Ezek ​voltak az apák 60 csillagozás

Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Bitter Bálint a pszichológusa tanácsára hangfelvételeket rögzít, hogy sikerüljön feldolgoznia válását, kislánya és felesége eltávolodását. Tíz évvel később, 2019-ben lánya, a kortárs táncos Alexa fontos előadásra készül, amikor megkapja apjától ezeket a hangfelvételeket. Apa és lánya kapcsolata látszólag távoli és közömbös, de Alexa művészete felszínre hozza a mélyben rejlő bonyodalmakat.
Kalapos Éva Veronika legújabb regénye két, sok sebbel és fájdalommal viaskodó ember történetét meséli el, és felteszi a kérdést: vajon van-e még számukra út egymás felé?
A regény címét Felix Salten Bambi című ifjúsági regényének rádiójáték-változata ihlette, amelyben az őzgida, miután megcsodálja a közeli domb tetején összegyűlő, fenséges őzbakokat, nagynénjét faggatja: „Kik voltak ezek?” A válasz: „Ezek voltak az apák”.

>!
Athenaeum, Budapest, 2021
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635431021
>!
Athenaeum, Budapest, 2021
264 oldal · ISBN: 9789635431618

Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 69


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

A kötetben egy férfi szemszögéből követhetjük végig egy válás történetét. Bálintot 10 éve faképnél hagyta a felesége és magával vitte lányukat, Alexát. A férfi összeomlik és próbál új életet kezdeni. Miért ritkultak meg a láthatások az évek alatt? Hogyan alakult a válás után a szülők kapcsolata? Vajon az apának sikerül feltárni a válásuk valódi okait és a hosszú évek felgyülemlett sérelmei után visszatalál a lányához? Erre és még sok minden másra is keressük a választ ebben a szenzációsan jó regényben, ami számtalan társadalmi problémára világít rá. Mindeközben pedig szépen lassan kibontakoznak olyan emberi viszonyok, mint főnök-beosztott, anya-fia, mester-tanítványa, apa-lánya, férj-feleség, stb.
Imádtam a könyv stílusát, drámaiságát, humorát és hogy nem akart mindent szájbarágósan megmagyarázni, hanem hagyott számomra gondolkodnivalót és teret a fantáziámnak. Egyszerűen csillagos ötös!

A szerzővel készült élő beszélgetésem:
https://youtu.be/GAg4cjJlWTE

>!
Athenaeum, Budapest, 2021
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635431021
4 hozzászólás
robinson P>!
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Nem rossz, de sajnos nem is jó…pedig lehetne…., de inkább éreztem sokszor hatásvadásznak, mint irodalminak. Jó és fontos téma, sok esetben pontosan ábrázolt pillanatokkal, mégis felszínes, vázlatos, a befejezés már szinte váratlan, minden átmenet nélküli. Keveset mutat, csak karcolja a felszínt. A beszédhiba tényleg hülyeség, zavaró, sokat ront, inkább megalázza a karaktert, jobb lett volna kihagyni.

maya75>!
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Érdekes, hogy @cseri minden kritikájával maradéktalanul egyetértek, bennem is ugyanezek a gondolatok fogalmazódtak meg, de valahogy összességében mégis nagyon tetszett a könyv, talán a szerző stílusa miatt. Azért azt jó lett volna tudni, mi történhetett, ami miatt Bara ennyire meggyűlölte a férjét, így maradt egy kis hiányérzetem, de igazából enélkül is teljesen hitelesnek éreztem a szereplők viselkedését, nem egyszer láttam már ilyet off a környezetemben is.

2 hozzászólás
Kovaxka P>!
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Örülök ennek a könyvnek, mert fontos témát választott a szerző, ahogy az ifjúsági regényeinél is. Ritkábban láthatjuk a válás következményeit az apa szemszögéből, és az is különlegessé tette a történetet, hogy a gyermek (aki már majdnem felnőtt) művész, táncos. Mindhárom főszereplő más módon kommunikál, az apa leginkább sehogy – elbeszélnek egymás mellett, és el is szakadnak egymástól. Vajon segít-e megoldani a problémát a rögzített üzenet? Jó, és elgondolkodtató olvasmány volt, de maradtak fenntartásaim és hiányérzetem.

csucsorka I>!
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Akkor én ezzel most január 6-án megtaláltam az idei évem regényét.
Ahogy mondani szoktam: ha választanom kéne, hogy ennél többet mondok vagy feltöltök magamról a netre egy meztelen fotót, az utóbbit választanám.

Mindenesetre annyi még, hogy hogy egyetlen nőt gyűlölök az irodalomban már egy évtizede, megmásíthatatlanul (Fitzgerald Daisy-jét). Most kapott egy barátnőt.

És még annyi, hogy Alexát mindenki egy önző, idegesítő, hülye p.csának fogja tartani, ami persze igaz is, de… szeressétek.

3 hozzászólás
cseri>!
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Az előző könyve alapján ígéretesnek mondtam a szerzőt, sajnálom, hogy ez a könyve sokkal gyengébb lett.
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler

13 hozzászólás
Kri_Anikó P>!
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

„… csak a nehéz időszak mindig hosszabbnak tűnik, de azért előfordul, hogy minden működik. Vagy legalábbis semmi se rossz. Lehet, hogy igazából ezt jelenti a jó. Amikor egy kicsit semmi se rossz.”
Nem tudom, hogy van – e olyan válás, amiben a gyermek nem sérül, nem érzi rosszul magát. Hiszen egy gyermek szeretete a szülei iránt nem változik meg attól, hogy az ő kapcsolatuk megromlik. Ahogy ebben a könyvben is, igen sokszor előfordul, hogy épp a felnőttek veszik el a gyermektől az őszinte, mély kötődés lehetőségét mindkét szülőhöz. Nem könnyű ezekről az érzésekről olvasni, – ahogy gondolom írni sem, egy zárkózott apa szemszögéből pedig talán még nehezebb.

Reni07>!
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Ehhez a könyvhöz empátia, érettség és nyitottság szükségeltetik, ha ezekkel rendelkezel, a könyvet érteni és szeretni fogod.
Megható írás egy válásról és következményeiről.
Bálint-Bara-Alexa története.
Hatott rám.
Remélem, aki elolvassa, és véletlenül ilyen (értsd válás) helyzetbe kerül, tanul ebből a könyvből.
Sajnáltam Bálintot. Érdekes lett volna Bara oldaláról is a történet. Alexa meg kezd felnőni.
Rengeteg érzelem. Olvastam volna még!
Le is adtam a rendelést egy saját, könyvespolci példányra.
Egyetlen nehézséget Lexi és Benesha beszélgetései okoztak. Nehezen derül ki, most kinek is a szavait olvassuk.

Csoszi>!
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Elég jó volt ez a könyv, amely két idősíkban játszódik, viszonylag kevés szereplővel. A jelen Alexa szála, a tíz évvel korábbi rész pedig az apjáé, Bálinté. Kicsit sajnáltam a férfit, mert nagyon megviselte a válás, nehezen tudta feldolgozni. Nem is értettem, hogy miért váltak el. Pontosabban ez nem derült ki a könyvből. És Alexát is sajnáltam, hiszen ő nem tehetett semmiről, és egyik napról a másikra teljesen megváltozott a kislány élete spoiler Talán nem is baj, hogy Bara szemszögét nem ismerhettük meg, bár úgy lett volna teljes a kép. Őt egyáltalán nem kedveltem. spoiler A befejezés egy kis hiányérzettel töltött el. spoiler

KingucK P>!
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Az írónőtől az első olvasásom, meggyőzött. Örülök, hogy már idősebb olvasók számára is vannak regényei. Egy válás mindig fájdalmas és soha sem szép, mindenki megszenvedi, amit évekig, talán életük végéig cipelnek magukkal. Ebben a regényben is ezt olvashattam, pedig ez még egy békés szakítás volt.
Azt megértem, hogy az apa és a lánya szemszögéből íródott a mű, de az anya szemszögét hiányoltam. Homályos utalások voltak ugyan, de számomra nem derült ki igazán, hogy mi volt a válás oka.


Népszerű idézetek

csucsorka I>!

– Tényleg nem zavar?
– Hogy lehet, hogy nem eshetsz teherbe egy gyerekkel, amit lehet, hogy nem is akarunk? Nem.
Amit?
– Az egyelőre csak a fejünkben létező gyerek már aki?
– Nekem az.

66. oldal

Kitabu_hu P>!

[…] a hallgatásnál semmi sem fáj jobban, értse meg, inkább üvöltsön, csináljon bármit, mert így olyan, mintha nem is érdekelné az egész.

91. oldal

Kitabu_hu P>!

Alexa […] mindig csak kicsi házakat épített. Bálint megkérdezte tőle, miért nem épít nagyobbat, a lánya meg azt felelte, tudna, de nem akar, a kicsi házakban kicsi emberek laknak, akiknek nem is kell nagyobb ház, mert szeretik egymàst. A sok emelet, az a sok ember, a sok ember meg már nem szeretheti egymást annyira, mint a kevés.

21. oldal

csucsorka I>!

Először nem akart pszichológust. A pszichológia nem is tudomány, nem az orvosin tanítják, csak bölcsészkaron, aztán a hármas diplomájukkal jönnek és belepiszkálnak az ember agyába. Meg különben is, ha az embernek vannak barátai, nem kell pszichológus. Maci például mindent a szabolcsi szilvának mesél el, és nagyon rendben van lelkileg, az egyik legjobb, legstabilabb barát.

17. oldal

csucsorka I>!

Ez az oktató kedvelte Bálintot, menj egyetemre, biztatta folyton, a te agyaddal simán megcsinálsz egy gépész- vagy létesítménymérnökit, de Bálint viszolygott a felsőoktatástól.

14. oldal

csucsorka I>!

A költöztetők talán látták ezt, talán sajnálták is, Bálint legalábbis remélte, hogy sajnálják, milyen baromság, mikor valaki azt mondja, nem akarja sajnáltatni magát. Ő akarta.

17. oldal

csucsorka I>!

A következő egy hónapban még háromszor történt meg vele ugyanez. Egyszer azt hitte, meg fog halni. Hogy a bájgúnár orvos egy barom, már az első is szívroham volt, most meg rakódnak a kis szívrohamok egymásra.

21. oldal

csucsorka I>!

– Jobb lett volna nekem, ha folyton veszekednek? Én ebben nem hiszek. Szerintem a válás tök oké, ha két ember nem jön ki egymással. Az viszont gáz, hogy nekem mindenki csak annyit mondott, hogy „nem értették meg egymást”. Nem tudtam összerakni, mit jelent ez. Miért nem beszéltetek velem?
– Olyan csepp voltál, mit beszéltünk volna?
– Elmagyarázhattátok volna, annyira azért nem voltam kicsi. Borzasztó volt, hogy nem értettem semmit.
– Gyereknek ezt nem lehet elmagyarázni. A felnőttek döntenek úgyis. Meg veled hogy értettük volna meg, hogy nem lesz ott apád állandóan, mikor meg voltál veszve érte? Kiugrottál volna az ablakon.

148. oldal

READER>!

– Ja az osztálytársaim nem kajálták a kis feka csajt a rengeteg copfjával.

70. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Szaszkó Gabriella: Végtelen
Becca Prior: A tanítvány 4.
Bányainé Nagy Judit – Fancsikai Eszter – Tapasztó Orsi: Nem akarok beleszólni
Hugyec Anikó: Túl hosszú út
Erica Anthony: Válassz engem
Ruby Saw: Fordulj a Nap felé!
K. M. Holmes: Dario
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Belvárosi srác
B. E. Belle: Visszatérők
Lontai Léna: Könnyező liliomok