„Egy árva mezeiegérke megunta a hosszú őszi esőket, s meg a koplalást. Gondolt egyet, bemerészkedett a faluba. Tudta az egértörténelmet. Hallotta az öregebbektől, hogy a házi egereknek, azoknak mindenünk megvan. Pince, kamra, padlás tele minden jóval.” E gondolattal kezdődik hősünk kalandos utazása. Bizony, a házi egerek kipenderítik a nem várt vendéget, s ő a jó tanácsot megfogadva, „belerágja” magát egy bőröndbe, s vonattal folytatja útját. Előbb egy elhízott házimacska ajánlja fel neki barátságát, majd a patkánykirály udvari főkóstolója lesz. Az életveszélyes hivatalból megszökik, s a fázó éhező kisegeret egy csapat vidám iskolás fogadja be. Hősünk sorsa jóra fordul, s tavaszi kirándulás közben még csinos feleségnekvalóra is bukkan…"
Világlátott egérke 30 csillagozás
Eredeti megjelenés éve: 1985
Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Már tudok olvasni! Móra

A télen vásárolt karácsonyi egeres mesekönyv után már meg volt alapozva ennek a történetnek, de ilyen előzmény nélkül is tetszett volna.
Mozgalmas és tanulságokkal teletűzdelt a történetszövés. Egérkénk apró teremtmény létére nem is olyan apró kalamajkákba keveredik. A macskaveszélyt rejtő vidékről a nagyvárosba menekülve az alvilági patkány közösséget megjárva az el- és befogadó iskolás gyerekek közösségébe kerül, akik összefogva visszajuttatják a városi élmények után máris hívogatóbb vidékre.
Így összefoglalva úgy tűnik, nem is gyerekeknek szól ez a mese.

Cuki kisegérről szól a kiskönyvecske, Egér kíváncsi a háziegerek „luxus” életére. Ezért elutazik az Egérke. :-)

A meseszövés, a történet gyökerei itt is az antikvitásban kereshetők. A mezei és a városi egér találkozása, tapasztalatcseréje azonban kibővül sok újszerű eseménnyel: találkozhatunk az emberek világából ellesett, az egerekébe átültetett vasúti alkalmazottakkal, a Tom és Jerryn szocializálódott „egérszerető” macskával, patkányokkal, akiknek szintúgy megvan a maguk társadalmi berendezkedése előjogokkal, kétes kiváltságokkal (mint az embereknél), iskolás gyerekekkel – akik között azért még működik a „véd és dacszövetség”, a titoktartás szentsége, és akik ezért képesek jobbá formálódni is. Az „életszagú, természetközeli tananyag” megjelenésével igazi, felelős szeretetközösséggé válik végül maga az iskola is.
Ötletesnek tartom a hangjegyfüzetes címlapot, meg a belső, „szennycímlap” egeres kottáját (amúgy szerintem a Hej, tulipán, tulipán hangjait jelöli, bár a ritmus és az ütem jelzése elmaradt, szóval amolyan ötvonalas egérgregorián lett), de a nagyobb rajzok nem tetszettek annyira. És kár, hogy ebben a kiadásban van két-három, a szövegben elkövetett hiba is. – Ezért a levonás.

Jaj,de aranyos kis mese. A mezei egér, aki útra kel. Elment világot látni. Különböző közlekedési eszközökön utazik. Különös kalandokat él át. Tanulságos, az biztos.

Kicsit kiszámítható mese. Menekülés, megpihenés, új probléma, menekülés…és megint elölről. De aranyos, optimista, és sok furcsa szót olvashatunk benne. Heinzelmann Emma kacskaringós szürke rajzaitól viszont a falra tudok mászni.

És azt álmodta, hogy a világon legnagyszerűbb félelem nélkül élni.
Móra, 1985, 77. oldal

Csak nem valami kelepce? – kötötte át észrevételei csokrát az óvatosság pántlikájával.
Móra 1985, 87. oldal

A kis mezei egér örömében még el is viccantotta magát.
7. oldal, Rokoni pártfogás (Holnap, 2011)