek az írónő szavai és utánozhatatlan stílusa.

Az eleje egy kicsit lassan indult be, nem számítottam az események ezen fordulatára. Meglepett, hogy jobban megismertük a bencéseket, elég nagy részben a bencések társaságát élveztük, ami érdekes volt, ámbár hiányoltam az Oroszy birtokot és Katicáékat, de végül belőlük is kaptam :)

A sorozat utolsó kötetét is befejezve, minden rész csak megerősítette bennem mennyire tehetséges az írónő. Minden részben tudott újat mutatni, nem fáradt el a történet sőt, még mindig csak olvasnám és olvasnám tovább. Az írásmód zseniális, mesterien váltogatja a jelen és múlt hangulatát, életstílusát, szokásait.

Azt hiszem bármennyi része is lenne, mindig azzal fejezném be az értékelésem, hogy olvasnám tovább és tovább. Tudom, telhetetlen vagyok, de Karády Anna olyan világ ajtaját nyitotta ki előttem, amelyet nem szeretnék becsukni.

Őszintén bízom benne, hogy olvashatok még a füredi gyermek kalandjairól, viszont az már biztos, hogy bármi szülessen is az írónő tollából, én gondolkodás nélkül el fogom olvasni.

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2022/05/karady-anna-fured…

N_niki96 >!
Karády Anna: A füredi gyermek

Az írónő stílusával ismét egy varázslatos világba repített minket, olvasókat. Minden sora olvastatta magát, annyira könnyed a nyelvezete.
Ám a katartikus olvasói élmény most elmaradt számomra. Őrlődtem, hogy 4 vagy 4,5 csillagot adjak. Pedig elképzelni nem tudtam, hogy 5 csillagnál rosszabbra értékeljem.
Nagyon vártam, azt hiszem az én hibám, hogy túl nagy elvárásom volt a regénnyel kapcsolatban.

A regény háromnegyedében hiányzott az intimitás, a vibrálás Anna és Mihály között. Persze, Mihály viselkedésére meg volt a magyarázat, de akkor is nehéz volt így látni őt.
Nem tudtam azzal sem azonosulni teljesen, hogy Anna az előző részekben a régi kor társadalmi rendszerével és családmodelljével nem tudott feltétlenül azonosulni, a női jogokat sokra tartotta, viszont a 21. században is magázta Mihályt.

Nagyon érdekesnek tartottam, amit a Bencésekről megtudtunk, igazából új tudással gazdagodtam róluk.

Valahogy hiányos volt a történetvezetés számomra, annyira egy szálon futott a cselekmény. Többet szerettem volna Katicáékból. Végig arra vártam, hogy megérkezzen Annához és Mihályhoz a várva várt gyermek, de igen későn jött el. Pont emiatt az utolsó néhány fejezetet nagyon elnagyoltnak érzem. Olvastam volna még egy kicsit a családi idillről. Született több gyermekük? Hogyan mesélték el a gyerek(ek)nek a történetet? Végül mibe vágott bele Mihály? A fiú télen sikeresen hazatért? Katicáékkal találkozott (a rövid utalásból arra következetek, hogy a gyermeket magukhoz vették a bencésektől)? Miután hazatért, hogy mesélte el az élményeit?

Mihály 21. századi ábrázolása abszolút reális szerintem, bár a vagyonszerzésén azért álmélkodtam.

A vége méltó és csodaszép lezárás.

Mindenkitől elnézést kérek, aki szereti a könyvet (egyébként én is), de kikívánkozik még belőlem egy észrevétel. Főként a regény végét olvasva az volt az érzésem, hogy az írónő az elmúlt két könyv népszerűsége és sikere miatt gyorsan szeretne, egy hasonló színvonalú lezárást írni. Véleményem szerint túl gyorsan is elkészült, ami kicsit a minőség rovására ment.

Mindettől eltekintve ez egy jó könyv! A sorozat többi tagjával együtt ajánlom nyugodt szívvel olvasására, csak ne várjátok ugyanazt az élményt tőle, mint az első két kötettől. Ez inkább tudományosabb, leíróbb jellegű, mintsem érzelemgazdag.

Amennyiben új könyve jelenik meg az írónőnek mindenképpen el fogom olvasni! :)

Dorina_S>!
Karády Anna: A füredi gyermek

2021. év egyik nagy újdonsága és robbanása volt Karády Anna Füredi lány című könyve. Elsőkönyves íróként és maga a regény egyedi megoldásával beírta magát a történelmi romantikusok közé. Olyat tett le az asztalra, ami elsőre szinte lehetetlen dolognak tűnik…neki mégis sikerült. A Füredi lány nem egy utánnyomáson van már túl, és nem hallottam vagy olvastam olyan olvasói véleményt, aki ne imádta volna. Anna olvasmányos története a régmúlt időket idézi, megbolondítva egy kis fantasy szállal…összekötve ezáltal a jelent és a múltat. A fogalmazás-és írásmódja, pedig egyszerűen kiszakítja a valóságból az olvasót, és tényleg visszarepül az időben. Az archaikus kifejezések, a történetvezetés, és a kutatómunka mind-mind együtt teszik letehetetlenné a Füredi lányt, amely nálam abszolút 2021 könyve lett. Minden tekintetben…kívül és belül is egy kincs, egy olyan kötet, amelyet nagyon, de nagyon sokszor fogok még levenni a polcról. Belopta magát a szívembe.

A Füredi gyermek ott folytatódik, ahol a második véget ért. Anna sikeresen visszajutott a téli napfordulókor Mihályhoz a XVIII. századba napjainkból, és a férje ott várt rá. Egészségesen húzta ki Oroszy a Posványosból, és nem tudott elég hálás lenni ezért a Teremtőnek, valamint a bencéseknek. Anna öröme is felhőtlen, hiszen visszatért szerelméhez, ugyanakkor Mihály megváltozott. Megváltoztatta a külön töltött fél év, és foggal-körömmel kutatta a lehetőségeket, hogy felesége visszatérjen hozzá. Szóbeszéd kelt szárnya, férjet és felséget egyaránt szájára vette egész Füred és Arács. Anna, pedig próbál visszailleszkedni korábbi pozíciójába, és kinyomozni mi is történt, amíg ő a XXI. században volt. Sok mindenre fény derül, és Mihály is felfedi a nagy tervet, mégpedig, hogy a nyári napfordulóval átjönnek a „nő” idejébe. Mihály mindent is megtesz, hogy elérje célját. Ez a rész olyan volt, mint egy kifeszített íj, rajta a nyílvesszővel….egész végig vártam, mikor röppen el a vessző és ér végre célba. Körbelengte a regényt az izgalom, a kutakodás, a tervezgetés és persze maga a korszak rendhagyó jellemzői. Karády Anna most is szinte észrevétlenül csempészte be a történelmi tudnivalókat. Egy sokkal ijesztőbb világba tért vissza december havában, ahol a történelem alakítja saját kerekét, és néhol egész nagy elégedetlenségeket szül. A földesúri vagy éppen a császárnői önkény is megmutatkozik már egyre jobban. Mintha az egész ország izzana, egy szunnyadó vulkánon ült úr és pór és mindenki az igazát akarta. Az elégedetlenségeken túlmenően bepillantást nyerhet az olvasó ebben a részben a tihanyi bencések életébe. Bevallom furdalt már a kíváncsiság, de fenntartásokkal kezeltem őket a regény elején…és én is ferde szemmel néztem Mihályra miattuk. Ám, ahogy haladtam előre sok mindent megértettem, ahogy Anna is. Az írónő részletesen bemutatta a bencés apátság szervezeti felépítését, működését, és mindennapjait…valamit a kor pletykáit is velük kapcsolatban. A történelem mellett az emberre is koncentrált. A Füredi gyermekben megismerheti az olvasó, hogy bővül, szépül a tihanyi apátság, miért ide építkeztek a szerzetesek, illetve az Oroszy birtok hétköznapjai is megelevenednek a lapokon.

Karády Anna kötetei tekintetében mindig lenyűgözőek a borítók. Igaz én ezt elektronikus formában olvastam, de a korábban napvilágot látott borító meseszép és így elolvasva a regényt, sokatmondó is. Minden részlet jelentéssel bír: a farkas, a fiú és a játékrepülő…és ez számomra egyszerűen elképesztő. Erre hármasra, hogy milyen kapcsolatban állnak is egymással szinte majdhogynem a regény végéig várni kell és ott nyer értelmet a cím is, ahol nekem majd leesett az állam…az utószónál meg még nagyot is koppant.

A Füredi gyermek méltó lezárása egy gyönyörű trilógiának, és amellyel Karády Anna megmutatta micsoda zseniális mesélő is ő. Ez a regény lenyomata egy letűnt kornak, egy eszménynek, ahol a szerelem a mindenséget jelentette.

Köszönöm szépen a lehetőséget Karády Anna írónőnek és az Álomgyár Kiadónak, hogy előolvasója lehettem ennek a csodának. Még most is a könnyeimmel küszködök, ha arra gondolok, hogy vége…de remélem azért, valamikor még találkozom még kedvenc időutazóimmal.

Bővebben: https://doktorina.blogspot.com/2022/05/karady-anna-fure…

4 hozzászólás
B_Kittina P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Eget váltok, nem lelket.
Rég vártam ennyire könyvet, mint ez a kötetet!
Csodálatos lezárása volt egy évszázadokon átívelő gyönyörű történetnek!

Az első két résznél is látszott a hihetetlen mennyiségű kutatómunka, ám ebben a részben túlmutatott az eddigieken. Annyi új dolgot ismertem meg a bencésekről, mint eddig soha.
A tudományos megközelítése az örvény működésének nagyon tetszett.

Ahogy Mihály ismerkedett a modern kor eszközeivel, rá kellett döbbennem, hogy mi minden természetes nekünk, kezdve a zajterheléssel, a biciklizésen át az áramig, amit igazán fel sem fogunk.

Viszont egyet egy kicsit sajnálok, hogy ennyire keveset kaptunk a várva várt gyermekből.

Egy biztos, hogy Karády Anna nevét érdemes megjegyezni, ha minőségi olvasnivalót keresünk.

>!
Álomgyár, Budapest, 2022
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635701537
Eftímea P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Elég vegyesek az érzéseim.
Már A füredi földesúr se nyerte el maradéktalanul a tetszésem, és ez sem.
Hatalmas hiányérzetem maradt, mert ez a könyv inkább szólt a bencésekről Tihanyban, mint egy gyermekről spoiler a címe nem azt adja, amit vártam, és ez óriási csalódás.
Az első százhatvan oldal totális kínszenvedés. Ahogy a földesúrban litániákat írt Anna betegségéről és tulajdonképpeni haldoklásáról, addig itt végeláthatatlan útakat teszünk Tihanyba a szerzetesekhez. Untam, piszkosul.
Mihály asszimilációja a jelen korhoz már jobban tetszett, bár kissé néhol szürreális, de ahogy írtam, teljes csalódás volt a gyermek érkezése: 3, azaz három oldal a fogantatástól a születésig. Kb annyira kidolgozva, mintha azt írnám, hogy leellett a szomszéd tehene, cuki a bornyú.
off
A vége nyitva hagyja a folytatás lehetőségét, de nem tudom, lenne-e értelme..
off

4 hozzászólás
BertaPalikSzilvi P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Az első két rész után nagyon vártam, hogy megjelenjen a sorozat befejező része. A borító álomszép, ugyanúgy mint az első két kötet esetében.
Magát a történetet két részre oszthatjuk, az első nagyjából 240 oldalon a múltban járunk, a következő 160 oldalon pedig napjainkban.
Az első rész eseményei most nem annyira varázslatosak, mint az előző részeknél, unalmasra és elnyújtottra sikerültek. A szívünknek kedves szereplők, Ostor,Katica, István, Vica adtak némi szívetmelengető érzést.
Hiába a sok érdekesség a Bencések életéről, nem tud igazán lendületet venni az esemény.A jövőre való készülésé és a búcsúé inkább a szerep.
A napjainkban játszódó rész , Mihály beilleszkedése a mi világunkba már izgalmasabb.
Anna családja jószívvel fogadja Mihályt, igyekeznek a tőlük telhető minden módon támogatni a beilleszkedését.
A kötet címe engem eléggé félrevezetett, azt gondoltam, hogy jóval több szerep jut a Füredi gyermeknek, a könyv végén pedig az járt a fejemben, hogy remélem lesz folytatás, mert így nem érhet véget.
Összességében az egész sorozatot nagyon szerettem, az írónő egy csodás történetet alkotott felejthetetlen szereplőkkel, akikre sokáig emlékezni fogunk.

Lázárné_Csernus_Anikó>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Anna és Mihály története véget ért, azok számára, akik olvasták az első két részt, semmi meglepetést nem okozott a cselekmény, nem is ez az erőssége. Ami miatt mégis azt gondolom, hogy érdemes volt kézbe venni, az a tájleírás, a Balaton szeretete, Füred pontos és mély ismerete, a múlt és jelen hiteles összehasonlítása. Az első 250 oldal több vallási és egyházi beszámolót tartalmazott, mint amennyi reális lett volna, a vége pedig lehetett volna bővebb, néha már túl meseszerűre sikeredett (oké, tudom, időutazás az alapsztori). Önmagában már a cím is spoiler, ezt a vonalat is lehetett volna bővebbre ereszteni. Összességében a 3 rész együtt okos, eredeti és jólesően balatoni.

3 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

A magyar Outlander folytatódik. Nem is akárhogy. Ezúttal a füredi földesúr kerül át a mi korszakunkba, ami természetesen nagyon izgalmas eseményekhez vezet. Kár, hogy a régmúltban játszódó jelenetek ezúttal nem tudtak elvarázsolni, habár rengeteg érdekességet megtudhatunk a bencések életéről, összességében kicsit unalmasra sikeredtek az Oroszy Mihály korában történtek. Szerencsére visszatértek a régi kedvencek, sajnos csak rövid időre, de ez pont elég volt ahhoz, hogy megmentsék a hangulatot. Az igazán izgalmas dolgok akkor kezdenek történni, amikor visszatérünk napjainkba, nem csalódunk Mihályban, igazi nemeshez méltóan veszi az akadályokat, és mindenkit elbűvöl a sármjával. Anna családja mindent megtesz, hogy megkönnyítse az átállást, de a fiatal párt nem kell félteni, közösen megoldják a problémáikat, a szerelem mindent legyőz, még az időt is. Összességében nekem egy kicsit csalódást okozott ez a könyv, a zseniális első két rész után (itt és itt írtam róluk). Talán túl gyorsan került kiadásra, ráfért volna egy erősebb szerkesztés, és egy jobban megírt történet. Mindezzel együtt még mindig visz magával a sztori, kíváncsian várom a folytatást, van még kraft ebben a történetben, izgalmasnak tűnik a következő rész is. Az Oroszy-család története van olyan érdekes az időcsavarral, hogy több folytatást is meg tudjon tölteni izgalmas tartalommal, kérdés, hogy meddig. Remélhetőleg a mostani kisebb megingás csak átmeneti, és a következő részre újra szárnyalni fog a sorozat.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2022/06/22/konyvkritika_…

dwistvan P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Tökéletes és régen várt folytatása a sorozatnak. Itt még az sem volt zavaró, hogy az előző részeket csak korábban olvastam. Jól mutatja az eltéréseket a mai világ és a régi korok embere között. Sok nemes gondolat és bölcsesség található meg a lapokon, főleg az egyházi szereplők segítségével. A címben szereplő gyermek rövid története pedig kiválóan illik bele ebbe az időutazós kalandba. A történelmi utalások és elemek külön erénye a könyvnek. A régi korokban játszódó cselekményeket mindig szívesen olvasom.

Angieolvas P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Szép könyv, szép befejezés. ♥
Leginkább annak örültem, hogy sikerült nekik a cél. spoiler Mihály erős, határozott férfi tartottam tőle, hogy nem tudja megszokni az új terepet, de szerencsére feltalálta magát és nagyon meglepett. :D
spoiler
Ami még tetszett azok a szerzetesek voltak. Jól bemutatta ahogy éltek, viszont a könyv fele ezzel telt el. Így sajnos nagy izgalmak nem történtek.
Az utolsó pár oldal meglepett :) spoiler
Remélem Karády Anna több könyvet fog írni, mert az biztos, hogy elolvasom. :)


Népszerű idézetek

Wandamaci P>!

Az élet nem az, ami történik velünk, hanem ahogyan a szívünk emlékszik rá!

Wandamaci P>!

Sokkal fontosabb az, hogy te mit gondolsz magadról, mint az, hogy mások mit gondolnak rólad!

Wandamaci P>!

– Ha csak éjjel jő, hogy az ágyadba bújjon, sokat ne várj! – legyintett Katica. – A szőlőt se a Hold növeszti, mindent csak a napfény érlel. A szerelmet is!

1 hozzászólás
anikho P>!

Azt hiszem, a népek históriáját az asszonyoknak kellett volna megírni. Többet tudnánk a világról.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Oroszy Mihály
N_niki96 >!

– Néha fel sem fogom, mi történt – mondtam a szerzetesnek. – Pedig itt van az orrom előtt, miközben az ezerhétszázas években született!
Mihály meghallotta.
– Én tudom – nézett ránk. – Örvénybe estél, én meg szerelembe! – Majd elindult a gyér erdők felé.

291. oldal

anikho P>!

– Mitől félsz ennyire?
Eleredtek a könnyeim.
– Tán attól, hogy maga is megváltozik majd…
– Azzal ne gondolj, Anna! – csókolt. – Ne sírj! – Szívére húzta a kezemet. – Eget váltok, nem lelket!

Kapcsolódó szócikkek: Almássy Anna · Oroszy Mihály
B_Kittina P>!

A naplók egyszer csak véget érnek, akár az utazások – ám láthatják, ez korántsem a vége, sokkal inkább a kezdete valaminek…

397. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Almássy Anna
anikho P>!

– Miért nem alszik? – kérdeztem az arcát simítva. – Min mereng?
Borostyán szeme átragyogott az éjszakán.
– Nincs az az álom, amire vágyom. A valóság ezerszer jobban tetszik.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Almássy Anna · Oroszy Mihály

A sorozat következő kötete

A füredi lány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Jacobs: A villa
Paullina Simons: A bronzlovas
Fábián Janka: Cholera-napló
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Fábián Janka: Árvízi napló
Fábián Janka: Julie Könyvkuckója
Bauer Barbara: Az aranyműves fia
Bauer Barbara: A fényfestő
Margaret Mazzantini: Újjászületés
Jojo Moyes: Áradó fény