A ​birodalom felemelkedése (A világpusztító 2.) 3 csillagozás

Kameron Hurley: A birodalom felemelkedése

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

LEBILINCSELŐ FANTASY HISTÓRIA A KÉTSZERES HUGO-DÍJAS KAMERON HURLEY TOLLÁBÓL.

Kétezer évenként párhuzamos dimenziók ütköznek össze a Raisa nevezetű világon, és az ütközés egy kivételével minden világra halált és pusztulást hoz. Ám a határokat csak akkor lehet átlépni, ha az ember adott világban élő hasonmása már halott…

A békés dhai nép országának túlélése most egy törvénytelen uralkodó és egy rendkívüli, ámde kiszámíthatatlan mágikus erővel bíró mosogatólány kezébe kerül. Míg a hasonmások kórként terjednek el földjükön, egy korábbi szövetséges a császárnő megbuktatásán fáradozik, két rabszolgaságba taszított tudós pedig gyötrelmes hazaútra indul egy rég elveszett titok birtokában, amelyről azt remélik, hogy a többi világ pusztulásának kulcsa lehet.

De kiben bízhatsz, ha az ellenség bármikor magára öltheti a szeretteid arcát?

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Delta Vision, Budapest, 2021
656 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953174 · Fordította: Vitális Szabolcs

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Dominik_Blasir>!
Kameron Hurley: A birodalom felemelkedése

Nehéz mást mondanom, mint hogy ez a könyv egyszerűen túl sok.
Persze a high fantasy mindig a részletgazdag világépítéséről volt híres, de Hurley mintha azt célozta volna meg, hogy amit Sanderson egy trilógia hosszúságában vázol fel, azt ő egy könyvbe sűríti be. Rengeteg-rengeteg kisebb-nagyobb ötlet merül fel, amelyek mindegyikéről külön oldalakat lehetne írni, annyira érdekesek. Az egyedi flóra. A genderkérdés kezelése a különböző társadalmakban. A hagyományok, a kannibalizmus. A különböző napokból eredő mágia. A párhuzamos univerzumok. És akkor még ehhez érkeznek az erkölcsi kérdések a világok pusztulásáról, a különböző szereplők egyedi sorsai. A grimdark jellegzetes brutalitása egy nem jellegzetes zsánerben. És én meg úgy érzem, hogy túltelítődöm.
Annyi szereplő bukkan fel, hogy még akkor sem lennék könnyű helyzetben, ha egy hónapja fejeztem volna be az első részt és nem három éve. Nemcsak a hasonló nevek és belőhetetlen nemük miatt, hanem mert mindenkinek emlékezni kellene a motivációjára, a hátterére, a céljaira. Pedig nem mondanám, hogy borzasztóan sok minden történik ebben a regényben, de nem is baj: már önmagában az sok erőfeszítést okoz, hogy egy jól követhető cselekmény van ilyen összetett szereplőgárdával és világgal (bár nem mondom, hogy nem furcsa ez a kontraszt).
Persze lehet, hogy csak a meleg, a rég olvasott első rész vagy a túl gyors olvasás miatt nem tudott közel kerülni hozzám ez a regény, hiszen közben minden oldal érdekesnek bizonyult, az adott lokális esemény mindig működött és mindig érdekelt, mindig volt valami olyan téma, ami lekötötte a figyelmemet – mégis, a nagy egészt tekintve elment mellettem.
Lehet, hogy egyszer majd újra kellene olvasni egyben az egész trilógiát?

donzella P>!
Kameron Hurley: A birodalom felemelkedése

Az első rész sem könnyű eset, de ez is kemény dió. Ha valaki azzal a briliáns képességgel rendelkezik, hogy évek elteltével, újraolvasás nélkül is emlékszik, hogy ki kivel és miért, melyik országban és világban, az is izzadni fog rendesen.
Amellett, hogy az első rész is számtalan szereplőt vonultatott fel – tény, voltak kiemelt alakok – továbbiakat is felállít, horizontálisan és vertikálisan is szélesíti a játékteret. Nem csak több országon keresztül folynak az események, ahova másik világból érkező hódítók toppannak be seregestül, hanem már jelenetek is vannak a másik világokban. Nehezítsük meg, hogy mindenhol ugyanazt a nevet is viselik és kész a káosz.
A cselekményt még bonyolítsuk azzal, hogy mindenki mögött áll egy-két áruló, hogy a leginkább retteget ellenség mellett (akik nagy falatot kapnak az egész történetből) új kapuk nyílnak más világokból is, amiről még ők sem tudtak – kvázi, mindenki mindenki ellen. Egy szereplő eltűnik, majd 300 oldallal arrébb felbukkan, nem is említve azt, aki még az első részben tűnt el, és most a könyv vége felé kerül elő. Ó, és volt benne még időugrás is…
Porcukrozzuk meg az egészet azzal, hogy a társadalmak 99%-a erőszakos, (literszámra folyik vér), kacifántos berendezkedésű (mert ugye a politika mindenhol ott van), és a nevekből nem lehet rájönni a szereplők nemére sem – ami azért jó hír, mert akit zavar az azonos neműek szerelme (a kétneműeket ne is említsük) – amelyre itt minden társadalom épül – úgyse fogja tudni merre, hány méter. :)

Aki csak kacérkodik ezzel a sorozattal, nyugodtan vegye meg, majd rakja félre, amíg a 3. és egyben zárókötet megérkezik, úgy talán esélyes átlátnia mindent, és elmagyarázhatná, miért van az, hogy csak akkor tudnak átlépni egy világba, ha ott a hasonmásuk már meghalt, de ha meghalt, akkor több világból is átléphetnek ugyanazok a személyek… itt elakadtam a világépítésben.


Népszerű idézetek

donzella P>!

– Még hét nap a kikötőig – váltott témát Lilia – Meg kellene beszélnünk, ott mi történik.
– Hajók jönnek, hajók mennek.

134. oldal - 9. fejezet (Delta Vision, 2021)

donzella P>!

– Velem kell jönnöd, hogy megölj egy lányt.
– Gyerekjáték.
– Egyszer már végeztem vele.
– Na, ez már valami.

300. oldal - 26. fejezet (Delta Vision, 2021)


Hasonló könyvek címkék alapján

Peter V. Brett: A Rovásember
Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség
Greg Keyes: Kriptaherceg
Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
Anthony Ryan: Az ébredő tűz
Mark Lawrence: Az Osheimi Kerék
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.