Küküllő ​kalendárium 10 csillagozás

Kányádi Sándor: Küküllő kalendárium Kányádi Sándor: Küküllő kalendárium Kányádi Sándor: Küküllő kalendárium

Az évszakok váltakozásával a Küküllő vize mindig más és más arcát mutatja. Ősszel reszket, vacog, szajzik a folyóvíz felszíne, télen beáll a Küküllő, bevonja a dermesztő éj véges-végig jéggel, hogy tavasszal engedjen, áradjon, zajlásnak induljon, s az új életnek otthont adjon; nyáron aztán vakítóan kékell, meg-megállva ballag, amihez a parti fűzfák mutatják az utat.

Eredeti megjelenés éve: 1988

>!
Holnap, Budapest, 2013
16 oldal · ISBN: 9789633467985 · Illusztrálta: Keresztes Dóra
>!
Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2001
30 oldal · ISBN: 9738079454 · Illusztrálta: Csillag István
>!
Hét torony, 1988
28 oldal · puhatáblás · ISBN: 0729000282741

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Boglinc P
Kányádi Sándor: Küküllő kalendárium

Szerettem, igazán hangulatos és jó kedvre derítő versikék. Néha sajnálom, hogy nem hamarabb találkozom egy-egy alkotással. Ez is ilyen.

>!
Hét torony, 1988
28 oldal · puhatáblás · ISBN: 0729000282741
>!
dianna76 P
Kányádi Sándor: Küküllő kalendárium

Érdekes, hogy ugyanarról a dologról mennyi képet, ill. egyazon dolognak mennyi oldalát lehet megmutatni. Kányádi Sándor ezt nagyon jól csinálja (csinálta), ráadásul a rímeknek köszönhetően játékosan, gyermeknyelven teszi mindezt. A verseket kísérő illusztrációk is tetszetősek, kellőképpen tükrözik a sorok hangulatát. Bevallom, csak most döbbentem rá, hogy a Küküllő egy Romániában lévő folyó.

>!
Holnap, Budapest, 2013
16 oldal · ISBN: 9789633467985 · Illusztrálta: Keresztes Dóra
>!
havas
Kányádi Sándor: Küküllő kalendárium

Hát ez ennyi. Egy szusszra végigovastam (megint) Gyerekként ezeken a verseken ültem szinte minden nap (a Madármarasztaló-ban mind benne vannak). A róvásírással vmikor tizenévesként próbálkoztam, de be kellett látnom, nem az én világom. Azaz lehet, csak éppen túl bonyolultnak tűnt akkor, és nem tudtam rávenni magam, h gyakoroljam is… (Az orosz nyelvvel ellentétben, csak éppen ez utóbbit aztán nem oktatták többet, így elmaradt – most már csak szavakra emlékszem, olvasni, írni még talán tudnék).
Szóval Kányádi. Ez a könyv azért is kedves nekem, mert dedikálva van. A 75 éves Sanyi bácsi születésnapi rendezvényén ott voltam Kolozsváron.
Jó volt nosztalgiázni letűnt gyermekkoromon :) (és egyáltalán)

>!
Iustitia 
Kányádi Sándor: Küküllő kalendárium

Ezzel az aprócska könyvvel egész más arcát ismerhettem meg Kányádinak. A különleges, de legnagyobb jóindulattal sem nyugodt hangvételű versei közt ez igazi tündöklő gyöngyszem. Bár gyerekeknek adták ki, nem tudom, hogy alapvetően mennyire íródott gyerekversnek. Megállja a helyét érzékletes, szentimentalista tájleírásként is. Még a téli Küküllő is olyan csodásnak festett, hogy bizonyára a valóság inkább volna csalódás.

>!
Millázs
Kányádi Sándor: Küküllő kalendárium

Ennyi maradt meg a versből a törpéknek: „Fázik a Küküllő. Miért fázik?” – kérdezték. Fázik, mert ősz lett, és aztán jött a tél, befagyott, majd zajlik a Küküllő, árad tavasszal, és nyáron kékell.
Lehet ennél szebben, választékosabban fejleszteni szókincset és időbeli tájékozódást egyszerre? Igazi gyöngyszemre bukkantunk, a rajzokról pedig még nem is ejtettem szót. Kékségével vègtelenül megnyugtató. Remek lapozgató akár egész kicsiknek is, mert rövid, színes és kemény lapos, a nagyokat pedig a vers szépsége érintheti meg.

>!
Bogas P
Kányádi Sándor: Küküllő kalendárium

Ma kaptam a magyartanáromtól, Kolozsvárról hozta, és az OKTV-re tartogatta. Úgyhogy az értéke: felbecsülhetetlen. Akármilyen rossz reklámként is hangzik ez. (És a versek rovásírással is benne vannak.)

>!
koan12
Kányádi Sándor: Küküllő kalendárium

Rövid, de nagyon tartalmas könyvecske. Nagyon tetszettek a versikék, amik leírják a Küküllőt és a folyó környékét. Kalendárium, mert egy teljes évet ölelnek át a versikék őszelőtől nyárutóig. Kányádi bemutatja a folyó szinte összes arcát: a lúdbőröset, a reszketőt, a vacogót, a zajlót, az áradót, a kékellőt, a ballagót.


Népszerű idézetek

>!
MrClee IP

Kékellő Küküllő,
kökényszemű tündér.
Szívemhez, nyelvemhez
hozzáédesültél.

Járhatok akárhol,
minden folyóparton
a te nyárelői
susogásod hallom.

>!
FORTUNATA P

Örülne a gát is,
fölgyűlt a postája.
A Maros a füzek
levelét rég várja.

És ha megjön a tél,
vet azonnal véget
mindenféle őszi
levelezgetésnek.

Őszutó


Hasonló könyvek címkék alapján

Balázs Imre József: A tenger
Wass Albert: Wass Albert minden verse
Hervay Gizella: Az idő körei
Sipos Domokos: Vágtat a halál
Markó Béla: Bocsáss meg, Ginsberg
Kovács András Ferenc: Tengerész Henrik búcsúzik
Székely János: Szerelem
Bogdán László: Argentin szárnyasok
Markó Béla: Égő évek
Lászlóffy Aladár: Symphonia antiqua