Függőben 45 csillagozás

Az alkoholizmus lélektana
Kapitány-Fövény Máté: Függőben

Mit ​él át egy függő, ha lemond a szenvedélyéről, és újra szembe kell néznie önmagával?
Tamás alkoholbeteg, akkor is, ha ezt nehezére esik elfogadni. A terápia során nem pusztán a megvonási tünetekkel és az elemi erejű sóvárgással kell megbirkóznia. A függősége hátterében megbújó problémák is felszínre kerülnek: az édesanyjával való szimbiotikus viszonya, indulatainak örökös elfojtása, a felnőtté válás elutasítása. A kérdés az: mi marad, ha elvesszük az alkoholt?

Mi történik a terápiás rendelő zárt ajtaja mögött?
Még ma is sokan hiszik, hogy aki pszichológushoz jár, az őrült vagy gyenge. A terapeuta esetei köteteiben egy-egy pszichoterápia történetét követhetjük nyomon az első találkozástól a lezárásig. Miközben betekintést nyerünk a terápia folyamatába és a különböző módszerek működésébe, megérthetjük, hogyan segít a pszichoterápia teljesebb életet élni. A rendkívüli szaktudással és empátiával megírt esetek olyan, mindnyájunkat érintő… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A terapeuta esetei

>!
HVG Könyvek, 2018
124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633047217
>!
HVG Könyvek, 2018
124 oldal · ISBN: 9789633047613

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Lao-ce · Madách Imre


Most olvassa 2

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Málnika P
Kapitány-Fövény Máté: Függőben

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

„A legmélyebb gödörből is ki lehet mászni, igaz, jobban beleizzad az ember. Odakint azonban tágasabb a horizont. Messzebbre ellátni.”

A terapeuta esetei egyik új kötete, a Függőben témája ezúttal az alkoholfüggőség, vagy újabb nevén alkoholhasználati zavar, amely az egyik legstigmatizáltabb mentális betegség. Bevallom, kicsit tartottam ettől a kötettől, hogy mennyire lesz képes megérinteni engem, hiszen még a könyvben szereplő teszten is csak kemény 1 pontos eredményt értem el, az átlagosan havi egy elfogyasztott pohárkámmal. A pszichológusnak köszönhetően azonban abszolút sikerül emberivé tenni és közel hozni az olvasóhoz a függő személyiséget, betekintve egy alkoholfüggő férfi hat hónapos terápiájába. Tamás régóta gyakran nyúl a pohár után, hogy oldja szorongását, és pótszerrel töltse ki céltalan életét. Hiszen, mint a kiadványból megtudhatjuk, az alkoholfüggőség nem önmagában fennálló probléma, hanem egy félresikerült öngyógyítási kísérlet, amely mögött mindig más zavar rejlik. A kliens korán elhunyt édesapja is alkoholfüggő volt, ám a 42 éves férfi problémái között kiemelt helyen szerepel, hogy még mindig édesanyjával lakik és 5 éve munkanélküli.

A bemutatott terápia során ezúttal is nemcsak a kliens életébe, hanem az azt vezető pszichológus gondolataiba, munkamódszereibe is betekinthetünk. Már a bevezetőben kiemeli, hogy nem fog szakszavakkal dobálózni, ezáltal tényleg könnyen befogadhatóvá teszi ezt a kemény témát. A kliens személyeskedő kérdésére sem a szokásos válasszal felel, és van, hogy elbizonytalanodik, úgy érzi, talán elrontott valamit. Emberi voltára is sok helyen van utalás, megemlíti például, hogy hajlamos személyes támadásként venni dolgokat, rosszul esik neki, amikor megjegyzést tesznek a korára, de még azt is megtudhatjuk, hogy nutellafüggő.

A terápiás mézeshetek után jöhet a kemény munka – hiszen könnyű terápia egyszerűen nem létezik –, elakadásokkal és visszaesésekkel tarkítva. A visszaesés ábrázolásáért külön plusz pont jár, mivel a folyamat részeként, és nem valamiféle a rendszerben fellépő hibaként jelenik meg. Az apró részletek, mint például a klienseknek a beázásos lyukhoz való viszonyulása, is igen érdekesek. A gondolatstop-technikához hasonló, alkalmazott módszerekről azonban szívesen olvastam volna többet, itt hagyott némi hiányérzetet számomra a kiadvány. A záró, fent idézett pozitív gondolat pedig remek üzenete ennek a tanulságos kötetnek.

>!
DaTa P
Kapitány-Fövény Máté: Függőben

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

A terapeuta esetei sorozat legújabb kötete az alkoholizmus lélektanát járja körbe Tamás esetén keresztül. Nagyon szeretem ezt a sorozatot, mindegyik eddig megjelent könyvet olvastam, és remekül illett ez a kis könyvecske is a sorba. Magyarországon nincs egyetlen olyan ember sem, akinek a családjában vagy szűkebb-tágabb ismerettségi körében ne lenne alkoholprobléma, szóval a téma bárkinek érdekes lehet. Nem észtosztó, se nem leszoktató, abban segítő könyv, de nagyon érdekesen bemutatja egy alkoholizmusból kilábalni próbáló kliens pszichoterápiás kezelését, a sorozat többi kötetéhez hasonlóan laikusoknak is abszolút érthető módon. Ez nagy érdeme ezeknek a könyveknek. Én meg kíváncsian várom a folytatást, mert „véletlenül” tudom, hogy azt az én terapeutám fogja pont írni, LMBTQ témában.

>!
pat P
Kapitány-Fövény Máté: Függőben

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

Ez nagyon rendben volt!
Egészen remek váltásokkal meséli el Tamás történetét és a szükséges háttérinfókat hozzá – utóbbiakból egy cseppel sem többet, de nem is kevesebbet a megértéshez és az érdeklődés fenntartásához szükségesnél. Remek, ahogy a kliens élettörténete és a terápia folyamata összeszövődik egyfajta felnövekedés-történetté, amiben ráadásul az olvasó is beavatott társnak érezheti magát.
A stílusa egészen magával ragadó, meglepően profin ír Kapitány-Fövény Máté (kíváncsi vagyok, mennyi segítséget, szerkesztést kaptak a szerzők, illetve mennyire egyengették a szövegeket a szerkezeti egységesség és a kívánt terjedelem érdekében). Talán az utolsó két-három fejezetben éreztem döccenést, kicsit kapkodóvá vált a szöveg, érzelmileg sem sikerültek ezek nekem annyira hitelesnek talán.
Összességében, nagyon jól betölti elsősorban az érzékenyítő funkcióját a könyv, csomó hasznos ismeretet is átad, és természetesen az olvasóban rejlő voyeur is megkapja a maga kukkolás-adagját.

>!
csucsorka P
Kapitány-Fövény Máté: Függőben

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

Lelkesen összegyűjtöttem és egy ideje falom a Terapeuta esetei sorozat darabjait, és az eddig olvasottak közül Kapitány-Föveny Máténál érződött először, hogy íróval van dolgunk. Ez a sorozat többi része után kicsit furcsa volt.
(Sőt, bevallom, sokszor motoszkált bennem az is, hogy én már ismerek egy jó tollú, függőkkel foglalkozó, provokatív pszichiátert, hm, hm.)

Jól szórakoztam azon is, hogy bár a szerzőnk már az előszóban leszögezi, hogy tőle aztán ne várjuk, hogy szakszavakkal fáraszt majd minket, ő itt kilép a keretekből, hogy mi jól megértsük a dolgokat – a könyv mégis hemzseg az idegen szavaktól és szakzsargontól. Ami egyrészt engem kicsit sem zavart, másrészt mindegyik el is lett magyarázva, csak nem értem, hogy ez a jófej mondat miért maradt benne a bevezetőben.

Így vagy úgy, a kötet beszippantott. Talán mert a témák közül ez érdekelt a legjobban. Nem az alkohol. Az addikció – bármilyen formában. Kíváncsi voltam, behelyettesíthető-e az alkohol helyére bármilyen szócska, vagy ne adj Isten egy személynév. A várttal ellentétben egy viszonylag bonyolult családi hátteret és egy nyomorult férfi egyre jobban kibontakozó történetét kaptam és egyaltalán nem sajnáltam.

Ez nem egy leszoktatós, megmondós könyv.
Annak is ajánlom, akinek az alkoholizmus semmilyen, közvetett szerepet sem játszott az életében. (Haha.)
Szóval mindenkinek, akit érdekel egy pszichológus észjárása, egy terápia menete, családi, kapcsolati játszmák és a múltban elkövetett hibák életveszélyes következményei. Ha valami bitangjót akar egy szuszra elolvasni.

Minden apró viszketés ellenére, még a fél csillag levonására se visz rá a lélek, muszáj vagyok ötöt adni.

3 hozzászólás
>!
gumicukor
Kapitány-Fövény Máté: Függőben

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

Az általam olvasott A terapeuta esetei sorozatból (Egy nárcisztikus hálójában és Olvadás) eddig ez tetszett a legjobban. A nyelvezet nagyon megkapó, az esetről sokat megtudunk, többet mint a már említett könyvekben, bár spoiler. Érdekes volt olvasni, hogy mi okozhat (alkohol)függőséget, és hogyan zajlik le az egész gyógyulási folyamat, sok értékes információt kaptam. És megint csak azt tudom mondani, hogy felismertem néhány ismerősöm a történetben mind az alkoholprobléma, mind az anyától való elszakadás tekintetében.

>!
Molymacska P
Kapitány-Fövény Máté: Függőben

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

Ezt a sorozatot egyszerűen imádom, mert teljesen más megközelítésből láthatjuk a problémákat. Nagyon féltem elkezdeni a könyvet, mert az alkoholizmus nálam egy stop téma, nem is szeretek olyan emberrel ismerkedni, akinek problémája lehet vele spoiler
Maga a könyv jól mutatja be az alkoholproblémát is, főleg, hogy alkoholprobléma és alkoholprobléma között is van különbség. Nagyon jó volt, hogy láthatjuk a különbségeket, és a terápiát is, ami mint máshol is, itt is változatos, és több dologra visszanyúlik.
A függés kialakulásáról és fenntartásáról is olvashattunk. Számomra ez nagyon fontos, hiszen a drogprevenció is egyik furcsa hobbim (emellett kiderült, amit eddig is tudtam, hogy én is ugyanolyan személyiség vagyok, aki hajlamos a függésre. Csak én nem szertől, hanem könyvtől. Épp most… aztán ki tudja :D ) Kicsit jó volt a mélyére látni, a miérteknek és hogyanoknak, és kicsit legyűrni magunkban is a függés kényszerét.
A másik nagyobb téma a család, aminél szerintem mindenki fog nagyokat bólogatni (ha nem is saját, de ismerős családban biztos látott erre példát). Én is sok momentumot fedeztem fel az életemből, a körülöttem lévő emberekből. Jó volt néhány dolgot itt is tudatosítani, megfigyelni, mire is kell jobban odafigyelni a mindennapokban.
Talán a legfurcsább rész a visszaesés volt. Láthatjuk, hogy a visszaesés szükséges, és általában velejárója a problémamegoldásnak. Furcsa volt így gondolni rá, de ésszerű a maga módján.
Nagyon tetszett ez a kötet, az Olvadás után (amit szerintem nem lehet überelni) ez volt a legjobb olvasmány. Érdekes, mindennapi problémákról, és sokat segít a saját gondjainkban, és a függőség kezelésében is. Olvassa el minél több ember :)

>!
IrodalMacska P
Kapitány-Fövény Máté: Függőben

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

Ha azzal a szent elhatározással fogtam volna bele a könyv olvasásába, hogy a tanulmány végére érve az alkoholizmus tudora leszek, akkor most egy nagyon csalódott olvasó értékelését olvashatnátok.

Az első oldalak után Csermely Gyula könyve jutott eszembe, amely mind felépítésében, mind logikájában hasonló ehhez a kötethez: egy páciens példáján keresztül mutat be egy betegséget (Csermely Gyula esetében a várandósságot). Tamás életútja azért bizonyult kiváló választásnak, mert a függőséget nemcsak, mint az alkoholfogyasztással kapcsolatos problémát, hanem mint a szülőkről való leválás nehézségét is roppant jól bemutatta. Kapunk némi betekintést az alkoholizmust kiváltó okokba, egyúttal a szerző kifejezetten elzárkózik attól, hogy expressis verbis kimondja, hogy mi vezet alkoholizmushoz, inkább csak támpontokat ad. Általánosságban eligazít minket az addikciók útvesztőjében és kapunk némi betekintést abba, hogy milyen a megfelelő terapeuta, milyen a jó terápia. Kifejezetten tetszett a szülői-felnőtt-gyermeki személyiségtípusok bemutatása, különös tekintettel arra, hogy egy-egy szituáció, egyes kapcsolataink mely személyiségtípust hívják elő belőlünk. Az utolsó fejezetben található könyv -és filmajánlók szintén nagyon érdekessé teszik az egész kötetet.

Szívesen olvastam volna tovább is a könyvet, őszintén remélem, hogy Kapitány-Fövény Máté megörvendeztet még minket további tanulmányokkal, mert kiemelkedően jól ír, ügyesen vegyíti a szakzsargont az egyszerű, hétköznapi magyarázatokkal.

>!
HVG Könyvek, 2018
124 oldal · ISBN: 9789633047613
>!
moni79
Kapitány-Fövény Máté: Függőben

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

Közérthető, hasznos kis könyv. Bele lehet látni a pszichológus munkájába és egy alkoholista férfi életébe, működésmódjába, a családi dinamikába. A pszichológus magabiztos, de nem játssza a mindentudót.

>!
Mamosz
Kapitány-Fövény Máté: Függőben

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

Első olvasásom a sorozatból és bevallom azt hittem hogy túl rövid lesz ahhoz, hogy sokat adjon. És mégsem. Jó olvasmány volt, sok olyan gondolattal, ami felpiszkált, amit kijegyzeteltem, hogy majd jobban utána olvasok.

>!
Nagy_Barna
Kapitány-Fövény Máté: Függőben

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

Újabb gyöngyszem a terapeuta eseteiben. Dr. Kapitány-Fövény Máté méltán lett tagja ennek az illusztris társaságnak: Jó, olvasmányos, tanulságos könyvet írt a függőségekről. Pont annyira vitte bele a saját személyiségét, amennyire kell és csak pont annyira használta a szaknyelvet, amennyire kell. Nekem nagyon bejön ez a megközelítés.


Népszerű idézetek

>!
LiLo

    Magyarországon nem a droghasználat jelenti az elsődleges szerhasználati problémát. Hazánkban, mint az európai országok többségében, az alkohol bűnlajstroma jóval hosszabb. Mikor ezt leírom, biztos vagyok benne, hogy az olvasók egy része összevonja a szemöldökét, és önkéntelenül is az alkohol pártjára áll. Mintha családtagjukról mondtam volna rosszat. Ne féljenek, az alkoholt nem kell megvédeniük! Higgyék el, védi épp eléggé a gazdasági lobbi és az évszázados hagyomány. És kérem, higgyék el azt is, hogy az alkoholprobléma társadalmi szintűvé hízásában jókora szerepet játszik, hogy mindezek ellenére ily makacs módon védjük ezt a szegény, védtelen kis „társunkat”. Ahogy már-már elérzékenyülve becézgetjük, borocskának nevezzük. Ahogy megszemélyesítjük, szerelmünknek szólítjuk. Hisz nem akar ő rosszat. Ahogy dalainkból és költészetünkből is tudjuk, csak segít „bút felejteni”, és nélküle „rút a világ”.

12-13. oldal - Előszó (HVG Könyvek, 2018)

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

Kapcsolódó szócikkek: alkohol · alkoholizmus · függőség · Magyarország
>!
Málnika P

A legmélyebb gödörből is ki lehet mászni, igaz, jobban beleizzad az ember. Odakint azonban tágasabb a horizont. Messzebbre ellátni.

111. oldal

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

>!
szabadosági I

Idézzük fel a pillanatot, amikor egyedül maradtunk önmagunkkal. Amikor csak ültünk otthon, és ahelyett, hogy a gondolatainkba merültünk volna, vártuk hogy valami történjen. Hogy impulzus érjen. Azon kaptunk magunkat, hogy a kezünk a távirányító vagy az okostelefon felé nyúl. Esetleg – bár nem voltunk éhesek – de valami rágcsálnivaló után néztünk. Felpattantunk és futni kezdtünk, vagy súlyzót emeltünk. Bekapcsoltuk a számítógépet, az x boxot, csekkoltuk nem kaptunk-e emailt vagy nem írt-e ránk valaki messengeren. Nem kell, hogy érdekes legyen, csak történjen valami. Az önstimuláció igénye lehet előzménye és következménye is az addiktív magatartásoknak.

9. oldal

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

>!
Málnika P

De az embernek talán veleszületett, önmagával szemben viselt kötelessége, hogy a benne rejlő életet a lehető legnagyobb teljességében bontakoztassa ki.

110. oldal

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

>!
Málnika P

Az önismeret sokat segít érzelmileg megterhelő helyzetekben, míg máskor előfordul, hogy segítséget kérek valakitől. Az se szégyen.

59. oldal

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

>!
Málnika P

Mutassa meg ő is a gyengeségeit. Nem attól lesz férfi, hogy maszkot húz. Nem vagyunk szuperhősök, abból már kinőttünk.

60. oldal

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

>!
Málnika P

Minden ember magának konstruálja meg a világot, és éppen annyira érzékelheti kilátástalannak, amennyire egy másik ember a lehetőségek tárházának.

110. oldal

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

>!
csucsorka P

A terápiás térben sosem ugyanaz az ember ül, aki a négyes-hatoson kapaszkodik.

10. oldal

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

4 hozzászólás
>!
csucsorka P

A felnőtt élet nehézsége egyben a szépségét is adja. Felelősséget vállalni, következetesnek lenni, egy nehéz döntést meghozni, súlyt ad az életnek, és erősíti a személyiséget. Hűséget esküdni, azt megtartani, gondoskodni valakiről, értelmet ad a létezésnek. Alkotni, dolgozni, teremteni, értéket nyújtani a világnak. És nem mellesleg: ki mondja, hogy egy felnőtt ember nem lehet időnként infantilis?

86. oldal

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana

1 hozzászólás
>!
Málnika P

Mi kell a kontrollált fogyasztáshoz? És terápiás szempontból talán a leglényegesebb: ha elveszem az alkoholt a betegtől, mi marad helyette? E második kérdésre a legpontosabb válasz talán az: maga a beteg. A beteg marad helyette, egyes-egyedül. És itt kezdődik az igazi munka.

14-15. oldal (Előszó)

Kapitány-Fövény Máté: Függőben Az alkoholizmus lélektana


Hasonló könyvek címkék alapján

Révai Gábor: Beszélgetések a függőségről
Petke Zsolt – Tremkó Mariann (szerk.): Felépülés a függőségből: szerencsejáték és szerhasználat
Roberto Pacini – Giuseppe Paolino – Matteo Fiorelli – Pasquale Ionata – Maria Scotto – Raimondo Scotto: Szenvedélyek fogságában
Zacher Gábor – Karizs Tamás: A Zacher
Pál Ferenc: A függőségtől az intimitásig
Szondy Máté – Szabó-Bartha Anett: Démonaink
Tóth Miklós – Stadinger Zsuzsa: Bevezetés a szexuálterápiába
Szondy Máté: Megélni a pillanatot
Hans Klein: Alkoholfüggőség és családgondozás
Máté Gábor: A sóvárgás démona