Karádi Ilona (szerk.) · Markó László (szerk.)

A ​film krónikája 21 csillagozás

Karádi Ilona – Markó László (szerk.): A film krónikája

A film krónikájának második, bővített kiadása 1999. december 31-ig térképezi fel a filmvilág eseményeit. A Lumiére fivérek egy évszázaddal ezelőtti próbálkozásaitól a nagy álomgyáron, Hollywoodon keresztül egészen a bevételrekordot hozó őslényparkig, a mozi a világ minden táján lenyûgözte az embereket. A könyv 85 filmes eseményt ír le, több mint ezer szócikket tartalmaz, melyek a nemzetközi filmipar fejlődésének legfontosabb állomásairól tudósítanak.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Krónikák

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
680 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635472595
>!
Officina, Budapest, 1995
648 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634770274 · Fordította: Abai Ágnes, Balassa Ágnes, Balassa Tamás

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Ottivilága>!
Karádi Ilona – Markó László (szerk.): A film krónikája

Szerintem ez egy nagyon jó és alapos munka. Tudom, hogy a legtöbben csak nézegetik ezeket a típusú könyveket, de én annyira filmrajongó (igen így általánosságban) voltam egy időben, hogy betűről betűre végigolvastam (többször is). Most fedeztem fel, hogy annak idején alá is húztam azokat a filmeket, melyeket láttam és ez most nagy segítség a Snitt.hu profilom kialakításánál:)
Tulajdonképpen minden tetszik: a könyv szerkezete, a külön listák (műfajoknak, művészeknek, témáknak) és a képanyag is. Az egyetlen amiért levontam fél csillagot, hogy a magyar filmre vonatkozó részeket aránytalanul rövidnek éreztem. A 60-as, 70-es évek magyar filmgyártásának minőségéhez viszonyítva, az évi 1-2 film nekem kevésnek tűnt. Úgy éreztem fontos filmek hiányoznak (pl. majdnem az egész Pannónia Filmstudiós rajzfilmgyártás…), de a játékfilmek közül is van még amit még belevennék. Magyar művészekről pedig egyáltalán nincs benne kiemelten szó.
Ennek ellenére, ha valakit kicsit is érdekelnek a filmek vagy némi tudást szeretne ezen a téren, annak szerintem kötelező.

1 hozzászólás
redux>!
Karádi Ilona – Markó László (szerk.): A film krónikája

Iszonyúan szórakoztató könyv, írta és lektorálta a Besenyő család. Megtudhatjuk belőle, hogy „Hitchcock leghíresebb késjelenete a Gyilkosság telefonhívásra című filmben látható, amikor Grace Kelly a gyilkost önvédelemből ollóval leszúrja”. Hogy Werner Herzog a „filmjeit gyakran forgatja távoli tájakon, melyeknek cselekménye is ott játszódik”. A Szerelmesfilm „az emigráció «disszidálásnak» nevezett formájáról” szól. „Az Hulot úr közlekedik az utolsó a négy film – Hulot úr nyaral, A nagybácsim és a Playtime – közül”. Peter Greenaway „szívesen fordul művészettel, építészettel kapcsolatos forgatókönyvek után”. A vadnyugat mitológiája a XIX. századtól napjainkig „tágra duzzadt”. Az Oscar-díjjal „készpénz is jár”. Zazie a metrón = „Zazie Mexikóban”. Stb., stb. Megfizethetetlen. Ehhez képest „csak” 4000 forintba került, anno.

2 hozzászólás
robinson P>!
Karádi Ilona – Markó László (szerk.): A film krónikája

Folyamatosan,alkalomszerűen,de mindig kézben van,a megjelenése óta. szeretem,.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ábel Péter (szerk.): Új filmlexikon I-II.
Lévai Béla: A rádió és a televízió krónikája 1979–1985
Lévai Béla: A rádió és a televízió krónikája 1945–1978
Csala Károly – Veress József (szerk.): Filmlexikon I-II.
Fazakas Áron: Filmhanglexikon
Andrej Tarkovszkij: Napló
Stephen Rebello: Alfred Hitchcock – Így készült a Psycho
François Truffaut: Hitchcock
Váradi Júlia: Saul útja
David Lynch – Kristine McKenna: Aminek álmodom