Sandwich ​grófja és a nápolyi pizza 42 csillagozás

Kedvenc ételeink története
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza

Gondoltál már arra, hogy minden ételnek megvan a maga története? Valaki egyszer rájött, hogyan lehet kenyeret sütni kemencében, és hogy tojásból, tejből és lisztből palacsinta lesz. Magyarországon sem ettek mindig paprikás krumplit, sokáig azt sem tudták, mi fán terem a krumpli és a paprika.
Az ételek hosszú és izgalmas utat tettek meg, mielőtt a mai formájukban a tányérunkra értek. Kalas Györgyi régóta foglalkozik gasztronómiával, ebben a könyvben a gyerekek kedvenc ételeinek legérdekesebb történeteit gyűjtötte össze. Kiderül, hogyan sütik a nápolyi pizzát, hányféle tészta van Olaszországban, mi köze a sült krumplinak a belga halászokhoz, milyen a kakaó termése, és miért készítettek először szusit. De a könyvben a csoki, a chips és a ketchup történetét is megismerheted!
Horváth Ildi gyönyörű rajzaitól pedig biztosan megéhezel, így a könyv végén néhány receptet is találsz, amit jó szórakozás lesz otthon elkészíteni.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Pagony, Budapest, 2021
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634107569 · Illusztrálta: Horváth Ildi

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza

Informatív és érdekes könyv az ételekről és kulturális hátterükről, főként alsósoknak. A masszív tényanyag ellenére sem száraz, és az illusztrációk is szépek. A táplálkozás alapvető része az életnek, úgyhogy minden gyerek számára ismerős lehet a téma, ugyanakkor sok újdonságot is megtudhatunk belőle.

meseanyu P>!
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza

Szuper ez a könyv, nagyon informatív és a szemnek is roppant kellemes. Élvezetes, olvasmányos a stílus, szépek, színesek a képek, és a végén kapunk egy-két jó receptet is.

csgabi P>!
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza

Mindig is szerettem a gasztronómiáról olvasni, szerettem a gasztromóniatörténetet, de a szakácskönyveket is szívesen forgatom. Ez a könyv tehát ideális olvasmány volt a számomra.
A Pagony Kiadónál idén megjelent könyv szerintem hiánypótló kiadvány gyerekkönyves vonalon; még nem találkoztam hasonlóval – persze, ettől még lehet, hogy van, csak engem került még el. Kalas Györgyi a Sandwich grófja és a nápolyi pizza című könyvében – már a cím is mindent eláruk, az alcím pedig tovább fokozza (kedvenc ételeink története) – a világot körbeutazva ismerteti meg az olvasókat néhány ország leghíresebb ételeivel. Ahogy kinyitottam a könyvet, meglepett az előzék: az első és hátsó előzéken egy világtérképen rajzos formában helyezte el a szerző és az illusztrátor az egyes ételeket, melyik étel melyik országhoz köthető. Jópofa, színes és ötletes.

A tartalomjegyzéket végigböngészve pedig láthatjuk, hogy az ételeket, mint egy étlapon, helyezték el sorban: ebédek – vacsorák, nasik, uzsonnák és a kötet végén három ételrecept is helyet kapott. Megtanulhatunk palacsintát, bográcsos paprikás krumplit és szusit készíteni.

Még több értékelés:
https://gabriellajegyzetei.blogspot.com/2021/12/kalas-g…

Bea_Könyvutca P>!
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza

Ebből a szépséges könyvből nagyon sok információt kapunk ételeink eredetéről, történetéről, arról, hogyan kerültek hozzánk, ki találta ki őket, hogyan lettek népszerűek akár az egész világon is.

Olyan ételekről, mint a pizza, a bolognai spagetti, a sült krumpli, a szusi, a hamburger, a hot-dog, a paprikás krumpli, a rántott hús, hogy csak néhányat említsek. Nagyon tetszik, hogy a szerző alaposan végigjárja a témát egy-egy étel esetében.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/05/konyvek-gyerekekn…

Kovaxka P>!
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza

Bűbájos kis könyv! Gyönyörűen illusztrált, amellett kellemes olvasmány felnőttként is. Jól válogat ismert ételeket a nagyvilágból, és néhány hazai különlegességről is ír. Nem magyaráz túl, de érdekességeket villant fel. Biztos, hogy a gyerekek is imádják! (Barátnőm 11 éves fiától kaptam kölcsön, azzal a kéréssel, hogy NAGYON vigyázzak rá.)

Baráth_Zsuzsanna P>!
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza

A burgonya istennőjétől a vízibivalyig. A gasztronómia históriája során igencsak gyakran találkozhatunk olyasmivel, amit sohasem gondoltuk volna, hogy köze lehet a témához. A vízibivaly teje a mozarella alapja, a burgonya istennője, Axomamma pedig az inka vallás fontos része volt, márpedig a krumpli bizony az inkáktól származik. És ez még csak két izgalmas információ Kalas Györgyi könyvéből, amely iskolásoknak íródott ugyan, mégis meglepően sok újdonságot tartalmaz még a hozzám hasonló gasztrománok számára is. Ki gondolta volna például, hogy a sült krumplit a belga halászok találták fel, a ketchup pedig eredetileg egy Kínában készített szósz volt, amibe egyáltalán nem tettek paradicsomot. És azt tudtad, hogy a magyar konyha egyik alapfűszere, a pirospaprika valójában Amerikából került Európába? Ha már a hazai gasztronómia szóba került, természetesen nem maradhatott ki a dobostorta, a Jókai-bableves, a gulyásleves, a lángos, a főzelék (ami tényleg nagyon egyedi, máshol nem nagyon készítik), a töltött káposzta és a túrós csusza sem. Azt tudtad, hogy az igazi rántott hús borjúból készül, és Ferenc Józsefnek köszönhetően lett népszerű? A kovászos uborka és a bogrács is echte magyar, ahogyan a paprikás krumpli és a tepertős pogácsa is. De ez a nagyon informatív kis kötet egyáltalán nem korlátozódik a hazai gasztronómiára, a világ minden részére elvisz bennünket a szerző, aki nagyon alaposan utánanézett a történelmi tényeknek, rengeteg érdekesség fért bele ebbe az aprócska könyvbe, kár, hogy ilyen rövid, én még olvastam volna napestig. Gyerekeknek készült, mégsem szájbarágósan került megírásra, kedvesen közvetlen a stílusa és remek illusztrációk tarkítják az oldalakat. Ínycsiklandozó gasztrokaland, amelynek remélem, lesz folytatása.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2021/11/29/konyvkritika_…

krlany IP>!
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza

Érdekes könyv, sok-sok információval, ételeredettel, gasztrotörivel, mégis élvezetes és egyáltalán nem száraz. Ez egy szuper könyv, felcsigázza az érdeklődést, és simán el tudom róla képzelni, hogy még a szelektíven evő gyerkőcöknél is betalál, és felcsigázza őket annyira, hogy hajlandók legyenek egy-egy dolgot megkóstolni.

Sippancs P>!
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza

Ezt a könyvet egy olyan gyerek kezében tudom elképzelni, aki vagy nagyon szeret enni, vagy 7 évesen otthonosabban mozog a konyhában, mint a saját anyja.
Belőlem túl sok mindent nem váltott ki, a fokozott nyálelválasztást eltekintve. (Holnap palacsintát fogok enni, ha törik, ha szakad.) A rajzok viszont nagyon-nagyon jópofák benne.

bagie P>!
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza

Sok jó és hasznos információt tartalmaz. Az illusztráció zseniális. Én egy kicsit mesésebbre gondoltam a cím alapján – ezért van egy kis csalódás bennem.

Kicsibogár P>!
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza

Roppant informatív és olvasmányos könyv. Gyerekeknek sok-sok érdekességet rejt, pl. hogyan készül a túró, csoki, tea és még sorolhatnám. De az egyes ételek eredete, története is olvasható a könyvben, és a végén pár receptet is kipróbálhatunk.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

Gondoltál már arra, hogy minden ételnek megvan a maga története?

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott
Lázár Ervin: Öregapó madarai
Tótfalusi István: Operamesék
Bartos Erika: Buda hegyei
Boldizsár Ildikó: Mesepoétika
Szabóné Debreceni Erzsébet – Veres László: Dél-Amerika
Varga Domokos: Erdei esztendő
Kósa Csaba: Mézesváros
Lőrincz Judit Lívia: Balambér, a bálnaborjú kalandjai távoli tengereken
Nagy Franciska: Zsófi kertje