Talyigás ​Irma és az Ürdög 11 csillagozás

Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

"Ha ​az Úristen egyszer szálláshelyet keresne a Földön, s a háta mögé tekintene, bizonyosan Varacskára, erre a csendes református falucskára esne a választása. A Teremtés kezdete óta érintetlen itt minden: a selymes ölű dombok, az egyenes tartású, égbenéző jegenyék, az alázatos füzek, az álmos vasútállomás, sőt még a postahivatal is, bár annak bejáratán megrepedt a tejüveg, de erről majd később. Áldott jókedvében pottyantotta az Úr Varacskát a Vasi-hegyet megkerülő Liska folyó partjára, csak azután valahogy megfeledkezett róla. Ez lehetett az oka, hogy az itt élő elárvult lelkeket időnként az Ürdög próbálta meg pártfogásába venni.
Harminc esztendővel ezelőtt, mikor a szabad szellemű Szögi Bernát fiatal lelkészként ideérkezett, kénköves babonák, pokolbéli hiedelmek és jámbor istenhit közt vergődő gyülekezetre talált. Tagjai ártatlanok voltak, akár az erdejükben megbúvó állatok, de éppoly gyámoltalanok is. Ha sok volt az eső, ha kevés, csak fölsóhajtottak a felhők közé: „Hej,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Atlantic Press, Budapest, 2010
142 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155033001

Enciklopédia 1


Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Amadea
Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

Érdekes történet, a cím és a borító senkit ne tévesszen meg, nem egy Indul a bakterház-klónról van szó, hanem a címszereplő Irmuska negatív jellemfejlődéséről. Nagyon jól ábrázolja a falu közösségét, az ott élők egymáshoz való viszonyát, a népi babonákat.
http://amadea.freeblog.hu/archives/2010/12/10/Az_Urdog_…

5 hozzászólás
>!
morcosmosómedve
Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

Kellemes meglepetés volt a könyv. A maga stílusával, és könnyed népiességével (no meg vezetékneveivel) nagyon szórakoztató volt. No nem a hahotázós értelmében, mert ez nem valami népi-komédia. Nagyon is reális leírása a vidéki faluk életének, az ott élők „mindenki ismer mindenkit és mindenki rokona mindenkinek” kapcsolati érhálózatának. Nehéz Valakinek lenni, viszont egyetlen rossz lépés, vagy akár önhibánkon kívüli hiba elég ahhoz, hogy a szájára vegyen a falu, és azt le nem mosod magadról soha.
Az Ürdög sosem alszik, és igen széles háta van, elfér azok minden, ami terhet rája akarnak ruházni, levéve a sajátjukról. Irmuska saját rossz döntéseit is mindig jól meg tudja magyarázni azzal, hogy az emberek rosszak hozzá, de az Ürdög mindig ott volt, hogy irányt mutasson neki, és így elérje, amit akar. Mi lenne, amire Irmuska annyira vágyik, hogy bárkin átgázol érte? Az, hogy Valaki legyen. Hogy bosszúból megmutassa az egész falunak, hogy hiba volt rosszul bánni vele, mert ő bizony képes Valakinek lenni. Ez annyira felőrli, hogy a végén már minden iránt érzéketlenné válik. Mikor összedől az általa felépített kártyavár, akkor is csak a saját lelkiismeretét igyekszik megnyugtatni és a felelősséget azokra hárítani, akik régen lenézték őt.

>!
tgorsy
Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

45 fokban, idebent a kellemes 30 fokos szobában, hála @sztiminek igen kellemes olvasmány, ha a hőmérséklet elfogadhatóbb lenne lehet, h. nem tetszett volna, de így nagyon. Tetszik a népballadai nyelvezete, a 20 századvégi Magyarországon történik, de kicsit olyan Hrabalos, meg Pázmány Péteres. Nekem Jiri Menzel kamerája után kiált.

5 hozzászólás
>!
Joeymano
Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

Az elején még érdekesen indult a történet, a végére viszont egy összecsapott össze-visszaság lett. A fejezetek története szépen követte egymást egy ideig, majd a szerző hirtelen el akart mondani egyéb sorsfordító eseményeket is, aminek aztán az lett a következménye, hogy már nem értettem, mi van. Vagy fejtse ki jobban, vagy egyáltalán ne foglalkozzon vele. Amennyire akartam ezt a könyvet, most olyan szívesen meg is válnék tőle.

2 hozzászólás
>!
robinson P
Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

Nekem tetszett Irma története. Több magyar közmondás is eszembe jutott olvasás közben. A népi humort azt nagyon hiányoltam belőle.
Amúgy pedig érdekes és kerek a történet. Tanulság is akad.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/09/irma-es-az-urdog.html

>!
Tama113
Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

Sokszor olyan volt, mintha a nagymamám pletykálását hallgatnám (néhol a sok szereplő miatt elvesztettem a fonalat, de hamar visszataláltam, eszembe jutottak a már megkapott információk).
Nagyon tetszett a történet, a szereplők, de még jobban a borító (nagyon el van találva).


Népszerű idézetek

>!
sztimi53 P

Pedig éppen lett volna valamijük a jó varacskaiaknak, aminek bizonyosan az égiek sem tudtak volna ellenállni, hiszen minden legényben ágaskodni kezdett a legyűrhetetlen vágyakozás, ha elébe került. Irmuska, a mindenütt gömbölyű tizennyolc esztendős postáskisasszony nem is győzte rejtegetni sóvár tekintetük elől a becses látnivalót. Pajtában, farakás mögött, de még a postahivatal pincéjében is rátaláltak. Elvitték egy körre, aztán dolguk végeztével otthagyták, mígnem Irmuska döntő lépésre szánta el magát, s a postahivatal lépcsőkorlátjához lakatolta csikóvágyuk tárgyát, a hivatali kerékpárt.

8. oldaldal, Atlantic Press, 2010.

8 hozzászólás
>!
sztimi53 P

Ha az Úristen egyszer szálláshelyet keresne a Földön, s a háta mögé tekintene, bizonyosan Varacskára, erre a csendes református falucskára esne a választása.

(első mondat)

>!
amnaen

Mindenkit arra kell használni, amire lehet, és addig, amíg lehet…

87. oldal

1 hozzászólás
>!
amnaen

Az Ürdög csak bennünk létezik. Ott kopogtat mindannyiunk lelkében, s ha egyszer szállást adunk neki, többé nem verhetjük ki onnan.

142. oldal

>!
robinson P

Egy hónappal később újra temettek. Addig-addig mondogatta Talyigás Sándor „nem élet ez már”, míg hetvenharmadik esztendejének egy esős szeptemberi délutánján meghallgatta őt az Úr.

38. oldal

>!
robinson P

Abban az 1962-es esztendőben nemcsak vitt, hozott is az Ürdög. Két torz gyerek született a faluban. Az egyik béna volt, a másik táltos.

13. oldal

>!
robinson P

A bűntől való szabadulás a beismeréssel kezdődik.

76. oldal

>!
robinson P

A napköziben egyedül a tejbegríz volt jó, bár az ebédlő mindig bűzlött a klórtól.

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tejbegríz
4 hozzászólás
>!
sztimi53 P

Kedvetlenül tért vissza a pap a félbehagyott munkájához, egy énekes könyvhöz, melyen évek óta dolgozott. Eddig tíz ismeretlen hozsánna éneket sikerült összegyűjtenie, s két napja kapta meg a legbecsesebb darabot, a Victor János gyűjtéséből való „Győzhetetlen én kőszálom” kezdetű kuruc kori dicsőítést. Legnagyobb örömére az egyházmegyei hivatal a kottát is elküldte, s mellé az esperes úr jókívánságait tartalmazó kísérő levelet.

29. oldaldal, Atlantic Press, 2010.

7 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz
Szabó Magda: Az ajtó
Boldizsár Ildikó: Királylány születik
Moskát Anita: Horgonyhely
Tóth Olga: Csupasz nyulak
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával
D. Tóth Kriszta: Jöttem, hadd lássalak
Bíró Kriszta: Fiókregény