Ferenc ​pápa-legendárium 5 csillagozás

Kamarás István: Ferenc pápa-legendárium

Ez ​a könyv provokáció…
„A provokáció tényét bibliai idézettel is alá kívánom támasztani. Tekintettel arra, hogy a könyv a római pápáról szól, a perdöntő bibliai mondatot mindenekelőtt latin nyelven idézem: „…et consideremus invicem in provocationem caritatis et bonorum operum.” Magyar fordításban: „Ügyeljünk arra, hogy egymást szeretetre és jó cselekedetre provokáljuk (buzdítsuk).” (Zsid 10,24)
Kétségtelen, hogy ezen a ponton mind az újszövetségi levél szerzője, mind a magát Isten bohócának nevező Kamarás István Jézus tanítványaként ír. Mert az igazán nagy provokátor a Názáreti volt. Nem csupán azzal, hogy szombaton gyógyított, hogy megannyi álszentségükkel szembesítette a farizeusokat, vagy hogy felborogatta a templomi árusok asztalait, hanem leginkább azzal, hogy – és ahogy! – szeretett.
Erről a jézusi szeretetről szól a szerző is, akinek görbe tükre keresetlen őszinteséggel mutatja meg egyházaink és társadalmunk mai állapotát.

Budapest, 2015 reformáció… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Luther, Budapest, 2015
132 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633800614 · Illusztrálta: Kalmár István

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Csabi P>!
Kamarás István: Ferenc pápa-legendárium

Kezdjük ott, hogy egy kicsit furcsálltam, miért egy evangélikus kiadó ad ki könyvet a pápáról. No persze világi kiadók is adtak ki róla könyveket, viszont ehhez a kötethez egy evangélikus püspök írt ajánló bevezetőt, ami még mindig nem volna probléma, azonban Kamarás elejt néhány olyan, általában a katolikus egyházat bíráló és számon kérő megjegyzést a könyvben, ami miatt ez így a más nemi szervével a csalán verdesés esetét rémíti fel nekem. Mert ha Erdő Péter írta volna a bevezetőt, akkor azt önkritikaként foghatnám fel (no de ne tévedjünk a sci-fi mezejére). Hogy maga a szerző milyen vallási beállítottságú, az nem derült ki a számomra egyértelműen, a neve mögé biggyesztett OJD (ó, mily baljós rövidítés ez manapság) miatt először azt hittem, hogy talán szerzetes, de aztán a honlapjáról kiderült, hogy nem egyházi személy, viszont munkája során sokat foglalkozott az egyházakkal, így bennfentesnek tekinthető. Akit érdekel az OJD megfejtése, itt megtalálja: http://www.kamarasistvan.eoldal.hu/cikkek/ojd/mi-az-ojd_.html.

A könyv maga egy laza elbeszélés füzér, ezek egy részében Ferenc pápa és Skorka rabbi az ökumené jegyében rangrejtve járják a világot, és különös dolgok esnek meg velük, más részében meg csak simán történik valami elképesztő a pápával. Tanulságos és humoros történetek, talán így lehetne legrövidebben összefoglalni. No igen, humor… Ha van szervezet, eszme a világon, amelyik próbálna derűt és humort sugározni, de nem sikerül neki, akkor annak evidens példája a katolikus egyház. Valahogy a hívő katolikusok be vannak oltva humor ellen, legalább is, ha a katolicizmusról vagy annak csatolt részeiről van szó. És most tapasztalatból szólok. Most nem a befogadásról, hanem a kibocsátásról beszélek. Pedig ennek a könyvnek az egyik alappillére, hogy bemutassa, Ferenc pápa maga milyen jó kedélyű, humoros ember, és humorral mennyi minden baj orvosolható lenne a világban (mondjuk tényleg). Az egyik fejezet odáig megy, hogy jól ismert bibliai jelenetek humoros oldalát világítja meg (amiket persze a Bibliából gondosan kihagytak). Végül is ez ötletes.
A másik, ugye a tanulság. Ennek érdekében Kamarás végigveszi a jelen főbb problémáit, és kanyarít hozzájuk egy pápás történetet, amiben Ferenc pápa mindig vidáman, mosolyogva vezeti rá a tanulságra az olvasót, én meg közben azt érzem, hogy Kamarás a hátam mögött állva veregeti a vállamat, hogy na ugye, milyen jó.
Hát tényleg, egy szavam nem lehet itt jó szándékra, felelős gondolkodásra, annál inkább éreztem, hogy a történetek java gyermeteg, szájbarágós, nem megmosolyogtat, hanem kínos fintorra húzza a számat. A jó szándék nem helyettesíti az írói képességeket, egy könyv megírásánál pedig ez mégis csak egyenrangú szempont.
Én nem beszélek le senkit a könyv elolvasásáról, de irodalmi igényekkel közelíteni feléje csalódáshoz vezethet.

1 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!
Kamarás István: Ferenc pápa-legendárium

Nagyon jó könyv. Humoros, méghozzá jézusi humoros, tehát szeretet-humor van benne. Szeretet és humor jól összeférnek. Nem csak egy könnyed könyvecske, provokálja szinte az embert, ahogy Jézus is, ha komolyan belegondolunk (ezt az előszóból vettem át, mert egyetértek). Minden történet telitalálat (a bálnás kicsit helykitöltőnek tűnt, de nem is hosszú), de főleg az fogott meg, ahol Ferenc pápa arra buzdítja a híveket, hogy olvassák bele az Evangéliumba Jézus humorát.

És micsoda merész dolog ez, egy élő emberről kitalált történeteket írni. Vannak itt pirézek, okostelefon, meg minden, ami kell. Nagyon-nagyon érdemes elolvasni.
Az olvasószerkesztőnek pedig külön köszönet a munkájáért :)

2 hozzászólás
Juci P>!
Kamarás István: Ferenc pápa-legendárium

Kamarás István a maga jellegzetes stílusában ezúttal Ferenc pápáról költött vicces, szeretettel és bölcsességgel teli „legendákat”. A kötet hangvételéről már a borítója is árulkodik: Ferenc pápa egy délceg láma hátán feszít, úgyhogy véletlenül sem valami tekintélyes figurával találkozunk itt, hanem egy szerény, jó humorú öregúrral, aki minden szavával és tettével az Úrra mutat, és az előítéletek lerombolása a szuperképessége. Ez a legjobb könyv, amit az idén kiadtunk, kimondottan javaslom karácsonyi ajándék gyanánt tulajdonképpen bárkinek :)

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

kveroni>!

Alulírott Fabiny Tamás (sz. Budapest, 1959. február 5., anyja neve: Saródy Valéria) kijelentem, hogy Kamarás István Ferenc pápa-legendárium (Luther Kiadó, 2015, ISBN-978-963-380-061-4) című könyve provokáció.

(első mondat)

kveroni>!

Jaj nektek, írástudók és farizeusok! Nem látjátok, hogy milyen röhejesen viselkedtek, amikor mentából, kaporból és köményből tizedet adtok, közben ami fontosabb a törvényben, az igazságosságot, az irgalmat és a hűséget elbliccelitek? Amin pedig már tényleg csak röhögni lehet: a szúnyogot kiszűritek, a tevét meg lenyelitek. Hát akkor, barátocskáim, egészségetekre!

35. oldal, 3. fejezet - Ferenc pápa és az evangélium humora (Luther Kiadó, 2015)


Hasonló könyvek címkék alapján

Blaskó Mária: A csillagok leánya
Blaskó Mária: Imádságos képeskönyvem
Floris Gabriel: Ébreszd fel a szíved!
Szent Rita imakönyv
Erdő Péter: Egyházjog
Diós István: A szentek élete I-II.
Blaskó Mária: Napsugárka
Rapcsányi László: Szent Péter széke fényben és árnyékban
Blaskó Mária: Az Édesanya
Barsi Balázs: Adventtől pünkösdig