Ki ne ismerné Siccet, a mókás kandúrt, akinek csínytevésein több nemzedék is felnőtt? Tankó Béla és Kálmán Jenő klasszikusát sokan üdvözlik nagy örömmel újra a könyvespolcokon. Annál is inkább, mert nem csak a szülők gyerekkorának szépségét idézik fel, hanem a mai gyerekek számára is érdekesek, izgalmasak és újszerűek a történetek.
Sicc a vadonban (Sicc) 39 csillagozás

Fura, olyan, mintha ezek régebbi rajzok lennének, mint a többi, olyan kiforratlanok, vagy nem is tudom. Meg azt írja a kolofonoldalon, hogy „Kálmán Jenő ötlete alapján írta Székely Dezső”. Szóval valahogy nem az igazi, nem is fájt eléggé.

Hát, nem lep meg, hogy ez a kötet van a legjobban lepontozva… nem igazán értem a koncepcióját. Az első fele egy szokásos afrikai Sicc, csak valahogy elég döcögős rímekkel, és kicsit a történet is ötlettelen. spoiler
A második fele valamelyik korai részből (diafilm?) van átvéve, amiben még nagyon furcsák, elnagyoltak a rajzok, alig hasonlítanak a későbbiekre, a háttér sokszor csak pár pacni. Kár, mert ebben a részben van a legtöbb „worldbuilding”, nagyjából összefüggő történetekkel, amiknek külön címük is van, többet szerepel Róka Rudi családja és cimborái is. Mondjuk az nagyon bizarr, hogy puskával jár a róka… Daxli Maxi azért zseniális volt, meg a kirittyentett pásztorkutyák is.

Gyerekként nem tudom, mit ettem annyira ezen a könyvön. Felnőtt fejjel bugyutának és összefüggéstelennek tűnik az egész, ráadásul erőltetett, anélkül, hogy vicces lenne.

Több mese van a könyvben, bár nem túl látványosan vannak elválasztva egymástól. Ez kicsit zavaró lehet.
Mókás mesék rímbe szedve, aranyos rajzokkal. Gyerekkoromban nagyon szerettem, amikor diafilmen olvasta édesanyám. Rá kellett jönnöm, felnőttként még mindig tetszik.