Talyigás ​Irma és az Ürdög 17 csillagozás

Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

„Ha ​az Úristen egyszer szálláshelyet keresne a Földön, s a háta mögé tekintene, bizonyosan Varacskára, erre a csendes református falucskára esne a választása. A Teremtés kezdete óta érintetlen itt minden: a selymes ölű dombok, az egyenes tartású, égbenéző jegenyék, az alázatos füzek, az álmos vasútállomás, sőt még a postahivatal is, bár annak bejáratán megrepedt a tejüveg, de erről majd később. Áldott jókedvében pottyantotta az Úr Varacskát a Vasi-hegyet megkerülő Liska folyó partjára, csak azután valahogy megfeledkezett róla. Ez lehetett az oka, hogy az itt élő elárvult lelkeket időnként az Ürdög próbálta meg pártfogásába venni.
Harminc esztendővel ezelőtt, mikor a szabad szellemű Szögi Bernát fiatal lelkészként ideérkezett, kénköves babonák, pokolbéli hiedelmek és jámbor istenhit közt vergődő gyülekezetre talált. Tagjai ártatlanok voltak, akár az erdejükben megbúvó állatok, de éppoly gyámoltalanok is. Ha sok volt az eső, ha kevés, csak fölsóhajtottak a felhők közé: „Hej,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Atlantic Press, Budapest, 2010
142 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155033001

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Amadea>!
Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

Érdekes történet, a cím és a borító senkit ne tévesszen meg, nem egy Indul a bakterház-klónról van szó, hanem a címszereplő Irmuska negatív jellemfejlődéséről. Nagyon jól ábrázolja a falu közösségét, az ott élők egymáshoz való viszonyát, a népi babonákat.
http://amadea.freeblog.hu/archives/2010/12/10/Az_Urdog_…

5 hozzászólás
morcosmosómedve>!
Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

Kellemes meglepetés volt a könyv. A maga stílusával, és könnyed népiességével (no meg vezetékneveivel) nagyon szórakoztató volt. No nem a hahotázós értelmében, mert ez nem valami népi-komédia. Nagyon is reális leírása a vidéki faluk életének, az ott élők „mindenki ismer mindenkit és mindenki rokona mindenkinek” kapcsolati érhálózatának. Nehéz Valakinek lenni, viszont egyetlen rossz lépés, vagy akár önhibánkon kívüli hiba elég ahhoz, hogy a szájára vegyen a falu, és azt le nem mosod magadról soha.
Az Ürdög sosem alszik, és igen széles háta van, elfér azok minden, ami terhet rája akarnak ruházni, levéve a sajátjukról. Irmuska saját rossz döntéseit is mindig jól meg tudja magyarázni azzal, hogy az emberek rosszak hozzá, de az Ürdög mindig ott volt, hogy irányt mutasson neki, és így elérje, amit akar. Mi lenne, amire Irmuska annyira vágyik, hogy bárkin átgázol érte? Az, hogy Valaki legyen. Hogy bosszúból megmutassa az egész falunak, hogy hiba volt rosszul bánni vele, mert ő bizony képes Valakinek lenni. Ez annyira felőrli, hogy a végén már minden iránt érzéketlenné válik. Mikor összedől az általa felépített kártyavár, akkor is csak a saját lelkiismeretét igyekszik megnyugtatni és a felelősséget azokra hárítani, akik régen lenézték őt.

tgorsy>!
Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

45 fokban, idebent a kellemes 30 fokos szobában, hála @sztiminek igen kellemes olvasmány, ha a hőmérséklet elfogadhatóbb lenne lehet, h. nem tetszett volna, de így nagyon. Tetszik a népballadai nyelvezete, a 20 századvégi Magyarországon történik, de kicsit olyan Hrabalos, meg Pázmány Péteres. Nekem Jiri Menzel kamerája után kiált.

5 hozzászólás
robinson >!
Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

Nekem tetszett Irma története. Több magyar közmondás is eszembe jutott olvasás közben. A népi humort azt nagyon hiányoltam belőle.
Amúgy pedig érdekes és kerek a történet. Tanulság is akad.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/09/irma-es-az-urdog.html

lakatoszoltan>!
Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

Olcsó volt, megvettem, mert érdekesnek tűnt. És élvezettel olvastam végig. Az jutott eszembe olvasás közben, hogy mennyire komolyan vette az írónő a szöveget. Nem éreztem benne felesleges, töltelék szavakat. Nem a szószaporításról és párbeszédekről szól a könyv.

Rövid és velős. Élvezetes fogalmazás, különleges szavak és szófordulatok, a falusi „kicsinyes” élet jellemzése. A könyv olvasása engem pihentetett. Nem mondanám nagy, erőteljes könyvnek, nem is az akar lenni. Az Ürdög-vonal nekem csak a felfűzés miatt volt szükséges, nélküle is jó lett volna.
Ajánlom mindenkinek.

Joeymano>!
Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

Az elején még érdekesen indult a történet, a végére viszont egy összecsapott össze-visszaság lett. A fejezetek története szépen követte egymást egy ideig, majd a szerző hirtelen el akart mondani egyéb sorsfordító eseményeket is, aminek aztán az lett a következménye, hogy már nem értettem, mi van. Vagy fejtse ki jobban, vagy egyáltalán ne foglalkozzon vele. Amennyire akartam ezt a könyvet, most olyan szívesen meg is válnék tőle.

2 hozzászólás
Tama113>!
Kálmán Mari: Talyigás Irma és az Ürdög

Sokszor olyan volt, mintha a nagymamám pletykálását hallgatnám (néhol a sok szereplő miatt elvesztettem a fonalat, de hamar visszataláltam, eszembe jutottak a már megkapott információk).
Nagyon tetszett a történet, a szereplők, de még jobban a borító (nagyon el van találva).


Népszerű idézetek

sztimi53>!

Pedig éppen lett volna valamijük a jó varacskaiaknak, aminek bizonyosan az égiek sem tudtak volna ellenállni, hiszen minden legényben ágaskodni kezdett a legyűrhetetlen vágyakozás, ha elébe került. Irmuska, a mindenütt gömbölyű tizennyolc esztendős postáskisasszony nem is győzte rejtegetni sóvár tekintetük elől a becses látnivalót. Pajtában, farakás mögött, de még a postahivatal pincéjében is rátaláltak. Elvitték egy körre, aztán dolguk végeztével otthagyták, mígnem Irmuska döntő lépésre szánta el magát, s a postahivatal lépcsőkorlátjához lakatolta csikóvágyuk tárgyát, a hivatali kerékpárt.

8. oldaldal, Atlantic Press, 2010.

8 hozzászólás
sztimi53>!

Ha az Úristen egyszer szálláshelyet keresne a Földön, s a háta mögé tekintene, bizonyosan Varacskára, erre a csendes református falucskára esne a választása.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Varacska
amnaen>!

Mindenkit arra kell használni, amire lehet, és addig, amíg lehet…

87. oldal

1 hozzászólás
amnaen>!

Az Ürdög csak bennünk létezik. Ott kopogtat mindannyiunk lelkében, s ha egyszer szállást adunk neki, többé nem verhetjük ki onnan.

142. oldal

robinson>!

Egy hónappal később újra temettek. Addig-addig mondogatta Talyigás Sándor „nem élet ez már”, míg hetvenharmadik esztendejének egy esős szeptemberi délutánján meghallgatta őt az Úr.

38. oldal

robinson>!

A bűntől való szabadulás a beismeréssel kezdődik.

76. oldal

robinson>!

A napköziben egyedül a tejbegríz volt jó, bár az ebédlő mindig bűzlött a klórtól.

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tejbegríz
4 hozzászólás
sztimi53>!

Kedvetlenül tért vissza a pap a félbehagyott munkájához, egy énekes könyvhöz, melyen évek óta dolgozott. Eddig tíz ismeretlen hozsánna éneket sikerült összegyűjtenie, s két napja kapta meg a legbecsesebb darabot, a Victor János gyűjtéséből való „Győzhetetlen én kőszálom” kezdetű kuruc kori dicsőítést. Legnagyobb örömére az egyházmegyei hivatal a kottát is elküldte, s mellé az esperes úr jókívánságait tartalmazó kísérő levelet.

29. oldaldal, Atlantic Press, 2010.

7 hozzászólás
robinson>!

Abban az 1962-es esztendőben nemcsak vitt, hozott is az Ürdög. Két torz gyerek született a faluban. Az egyik béna volt, a másik táltos.

13. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó
Csikász Lajos: A kuruc király
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy
Hercz Júlia: Arany és Ónix
Berta Zsolt: Kalef
Csikász Lajos: Megátkozottak
Likó Marcell: Énekelt és el nem énekelt dalok
Veréb Emese: Négy évszak években