A ​füredi földesúr (A füredi lány 2.) 397 csillagozás

Karády Anna: A füredi földesúr

Te ​meddig mennél el, hogy megvédd azt, akit a legjobban szeretsz?

257 éves szerelem…

1764, Füred.

Azt mondják, léteznek sorsfordító találkozások: Anna, a nincstelen fiatalasszony felforgatja a gazdag, kálvinista nemesi família életét kevesebb mint fél esztendő alatt. A füredi földesúr – Oroszy Mihály – katolikus hitre tér és megházasodik. Elvégre a szerelem mindent legyőz…

A mesékben a szerelmespár boldogan él, míg meg nem hal; de az élet nem tündérmese…

Könnyek és viharok nélkül nincs házasság; a hitvesi ágy – különösen egy földesúré – nem csak mámort tartogat.

A zárt ajtók titkot őriznek – nem is akármekkorát –, hiszen Anna a XX. században született.

Boszorkány vagy időutazó?

Házasságukban világok ütköznek, szerelmük fájdalmas áldozatokat követel. Vajon létezik-e jövő azok számára, akiket az idő szétválaszt? A végzet jéghideg közönnyel rövidre szabta közös életüket, a földesúr azonban nem nyugszik bele a sors… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Álomgyár, Budapest, 2022
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635700752
>!
Álomgyár, Budapest, 2022
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635700295
>!
Álomgyár, Budapest, 2021
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635700752

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Oroszy Mihály · Almássy Anna


Kedvencelte 61

Most olvassa 33

Várólistára tette 147

Kívánságlistára tette 191

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Dorina_S>!
Karády Anna: A füredi földesúr

Nehéz szavakba önteni mit is gondolok erről a regényről. Nehéz megtalálni a megfelelő kifejezéseket mit adott ez a könyv, és mit adott nekem Karády Anna. A füredi lány nálam 2021 könyve, de a Földesúr is méltó párja lett. Nem egyszer folytak a könnyeim olvasás közben, facsarodott a szívem-és lelkem egyszerre.
Amikor az első részt a kezembe vettem még nem is sejtettem mit is tartok ott valójában. Sokan azt mondják, nem adnak első könyvesnek esélyt…de ha így gondolkodnék én is nem ismertem volna meg ezt a történetet és vele együtt egy csodálatos írónőt. Több mint egy történelmi romantikus, több mint egy fantasy, és több mint a magyar történelem egy szeglete. Nem az évszámokra, rendeletekre, gazdasági adatokra fókuszál…hanem magára az emberre…az akkori Mária Terézia korában élt úrra, szolgára. Az ő szemüvegükön át látjuk az akkori világot.

Amikor kiderült, hogy érkezik a Füredi földesúr, majd kiugrottam a bőrömből. Imádtam az előzményt, és annyi lezáratlan kérdés maradt még bennem így körömrágva vártam az őszt, hogy mikor is olvashatom az új kötetet. Akkor még nem gondoltam, micsoda megtiszteltetésben lesz részem. Nyáron ugyanis egy író-olvasó találkozó keretében találkoztam személyesen Karády Anna írónővel, aki felkért, hogy olvassam elő a második részt. Mondhatom majdnem a könnyem buggyant ki, mivel ez nekem nagyon sokat jelentett és jelent most is. Az, hogy megbízott bennem, és azok a szavak, amikkel elhalmozott csak még inkább feltöltötték a lelkemet. Anna egy aranyos, közvetlen és végtelenül kedves írónő, akinek remélem könyvespolcok széles sorait fogják megtölteni a regényei….mivel mesélni senki nem tud, úgy ahogyan Ő. Így repeső, vagy inkább repdeső szívvel vártam mikor is ugorhatok fejest az új könyvbe, és végül elérkezett az idő. Mondanom sem kell alig bírtam magammal, amikor kézhez kaptam az előolvasói változatot. Kizárólag a fáradság akadályozott abban, hogy aznap ne merüljek el a korabeli Füreden. Na de szerencsére jött a hétvége és én is visszamentem az időben, visszacseppentem a XVIII: századba.
Már a prológust olvasva tudtam nem egy egyszerű történetet fogok kapni. Tudtam fájni fog, sebek tömkelege fog borítani, és mégis ez az út kell ahhoz, hogy a végén minden szép és jó legyen. Karády Anna az előszóban beledobja az olvasót a vízbe, felvázolva több lehetséges végkifejletet…és ugye ennek következtében csak kattognak és kattognak azok a bizonyos fogaskerekek. Az első részhez képest a folytatásban nagy hangsúlyt kaptak az érzelmek, a lelki vívódások, a szerelem árnyalt oldala. Ahol süt a nap, ott sötétség is van, és ezt az írónő tökéletesen mutatta be. Nemcsak a szépet és a tökéletes boldogságot festette le, hanem két ember közötti viszony minden nem túl előnyős megnyilvánulásait. A házasélet a XXI. században és a XVIII. században sem volt egyszerű. Több mint kétszáz év alatt a világ hatalmas fejlődésen ment keresztül, így mai szemmel felfogni és elfogadni a feudális szokásjogot szinte lehetetlen. Feudális, mivel a jobbágyság, az egyenlőtlenség létezett, sőt nem is rajzolódhatott volna ki jobban. A rang, és a vér dominált, ami napjainkban szinte elképzelhetetlen. Az elfogadás az első lépcső ebben a regényben, de az sem megy egyszerűen. És ez még mindig a különbözőségből ered. Igaz a szerelem, az évszázadok óta aligha változott…leginkább talán, hogy nem futkosnak Balatonfüred Tagore sétányán Oroszy Mihályok. Legalábbis sajnos nem sikerült egy karjába se ájulnom a nyár folyamán, amikor felkerestem ezt csodaszép várost. Pedig Isten lássa lelkemet próbálkoztam.

A Füredi földesúr két olyan emberről szól, aki szeretik egymást…de meg kell tanulniuk elfogadni a másikat. A másik világnézetét, szokásait és elveit. Anna van a legnehezebb helyzetben ezen a téren, hiszen ő utazott vissza a XVIII. századba és ezt pokolian nehéz ép ésszel felfogni. Hát még idomulni az adott korhoz. Nekem hasonlóan menne, mint hősnőnknek, aki egy igazi önérzetes, akaratos, makacs, erős nő. Nem átall harcolni a jogaiért, az igazságért. Nem tűri az elnyomást, a megaláztatást, és ha tárgyként kezelik. Nem egy lábas jószág, akit adni venni lehet, érzésekkel teli gyönyörű nő…aki tudja hogyan használja a nőiségét. Anna neveltetése és a XXI. századnak, valamint végzettségének köszönhetően nagyon nehezen fogadja be a feudális rendszert. És azt, ami az akkori nők helyzetét jellemezte. Ebből erednek a problémái, ami miatt néha szélmalomharcnak érzi a küzdelmet. Annának még inkább fájdalmas a felismerés, ha nem hajol meg a szokásjog előtt, akkor nagyon nagy roppanással zuhan a porba. A női lélek sajgó rezdülései átütnek a lapokon, ahogy egy szerelmes nő harcol azért a férfiért, akiért mindent feláldozott és eldobott. Ezért az én szememben Anna egy hősnő, egy szuperhős. Dacol, ellenáll, de a tetteit a szerelem irányítja. Egy olyan szerelem, amivel leginkább nagy klasszikusokban találkozik az ember. Annának újra, és újra szembe kell néznie azzal, hogy mit választ. A szerelmet vagy a családját…nem is tudom, hogyan lehet ebben dönteni. Hatalmas erő és acélos lélek kell egy ilyen döntés meghozatalához. És persze egy olyan férfi, illetve egy olyan család, akikért érdemes többször is megvizsgálni az érem mindkét oldalát.

Igaz, hogy a Füredi földesúr szintén egy szemszögből íródott, és ismét Almássy Anna gondolatain át láthatjuk a történéseket, de nem lehet elmenni szó nélkül a férfi karakterünk mellett sem. Oroszy Mihály már az első részben is megdobogtatta a női olvasók szívét, és szerintem sokunk utazna hozzá vissza…de nem minden rózsaszín tündérmese. A gazdag földesúr beleszeret a szegény fiatal lányba és persze egymáséi lesznek hetedhét országra szóló lakodalommal, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak….hát itt nincs vége a mesének, sőt csak most kezdődik. Mihály a XVIII. században született, teljesen más világképpel és elvárásokkal, ezáltal elsőre tökéletesnek tűnik a gáláns nemesúr, de másodszorra már azt hiszem nem egy XXI. századi hölgynek lennének problémái vele. Annak ellenére, hogy Oroszy nyitott, okos, szellemes…mégis csak a feudalizmus gyermeke. Az emberi jogok, a női egyenjogúság számára ismeretlen fogalmak. Úgy gondolja, neki a neme miatt minden alanyi jogon jár, míg hitvesének legfőbb feladata a családi tűzhely őrzése. És persze számos konfliktus és súrlódás keletkezik a különböző világok ütközésekor. A makacs páros egyik tagja sem hajlandó térdet hajtani a másik előtt. Saját magukat is büntetik, azáltal hogy olyat próbálnak ráerőltetni a másikra vagy elfogadtatni vele amely egyszerűen vagy inkább majdhogynem lehetetlen. Az érzelmi viharok Mihály lelkében is folyamatosan dúlnak, hiszen szerelmes, de egyszerűen nem engedi hogy ez az érzelem uralja. Irányítani akarja és keretek közé szorítani, úgy ahogy neki a legkényelmesebb. Szeret érzékeny pontra szúrni, ezáltal még nagyobb fájdalmat okozni és érvényre juttatni az akaratát…ugyanakkor számos bonyodalom, és egy hatalmas tragédia árnyéka kell ahhoz, hogy ráébredjen, ha a szerelem elvész akkor azzal ő is elvész. Mihály egy igazi gondolkodó, hatalmas lexikális tudással rendelkezik a világ dolgairól és számomra ez lenyűgöző volt. Mi, az információs társadalom gyermekei akiknek rendelkezésre áll minden sokkal, de sokkal kevesebbet tudunk mindenről.

Karády Anna az érzelmi mélységeket fejezetről-fejezetre roppant mód fokozta és feszítette: mint amikor a vadász felhúzza az íjat, és csak feszíti és feszíti…és érzi, hogy lassan elér egy olyan pontra ahonnan már nincs tovább. Vagy megáll és ellövi vagy vége és elpattan az ideg. Pont ilyen volt ez a történet is. A romantikus jelző magával hozza az erotikus tartalmat is, ami oly finoman van megírva, mint egy nyáresti fuvallat. Gyönyörű metaforákkal kerül kifejezésre az a szenvedély, amely lángol e két ember között, és amely akár képes lenne felgyújtani az egész világot.

Az első részből oly ismert mellékszereplők is visszatérnek: Ostor, Katica, István és Vica is. Ostor nagyobb hangsúlyt kap, és hozzá aztán nem kis bonyodalom lesz köthető. Remélem az írónő még megörvendeztet Bennünket egy róla szóló novellával. Bár ő egy egész könyvet megérdemelne.
Katica ebben a részben is brillírozott. Az ő tanításai és segítsége nélkül Anna nagyon mély gödörbe zuhant volna, de mindig ott volt mellette, hogy visszarántsa a szakadék széléről. Katica tökéletesen átlátja a kor viszonyait, ezáltal tudja navigálni hősnőnket, és megértetni vele, hogy XXI. századi elveket a XVIII. században érvényesíteni nem nagyon lehet, de hozza ki minden helyzetből a legtöbbet, amit tud.
Megismerhetjük Mihály családját is, a nemesi família minden szokás jellemzőjével együtt.

Az írónő most is tökéletes hátteret rajzolt a cselekménynek. Az a sok kutatómunka átüt a lapokon. Olyan érzékletesen simul bele a cselekménybe az a sok információ Mária Terézia koráról, hogy szinte észre sem lehet venni…csak úgy, miután az olvasó becsukja a könyvet és rájön mennyi mindent tudott meg miközben olvasott. A kis jégkorszaktól kezdve, a füredi apáton át, a korszak divatjáig. Az archaikus, korabeli nyelvezetről nem is beszélve, amely még élőbbé, hihetőbbé varázsolta a regényt.

Ami viszont felteszi a pontot arra a bizonyos „i” betűre az az, ahogy Anna fűzte, szőtte a szálakat. A füredi apát, a katolikusok és az Oroszy család helye a történelemben, Füred történelmében valami zseniálisan lett kitalálva és megírva. Csak akkor állt össze az egész kép miután becsuktam a könyvet és rájöttem az ok-okozati viszonyokra. Fantasy elem nélkül sem maradunk most sem, és persze az időutazás is terítékre kerül. Lehet vagy nem lehet én nem tudom…nem tudom kipróbálnám-e, hogyan élném túl és mit tennék ha nem tudnék azonnal visszajönni. Sok-sok kérdés, amelyet érint az írónő ebben a könyvben is.

Ugyanakkor a regénynek van egy hatalmas tetőpontja, amely nagyon sok mindent meghatároz a későbbiekben. Egyrészt elmossa a makacsságot, a dacot és az akaratot, csak a tiszta szerelem marad helyette.

Nagyon, de nagyon szépen köszönöm drága írónő, hogy megtiszteltél és bizalmat szavaztál nekem. Örülök, hogy ismerhetlek és remélem, még nagyon sok regénnyel örvendezteted meg az Olvasókat, mert ilyen művekre és írókra, mint Te hatalmas szükség van.

14 hozzászólás
Mocori_ P>!
Karády Anna: A füredi földesúr

Alig vártam, hogy folytathassam a Füredi lányt. Kicsit csalódás volt, nekem icipicit unalmas – de ezt félve mondom ki, mert tényleg ötletes volt a könyv.
Fura lehetett a szerelem két világ között és itt mégis gyökeret vert. Anna sok viszontagságon ment keresztül, de annyira szerette Mihályt, hogy mindent képes volt elviselni. De Mihályt is tanította egy két újabb dologra, viszont sok mindent nem akart elmagyarázni neki, mert vagy nem tudta, vagy nem akarta „megijeszteni” vele.
Úgy várom a 3. részét!!! Mikor lesz már nyár??? :D :D

cicus61 P>!
Karády Anna: A füredi földesúr

Ezt a részt is imádtam! Nagyon jó kis folytatás volt. Nem az a történelmi regény, amit általában olvasunk, hogy éltek a nagyok, a gazdagok, az ismert személyiségek, hanem az egyszerű emberek életéről szólt. Általában minden mese véget ér a csodás végnél, ami az első rész. Itt viszont folytatódik és néha egyáltalán nem olyan mint egy mese, van bőségesen szomorúság, szenvedés, féltékenység, kegyetlenség. Mindezzel együtt fantasztikus történetet olvastam Annáról és Mihályról és arról a szerelemről, ami csak az ilyen csodás történetekben lehetséges. A vége aztán tényleg nem semmi, lerágtam a körmöm az idegtől :) Érdemes volt elolvasni és megvenni meg pláne! Tényleg sokára lesz nyár, mikor megjelenik a folytatás, kíváncsian várom.

Naiva>!
Karády Anna: A füredi földesúr

A Füredi lány után rögtön elkezdtem olvasni ezt a könyvet. Noha, nem nyűgözött le maradéktalanul, de kíváncsi voltam Mihály szemszögére is. Legalább is azt hittem, hogy ez majd az ő szemszögén keresztül lesz olvasható. Hát’ tévedtem. Továbbra is Anna szemszögén keresztül láthattam a történetet. Annának nem volt egyszerű dolga.
Egy 21. századi, felvilágosult, tanult, fiatal nőnek kész borzalom a 18. században élni, az akkori eszmények korában, ahol egy nő képtelen érvényesülni. Tudja, mi vár rá, tudta, hogy még hosszú évszázadoknak kell eltelniük ahhoz, hogy ez megváltozzon és nagy utat kell bejárniuk a női mozgalmaknak, mire célba érnek. Ő mégis fel volt háborodva és játszotta a feministát. Ő választott és tudtam hogy ez mivel fog járni. Nem embereket kell meggyőzni, hanem egy egész társadalmi formát, rendszert.
A leírások tetszettek és az írói stílus érezhetően gördülékenyebb lett az előző részhez képest. A borító pedig gyönyörű.

Wandamaci P>!
Karády Anna: A füredi földesúr

Idén az első könyv, A füredi földesúr volt, amit a legjobban vártam és el sem hiszem, hogy végre olvashattam.

Arra tippeltem, hogy Mihály szemszögéből olvassuk majd a történetet, de nem. Maradt Anna az elbeszélőnk és folytatjuk a történetüket. Karády Anna papírra vetette, amiről minden film vagy romantikus történet után gondolkozunk: hogy milyen lehet az élet a happy end után. Mint, ahogy azt sejteni lehet, hullámvasút. Hol fent, hol lent. Erre a hullámvasútra váltottunk mi is jegyet az Oroszy házaspárral. Ittam magamba a hangulatot, ugyanúgy visszacsöppentem a kedvenc szereplőim közé, mintha le sem tettem volna az előző könyvet.

Karády Anna ismét letehetetlen könyvet alkotott. Fantasztikus történet a szeretet örökkévalóságáról, amelyet még a mindennapi problémák sem tudnak megkezdeni. Remekül éreztem magam a szeretett szereplőim között, ennek a sorozatnak olyan hangulata van, amelyet nem tud felülmúlni semmi.

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2021/10/karady-anna-fured…

Cukormalac>!
Karády Anna: A füredi földesúr

Elöljáróban érdemesnek tartom leszögezni, hogy aki valami hatalmas, agyeldobós kirohanást várt a könyv kapcsán és mindannak a pokoljárásnak a folytatását, amit A füredi lány kiváltott belőlem, az nyugodtan görgessen tovább, ugyanis mind az olvasmány, mind az értékelés szöges ellentéte a tavasszal történteknek. Higgyétek el, engem is meglepett, hogy ennyire tetszik, de ki kell, hogy mondjam, ez most igenis jó volt. Egy-két kisebb epizódot leszámítva teljesen rendben van minden szempontból, az előzményben általam nehezményezett elemeket (úgy is, mint túlírás, aprólékosság, céltalan erotika) sikerült levetkőzni, a főszereplő Almássy Anna sem nagyképű és idegesítő, Oroszy Mihály pedig az égetnivaló gennyláda skatulyából kifejezetten pozitív irányba változott.

Tisztában vagyok azzal, miket írtam az első kötetről és habár nem tisztem, most kivételesen be kell védenem Annát (nem a főszereplőt, hanem a szerzőt), ugyanis érezhetően megtalálta azt a hangot, amin stabilan és magabiztosan tud alkotni. Mivel beszélgettünk egy kicsit négyszemközt (ezért is szavaztam bizalmat a könyvnek), csak és kizárólag alátámasztani tudom az olvasottakból áradó szenvedélyt és varázslatot. A leírásokon szűkített, így sokkal hitelesebbé és érzékletesebbé téve őket, a nyelvezet letisztult, a szövegezés pedig kevésbé csordul túl, nem feleslegesen sűrű, a fogalmazás pedig ezúttal nem volt olyan tördezett számomra, mint korábban.

Mind fizikai, mind biológiai szempontból érdekes számomra az időutazás kérdése, az pedig kifejezetten tetszett, hogy a vége felé próbál az úgymond laikusok számára is érthető bizonyítékokat, magyarázatot adni Anna térben és időben való ugrálására. Gyanítom, hogy ez majd a jövőre érkező befejezésben lesz csak igazán érdekes, addig pedig megszellőztetném, hogy részemről annak is jár egy próba, mert komolyan hajt a kíváncsiság és még mindig kicsit sokat beszél belőlem a javíthatatlan álmodozó: elég volt felcsapnom, ha egy kis szívmelengetésre, léleksimogatásra vágytam, amit minden alkalommal meg is kaptam. Mind szerzői, mind karakterfejlődési szempontból óriási mértékben pozitív a fejlődés, hálás vagyok az élményért.

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635700752
1 hozzászólás
BertaPalikSzilvi P>!
Karády Anna: A füredi földesúr

Azzal kezdeném, hogy ez a borító is meseszép, vonzza az ember tekintetét.
Sajnos ebben a kötetben több elütés is volt, illetve voltak olyan oldalak ahol sokkal halványabb volt a nyomtatott szöveg.
Gondolkodtam, hogy ez miatt kevesebb csillagot adok, de végül úgy döntöttem, hogy nem, mert a történet viszont nagyon tetszett.
A történet kicsit nehezen indul, Anna szinte mindenért làzad , ami kicsit furcsa volt miután ott maradt Mihállyal.
Ezen a ponton Anna figurája kicsit idegesítő volt.
Ahogy a történet haladt előre egyre több titokra derül fény, egyre jobban megismerjük hogyan is éltek a földesurak, megismerjük az akkori viszonyokat.
A leírásokat nagyon szerettem, általuk az egész még valóságosabbá vált.
A szereplők, Ostor, Katica, István mind – mind nagyon szerethetőek.
Egy igazi próbatétel története ez, arról, hogy a szerelemért meddig mennénk el, hogy két különböző világból származó ember mennyire tudja elfogadni a másikat.
Ez a könyv egy igazi hullámvasút, hol sírunk, hol nevetünk, hol csak nézünk nagyokat a döbbenettől.

Mariann_ P>!
Karády Anna: A füredi földesúr

A könyv első felében számomra kissé érthetetlen volt, hogy lázadhatott ennyire Anna az akkori szokások, a férfiak viselkedése ellen….nem törődött bele, a modern életet élő nőként gondolkodott, ezzel állandó konfliktusokat teremtett.
Értem én a nehézségeket, nem tudom tudnék-e én nem mai aggyal gondolkodni, de itt időutazás történt , ráadásul nem emlékezetvesztéssel.
Részt vehettünk egy akkori lakodalomban, megismerhettük az akkor természetes nagy ivászat következményeivel.
Volt temetés, illetve a halott körüli tevékenységek ,akkori viselkedés ismertetése.
Aztán végre Anna elfogadta , hogy ki most ő, mit várnak el tőle, hogyan éljen..
Majd jött egy nagy csavar, teljesen lázba hozott, némi utalás is volt arra, hogy a következő rész olvasása közben nem unatkozunk.
Nem szokványos történet, pezsdítő ez a keveredés , szerettem olvasni , hiába a valóságtól elrugaszkodó.

B_Kittina P>!
Karády Anna: A füredi földesúr

Csodás külső, ami csodás belsőt takar!

Karády Anna ismét egy olyan utazásra hív minket, amire nem lehet nemet mondani!

Tetszett, hogy szinte ugyanonnan folytatódik a történet, ahol az első befejeződött. Meglepő volt számomra, hogy ismét Anna szemszögéből olvashattam a történetet, mivel
szentül meg voltam róla győződve, hogy itt most Mihály fog „mesélni”. off
A házasságuk mindennapjaiba nyerhettünk betekintést. Érdekesnek tartottam, hogy mennyivel másabb volt akkoriban egy pár dinamikája, kapcsolata és mennyire próbál meg ennek megfelelően cselekedni Anna. Mennyivel másabb gondjaik voltak.

Olyan jó volt, hogy a magyar történelmi események is beleszőtte a történetbe az írónő. Volt olyan, ami eddig teljesen ismeretlen volt spoiler.

Nagyon tetszett a könyv választékos nyelvezete.

Alig várom, hogy megjelenjen a következő részt!
off

kávésbögre P>!
Karády Anna: A füredi földesúr

Magasra tette a lécet az első kötettel Karády Anna, mondjuk, hogy sikerült megugrania :) A fél csillag levonás az első 60-80 oldalért jár, egy pontom már kezdtem a hajamat tépni Annától, aki kicsit túltolta a XXI. századi felvilágosult nő szerepét. Rendben, megértettük, nehezen igazodik a XVIII. századi kerethez, ahol elég világos helye van a nőknek a családban, de miért kellett ezt ilyen hosszan, ilyen idegesítően taglalni? Érdekes módon aztán valahogy mégis sikerül megemésztenie ezt a dolgot… :)
No de ezen kívül ismét egy izgalmas, fordulatokban gazdag sztorit kaptunk Mihály és Anna kapcsolatának alakulásáról, és még egy (talán nem is annyira váratlan, én legalábbis számítottam valami ilyesmire – de ettől még nagyon jó volt) plusz csavar is bekerül a sztoriba. spoiler
Izgatottan várom a befejező részt! :)


Népszerű idézetek

Dorina_S>!

Az élet hossza felett nincs hatalmunk. De a mélysége felett igen.

Könyvmoly1958>!

Azt mondják, vannak, akik annyira szeretik egymást, hogy képesek érezni a másik érzéseit akkor is, ha távol vannak, mert egy láthatatlan, de széttéphetetlen szál összekapcsolja őket."

444. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Almássy Anna · Oroszy Mihály
Könyvmoly1958>!

Azt mondják, míg él a szülőd, gyerek vagy, akárhány esztendős is legyél. Az ember csak akkor nő fel, amikor elárvul.

Cukormalac>!

Azt mondják, a bizonytalanság maga a pokol, és kínzóbb érzés, mint maga a borzalom, amitől rettegünk.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bizonytalanság
Cukormalac>!

Szerelemben felesleges logikát keresni, a külvilág számára gyakran nem éri meg a sok áldozat. Mégis, aki benne van, az elképzelni sem tudja másképp a világot.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: logika · szerelem
Wandamaci P>!

Úgy tartják, minden jó, ha a vége jó. Tévednek! Nemcsak a vége számít, az oda vezető út inkább.

7. oldal

Dorina_S>!

A nagy szerelmeket rendszerint csak az oltárig mesélik el, pedig a java ezután következik…

Athensia70 P>!

Van, aki úgy tartja, hogy akik szeretik egymást, azok egy irányba néznek.
Mi nem néztünk egy irányba.
Egymás szemébe néztünk-úgy szerettük egymást.

32. oldal

FZS__6100>!

Utunk tele van kereszteződésekkel, ahol eldöntjük, hogy merre megyünk tovább. Aki nem csak sodródni akar, annak választania kell – van, aki ezt hívja szabadságnak. Szerintem ez kényszer. Hogy válassz. Ilyen az élet és annak könyörtelen rendje.

429. oldal

Felixa P>!

– Mindenki életében van valami, amit nem kaphat meg.

395. oldal


A sorozat következő kötete

A füredi lány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Leiner Laura: Illúzió
Leiner Laura: Mindig karácsony
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Papp Csilla: Szerelem újraírva
Lakatos Levente: Simlis
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Guillaume Musso: Holnap
Csóti Lili: Hetedvérig