A ​füredi gyermek (A füredi lány 3.) 592 csillagozás

Karády Anna: A füredi gyermek Karády Anna: A füredi gyermek

A ​vér és a név kötelez – évszázadokon át – újabb, váratlan eseményekben bővelkedő kalandos utazás.

Oroszy Mihály élete gyökeresen megváltozik. A füredi lány-sorozat lezáró kötetében a 18. század most megmutatja könyörtelenebb arcát is: a felvilágosodás korszaka még a látóhatáron sincs, a feudális rend igazságtalanságai nyomorítják a köznépet. A földesurakkal szembeni elégedetlenség egyre nagyobb, a Dunántúl a jobbágyfelkelések küszöbén áll.
A füredi földesúr ennek ellenére bizakodón tekint a jövőre, eltökélten készül élete legnagyobb utazására – egy más időben, egy másik világban kíván új életet kezdeni. Vajon sikerül-e fordítani a sorson?
Almássy Anna rádöbben, férje terve talán nem is csak egy lehetőség, hanem az egyetlen út, ami járható. Vajon le lehet győzni az időt?

Karády Anna romantikus regényében ismét Balatonfüredre kalauzolja az olvasókat, miközben megmutatja, hogy nincs olyan akadály, amely az igaz szerelem útjába állhat. A füredi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635701537
>!
Álomgyár, Budapest, 2022
408 oldal · ISBN: 9789635701544
>!
Álomgyár, Budapest, 2022
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635701537

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Oroszy Mihály · Almássy Anna · Darna Gergely (Ostor) · Őri Katica · Cser István · Géza · Somogyi István · Vajda Sámuel

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton


Kedvencelte 55

Most olvassa 53

Várólistára tette 115

Kívánságlistára tette 187

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Nehezen lehet erről a könyvről spoiler mentesen írni, de azért megpróbálkozok vele. (Bár a borító önmagában sok mindent elárul.)
A történet első felével ismét megszenvedtem. Nagyon döcögősen indul és sajnos ahelyett, hogy a jól bevált karakterekkel dolgozna az írónő, két főszereplőnk a szerzeteseknél töltik mindennapjaikat. Ez számomra fájó pont, ugyanis Katicát és Vicát megkedveltem, de a végére szinte egyáltalán nem jutnak szerephez. A szerzetesek élete eleinte érdekes, de mivel nem történik velük semmi, hamar unalmassá válik. Kifejezetten bosszantó, hogy ez a rész viszonylag hosszúra lett nyújtva, elbírt volna kevesebbet is.
A felénél azonban újból erőre kap a cselekmény, sodor magával. Mihályra és Annára egészen újfajta kihívások várnak, amit izgalmas volt nyomon követni. Mihály elég viccesen boldogul, sokszor megmosolyogtatott. Számomra továbbá is zavaró maradt, hogy Anna magázza. Nagyon makacsul ragaszkodott ehhez, szerintem feleslegesen, mivel Mihály maga is kérte már, hogy tegezze.
Amennyire a szerzeteses rész el lett nyújtva, legalább annyira gyorsan megkaptuk a lezárást. A füredi gyermekről sok minden nem derül ki, az utolsó 5 oldalon ha szerepel. Az Utóhang megadja a lehetőségét a sorozat folytatásának, de én magam se tudom örülnék vagy sírnék, ha megtörténne.
Szerettem Mihály és Anna történetét, szerintem a sorozat legelső kötete sikerült a legjobban. Kétségtelen, hogy Karády Anna tehetséges, kíváncsian várom a következő írását.

cicus61 P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Nagyon sajnálom, hogy vége a sorozatnak. Nagyon tetszett ez a rész is,spoiler
Hiányozni fog az Oroszy család! :)

Wandamaci__könyvkuckója P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Ahogy elolvastam az első sorokat, mint egy puha takaró, körbeöleltek az írónő szavai és utánozhatatlan stílusa.

Az eleje egy kicsit lassan indult be, nem számítottam az események ezen fordulatára. Meglepett, hogy jobban megismertük a bencéseket, elég nagy részben a bencések társaságát élveztük, ami érdekes volt, ámbár hiányoltam az Oroszy birtokot és Katicáékat, de végül belőlük is kaptam :)

A sorozat utolsó kötetét is befejezve, minden rész csak megerősítette bennem mennyire tehetséges az írónő. Minden részben tudott újat mutatni, nem fáradt el a történet sőt, még mindig csak olvasnám és olvasnám tovább. Az írásmód zseniális, mesterien váltogatja a jelen és múlt hangulatát, életstílusát, szokásait.

Azt hiszem bármennyi része is lenne, mindig azzal fejezném be az értékelésem, hogy olvasnám tovább és tovább. Tudom, telhetetlen vagyok, de Karády Anna olyan világ ajtaját nyitotta ki előttem, amelyet nem szeretnék becsukni.

Őszintén bízom benne, hogy olvashatok még a füredi gyermek kalandjairól, viszont az már biztos, hogy bármi szülessen is az írónő tollából, én gondolkodás nélkül el fogom olvasni.

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2022/05/karady-anna-fured…

kratas P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Azt hiszem, hogy az a fülszövegből sem titok, hogy Anna és Mihály végül a mai Füreden kötnek ki és itt folytatják életüket spoiler.
Az elején egy kicsit nehezebben haladtam, bár az apát tényleg kivételes ember és a többi szerzetes története is – ha jól emlékszem Kelemen volt talán, aki segített – különleges volt, de soknak találtam ennyi felvezetést, szívesebben olvastam volna inkább a könyv kurta lezárása helyett egy hosszabb levezetést spoiler.
De aranyos kis sorozat volt ez, kikapcsolódásnak tökéletes és imitt-amott még további elmélkedésre sarkalló gondolatok is elhangzottak – mondjuk inkább Mihály, mint Anna szájából.

Mariann_ P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Míg az előző két részt nagyon szerettem, ez nem igazán adta azt az izgalmat, amit váram. A könyv első fele nem igazán kötött le. Szerencsére a második felét szívesen olvastam, érdekelt ez az akkor és most.
Az időutazással nincsen semmi problémám , az Outlandert nem olvastam , nem tudok mit szólni arról, hogy onnan való-e az ötlet. Én régebben Vass Virágtól olvastam ilyen témáról.
A címe sokkal többet sugall a gyermekről, mint amennyi valójában történik.
Lehet, ez a rész elhagyható lett volna véleményem szerint.

Dorina_S>!
Karády Anna: A füredi gyermek

2021. év egyik nagy újdonsága és robbanása volt Karády Anna Füredi lány című könyve. Elsőkönyves íróként és maga a regény egyedi megoldásával beírta magát a történelmi romantikusok közé. Olyat tett le az asztalra, ami elsőre szinte lehetetlen dolognak tűnik…neki mégis sikerült. A Füredi lány nem egy utánnyomáson van már túl, és nem hallottam vagy olvastam olyan olvasói véleményt, aki ne imádta volna. Anna olvasmányos története a régmúlt időket idézi, megbolondítva egy kis fantasy szállal…összekötve ezáltal a jelent és a múltat. A fogalmazás-és írásmódja, pedig egyszerűen kiszakítja a valóságból az olvasót, és tényleg visszarepül az időben. Az archaikus kifejezések, a történetvezetés, és a kutatómunka mind-mind együtt teszik letehetetlenné a Füredi lányt, amely nálam abszolút 2021 könyve lett. Minden tekintetben…kívül és belül is egy kincs, egy olyan kötet, amelyet nagyon, de nagyon sokszor fogok még levenni a polcról. Belopta magát a szívembe.

A Füredi gyermek ott folytatódik, ahol a második véget ért. Anna sikeresen visszajutott a téli napfordulókor Mihályhoz a XVIII. századba napjainkból, és a férje ott várt rá. Egészségesen húzta ki Oroszy a Posványosból, és nem tudott elég hálás lenni ezért a Teremtőnek, valamint a bencéseknek. Anna öröme is felhőtlen, hiszen visszatért szerelméhez, ugyanakkor Mihály megváltozott. Megváltoztatta a külön töltött fél év, és foggal-körömmel kutatta a lehetőségeket, hogy felesége visszatérjen hozzá. Szóbeszéd kelt szárnya, férjet és felséget egyaránt szájára vette egész Füred és Arács. Anna, pedig próbál visszailleszkedni korábbi pozíciójába, és kinyomozni mi is történt, amíg ő a XXI. században volt. Sok mindenre fény derül, és Mihály is felfedi a nagy tervet, mégpedig, hogy a nyári napfordulóval átjönnek a „nő” idejébe. Mihály mindent is megtesz, hogy elérje célját. Ez a rész olyan volt, mint egy kifeszített íj, rajta a nyílvesszővel….egész végig vártam, mikor röppen el a vessző és ér végre célba. Körbelengte a regényt az izgalom, a kutakodás, a tervezgetés és persze maga a korszak rendhagyó jellemzői. Karády Anna most is szinte észrevétlenül csempészte be a történelmi tudnivalókat. Egy sokkal ijesztőbb világba tért vissza december havában, ahol a történelem alakítja saját kerekét, és néhol egész nagy elégedetlenségeket szül. A földesúri vagy éppen a császárnői önkény is megmutatkozik már egyre jobban. Mintha az egész ország izzana, egy szunnyadó vulkánon ült úr és pór és mindenki az igazát akarta. Az elégedetlenségeken túlmenően bepillantást nyerhet az olvasó ebben a részben a tihanyi bencések életébe. Bevallom furdalt már a kíváncsiság, de fenntartásokkal kezeltem őket a regény elején…és én is ferde szemmel néztem Mihályra miattuk. Ám, ahogy haladtam előre sok mindent megértettem, ahogy Anna is. Az írónő részletesen bemutatta a bencés apátság szervezeti felépítését, működését, és mindennapjait…valamit a kor pletykáit is velük kapcsolatban. A történelem mellett az emberre is koncentrált. A Füredi gyermekben megismerheti az olvasó, hogy bővül, szépül a tihanyi apátság, miért ide építkeztek a szerzetesek, illetve az Oroszy birtok hétköznapjai is megelevenednek a lapokon.

Karády Anna kötetei tekintetében mindig lenyűgözőek a borítók. Igaz én ezt elektronikus formában olvastam, de a korábban napvilágot látott borító meseszép és így elolvasva a regényt, sokatmondó is. Minden részlet jelentéssel bír: a farkas, a fiú és a játékrepülő…és ez számomra egyszerűen elképesztő. Erre hármasra, hogy milyen kapcsolatban állnak is egymással szinte majdhogynem a regény végéig várni kell és ott nyer értelmet a cím is, ahol nekem majd leesett az állam…az utószónál meg még nagyot is koppant.

A Füredi gyermek méltó lezárása egy gyönyörű trilógiának, és amellyel Karády Anna megmutatta micsoda zseniális mesélő is ő. Ez a regény lenyomata egy letűnt kornak, egy eszménynek, ahol a szerelem a mindenséget jelentette.

Köszönöm szépen a lehetőséget Karády Anna írónőnek és az Álomgyár Kiadónak, hogy előolvasója lehettem ennek a csodának. Még most is a könnyeimmel küszködök, ha arra gondolok, hogy vége…de remélem azért, valamikor még találkozom még kedvenc időutazóimmal.

Bővebben: https://doktorina.blogspot.com/2022/05/karady-anna-fure…

4 hozzászólás
books_frommyshelf P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Az egész sorozat elolvasása után azt kell mondjam, ez a rész számomra nem igazán tetszett. Persze nem azt mondom, hogy csalódtam, mert mégiscsak 4 csillagot adtam rá, viszont az első két rész azért jobb volt…nem is kicsit. Csatlakozom azokhoz, akik várták a gyermek részét a történetnek, de sajnos nem kapták meg. Ám kaptunk cserébe rengeteg bencés leírást, aminek egy idő után alig vártam, hogy végre vége legyen. Sajnálom, pedig nagyon kedves a szívemnek ez a trilógia.

Homolya_H_Tímea P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Elég vegyesek az érzéseim.
Már A füredi földesúr se nyerte el maradéktalanul a tetszésem, és ez sem.
Hatalmas hiányérzetem maradt, mert ez a könyv inkább szólt a bencésekről Tihanyban, mint egy gyermekről spoiler a címe nem azt adja, amit vártam, és ez óriási csalódás.
Az első százhatvan oldal totális kínszenvedés. Ahogy a földesúrban litániákat írt Anna betegségéről és tulajdonképpeni haldoklásáról, addig itt végeláthatatlan útakat teszünk Tihanyba a szerzetesekhez. Untam, piszkosul.
Mihály asszimilációja a jelen korhoz már jobban tetszett, bár kissé néhol szürreális, de ahogy írtam, teljes csalódás volt a gyermek érkezése: 3, azaz három oldal a fogantatástól a születésig. Kb annyira kidolgozva, mintha azt írnám, hogy leellett a szomszéd tehene, cuki a bornyú.
off
A vége nyitva hagyja a folytatás lehetőségét, de nem tudom, lenne-e értelme..
off

6 hozzászólás
klaratakacs P>!
Karády Anna: A füredi gyermek

A második rész után már nem volt olyan magas a léc, mint az első kötet után, így kisebbet is csalódtam. A füredi gyermek cím nem utal a történetre, ezt szögezzük le. A gyermek az utolsó öt oldalon jelenik csak meg. Addig viszont kapunk egy 150 oldalas leírást a tihanyi bencés szerzetesek belső életéről, aminek semmi hatása nincs történetre, egy oldalban elintézhető lett volna. Látom a mögötte lévő munkát, a sok kutatást, de egyszerűen unalmas volt.
A második részt, az „újvilág” már szórakoztatóbb volt, de vártam volna kicsivel több kalandot, valami mozgalmasabb életet, történetet.
Ahogyan ír Karády Anna az nagyon tetszik, jó a stílus, a mondatok, a teljes szöveg, de kicsivel több történés és az első 150 oldal meghúzása nem ártott volna.

vivi_reads>!
Karády Anna: A füredi gyermek

Legnagyobb bánatomra a címről teljesen másra asszociáltam. De ennek ellenére tetszett a trilógia befejezése. Érdeklődve olvastam Anna és Mihály életéről a 21. században is. Meglepő volt számomra Mihály reakciója a világunkra. Ugye ami nekünk már fel sem tűnik a nagy zaj, tényleg elképzelni sem tud ez milyen lehet a nagy csend után. Nekünk már teljesen mást jelent a csend is. Szóval igen, nagyon érdekes volt ez a rész is. Sokat tanultam belőle, és sok mindenen el is gondolkodhat alatta az ember. Habár szívesen olvastam volna még Ádámról és sorsának alakulásáról, azért mégis csak szép lezárást kapott a könyv és maga a sorozat is. Na és persze a legnagyobb kedvencem Ostor is több szerepet kapott már ebben a részben. Gyorsan elrepültek az oldalak, fájó szívvel, de én is búcsút intek ennek a világnak. Hiányozni fognak a kedves szereplők, de biztosan újra fogom olvasni egyszer ezt a trilógiát!♥

Egy szó, mint száz, olvassátok, mert lebilincselő, szeretnivaló és izgalmas regény egy az egyben. Ráadásul a Balatonon játszódik így hát még kedvesebb lehet a hazafias szívünknek.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Wandamaci__könyvkuckója P>!

– Az élet nem az, ami történik velünk, hanem ahogyan a szívünk emlékszik rá!

367. oldal

Wandamaci__könyvkuckója P>!

– Sokkal fontosabb az, hogy te mit gondolsz magadról, mint az, hogy mások mit gondolnak rólad!

120. oldal (Álomgyár, 2022)

Wandamaci__könyvkuckója P>!

– Ha csak éjjel jő, hogy az ágyadba bújjon, sokat ne várj! – legyintett Katica. – A szőlőt se a Hold növeszti, mindent csak a napfény érlel. A szerelmet is!

120. oldal (Álomgyár, 2022)

1 hozzászólás
anikho>!

Azt hiszem, a népek históriáját az asszonyoknak kellett volna megírni. Többet tudnánk a világról.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Oroszy Mihály
anikho>!

– Miért nem alszik? – kérdeztem az arcát simítva. – Min mereng?
Borostyán szeme átragyogott az éjszakán.
– Nincs az az álom, amire vágyom. A valóság ezerszer jobban tetszik.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Almássy Anna · Oroszy Mihály
anikho>!

– Mitől félsz ennyire?
Eleredtek a könnyeim.
– Tán attól, hogy maga is megváltozik majd…
– Azzal ne gondolj, Anna! – csókolt. – Ne sírj! – Szívére húzta a kezemet. – Eget váltok, nem lelket!

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Almássy Anna · Oroszy Mihály
Niki_néni_olvas P>!

– Néha fel sem fogom, mi történt – mondtam a szerzetesnek. – Pedig itt van az orrom előtt, miközben az ezerhétszázas években született!
Mihály meghallotta.
– Én tudom – nézett ránk. – Örvénybe estél, én meg szerelembe! – Majd elindult a gyér erdők felé.

291. oldal

Wandamaci__könyvkuckója P>!

– Mézzel több legyet lehet fogni, mint ecettel!

135. oldal (Álomgyár, 2022)

Dóri_Dóra P>!

Mihály felkacagott.
– Nem azt a nőt vesszük el, akit meg akarunk… – vigyorgott szélesen, majd a fülemhez hajolt – kaparintani!
Az egész testem beleremegett, ahogy megéreztem ajkát a bőrömön.
– Akkor Somogyinak tele lenne a padlása asszonyokkal – folytatta, miközben álla már az enyémet súrolta. A szemembe nézett: – Azt az asszonyt vesszük feleségül, akinél nem bírjuk ki a gondolatot, hogy más akarja… khm… megkaparintani.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Somogyi István

A sorozat következő kötete

A füredi lány sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: Szédítő Balaton
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei
Farkas Anett: A 33-as beteg
Christina Lauren: Nem mézes hetek
Sally Rooney: Baráti beszélgetések
Ella Steel: Dermesztő fogság
Papp Csilla: Szerelem újraírva
Kristin Hannah: Téli kert
B. E. Belle: Társkeresők
Colleen Hoover: Slammed – Szívcsapás