Az ​Őrző hajnala 10 csillagozás

Kaponay Réka: Az Őrző hajnala

A ​látszólag csendes, andalúz kisváros, Arcos de la Frontera megdöbbentő titkot rejt. Olyan titkot, amelynek napvilágra kerülése alapjaiban változtathatja meg mindazt, amit eddig a világunkról tudni véltünk.
A rejtély kulcsa Füko, a két és fél éves patterdale terrier, akit különleges feladata és szerepe más világokon átívelő kalandokba sodor: meg kell védenie a világot a rémálmok igájába hajtó, ősi, gonosz erőktől.
Az Őrző hajnala hátborzongatóan izgalmas utazásra hív a fantázia birodalmába.

Kaponay Réka valóra váltotta mindazt, amiről a vele egykorúak álmodni is alig mernek: 16 éves korára 6 kontinens több mint 35 országában járt, és már egy saját regénnyel is büszkélkedhet. A magyar származású ausztrál lány útja során rengeteg emberrel találkozott: meghallgatta a történetüket, megismerte, hogyan látják a világot. Élményei hatására írta meg első regényét, Az Őrző hajnalát, amellyel arra szeretné bátorítani a fiatalokat, hogy merjenek kilépni megszokott… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2017
576 oldal · ISBN: 9789634371786
>!
Kolibri, Budapest, 2017
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370734 · Fordította: Sepsi László

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
majtpetra
Kaponay Réka: Az Őrző hajnala

Jó könyv, szerethető karakterekkel, jól felépített izgalmas cselekménnyel. A jellemfejlődések nem villámcsapásszerűek, ezért valóságosak. Tetszett, hogy nem rózsaszín gyerekmese, ahol csak a gonoszok halnak meg… A fél csillag levonást az olyan bakik miatt csak, amik lehet, hogy csak nekem zavaróak, de azok néha el tudták venni a hangulatot. Pl.: mikor az egyik kutya vígasztalóan vállonveregeti a másikat. Nem a cselekményben van a gebasz csak kicsi logikai bakik… Elég jó könyv, az írója élete biztosan nagyon izgalmas lehet. Arról is szívesen olvasnék…

3 hozzászólás
>!
Calypso
Kaponay Réka: Az Őrző hajnala

Én tényleg őszintén szerettem volna szeretni ezt a könyvet.
Ez egy gyerek könyv akart volna lenni, ha jól tudom, viszont a „misztikus” kifejezések, megfogalmazás néha nagyon nem erre utal. Van benne egy hajlás a minőségi írás felé (ezzel nem azt mondom, hogy a szlenget tartalmazó könyvek nem lehetnek minőségiek, csak éppen ebbe nem illettek szerintem) ezt megcáfolja a „minden oke?” "ummmmm" és társai. Maga az alaptörténet szintén arra utal, hogy nem feltétlenül a 7-8-9 éves korosztálynak íródott, de a cselekmény kibontakoztatása, a nagyon hősies, tipikus mesebeli karakterek és mondatok viszont erre utalnak. Sajnos nekem akkor sem volt élvezhető, ha egy aranyos, de izgalmas meseként tekintettem rá (pedig 100%-ban mesemániás vagyok).
Ja, és még egy fél gondolat. Az írónő egy igazi világutazó, ami egy csodálatos dolog, és az, hogy azt a sok tapasztalatot, kultúrát, amit látott és átélt, meg akarja mutatni a regényeiben, még csodálatosabb. Azonban az, amikor egy spanyol mondat után valami francia név jön, majd Róma, mitológia, vissza spanyolországba, ide-oda… Ennek én nem látom értelmét, és ez a vonal is teljesen élvezhetetlen, főleg, ha például a kisebb korosztály veszi kezébe, még megtévesztő is néha ( sokszor nem csak nekik)
Biztos van, akinek tetszik, mindenkinek más az ízlése, nekem ez most nem jött be.


Népszerű idézetek

>!
Wombo

„Nem kockáztathatod a saját életed. (…) Ne feledd, szüksége van rád! Nélküled nincs senkije. Nem feledkezhetsz meg önmagad védelméről, mielőtt őt kezdenéd védeni…”

191. oldal

>!
Wombo

Csend köszöntött be, mikor Fúko elhallgatott. Nem tört ki egyetértő üvöltés vagy fülsüketítő éljenzés. Nem volt ujjongó virtuskodás, nem kapott vastapsot. De Fúko mindezek ellenére elmosolyodott, mert azonnal tudta, hogy a csend mögött mélységes elszántság, tántoríthatatlan ellenállás, elpusztíthatatlan szívósság rejlik, és tisztában volt vele, hogy mindegyikük, elsőtől az utolsóig, mellette áll.

205. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Réka Kaponay: Dawn of The Guardian
Rick Riordan: Neptunus fia
Jessica Townsend: Csudamíves
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Marie Lu: Az Örökfa
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Soman Chainani: Az én váram
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén