A ​megmentett karácsony (Nózi nyomoz 6.) 24 csillagozás

Kántor Kata: A megmentett karácsony

Nyomozz ​Nózival!

Közeleg a karácsony, és Nózi tapasztalatai szerint ilyenkor még több a bűneset. Vége a békés, kanapén heverészős szolgálatoknak – egy bűnbanda vetette ki hálóját Nózi békés kisvárosára!

Sorra érkeznek a bejelentések az idős emberektől, akiktől ravasz módszerekkel csalták ki a pénzüket. A rendőrkapitány gyors eredményt akar, a nyomozócsoport vezetésével pedig Huszár őrmestert bízza meg.

Vajon lehet kapcsolat a csalók és a zsémbes, mindent kifigyelő Tubák bácsi között? Honnan tudják meg a banditák az idős emberek titkait? Lehetséges, hogy még Doki gazdája is a csalóknak esett áldozatul?

Itt az ideje, hogy Nózi ismét a saját mancsába vegye az ügyet! Ő és barátai felkerekednek, hogy kiszagolják a zsiványok titkait.

Kántor Kata könnyed hangú, lebilincselő író. Könyve nemcsak egy nyomozókutyáról szól, hanem kitűnő értékteremtő írás: a gyerekeket játékosan tanítja az egymás iránti odafigyelésre, és az előítéletek nélküli bizalomra.… (tovább)

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olvasni jó! Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634577225 · Illusztrálta: Dudás Győző

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Huszár őrmester · Tubák bácsi


Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Kántor Kata: A megmentett karácsony

A police.hu körözési toplistája láttán is meggyőződhetünk ennek a kötetnek az aktualitásáról. A csalás, a trükkös tolvajlás igencsak „divatosak” manapság, s nem lehet elég korán elkezdeni annak a sulykolását, hogy ne bízzunk meg idegenekben, akármilyen megnyerő is a fizimiskájuk – aminek természetesen az ellentéte is igaz.
Nózi és barátai ezúttal egy többrendbeli csalás vétsége miatt keresett bűnbandának erednek a nyomába, akik idős emberek pénzét csalják ki, tulajdonítják el a szokásos szövegekre hivatkozva: balesetet szenvedett, bajba került gyermek stb. Az eljárás során egy magányosan élő, idős férfi kerül előtérbe, aki folytonos leskelődésével, feljelentéseivel és vélhető alkoholproblémáival (melyekre több utalás is történik) terhére van a szomszédainak, gyanúsítása így kézenfekvő. Ám nem mindenki az, aminek látszik, a mézesmázos külsőhöz „zsiványszag” társul, az idős úr pedig csak magányát fojtja alkoholba és a szomszédai életének megkeserítésébe. Nóziék ismét kiváló szociális érzékről tesznek tanúságot, ugyanis felkarolják az öregurat, és az ő segítségével a bűnbandát is sikerül lekapcsolni.

Egy gyerekkönyvben megengedhető mértékben rugaszkodik csak el a valóságtól (nincs az a bűnszövetkezet, amely notóriusan egyazon területen követné el bűncselekményeit). Nagyszülőkkel együtt olvasásra különösen ajánlott.

Jagika P>!
Kántor Kata: A megmentett karácsony

Szerintem remek kis sorozat a Nózi nyomoz. Kaland, kutya, izgalom, Huszár nyomozó kedves, olykor humoros alakja jó szórakozást nyújt az olvasóknak. Több erkölcsi témát is felvet ez a mű: az idősek tisztelete, a rászorultak megsegítése, gondoskodás azokról, akik magányosak. Hogy ne fájjon nekik a karácsony…

1 hozzászólás
csgabi P>!
Kántor Kata: A megmentett karácsony

Mivel ez volt az első kötet, amit a sorozatból elolvastam, és nem volt előzmény, ami alapján tudtam volna, mire számítsak, első gondolatom az volt, mennyire aranyos kis történet fog ebből kikerekedni, tetszettek a szereplők, legyenek azok kutyák vagy emberek, és Az erdő kapitánya jutott eszembe Nóziról (igen, tudom, más persze a történet, az alapfelállás, de a nyomozó kutya stimmel).
Az utóbbi években valóban nagy mértékben megszaporodtak azok a bűncselekmények, ahol idős(ebb) emberektől csalással szednek ki pénzt; ez a mese felhívja a figyelmet, spoiler. És mielőtt spoiler A kutyák miatt irtó cuki lett ez a mese, az emberi szereplők is tetszettek, és ami külön jó volt, az egy másik szála a történetnek: Tubák bácsi morcos öregember, aki minden szomszédjába beleköt, panaszt tesz ellenük, gonoszkodik és rosszindulatú, de fontos, hogy ha jobban megismerjük, kiderül, milyen valójában és miért lett olyan, amilyen. És ha tehetünk jót, akkor tegyünk jót. Mert ha ezt tesszük, megbizsergeti a szívünket.

PTJulia P>!
Kántor Kata: A megmentett karácsony

Remek ötlet nyomozós mesekönyvet írni a trükkös rablásokról! Hátha a könyvet elolvasó unoka elmeséli a nagyinak, vagy épp a nagyi olvassa fel az unokának. Mindemellett lebilincselően izgalmas volt. Tubák bácsi nekem kicsit spoiler, de nagyon jó, hogy így került bele az ő szála, mert így még az előítéletek is előkerülnek.
Ez a történet a sorozat 6. része, és egyáltalán nem fulladt ki, egytől egyik zseniális köteteket olvashatunk.

2 hozzászólás
graphoman IP>!
Kántor Kata: A megmentett karácsony

Egy pillanatra megijedtem az itteni fülszöveg olvastán, hogy biztos rettentő didaktikus lesz off, de egyáltalán nem az.

krlany IP>!
Kántor Kata: A megmentett karácsony

Kedves és aranyos történet. Az ebhad újra akcióban, de talán most kevesebbet cseverésznek egymással, így kevesebb a humor és beszólás is. A történet vége, pedig pont olyan szirupos, mint amilyet már megszoktunk a TV-ben futó karácsonyi családi filmektől… mondjuk pont ezért szeretjük őket.

Ancsúr P>!
Kántor Kata: A megmentett karácsony

Egy rendőrség, egy rejtélyes ügy, jó pár cuki kutya és a nagy betűs karácsony. Minden adott volt, ami egy izgalmas kis gyerekkönyvhöz szükséges. A történet nagyon aranyos volt, és éreztem némi 101 kiskutya feelinget benne. Vagy inkább Kutyák és macskák-at macskák nélkül? Na, mindegy. A lényeg, hogy cuki volt benne a kutyusok nyomozása. Ugyanakkor a végén egy kicsit befigyelt a Reszkessetek betörők c. film is, mikor Tubák úr bevallotta a lányával való antikapcsolatát.
A rajzok közül nekem ez a Huszár kicsit elvisesre sikerült. Semmi rendőri jellege nem volt a figurának. A többi rajz viszont aranyosan lett kivitelezve.

Gvendolin P>!
Kántor Kata: A megmentett karácsony

A rendőrörsre, ahol Nózi és gazdája dolgoznak, sorra olyan idős emberek érkeznek, akiktől valamilyen ürüggyel kicsalták a pénzüket. A gyanú egy mogorva, magának való, magányos öregemberre terelődik. De természetesen Nózi és társai kiderítik az igazságot. Kifejezetten olyan történet, amit nem ártana, ha az unoka és a nagyszülő együtt olvasnának, mert a történetből kiderül, jóhiszeműségből, meggondolatlanságból milyen hibákat lehet elkövetni, időnként milyen kevés kell ahhoz, hogy valaki bűneset áldozatává váljon, különösen idős korban. Azt azért nehezen hiszem, hogy az idős bácsinak valóban sikerült ennyi csalót a pincébe zárnia.

Rózsabogár78 P>!
Kántor Kata: A megmentett karácsony

Gyerekeknek szóló bűnügyi történet. Érdekes kombináció, de a népmesék óta tudjuk, hogy már a gyerekeknek is a való világot mutatják be a mesék. Nem vagyon biztos benne, hogy mindig jó ez. Szembesíteni őket a világ csúfságaival, gonoszságával, valahogy a gyerekkor megrövidítésének tűnik olykor. Hagy legyenek még kicsit gyerekek. A szélhámosság, a csalás nyilván nem a legnagyobb bűnök közé tartozik, de akkor is súlyos szabályszegés. És persze lehet erre mondani, hogy „hagy szokja a gyerek”, de még ne szokja. Ráér még arra, lesz belőle neki elég még az életében.
Ennek a ellenére a történet mégis érdekes, fordulatos, jól követhető, és a cukiságfaktor is megvan benne a kutyák révén. Jók a szereplők, van mondanivaló, tanító szándék, izgalom, humor. Nagyon jó könyv egyfelől, másfelől lásd fentebb.

Perly>!
Kántor Kata: A megmentett karácsony

Majdnem egy éve olvastam utoljára Nózit. Hogy repül az idő! Nagyon hiányzott már. Minden egyes sorát imádtam! Az illusztrációk még mindig gyönyörűek és ahol kell, nagyon mulatságosak. Alig várom a következő kötetet! ♥


Népszerű idézetek

Perly>!

– Tubák bácsinál nincs fűtés?
– Van, fiam, van. De spórolnom kell. Napközben a kocsmában vagyok, minek fűtsek? Majd estére begyújtok.

83-84. oldal, 7. fejezet (Könyvmolyképző, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Huszár őrmester · Tubák bácsi
Caledonia_Valley P>!

Az öreg nagyot sóhajtott. Leszegett fejjel, halkan folytatta. – Tudja… nagyon meg tudom bántani az embereket. Még azokat is, akiket szeretek.
(…)
– Ez mindannyiunkkal előfordul. De szerencsére bocsánatot is tudunk kérni.

Kapcsolódó szócikkek: Huszár őrmester · Tubák bácsi
Caledonia_Valley P>!

– Sajnos, úgy tűnik, egyenlőre nincs miben nyomozni – sóhajtott Nózi. – Nem is értem. Egyetlen kis csalás, ennyi történt mindössze. Pedig karácsony előtt mindig megszaporodnak a bűnesetek. Ez a sokéves tapasztalat.
– Megszaporodnak? – ámuldozott Elza. – Pont ilyenkor? De hisz a karácsony a szeretetről szól, nem? Azt hittem, hogy ilyenkor még a tolvajok is megjavulnak.

Kapcsolódó szócikkek: karácsony · Nózi
Caledonia_Valley P>!

– Ez nem tréfa – figyelmeztetett Nózi. – Tubák akár nagy bajba is kerülhet, hogyha többen rá vallanak. Nincs túl jó híre az utcában.
– Bizonyára megdolgozott ezért a kétes hírnévért – emelte fel az orrát Jessica.

Kapcsolódó szócikkek: Nózi
Caledonia_Valley P>!

– Ha Jessica épségben kijön onnan, akkor én fogom megharapni a díjnyertes hátsó felét – morogta, mire Elza szűkölni kezdett.

Kapcsolódó szócikkek: Nózi

Hasonló könyvek címkék alapján

Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett
Halász Margit: Jómadarak pácban
Timo Parvela: Miú és Vau nagy kalandja
Holly Webb: The Kitten Nobody Wanted
Bella Swift: A kiskutya, aki rénszarvas akart lenni
Téti István: Téli szünet
Bálint Ágnes: Frakk és a foci
Balla Margit: Bibi és Kifli
Ruff Orsolya: A zöld macska titka