Anyakönyv 27 csillagozás

Terhesség, szülés, Abigél
Kalas Györgyi: Anyakönyv Kalas Györgyi: Anyakönyv

Az ​anyáknak, a leendő anyáknak, a rettegő csajoknak és az ijedt pasiknak az Anyakönyvre van szükségük. Egy csaj elmeséli a többi csajnak, hogyan püffednek majd fel a terhesség alatt, hogyan indul a szülés – „a nap fénypontjaként délután végigcsúszott a combomon a nyákdugó, mint valami gusztustalan meztelen csiga” –, hogyan folytatódik – „mintha minden összehúzódásnál egy asztalt akarnának átpréselni a fenekemen” –, és hogyan ér véget, aztán a rákövetkező hónapokban hogyan omlik össze kap értelmet az életünk a gyerekkel.
Az Anyakönyvben az a legjobb, hogy a szerző, Kalas Györgyi se nem guru, se nem szektás megmondóasszony, hanem érdeklődő, a gyereke minden rezdülésére érzékeny újságíró-blogger. Így ráadásul egy jó tollú anya első kézből származó élményei mellé megkapjuk egy kismamaközösség leszűrt tapasztalatait is. Az Anyakönyvből szerencsére nem az orrszívás technikáját lehet eltanulni, hanem a gyerekre való odafigyelést. Meg hogy mennyire büdös az orrszarvú. Olvasni jobb,… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szülők könyvtára

>!
Jaffa, Budapest, 2017
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155715211
>!
Jaffa, Budapest, 2014
ISBN: 9786155418662
>!
Jaffa, Budapest, 2009
176 oldal · ISBN: 9789639604667

Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
KönyvMoly_1989
Kalas Györgyi: Anyakönyv

Kalas Györgyi: Anyakönyv Terhesség, szülés, Abigél

Nagyon aranyos, humoros kis könyv volt, élveztem olvasni. A legjobb volt benne, hogy nem tényszerű szakkönyv, hanem egy hús – vér anyuka tapasztalatai szerint íródott. Élvezettel töltött el, hogy nem csak én aggódok mindent túl. :)

2 hozzászólás
>!
Janina13
Kalas Györgyi: Anyakönyv

Kalas Györgyi: Anyakönyv Terhesség, szülés, Abigél

Nagyon szomorú vagyok, hogy már nincs meg sehol ez a könyv nekem, hisz emlékszem, hogy mennyire odavoltam érte.
Kacagtam és sírtam folyamatosan (pedig még akkoriban se terhes,se gyermekes nem voltam).
Teljesen lenyűgözött. csak az a baj, hogy nem emlékszem, hogy mivel :D – ezért szeretném végre megint a kezeim közé kapni! (lehetséges, hogy mostmár teljesen más megvilágításban látnám)

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Kalas Györgyi: Anyakönyv

Kalas Györgyi: Anyakönyv Terhesség, szülés, Abigél

A gyereknevelésben két dolog fontos igazán: a lazaság és a humor. Könnyen mondom ezt, hiszen még családalapítás előtt állok (jelen pillanatban még a leendő apuka sem áll rendelkezésre, nemhogy a baba), és nem, egyáltalán nem parázok ezen a dolgon, pedig már túl vagyok a negyedik X-en. Egyszerűen még nem tartok ott, hogy attól érezzem magam a világ legboldogabb emberének, hogy egy apróságot nevelgetek, de realista közgazdászként tisztában vagyok vele, hogy előbb-utóbb el fog jönni ez az időszak is az életemben, úgyhogy ha elém kerül egy jónak tűnő könyv a témában, nem zárkozom el előle. Nem olvastam Kalas Györgyi blogját (aki amúgy újságíró, és ma már két leánygyermek édesanyja), de annyira megtetszett az őszinte fülszöveg, amely nem rózsaszín felhőben úszó örök boldog állapotként jellemzi a babavárást és az első évet, hogy kíváncsi lettem. És nem bántam meg, mert ez a nem túl vastag kötet viccesen, mégsem komolytalanul mutatja be, hogyan élte meg a szerző első gyermekének születését és hogyan vészelték át az első 12 hónapot a kicsivel. Jókat mosolyogtam a szövegen, de egyetlen pillanatra sem feledtette el velem Kalas Györgyi, hogy egy pici baba mekkora felelősség, egy tapasztalatlan anyuka mennyit aggódik, egyáltalán nem alaptalanul, és milyen szinten változik meg az élete, még akkor is, ha tudatosan készült a gyerekvállalásra. Mert hiába olvasod végig a szakirodalmat, semmi sem készít fel arra, ami hirtelen rád szakad, egy magatehetetlen kis babát kell életben tartanod, reggeltől estig váratlan helyzetekbe kerülsz, amelyeket meg kell oldanod, halálosan elfáradsz a nap végére, és még a pároddal is törődnöd kell, aki egy idő után egyre hangosabban jelzi a számodra, hogy nem csak kisded van a világon, hanem ő is. Ebből a könyvből igazából semmi újat nem tudunk meg, viszont egyrészt megnyugszunk, hogy másnak sem könnyebb (akinek hozzám hasonlóan még nincs gyereke pedig nem lesznek illúziói arról, hogy mi vár rá, ha bevállalja a babát), és azt, hogy ebben a helyzetben a parázás normálás, de egy idő rá fogsz jönni arra, hogy ezt a helyzetet csak úgy fogod túlélni ép elmével, ha megtanulsz lazítani és élvezni ezeket a soha vissza nem térő napokat. Mert egy baba minden nehézség ellenére olyan örömet tud nyújtani, mint senki és semmi ezen a világon, és hatalmas élmény végigkövetni, hogyan nyiladozik a kis értelme. A babázáshoz nem biztos, hogy megjön a kedved ettől a könyvtől, de a családalapítás gondolata biztosan befészkeli magát a közelebbi jövő tervei közé, mert ezt az életre szóló élményt tényleg nem kellene kihagyni…
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/07/10/konyvkritika_k…

>!
pepita_ofelia
Kalas Györgyi: Anyakönyv

Kalas Györgyi: Anyakönyv Terhesség, szülés, Abigél

Ez egy jó könyv. Én mondjuk nem röhögtem sírva, vagy nem sírtam röhögve, de jókat mosolyogtam, együttéreztem, meg úgy tettem le, hogy kár, hogy csak ennyi volt. Nem ez „A hasznos könyv” a várandósság alatt (viszont listába szedve ajánl egy csomót a végén), de jó olvasni egy olyan kismama/anyuka tapasztalatait, aki nem hívja pocaklakónak, meg babucinak a gyerekét, van humora, meg a mai, magyarországi, valós életben vállalt gyereket. Még azt is megkockáztatom, hogy a polcomra is szeretném.

>!
szusziii92
Kalas Györgyi: Anyakönyv

Kalas Györgyi: Anyakönyv Terhesség, szülés, Abigél

Jó kis könyv. Kezdő anyàknak, mint én érdemes elolvasni. Hétköznapi, vicces olvasmány, ami a szakkönyvek mellett felüdülés.

>!
Popet
Kalas Györgyi: Anyakönyv

Kalas Györgyi: Anyakönyv Terhesség, szülés, Abigél

Egy éjszaka alatt befaltam a könyvet. Imádtam minden egyes sorát és Kalas Györgyi stílusát! Szerintem szuper kiskönyv!

>!
FruzsinaRacz 
Kalas Györgyi: Anyakönyv

Kalas Györgyi: Anyakönyv Terhesség, szülés, Abigél

örülök,hogy elolvashattam,ugyanis nagyon szórakoztató és valamennyire hasznos is volt.abból a szempontból mindenképp,h. Látom,más hogy is vézeli át a bizonyos hónapokat.mert az nem fenékig tejfel,és csak utána jön a java!
És akkor tényleg be kellene szerezni egy kengurut is még gyorsba…

>!
Nikita0828
Kalas Györgyi: Anyakönyv

Kalas Györgyi: Anyakönyv Terhesség, szülés, Abigél

nekem is nagyon tetszett a könyv, sokszor hangosan vihogtam rajta :)
Első babánkkal vagyok várandós, pont jókor olvastam, sokszor csak bólogattam, és több részt is felolvastam belőle a férjemnek, aki szintén jókat nevetett rajta.
Én ajánlom :D

>!
DAndrea
Kalas Györgyi: Anyakönyv

Kalas Györgyi: Anyakönyv Terhesség, szülés, Abigél

Nekem tetszett, valóban mindenről nyíltan ír az író!

>!
Phoebe80
Kalas Györgyi: Anyakönyv

Kalas Györgyi: Anyakönyv Terhesség, szülés, Abigél

Minden sorát szerettem, humoros, lényegre törő és kedves.


Népszerű idézetek

>!
pepita_ofelia

Azt hiszem, nagyjából óvodás koromban érett meg bennem a gondolat, hogy gyereket szeretnék, sok gyereket, aztán sokáig tologattam a programot, meg persze kellett hozzá egy minden tekintetben megfelelő apa is. Számos ok miatt szerettem volna gyereket, mert az nyilván jó, mert egy gyerek édes, mert milyen furcsa, hogy két ember keverékéből lesz egy másik, meg milyen jó lehet neki megtanítani dolgokat, nézni, hogy okosodik, meg eleve milyen érdekes, hogy az én testem képes egy gyereket növeszteni, vétek lenne nem kipróbálni. Arról nem is beszélve, hogy milyen szar lenne, ha nem lennének unokáink, kuksolnánk otthon a kanapén, és bámulnánk egymást.
Aztán megszületett a gyerekem, és kiderült, ez az egész százszor jobb annál, mint ahogy elképzeltem, hiszen ezt nem lehet elképzelni előre, mert hirtelen olyan lesz minden, mint előtte sosem.

Negyedik hónap, Mi a jó egy gyerekben?, Február 18.

Kalas Györgyi: Anyakönyv Terhesség, szülés, Abigél

>!
pepita_ofelia

Általában zavartan mosolyognak, mondanak valami olyasmit, hogy jaj, hát majd elmúlik, de igen gyakran előkerül gyorsan egy másik gyerek neve, aki nem fél, aki mindig mosolyog, és aki bárkivel elmenne az utcán kézen fogva. Én meg mit tudok erre mondani, hogy ja, hát az Abigél nem ilyen, biztos nem kéne annyit verni.
Még ha próbáljuk is humorral kezelni a helyzetet, azért eléggé megijedtünk, úgyhogy felváltva bújtuk a szakkönyveket a gyerekem apjával, míg rá nem leltünk a megoldásra. „Szeparációs szorongás”, ez az, ez jónak tűnik, ennek kell lennie, nem lehet más. Öt hónapos korban kezdődik, amikor kialakul a gyerek felidéző emlékezete, – mert addig csak felismerő emlékezete van neki. Azaz két hónapos korban is felismeri az anyját meg az apját, ha látja, de ha éppen nem látja, nem emlékszik rájuk. Aztán meg már emlékszik, és akkor jön felé valaki, aki pont olyan, mint apa, két lába van, meg két keze, feje, meg haja, és közelebb ér, jé, nem, nem ez mégsem apa, neki nem ilyen nagy az orra, de akkor ez ki? És hol van apa? Akkor inkább bőgök.

Hatodik hónap, Abigél antiszociális lett, április 14.

Kalas Györgyi: Anyakönyv Terhesség, szülés, Abigél


Hasonló könyvek címkék alapján

Marton István: Terheskönyv
Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar
Czeizel Endre: Születésünk titkai
Kis János: Az abortuszról
Deáky Zita – Krász Lilla: Minden dolgok kezdete
Kovács András: Nővédelem – anyavédelem – családtervezés
Bálint Ágnes – Falk Judit – Gyulai Irén – Rév Erika – Thaisz Kálmánné – Vörös Irén: Babát várunk
Hercsel Adél: AnyukaLand
Kandász Andrea: Szülőszoba
Orosz Katalin – S. Nagy Zita: A sorsformáló 9+1 hónap