A ​Budapest Erőd 1-2. 6 csillagozás

A magyar főváros ostroma, 1944-45
Kamen Nevenkin: A Budapest Erőd 1-2. Kamen Nevenkin: A Budapest Erőd 1-2. Kamen Nevenkin: A Budapest Erőd 1-2. Kamen Nevenkin: A Budapest Erőd 1-2. Kamen Nevenkin: A Budapest Erőd 1-2.

A ​magyar fővárosért 1944–1945-ben vívott harc a „Don-kanyarhoz” hasonlóan a 20. századi magyar történelem egyik legfontosabb eseménye, amellett, hogy egyúttal kitörölhetetlen trauma is a magyar társadalom kollektív emlékezetében.

Budapest ostromának történetét már sokan, sok szempontból feldolgozták, de a főváros területén vívott küzdelemben részt vett harcoló felek levéltári forrásaira kiegyensúlyozott mértékben támaszkodó, átfogó – tehát minden haderő- és fegyvernemet vizsgáló – hadtörténelmi munka eddig még nem látott napvilágot.

Most Kamen Nevenkin bolgár kutató munkája minden eddiginél szélesebb – jelentős mértékben eddig ismeretlen – levéltári forrásbázis alapján vázolja fel a 108 napos budapesti hadművelet katonai történetét, fontos vagy érdekes adatok hatalmas tömegét feldolgozva és elemezve. A szerző e hadműveleten belül kiemelt terjedelemben és részletességgel tárgyalja Budapest több mint 50 napos közvetlen ostromát, a főváros területén zajló háborút. Az… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hadiakadémia

>!
1116 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155583216 · Fordította: Barnaky Péter
>!
468 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155583223 · Fordította: Barnaky Péter
>!
PeKo Publishing, Budapest, 2019
1582 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158007245

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Megitsune>!
Kamen Nevenkin: A Budapest Erőd 1-2.

Kamen Nevenkin: A Budapest Erőd 1-2. A magyar főváros ostroma, 1944-45

Az eddigi legrészletesebb beszámoló Budapest ostromáról, a szerző elsősorban a hadi cselekményekre fókuszált, tehát senki ne várjon színes beszámolókat, azok csak elvétve vannak közbeiktatva a műben visszaemlékezések és naplók részleteiből véve, illetve a fizikálisan kiadott második kötet tartalmazza a fényképeket, de egyébként a két kötet egy műnek számít, csak nyilván így kényelmesebb és nyomtatás szempontjából is logikusabb döntés volt a kiadása. Olvasásához ajánlott megnyitni egy Budapest térképet, hogy könnyebb követhetőek legyenek az események térben.
A szerző eddig kiadatlan szovjet forrásokból is dolgozott, illetve a képanyag nagy része is a szovjet archívumokból került a könyvbe, amelyeket a katonai fotósok az ostrom után készítettek. Bár a szerző a könyv elején maga is kijelenti, hogy leginkább a szovjet forrásokra támaszkodik a mű, ez olvasás közben is érződik, hiszen míg a könyv tele van a szovjet katonák hősies szárazföldi és légi győzelmeivel és hőstetteivel, addig a német és magyar oldalról csak nagyon kevés ilyen beszámolót kapunk, ami számomra nagyon „szovjetessé” teszi ezt a könyvet, hisz ha csak erre a műre támaszkodnánk, az lenne az ember érzése, hogy a szovjet katonák csak elit kommandósokból álltak, a levegőben meg szinte minden német és magyar pilóta elhullott mint a légy a szovjet ászokkal szemben. A pontlevonás egyértelműen ezért jár, azt értem, hogy több szovjet anyag maradt fent ezekről a harcokról, de a légi győzelmek is tudomásom szerint csak akkor számítanak hivatalosnak, ha mindkét fél megerősítette azt. Ebből a szempontból szerintem vérzik a mű, nem látok elég utalást a német vagy magyar forrásokra, hogy azok az adott harci cselekményekről hogyan vélekednek, már pedig nem hinném, hogy a szovjetek kivételt képeztek a katonai jelentések hamisítása vagy felnagyítása terén.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kalakán László: A Svábhegy és környéke története 1944–1945-ben
Gasparovich László: A rettegés ötven napja
Ungváry Krisztián: Hősök?
Gosztonyi Péter: Légiveszély, Budapest!
Székely Zoltán (szerk.): Megtalált emlékek
Mihályi Balázs – Tóth Gábor – Tulok Péter: A Várnegyed ostroma
Jon Feenstra: Panzerjäger on the Battlefield
Veress Endre (szerk.): Gróf Marsigli Alajos Ferdinánd olasz hadi mérnök jelentései és térképei Budavár 1684–1686-iki ostromairól, visszafoglalásáról és helyrajzáról
Gosztonyi Péter: Budapest lángokban 1944–1945
Gyurgyák János – Környei Anikó – Saly Noémi (szerk.): Élet a régi Magyarországon