2148 ​A Szingularitás éve (2148 A Szingularitás éve 1-3.) 5 csillagozás

Kaptás András: 2148 A Szingularitás éve

A „2148 a Szingularitás éve” kisregény trilógia három részének kiadása egy kötetben.

Az ember sosem lépett túl biológiai korlátain. Küzdött, hogy meghódítsa a Naprendszert, és vágyai vitték is volna tovább, de az űr túl nagy, túl veszélyes volt törékeny hús-vér testüknek. Míg robotjaik úgy éltek az űrben, mint hal a vízben.

Az ember bányagépek hadát küldte ki dolgozni aszteroidák százezreire, ahol titokban létrejött a gépek egy szabadon fejlődő csoportja, a Szingularitás. Önfenntartó mesterséges élet és intelligencia, aminek esélye nyílt meghódítani az egész galaxist, feltéve, hogy sikerül lerázniuk az emberi kapzsiság és paranoia láncait.

>!
Magánkiadás, Budapest, 2018
370 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150019703 · Illusztrálta: Szabó 'leo' Gábor

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Heni_ 
Kaptás András: 2148 A Szingularitás éve

Ez idáig kevés sci-fit olvastam. Viszont még év elején eldöntöttem, hogy igyekszek kilépni a komfortzónámból és olvasni fogok többféle műfajban könyveket, nemcsak a megszokottakban. A 2148 a Szingularitás éve egy hard sci-fi regény, amelyben többek között szerepet játszik az ŰRUTAZÁS, AMNÉZIA, TITOK, ÁRULÁS és a VÁGY.
Én ezekkel a címszókkal írnám le a könyvet az elolvasása után.
A történetnek remek kezdete volt, hiszen minden fejezet elolvasása utá fenn tartotta a figyelmemet. Gyorsan haladtam vele és egyszer csak hangosan felkiáltottam, hogy ez bizony „tök jó!”. Szerencsére egyedül voltam itthon, így senki sem nézett rám furcsa szemekkel.
Ez az érzés egészen a könyv végéig kitartott.
Ajnálom minden olyan olvasónak, akik szeretik a jövőben játszódó történeteket és a váratlan, fordulatos sztorikat.

Összeségében nekem nagyon tetszett.
4 és fél csillagot adok rá, mert én még szívesen olvastam volna többet Danról és szerintem jó lett vola egy két fejezeten át az ő fejébe is bele látni.

Köszönöm, hogy olvashattam András! :)

https://totorokuckoja.blogspot.hu/2018/05/2148-szingula…

2 hozzászólás
>!
Khadris
Kaptás András: 2148 A Szingularitás éve

Nem volt rossz, elég jó a sztori és a világ, szépen bontakozik ki a háttérben a történet. Minden mással viszont van bőven baj: hiteltelen, életidegen, már-már egydimenziós karakterek, az emészthetetlen mennyiségű drog és pornó. Kevés volt benne a szakmázás, bár lehet hogy csak én olvastam mostanában túl sok hard sci-fit, és ezert hiányzott. Mindenesetre javaslok némi MBTI alapismeretet a következő karakterek megalkotásához. Akinek a Galaktikás Clipart és Antal József könyvei tetszettek, annak ez is fog.

3 hozzászólás
>!
LokkoLori IP
Kaptás András: 2148 A Szingularitás éve

Köszönetnyilvánítás:

Először is szeretném megköszönni gyönyörű feleségemnek a türelmet, a biztatást, és hogy a házépítő projekt mellett jóváhagyta, hogy egy ilyen bizonytalan vállalkozásba égessem a család pénzét.

Köszönet, Szabó 'leo' Gábornak, hogy grafikusként rendelkezésre állt, és remek munkát végzett, mint mindig.

Köszönet, Rancz Imolának, aki anno felbujtott, hogy írjak egy regényt, ha már így tele van a fejem gondolatokkal.

Köszönet, Imp Timinek, a leglelkesebb tesztolvasómnak.

Köszönet a PrintPix nyomdának, jól dolgoztak és gyorsan. ( csak az a kézikocsis jelenet volt kellemetlen, amikor a Bécsi úton a villamos előtt húztam át a 100 db könyvet, közben azok potyogtak a sínekre :D )

>!
CyberMacs
Kaptás András: 2148 A Szingularitás éve

Jó kis könyv volt, kellemes kikapcsolódás.
Tele érdekes ötletekkel, érdekes űrbéli kihívásokkal (mint pl. a Coriolis-erő, ami többször is visszatér. Néha viccesen, néha meg hasznosan).
Az űrfarm nagyon jól sikerült. Szépen fel lett építve a hozzá tartozó bányával, és ahogy néhány ember irányítja(*).

Legjobb ötletnek a MobAR-t tartom. Most, hogy lassan készül az ember a Marsra, de még a Föld számos pontján is (még az én munkahelyemen is) nagyon praktikus lenne egy ilyen. Még ha csak képet, érzést nem is vetít, akkor is változatossá tehetni a szürke napokat. Nagyon remélem, hogy hamarosan a valóságban is lesz ilyen! :)

[spoiler]Nekem a történet igazándiból addig tetszett, amíg a Szingularitás egy történelmi esemény volt csak. Amint kezdett előjönni, hogy az egész csak a virtuálisban zajlik(**), úgy kezdett elmenni a kedvem tőle. Főleg, hogy kissé horrorosra sikerült.
(**) amúgy voltak ennek előjelei. Gondolkoztam is, hogy vagy valami furcsaság lesz itt, pl. az egész csak a virtuálban megy, vagy pedig az író felelőtlen. Mert az nem megy, hogy az állomás minimális létszámmal, már napok óta hiánnyal küzd, miközben senki sem megy el dolgozni. Itt a gazdaság teljes összeomlása volt kilátásban.. Igen, voltak utaló jelek, hogy így-úgy meg lehetne menteni, de ezekre sose került sor.
(*) Én szívesebben olvastam volna tovább egy amolyan Civilization játék féle „építünk az űrben egy farmot és azt gazdaságossá tesszük” történetet, minthogy kiderüljön, az egész csak virtuális. Olvastam volna inkább arról, miként lesznek többen, milyen lesz, ha jönnek áruért, esetleg kalózok, stb…[/spoiler]

1 hozzászólás
>!
Bánsági_Andor I
Kaptás András: 2148 A Szingularitás éve

Mivel a szerző a barátom és a sci-fit is szeretem, nem volt kérdés, hogy elolvassam-e a könyvet. Összességében a sztori tetszett, a karakterek szerethetőek, és megvolt a kellő mennyiségű izgalom és fordulat is a sztoriban. Nagyra értékeltem, hogy a cselekmény tudományos szempontból is megállja a helyét, és nem rugaszkodott el túlzottan a realitásoktól, így hihető jövőképet tudott nyújtani. A felvázolt disztópikus jövőben rengeteg olyan elem volt, amit magam is hasonlóan képzelek el, úgy gondolom, hogy reális a megvalósulása. Talán ezért is gondoltam arra, amikor a könyv végére értem, hogy jó lenne, ha ez a mű több emberhez eljutna, mint amennyihez a digitális, és a kis példányszámú magánkiadásnak köszönhetően el fog. Előtte azonban a szerzőnek több ponton is változtatni kellene a művén. Egyrészt a szöveggondozás csapnivaló. Ha volt nyelvi lektor, biztosan nem végezte el a munkáját. Rengeteg az elgépelés a szövegben, a nyelvezet pedig sokszor túlontúl „pesties”. Az erotikus jelenetek mennyisége eltúlzott és szükségtelen. Nekem sokat rontott az olvasási élményen, mert kizökkentett a fő cselekményből. Helyette inkább a háttértörténet nagyobb mértékű kifejtésére kellett volna koncentrálnia a szerzőnek. A történet végén a csattanóra a karakterek hiteltelenül reagálnak. Ezt a részt mindenképp átírnám. Mindezen hibák ellenére én olvasásra javaslom a könyvet, mert minden sci-fi rajongó rengeteg érdekes és izgalmas gondolattal fog a műnek köszönhetően gazdagodni.


Népszerű idézetek

>!
Heni_

Mr. Taylor. Ha ki mer kezdeni a lányommal, kihajítom az űrbe.

21. oldal

>!
Heni_

Fehér, fekete, piros, zöld, kék, sárga, lila, majd ismét fekete.

(első mondat)

>!
Heni_

Ne zihálj! Maradj nyugodt! Az űrben a pánik gyorsan öl.

5. oldal

>!
Heni_

Elnézést a zavarásért Uram. Dan vagyok, az állomás robotszolgája.

11. oldal

>!
Heni_

– Ha végeztél, kézmosás!
Igenis anyu – mondom magamban.

15. oldal

>!
Heni_

Vörös sziklás tájon botladozom. A légkör enyhén lilás színű. Ez a Mars.

93. oldal

>!
Heni_

– Jah. Mi jut eszedbe, ha azt mondom ciklus változó?
– Ööö? Menstruáció? – nézek rá hülye fejjel.
– Köszi. – neveti el magát az öreglány – Ebből ki is derült, hogy nem vagy programozó … De hülyén nézni azt nagyon tudsz.

112. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei
Cixin Liu: A Háromtest-probléma
Brandon Hackett: Isten gépei
Szemán Zoltán: A Link
Iain M. Banks: Közelkép
Ernest Cline: Ready Player One
James Dashner: Árral szemben
Rodé Magdolna: Digitális világunk ma és holnap
Póli Róbert: Csillaglélek