Holnap ​történt 22 csillagozás

Öt sci-fi téma, amely valósággá válhat
Kánai András: Holnap történt

A science fiction valóságában élünk. A minket körülvevő technológiai környezet és a futurisztikus fejlesztések hatalmas változást hozhatnak az előttünk álló néhány évtizedben. A Holnap történt öt aktuális témát jár körül: a 3D-s nyomtatást, az Egyesült Államok pozíciójának meggyengülését, a Nagy Testvér Rt.-t, a transzhumanizmust és a Mars-utazást.

Kánai András kommunikációs szakember, futurológus és sci-fi blogger a legújabb tudományos kutatások alapján elemzi a trendeket, sőt alternatív jövőképeket is felvázol. Könyve nemcsak az utópikus és disztópikus forgatókönyvek katalógusa, hanem kiállás a technológiai fejlődés és a pozitivizmus mellett.

>!
HVG Könyvek, 2017
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633045367
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2017
248 oldal · ISBN: 9789633046128

Most olvassa 2

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

>!
vicomte P
Kánai András: Holnap történt

Kánai András: Holnap történt Öt sci-fi téma, amely valósággá válhat

Egyszer, mikor évekkel ezelőtt egy vaskos világtörténelemmel foglalkozó enciklopédiát vettem, valaki megjegyezte, hogy az internet és a wikipédia korában már minek egyáltalán ilyen könyveket a polcon tartani?
Tény, hogy a legtöbb dolognak lényegesen egyszerűbb utánanézni a neten, mint valami nyomtatott forrást felkutatni, de azért úgy gondolom, hogy igenis van létjogosultsága az egy-egy témával foglalkozó kötetnek. Különösen, ha a szerző nem csak a tényeket sorolja el, de trendeket, összefüggéseket is bemutatja.

Kánai András könyve ilyen és mivel pontosan olyan témával foglalkozik, ami nekem is szívügyem: a szemünk láttára jelenné váló jövővel, ezért nem csak a sci-fi rajongóknak, de mindenkinek érdekes lehet, aki szeretne kicsivel többet látni abból, hogy jelen pillanatban hol tart és merre indulhat tovább az emberiség.

A könyv öt olyan manapság is divatos témát jár körbe, ami bár sci-finek hangzik, de néhány helyen már betüremkedett a mindennapjainkba, és pár éven belül legalább annyira változtathatja meg a mindennapi életünket, mint az internet vagy épp a mobiltelefon.

I. 3D-s nyomtatás
Bevallom, hogy ez egy olyan téma, amiről bár már régóta szerettem volna részletesebb, és kvázi mérethelyes képet kapni, de eddig valahogy elsikkadt a dolog, de most végre nagyjából letisztázódott bennem, hogy miről is van szó. Ez a technológia egy régi sci-fi vízió megvalósulása, az anyagszintetizátoré. Mert már rég nem csak arról szól a 3D-s nyomtatás, hogy valamiféle műanyag makettet lehessen előállítani ezzel a módszerrel, mint mikor jó pár évvel ezelőtt először hallottam róla, hanem a „patronok” egyre szélesedő palettájának köszönhetően már olyan bonyolult dolgokat lehet megkonstruálni, amelyek forradalmi változásokat hozhatnak számtalan iparágban, a kereskedelemben és a fogyasztási szokásokban.

II. Hanyatló Amerika
A sci-fi legnagyobb termelője és fogyasztója a XX. század óta az USA, és számtalan SF szerző jósolta már meg hazájának bukását, de egyelőre még nem következett be, hiába a számtalan aggasztó jel. Kánai ebben a fejezetben elsősorban azt vizsgálja, hogy mi annak a realitása, hogy ez belátható időn belül bekövetkezne: bár ő is számtalan olyan területet lát,ahol recseg-ropog az amerikai álom, de földcsuszamlásszerű változásra nem utal egyelőre semmi. Persze, a ’80-as évek derekán is igen kevesen gondolták, hogy pár éven belül össze fog omlani a Szovjet birodalom…

III. Globális vállalatok fojtogató ölelésében
Ez a félelem nagyjából az első disztópiákkal együtt jelent meg az USA SF irodalmában, nagyjából az ’50-es években, és a ’80-as években, a cyberpunk éra alatt idején élte a virágkorát. Azóta a téma egyrészt finomodott, másrészt popularizálódott is, harmadrészt tényleg a mindennapjaink részévé vált.
Elgondolkoztató azért, hogy jelenleg azok a infotech cégmogulok, akik talán Gibson művein (is) nevelkedtek, a vezetői azoknak a vállalatoknak, amelyek a XXI. század legnagyobb erőforrása, az információ fölött uralkodva befolyásolják a mindennapi életünket teljesen új kommunikációs formákat kialakítva.

IV. Transzhumanizmus
Az emberi test elég tökéletlen hordozó egység: sérülékeny, romlékony és nem is túl ellenálló. Az evolúció persze ezt ellensúlyozandó értelemmel látta el az embert spoiler, aki persze arra törekszik, hogy a legtöbbet hozza ki a rendelkezésre álló lehetőségekből. Hogy ehhez bionikus kiegészítőket, mesterséges szöveteket, mirigyeket beépíteni vagy épp genetikai módosításokat kell végrehajtani, esetleg a drogokkal módosítani szervezet működési paramétereit? Ki tudná igazán megmondani, hogy hol a határ? És ki mondja meg, hogy a világ hogy reagál majd arra, amikor ezek a technológiák olyan rutinszerűvé válnak, mint manapság egy lézeres látásélesség javítás.

V. A világűr
Ez is egy örök SF téma, ami hol jobban, hol kevésbé érezhetően volt már az emberiség hétköznapjainak része. Az, hogy az ember eljutott a Holdra kis lépés volt egy embernek, amit nagy megtorpanás követett, és közel 50 éve nem jutott ember a Holdnál messzebb, pedig a végtelen világűr vár ott ránk…
De a végtelen világűrrel teljesen inkompatibilis az emberi szervezet, és még a legközelebbi bolygóra, a Marsra is olyan kihívásokkal teli feladat embert elküldeni a jelenlegi eszközeinkkel, hogy még a legoptimistábbak is 15+ évet saccolnak az első reális próbálkozásra. S ahogy a könyv végigveszi azokat a problémákat, amelyeket le kell küzdeni, bennem erősödött a gondolat, hogy nekem is nagyobb esélyem van arra, hogy digitálisan feltöltsem a tudatomat egy szerverre, mintsem, hogy a Marsra utazzak…

Mint ahogy látszik, rengeteg érdekes és elgondolkoztató téma van a könyvben és ha valaki a roppant széles hivatkozásjegyzéket is végigveszi, akkor hetekig kutathat a felvillantott témákban.
A könyv stílusa olvasmányos, a laikusok számára is tökéletesen érthető és személy szerint nekem sok dologban megmozgatta a fantáziámat, de én szinte bármelyik témáról szívesen olvastam volna még mélyebben spoiler.
A szerkesztésben azért néhány helyen éreztem némi megbicsaklást: én például nagyon hiányoltam az egyes fejezetek közötti átkötést, illetve a direkt kereszthivatkozásokat, hiszen sok dolog nyilvánvalóan összefügg a felvillantott témák között.

>!
makitra P
Kánai András: Holnap történt

Kánai András: Holnap történt Öt sci-fi téma, amely valósággá válhat

Tudom, szőrös szívű vagyok, de a Holnap történt egyelőre inkább egy jó próbálkozás, mint egy valóban nagyszerű könyv. Kánai remek stílusú író, élvezetes olvasni a sorait, a kötet azonban kicsit összeszedetlennek bizonyult.

Bár témái eleve nem egyenrangúak és olvasóként nem is élveztem mindet, de a feldolgozás módjai között is akadtak különbségek. Az USA nagyhatalmi pozíciójának elemzésekör hiányoltam a gazdasági szempontokat, de másutt is hiányzott az igazi ív, ami mentén végigveszi az eredményeket és a következményeket. Több helyen kicsit zavaros volt a könyv, különösen az első két tanulmány esetében, míg a Mars-utazás problematikáját remekül dolgozta fel a szerző.

Ami viszont megsüvegelendő, hogy mennyi energiát tett az anyaggyűjtésbe: a kötet végén található jegyzetlista nem csak, hogy hasznos, de lenyűgöző, bárki érdeklődő tájékozódhat a témákról. A bőséges tényanyag feldolgozása és a gördülékeny stílus átlendít a megvalósítás problémáin. Érdemes elolvasni, de szerintem fogunk ennél jobbat kapni Kánaitól.

Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2018-03-13+…

>!
zamil
Kánai András: Holnap történt

Kánai András: Holnap történt Öt sci-fi téma, amely valósággá válhat

Régóta szemeztem ezzel a könyvel, és mikor könyvfesztiválon szembejött velem meg is vásároltam.
Pont azt kaptam, amit vártam tőle, azokat az érdekes témákat, ötleteket, találmányokat amik megváltoztatják a közeljövőt.
Nekem tetszett a felépítése az egyes fejezeteknek, nem éreztem száraznak, jól átgondolt, jól felépített részek lettek. Látszik, hogy van mögötte kutató munka, és ezt jól is sikerült visszaadni.
Amit hiányoltam, hogy egy egy kép, illusztráció jól mutatott volna a könyvbe.
Remélem nem egyszeri kísérlet marad és néhány évente kapunk valami hasonlót, én vevő leszek rá.

>!
B_Petra
Kánai András: Holnap történt

Kánai András: Holnap történt Öt sci-fi téma, amely valósággá válhat

A szerkezete, nem bántásból de olyan mint egy diploma dolgozat, az elején bemutatásra kerülnek a fejezetek, azután belevágunk, kategóriánként.
Legkevésbé az USA mint világhatalom bukása, vagy további menetelése tetszett, jobbnak találtam a Mars utazást, meg az érdekesebb is, vagy csak engem érdekel jobban. A nagytestvérről meg annyit, hogy nálam a Dave Eggers: A Kör kiütötte a biztosítékot. Google vagy Facebook? A facebookot a megosztott tartalom alacsony minősége miatt hanyagolom, a Google -t hasznosnak tartom, mint az e-mail és főleg a kereső funkciója miatt. Nem tudnék objektívan érvelni egyik mellett sem, elborzaszt, hogy a környezetem mennyire függ a Facebook-tól és milyen sok időt tölt el vele, míg számomra irreleváns, hogy ki mit posztol, azonban én is kihasználom ott ahol csak tudom.
Ez az a téma ami engem személyesen a legjobban ki tud borítani.
Összességében közérthető, nem száraz adathalmaz csupán, jól tagolt, hivatkozások pipa, ami szerintem elengedhetetlen, és jól össze van állítva.
Szeretek ilyesmit olvasni, mostanában dokumentum filmben is nézni, ezt is jobban élveztem volna egy jó narrátorral meg pár jó képpel, de így is lefoglalt míg olvastam.
Hogy ebből mi a sci-fi? Nagyanyáimnak még a mobiltelefon is az volt, nekem még van pár évem mire nagyi leszek remélhetőleg, addig ez vagy az bevonul a mindennapokba valami meg remélem soha.

>!
chibizso
Kánai András: Holnap történt

Kánai András: Holnap történt Öt sci-fi téma, amely valósággá válhat

Ez olyan embereknek való, mint én: a matek és a fizika távol áll tőle, biológiából csak a közoktatásban leadott tananyagot sajátította el, az informatikai tudása pedig a Word-Excel-Power Point szentháromságában kimerül. De az 5 sci-fi témán keresztül úgy éreztem, megértettem valamit ezekből a területekből és még az érdeklődési köröm is tágult.

Ajánlom, mint inspiráció, ismerettágítás és napi pozitívitás fröccs (sokszor nagyon pozitív).

>!
tetsuo
Kánai András: Holnap történt

Kánai András: Holnap történt Öt sci-fi téma, amely valósággá válhat

Kifejezetten szórakoztató és informatív, sokat tanultam belőle, nagyon alapvető dolgokról is. Pörgős, non-fictionhöz képest kifejezetten gyorsan olvastatja magát; örülök, hogy a Budapest Sound már nem csak Jade-től és Ryme Tyme-tól szól, hanem az infotainment futurológiában is hallatjuk a hangunkat.
Jó a felépítése, többször megvezetett azzal, hogy állít valamit alaposan alátámasztva, majd a fejezet végére kiderül, hogy tulajdonképpen a kiindulás akár teljesen téves is lehet, sőt. Jópofák a témazáró fikciós részek is, ezt Kakunál is szerettem (bár itt jobbak, rövidebbek, viccesebbek szerintem).
Sok érdekességet tudtam meg a felvetett témákról, bár pl. a klónozó céget futtató, pedo-gyanús raeliánusok mondjuk nálam már erősen kiverik a biztosítékot, lsd. Lanzarote. Alaposan jegyzetelt is, és ennek ellenére kevés hiba maradt benne (pl. a kidney mint máj).
Mindenkinek ajánlott, akit fikarcnyit is érdekel, többek között mi várhat ránk a közeljövőben, akit meg nem, annak meg azért, hogy kicsit kilépjen a komfortzónájából.
Remélem, András miközben én ezt gépelem, te már a regényedet:)

2 hozzászólás
>!
Sai_home P
Kánai András: Holnap történt

Kánai András: Holnap történt Öt sci-fi téma, amely valósággá válhat

Ebben a könyvben érezhető a rengeteg befektetett munkaóra, mind az öt témában mindenféle helyről kapunk információkat, amiknek egy része talán ismert talán nem. Sci-fi-olvasóként nem éreztem az újdonság varázsát, ráadásul a témák többségéről olvastam már bővebben is, de kiindulásnak jó könyv lehet.
Ami engem zavart, az az volt, hogy bár ténylegesen sok helyről jöttek az információk, amiket az író külön-külön meg is éretett, mégse váltak egy egésszé, egymástól függetlenül lógtak a levegőben, hiányzott az a szakértői összekapcsolás, amit csak az tud megtenni, aki tényleg egy téma ismerője. Voltak olyan adatok is (főleg közgázosak), amik önmagukban értelmezhetetlenek, mégis következtetéseket kaptunk ezekből kiindulva.
Érdekes próbálkozás, de én jobbszeretem, ha egy témát egy szakértő tálal (a legjobb, ha a saját véleményével ellentétes elképzeléseket is megemlítve).

>!
Hails
Kánai András: Holnap történt

Kánai András: Holnap történt Öt sci-fi téma, amely valósággá válhat

Elgondolkodtató, tudomanyos olvasmány ami a jövöbe vezet minket… legalabb 100 különböző változatban.

>!
bodr
Kánai András: Holnap történt

Kánai András: Holnap történt Öt sci-fi téma, amely valósággá válhat

Olyan értelemben nem lepett meg a könyv, hogy azok a fejezetek kötöttek le és tetszettek leginkább, amelyekről eddig a legkevesebbet tudtam, de azon csodálkoztam, hogy azt hittem, engem nem érdekel a Mars-utazás, a szerző mégis felcsigázott vele. Klassz kis brainstorm-gyűjtemény, különösen azok számára, akik nemigen jártasak a leírt témákban.

>!
Marcsi P
Kánai András: Holnap történt

Kánai András: Holnap történt Öt sci-fi téma, amely valósággá válhat

Nem erre számítottam, talán sokkal regényesebbre, nem csak egy értekezésre, ami sajnos nekem elég hiányos lett. A 3D nyomtatás és az abban rejlő utak ugyan érdekesek voltak, de az USA összeomolhatóságát taglaló rész nálam félre ment. Kicsit kusza is lett és nem igazán kötött le. A transzhumanizmus érdekes téma és talán ez tetszett a legjobban, de nagyon sok mindennek csak a felszínét kapargattuk, sok olyan kérdés és válasz nem hangzik el, amire szerintem szükség lenne. Mi lesz, ha már nem csak műanyagot szeretnénk nyomtatni, a következő lépés mennyire távoli? Gazdaságilag mit történik, ha megbukik az Egyesül Államok, ránk nézve? Hány százalék embert kell tartalmaznia valakinek, míg még ember és nem robot?

Összegéében nem volt rossz, de mivel teljesen másra számítottam, kicsit csalódottan teszem le, de Kánai Andrástól elvitathatatlan az olvasmányos stílus és az érdekes megfogalmazás.


Hasonló könyvek címkék alapján

Barabási Albert-László: Villanások
Yuval Noah Harari: Homo Deus
Mark Stevenson: Mit hoz a jövő?
Alok Jha: 50 meghökkentő elmélet a világvégéről
Paul Davies: A kísérteties csönd
Dala László (szerk.): Élet más bolygókon
Vlagyimir Tverdovszkij: Az űrrepülőtér
Lévai Júlia (szerk.): Tudod-e a választ? – Űrkutatás
Florin Diacu – Philip Holmes: Égi találkozások
Horváth András – Szabó Attila: Űrkorszak