Világlátott ​egérke 10 csillagozás

Kányádi Sándor: Világlátott egérke Kányádi Sándor: Világlátott egérke Kányádi Sándor: Világlátott egérke Kányádi Sándor: Világlátott egérke Kányádi Sándor: Világlátott egérke

„Egy árva mezeiegérke megunta a hosszú őszi esőket, s meg a koplalást. Gondolt egyet, bemerészkedett a faluba. Tudta az egértörténelmet. Hallotta az öregebbektől, hogy a házi egereknek, azoknak mindenünk megvan. Pince, kamra, padlás tele minden jóval.” E gondolattal kezdődik hősünk kalandos utazása. Bizony, a házi egerek kipenderítik a nem várt vendéget, s ő a jó tanácsot megfogadva, „belerágja” magát egy bőröndbe, s vonattal folytatja útját. Előbb egy elhízott házimacska ajánlja fel neki barátságát, majd a patkánykirály udvari főkóstolója lesz. Az életveszélyes hivatalból megszökik, s a fázó éhező kisegeret egy csapat vidám iskolás fogadja be. Hősünk sorsa jóra fordul, s tavaszi kirándulás közben még csinos feleségnekvalóra is bukkan…"

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tartalomjegyzék

>!
Holnap, Budapest, 2011
90 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633469798 · Illusztrálta: Keresztes Dóra
>!
Holnap, Budapest, 1998
110 oldal · ISBN: 9633462509 · Illusztrálta: Heinzelmann Emma
>!
Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 1996
58 oldal · ISBN: 9739755488

2 további kiadás


Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
konnyufanni P
Kányádi Sándor: Világlátott egérke

Cuki kisegérről szól a kiskönyvecske, Egér kíváncsi a háziegerek „luxus” életére. Ezért elutazik az Egérke. :-)

>!
latinta SP
Kányádi Sándor: Világlátott egérke

A meseszövés, a történet gyökerei itt is az antikvitásban kereshetők. A mezei és a városi egér találkozása, tapasztalatcseréje azonban kibővül sok újszerű eseménnyel: találkozhatunk az emberek világából ellesett, az egerekébe átültetett vasúti alkalmazottakkal, a Tom és Jerryn szocializálódott „egérszerető” macskával, patkányokkal, akiknek szintúgy megvan a maguk társadalmi berendezkedése előjogokkal, kétes kiváltságokkal (mint az embereknél), iskolás gyerekekkel – akik között azért még működik a „véd és dacszövetség”, a titoktartás szentsége, és akik ezért képesek jobbá formálódni is. Az „életszagú, természetközeli tananyag” megjelenésével igazi, felelős szeretetközösséggé válik végül maga az iskola is.
Ötletesnek tartom a hangjegyfüzetes címlapot, meg a belső, „szennycímlap” egeres kottáját (amúgy szerintem a Hej, tulipán, tulipán hangjait jelöli, bár a ritmus és az ütem jelzése elmaradt, szóval amolyan ötvonalas egérgregorián lett), de a nagyobb rajzok nem tetszettek annyira. És kár, hogy ebben a kiadásban van két-három, a szövegben elkövetett hiba is. – Ezért a levonás.

>!
Holnap, Budapest, 1998
110 oldal · ISBN: 9633462509 · Illusztrálta: Heinzelmann Emma
>!
Gáborr_Nagy
Kányádi Sándor: Világlátott egérke

Kicsit kiszámítható mese. Menekülés, megpihenés, új probléma, menekülés…és megint elölről. De aranyos, optimista, és sok furcsa szót olvashatunk benne. Heinzelmann Emma kacskaringós szürke rajzaitól viszont a falra tudok mászni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hervay Gizella: Kobak könyve
Máté Angi: Kapitány és Narancshal
Wass Albert: Az utolsó táltos
Rigó Béla: Vuk
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi
Bálint Ágnes: Megint Mazsola
Palásthy Ágnes: Elrabolták a siklót
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Bodó Béla: Brumi Mackóvárosban
May Szilvia: A Fásli Utcai Állatkórház