Halak ​és akváriumok 2 csillagozás

Kápolnási Béla: Halak és akváriumok

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

>!
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633161924 · Illusztrálta: Bartosiewicz László, Topálovits Pál

Kiemelt értékelések

W_L IP>!
Kápolnási Béla: Halak és akváriumok

A konyv nagy resze egy elfogadhato, az alapveto ismereteket mind bemutato bevezetes az akvarisztikaba a kor technikai szintjenek megfeleloen. Az egyes halfajok tartasarol es kulonosen tenyeszteserol azonban kevesbe nyujt reszletes ismereteket mint a klasszikus kortars Horn-Zsilinszky Akvarisztika, es annal sokkal primitivebb fekete-feher rajzokat tartalmaz.
Utobbiak kiegeszitese vegett azonban vegebe belefuztek egy 16 oldalas, szines fotos mellekletet, ami a temaval foglalkozo hazai szakkonyvek kozul eloszor mutatott be fenykepen kb. 180 diszhalfajt. Ez a konyv fo plussza, noha a kepek mellett csak latin nevek allnak, nem utalnak vissza, melyik fajt hol targyalta a leiro reszben, es az egesz szines melleklet olyan rosszul lett beragasztva a konyvbe, hogy sajat peldanyombol legtobb lapja ki is hullott.

Zoltán70 P>!
Kápolnási Béla: Halak és akváriumok

Kápolnási Béla a Párizsi Udvarban egykor működött Belvárosi akvárium és terrárium vezetője volt, jártam ott anno jómagam is. 1988-ban saját akvarisztika-könyvet adott ki, melybe (nálunk akkor még egyedülálló módon) sok díszhal színes fotóját is beletették, de sajnos csak függelékként a könyv végébe, és a ragasztó hamar el is engedte a lapokat, de ami még nagyobb baj: sajnos a képek és a könyv szövege közt semmiféle párhuzam nincs, sok olyan halról van fotó, amit nem tárgyal a könyv, és fordítva is, ez bizony komoly hiba. Mennyivel jobb lett volna, ha kicsit jobb minőségű papírra nyomják a könyvet, a színes fotókat pedig a halak leírásához illesztik be! De még így is az akkori kort tekintve mesés volt, amit kaptunk, és nem is túl drágán. A szöveges rész láthatóan kezdőknek szánt stílusban, tömören, de minden lényeges dologra kitér, kár, hogy a halfajok bemutatása kissé elnagyolt, lehetne részletesebb. Ha kicsit még csiszoltak volna rajta, abszolút méltó alternatívája lehetett volna a Horn-Zsilinszkynek.
A későbbi könyv-dömping (főleg a külföldi szakirodalom) felől nézve persze már egyáltalán nem számít egy szuper könyvnek, de aki gyűjti a témával foglalkozó irodalmat, annak kordokumentumként esetleg érdekes lehet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ben Boden: Akvarisztika gyerekeknek
Andreas Vilcinskas: 1000 hal szórakoztató és szakszerű leírása
Horn Péter – Zsilinszky Sándor: Akvarisztika
Hans Frey: Az akvarista kislexikona
Dick Mills: Akvarista kézikönyv
Jeremy Gay: A tökéletes akvárium
Lányi György: Elevenszülő fogaspontyok
Kjell Fohrman – Ad Konings: Akváriumkalauz
Brian Ward: Akváriumi halak és növények
Werner Baumeister: Tengeri akvarisztika