A ​nevek világa 5 csillagozás

Kálmán Béla: A nevek világa Kálmán Béla: A nevek világa Kálmán Béla: A nevek világa Kálmán Béla: A nevek világa Kálmán Béla: A nevek világa

Minden ​tulajdonnév végső soron köznévből származik. Így minden személynévnek és helynévnek volt eredetileg jelentése is. Mivel azonban a személynevek és helynevek rendszerint több évszázados vagy évezredes múltra tekinthetnek vissza, egy-egy helynév vagy személynév gyakran csak értelmetlen, puszta hangsor a mai ember számára. Vezetékneveink csupán néhány száz évesek, ezért sok érthető közülük, mint Kovács, Nagy, Fazekas, Veres, Arany. Sokat viszont csak a szakember tud megfejteni, mint Bartók, Balla, Dékány, Gerencsér, Molnos, mert ma már elavult szavakból vagy tájszavakból keletkeztek. Számos, nálunk is használatos név idegen nyelvből való, mint Novák, Hirt, Valentini. Keresztneveink nagy része végső soron héber, görög, latin vagy germán eredetű, kisebb részük szláv vagy török. Az eredeti keresztnevek száma elég csekély. A legtöbb ember nem maga választja meg a nevét. Vezetéknevét apjától örökli, keresztnevét rendszerint szülei határozzák meg. Esetleges ragadványnevét az a… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sikerkönyvek Gondolat

>!
SPRINTER, 2003
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639469165
>!
Csokonai, Debrecen, 1996
246 oldal · puhatáblás · ISBN: 963025977x
>!
Csokonai, Debrecen, 1989
246 oldal · puhatáblás · ISBN: 963025977X

2 további kiadás


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Kálmán Béla: A nevek világa

Diákkoromban annyit olvasgattam, hogy szétesett, kijárnak belőle a lapok.

jevus>!
Kálmán Béla: A nevek világa

A téma egy vaskosabb kötetet igényelne (én szívesen olvastam volna még). A terjedelemhez képest azonban jó kis összefoglaló. Érdekes és követhető.


Népszerű idézetek

Emmi_Lotta I>!

Minden tulajdonnév végső soron köznévből származik. Így minden személynévnek és helynévnek volt eredetileg jelentése is. Mivel azonban a személynevek és helynevek rendszerint több évszázados vagy évezredes múltra tekinthetnek vissza, egy-egy helynév vagy személynév gyakran csak értelmetlen, puszta hangsor a mai ember számára. Vezetékneveink csupán néhány száz évesek, ezért sok érthető közülük, mint Kovács, Nagy, Fazekas, Veres, Arany. Sokat viszont csak a szakember tud megfejteni, mint Bartók, Balla, Dékány, Gerencsér, Molnos, mert ma már elavult szavakból vagy tájszavakból keletkeztek. Számos, nálunk is használatos név idegen nyelvből való, mint Novák, Hirt, Valentini. Keresztneveink nagy része végső soron héber, görög, latin vagy germán eredetű, kisebb részük szláv vagy török. Az eredeti keresztnevek száma elég csekély. A legtöbb ember nem maga választja meg a nevét. Vezetéknevét apjától örökli, keresztnevét rendszerint szülei határozzák meg. Esetleges ragadványnevét az a közösség ruházza rá, amelyben él. Nevét azonban hivatalosan is megváltoztathatja, egyesek, főleg művészek pedig álnevet, (művészi nevet) választanak maguknak.
A helyneveket rendszerint egy közösség adja, hogy a természetben könnyebben tájékozódhasson. Mivel a nagyobb vizeket, hegyeket már az ősi időkben elnevezte valamilyen emberi közösség, ezek a nevek pedig az évezredek folyamán egyik néptől a másikra öröklődtek, nem mindegyiknek a nevét tudjuk megfejteni, sőt gyakran azt sem tudjuk eldönteni, milyen nyelvű népcsoport nevezte el (Dráva, Tisza, Abruzzók).

Előszó

42 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pusztay János: Az „ugor-török háború” után
Grétsy László: Nyelvi játékaink nagykönyve
Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar?
Montágh Imre: Tiszta beszéd
Adamikné Jászó Anna (szerk.): A magyar nyelv könyve
Hernádi Miklós: Közhelyszótár
O. Nagy Gábor: Mi fán terem?
Sándor Klára: Határtalan nyelv
Grétsy László: Anyanyelvünk játékai
Balázs Géza: A pesti nyelv