Szent ​István király élete 2 csillagozás

Karácsonyi János: Szent István király élete Karácsonyi János: Szent István király élete Karácsonyi János: Szent István király élete

Tudom, hogy lesznek, talán sokan lesznek, a kik csalódva teszik le e könyvet, ha azt elolvasásra méltatták. «Ennyit eddig is tudtunk — mondogatják — sőt ennél többet is». Nem fogok csodálkozni az e fajta nyilatkozatokon s nem is veszem rossz néven azokat. Előző íróink művei nyomán némely, szent István királyról eddig hirdetett, tudományos tételek történeti igazságokként vannak elterjedve művelt közönségünk körében s így számosan bizonyos hiányt éreznek, ha e rég ismert, esetleg már az iskolában úgy tanult tételeket é műben nem találják meg.
Különös dolog, pedig én mégis azt szeretném, ha e kis könyvnek érdeméül tudnák be a hiányt, mert hiszen az a több, amit eddig tudni véltünk, s ami e könyvből hiányzik, mind merő ábránd, a kései íróktól szent István életéhez hozzá ragasztott sallang vala! S éppen azért lett e könyv kisebb másoknak szent Istvánról írt műveinél, mert nem többet, hanem csak igazat akart mondani.

>!
126 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155496332
>!
Content 2 Connect, Budapest, 2016
122 oldal · ISBN: 9786155248719
>!
Anno, Budapest, 2009
126 oldal · ISBN: 9789633756010

1 további kiadás


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

walkingRead P>!
Karácsonyi János: Szent István király élete

Egyetlen komolyabb dolog, hogy Karácsonyi János kb. a legérdekesebb részeknél nem hivatkozik semmire, vagy nem egyértelműsíti a forrást. Értem, hogy ez a könyv nem tanulmány-jelleggel íródott, de ha pl. olyat ír, hogy szent István titokban adakozott a szegényeknek, akkor ennek szeretnék utánajárni, mert ha valami, akkor ez izgalmas téma – nyilván nem épül erre középkor krónika, de na. És ha ilyen jellegű részeknél nem hivatkozik, de tényként kezeli, akkor pár száz évvel későbbi iratokat miért vet el? Egy-két mondattal ezeket elmagyarázhatta volna. És ez főleg annak fényében fura, hogy akkor még internet se volt. A kor embere kénytelen volt elhinni, amit Karácsonyi a maga sajátos stílusában írogatot.
Emellett (ez inkább már személyesebb probléma) a kereszténység elterjedéséről írhatott volna több hipotézist, mert meg is jegyzi, hogy az a baromi érdekes, hogy „szinte” egyedülálló módon, nagyon könnyen, gyorsan és gond nélkül terjedt az egész országban az egységesítés. Mindegy… Lehet rajta gondolkodni.
Egyébként remek kis könyv, rövidsége ellenére nagyon informatív. Olvasmányosnak nem mondanám, a nyelvezete néha picit nehézkes, de nem is száraz, viszont néha felületesnek hathat az író stílusa és humora(?) miatt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Romsics Ignác: Bethlen István
Bencsik Gábor: Horthy Miklós
Nagy László: A rossz hírű Báthoryak
Rákóczi album
Laczkó Géza: Rákóczi
Ablonczy Balázs: Teleki Pál
Laczkó Géza: Német maszlag, török áfium
Nagy László: Az erős fekete bég – Nádasdy Ferenc
Kende János – Sipos Péter: A magyar történelem nagy alakjai 11.
Márki Sándor: II. Rákóczi Ferenc élete