Rázós ​utakon (D.A.C. 2.) 219 csillagozás

Kalapos Éva: Rázós utakon

Jaj, ezek a fiúk! A D.A.C. létrejöttével Flóra körül lassan rendeződnek a dolgok, de Márk még mindig tartogat meglepetéseket a számára. Bár először úgy tűnik, minden a lány reményei szerint alakul, a fiú hirtelen furcsán kezd viselkedni, mintha rejtegetne valami sötét titkot Flóra elől… Eközben a Fellegi családban is tovább bonyolódnak a dolgok: Geri viselkedése egyre aggasztóbbá válik, gyakran tűnik el ismeretlen helyekre, gyanús alakok társaságában. És mindennek a tetejébe Flóra múltjából felbukkan egy rég látott ismerős, Dani is, hogy mindent összekuszáljon. Még több szerelem, még több rejtély és még több barátság vár ebben a kötetben!

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2014
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155385476
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2014
304 oldal · ISBN: 9786155385520

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Fellegi Flóra · Lőrincz Zsanett · Király Márk


Kedvencelte 21

Most olvassa 37

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

GytAnett>!
Kalapos Éva: Rázós utakon

A sorozat második részével megint úgy jártam, hogy hopp, egyszer csak a végére értem. :D Szeretem az olyan könyveket, amikben annyira el tudok merülni, hogy észre sem veszem, hogy már az utolsó fejezetet olvastam el. :)
Kalapos Éva nálam ezt el tudja élni. Könnyed, gördülékeny, fiatalos a nyelvezete. Sőt, helyenként annyira fiatalos, hogy lövésem sincs, hogy egy-egy szó mégis mit akar jelenteni. Pedig úgy gondolom, hogy a magam 24 évével még nem vagyok öregnek mondható. :D
Szeretem, hogy tele van aktuális utalásokkal. Mind zenében, mind filmben, mind sorozatban. Elhiteti velem, hogy ez a valóságban is megtörténhet bárkivel.
Amiért pedig hatalmas nagy piros pont jár, az a diszes problémák megemlítése, történetbe hozása. Úgy gondolom, hogy manapság még mindig riadalmat kelt, ha valaki pl. diszlexiás. Az pedig engem is meglepett, hogy ha későn kerül diagnosztizálásra, és nem kezelik, akár hangulatingadozással, agresszióval is járhat. Azt hiszem, hogy valamikor majd jobban utánanézek a témának, mert ez bizony érdekes, és bármikor találkozhatunk egy olyan emberrel, akinek ilyen problémái vannak. Vagy akár a gyerekünk is járhat is. Annak ellenére sem tudok túl sokat a témáról, hogy párom is diszlexiás. Kb. annyit tudok róla, hogy nem tudunk feliratos filmet nézni, mert ő nem bírja követni. És ennyi.
A sorozatot mindenképpen folytatni fogom, majd lesem a könyvtárban, hogy mikor viszik vissza a harmadik részt. :)

Doreen>!
Kalapos Éva: Rázós utakon

Ez is egy cuki, gimis sztori. Csakhogy van benne egy kis csavar, mert itt nem minden szereplőnek habostorta az élete és igenis vannak rossz napjaik, hetedik. Ez tetszett benne, mert egyedivé tette és kiemelte a többi gimis sztori közül.
Mégsem éreztem azt, hogy ez olyan hű de jó könyv lenne. Nem fogott meg annyira. Persze azért kiváncsi voltam rá és olvastam. Nekem egyszer olvasós sztori, de mindenképp megéri.
Ginnyt nagyon megkedveltem, a többiekkel viszont nem szimpatizáltam, de igazából gondom sem volt velük. Semlegesek maradtak számomra.
Alapvetően jó sztori, de hiányzik belőle egy kis plusz.

3 hozzászólás
ƨɔɴом P>!
Kalapos Éva: Rázós utakon

Istenem… még mindig tele van tök felesleges sallangokkal, feleslegesen generált vitákkal, és bizonytalansággal. Flóra még mindig az egész világot meg akarja menteni, és az összes emberbe valami naiv módon csak a jót látja. Márk számomra minden csak éppen nem szimpatikus, még mindig nagyon kúl meg menő, ahogyan az is, hogy ráfogja a túlkapásait arra, hogy ah Flóra ezt nem értheti, mert hát tapasztalatlan. Annyira nagyon jó fej ez a gyerek, nem? És akkor ott van a „balhéja”, ami miatt az egész könyv valami nyomozásba csap, hogy úristen vajon mi lehet a rohadt nagy titka, aztán mikor kiderül, akkor generelálódik az újabb bajság. spoiler
És itt van az egyetlen érdekes szereplő a könyvben, a Dani. Kb. miatta folytattam az egészet, mert érdekelt, hogy vajon mi lehet az a baromság, amiről Flóra zagyvál, aztán a végén frankón kiderül, hogy az édes kis Flórának a száját kellett volna kinyitnia egy NEM-re, és akkor nem is történt volna semmi. Funny.
A finálé fénypontja pedig, ami még mindig a sztori háttéreben húzodik, hogy a 13 évesünk nem veti meg a balhés bandákat és bódultabb állapotban van a kelleténél. 13 évesen… vicc. És hát édes kis Flóránk persze, úgy érzi, hogy hogyan másként érezhetné át ezt a tini hisztit (amit éppen nem ő generál), mint, hogy spoiler
Komoly gondok vannak ezzel a könyvvel, de igazából baromi jókat szórakozom rajta, hogy ezt kell a tiniknek eladni.
A kedvencem:
Újra Zsani, a tökéletes lány, aki kb fabatkát sem ér, csak ő a legjobb barátnő így szerepeltetni kell, és az a lényeg, hogy a tökéletes lány szájából tökéletes szavakat halljunk. És mi lehetne még tökéletesebb egy olyan lánytól, aki leküzdötte a betegségét és nagyon imádja a barátait, mint az, ha bölcsességeket olyan szuper bölcsességeket oszt meg társaival, mint eme szépség: „A szülők nem normálisak (…). Semmi értelmesről nem lehet velük beszélni.” – ez az, nőveljük még a tinédzserek ellenérzését a szülők felé, nehogy véletlenük beszéljenek velük, mert igaz, ha kakiba kerülnek, na ők aztán mindent megoldanak egyedül. Blablabla.

9 hozzászólás
sztinus>!
Kalapos Éva: Rázós utakon

Awww, tudom, hogy sorozat, de így befejezni!!!!!
Azt hittem nehezen rázódom vissza a sorozatba, de nem így volt. Annyira bírom az összes karaktert, az összes esemèny èletszagú, mai, friss.
Szerintem ma folytatom, és ilyen karantènidőkben vègig is érek vele;)

konyvolvaso >!
Kalapos Éva: Rázós utakon

Gördülékeny történet, bele lehet merülni és hirtelen vége lesz. Ismét egy gimnáziumról szóló történet mely napjainkban igen népszerű. Minden korosztály részére érdekes lehet akikről szól és a szülőknek is, hogy lássák más szemszögből is, a diákok reagálásán keresztül is. Aktuális témákat boncolgat amikkel napjainkban kezdünk ismerkedni. Ilyen a diszlexia, drogok vagy bandázás is említésre kerül.

marta_melyi>!
Kalapos Éva: Rázós utakon

Mint már az előző résznél említettem, ez a „sötét oldal”, ami kimaradt a Szent Johannából, Egy ikerpár titkos naplójából és még a Hűvösvölgyi suliból is. Kilóg, mert még ha velünk nem történik is meg minden tragédia, azért sejtjük, hogy a tinik élete legfeljebb a Disney Channelen habostorta…

Itt írtam le bővebbben:
http://turkizbagoly.blogspot.hu/2014/05/kalapos-eva-dac-2.html

2 hozzászólás
Adrirawia>!
Kalapos Éva: Rázós utakon

Nem hittem volna, hogy egy ifjúsági könyv tud nekem újat mutatni, és láss csodát. Kalapos Éva megint egy fantasztikus könyvet írt.
Most vettem csak észre, hogy a fejezet címek azok film címek. Ébredő sötétség, Lenyűgöző teremtmények, Női szervek és még sorolhatnám. Nem mindig értettem a fejezetcím adást, de nem zavart igazán.
Nem tudom hirtelen mennyi időt ölel fel a kötet, de azt kell mondjam, bánom már, hogy nem olvastam el egy az egyben. Egy nap alatt. Vagy nem is tudom. Tényleg, fantasztikus. Főleg, mennyi mindenen keresztül mennek a szereplők, és már-már kezdtem elveszteni az érdeklődésem, de feltűnt Dani a színen és mindent megváltoztatott. Tudni akartam mi a fene történt. Meg, hogy összejön-e Flórával.
Shipelem őket amúgy, de az az érzésem, hogy nem fognak összejönni. Bár már temetem, mint Jont miután szívbe szúrták.
Tetszettek a témák, amiket felhozott az írónő. Drog, szexualitás, szerelem, tanulási zavarok, és az élet apró dolgai. Hogy milyen jó lehet egy koncert.
Tetszett az is, hogy hogyan tudnak összefogni a tagok, ha segíteni szeretnének a másikon.
Örülök annak, hogy a végére kiderült mi történt Dani és Flóra között.
Egyébként kedvenc szereplőm Ági, kicsit sajnáltam, hogy Ákossal könyvesboltról könyvesboltra jártak :D De legalább próbálkozott a fiú, és nem hiába. Ágival kapcsolatban még annyit kell elmondanom, hogy teljesen magamat látom benne, és ez ijesztő. Az más kérdés, hogy ő külsőleg ellentétem, kivétel a magasság, mert mindketten alacsonyak vagyunk:D Meg talán még haj-szemszínben is, bár nem emlékszem pontosan, hogy is nézhet ki.
De annyira illik rá az a szövegrészlet a könyvből hogy „Ági, talán éppen az olvasmányai és az élénk fantáziája miatt, egy igazi kis úrinő, akihez közel kell kerülni, udvarolni kell neki, megnyerni a kegyeit” Illetve ahogy a végén van, hogy tényleg másik korban tudná elképzelni magát. Pár hónapja én is megkaptam ezt, de nem tehetek róla, ha Tessa Grey és Will Herondale társaságában szeretném ölni a démonokat London utcáin a viktoriánus korban.
Szóval visszatérve a témákra, szerintem nagyon eltalálta az írónő, és érződik, hogy nagyon friss könyv, hisz még mindig aktuális problémákat boncolgat.
Nagyon megéri elolvasni a fiatalabb korosztálynak is, a „hogyan ne csináld” dolgokat is meglehet belőle tanulni, de a „hogyan csináld” dolgok is ott vannak benne.
spoiler

Vivi_>!
Kalapos Éva: Rázós utakon

Hát, jó. Elismerem, hogy ez azért sokkal jobb volt mint az előző része. Nem is tudom mi vett rá, hogy folytassam, de végül belekezdtem és akkor már kíváncsi is voltam, hogy mi lesz a vége. És most annyira leterhelte minden olvasmány az agyamat amibe belekezdtem, ilyenre volt szükségem.
Szóval elkezdtem olvasni, és a végére még kerekedett is belőle valami, ami nagyjából érdekelt is. Azért még mindig nem a kedvencem a sorozat, mert ezek az angol szavak berakása egyes helyekre még mindig idegesített, de már az első részhez képest határozottan csökkent a száma, ezért még el is tekintek tőle.
A szereplők… Főhősünk még mindig nem a szívem csücske, a többieket már kezdtem megszokni, Márk kivételével. Nem bírom azt a gyereket, valahogy nem. Főleg az a dolog, ami miatt mindig ideges volt, hát mondhatom nagy dolog, emiatt tényleg idegbeteg lehet az ember. szarkazmus
A leginkább a danis-dolog foglalkoztatott, de semmi különös nem történt, ezért se értettem a nagy felhajtás a fiú körül. Egyébként lett egy szereplő, akit tényleg kedvelek: Dani. A végén, ahol azért kapott pici szerepet megkedveltem.
Ami még mindig nagyon kiakasztó, hogy az öccse Flórának csak tizenhárom éves, ne már. Azért nem hiszem, hogy egy egyetemistákból álló csapat beenged egy ennyi éves fiút a társaságukba, legfeljebb kiröhögnék. Emellett a fiú még füvezik is, szóval… Azért, na. Mindennek van kezdete, mondjuk, ha olyan tizenhat évesnek állították volna be, akkor azt mondom, hogy igen. De tizenhárom évesen???
Amúgy ezek a borítók pedig nagyon szörnyűek, ennél azért jobbat is lehetett volna szerkeszteni, és talán dobna a könyvön. A harmadik borítójáról pedig már ne is beszéljünk, még ocsmányabb.
Na, jó azért a függővég miatt el fogom olvasni a következő részét is, remélem akkor arra már adhatok négy csillagot.

2 hozzászólás
NinaAva>!
Kalapos Éva: Rázós utakon

Flóra túl sokat hisztizik ebben a részben. Néha már-már irritál, de máskülönben nem lenne vele semmi bajom.
Márk túl sokat titkolózik ebben a részben. Tökéletes a „cuki pasi” szerepre, de olyan, mintha direkt csinálná ezt Flórával, hogy kikészíti…
Gergő csak játssza a meg nem értett művészt fiút.
Ági és Ákos egy cuki szerelmespár lettek, őket bírtam. Segítettek Flórának és megvigasztalták, mellette álltak a „nehéz időkben”.
Ginny-t nagyon megkedveltem, segítőkész, aranyos lány, jófej, szimpatikus szereplő a könyvben.
Zsaninak alig van jelentősége a könyvben, csak jól adja a BFF szerepet, és vigasztalja vagy helyrerakja néha Flórát.
Dani a legszimpatikusabb szereplő, titokzatos, de igaz barát lett, aki próbál segíteni Flórán, még ha a lány nem is nagyon hagyja eleinte.

A vége eléggé irracionális lett… Összességében lehetett volna a könyvben kevesebb rinyálás hiszti, és több érdekesebb dolog, történés, de most már érdekel, hogy mi lesz a folytatása….

Regina_Rudolf>!
Kalapos Éva: Rázós utakon

Hogy lehet így befejezni egy könyvet??Nekem kell a folytatás!
Ez a sorozat teljesen más, mint a legtöbb magyar tiniregény.Tetszik, hogy ebben szó van a kamaszpróblémákról és megoldásukról.( mondjuk elég sok volt)
Flóra szerintem elég hisztis volt, Márk nagyon titokzatos, amik nekem nem tetszettek.
Dani..ő az új szereplő, nekem szimpatikus.
A borító..hát egyszerűen ocsmány, de ahogy láttam a következő se jobb!


Népszerű idézetek

Vivi_>!

…attól, mert nem beszélünk egy problémáról, még nem szűnik meg létezni, sőt: a hallgatás csak egyre jelentősebbé teszi.

Nilla I>!

talán minden csak annyira veszélyes, amennyire elhisszük róla.

Vivi_>!

Az a baj az öregekkel, hogy bármennyire is szeretjük elengedni a fülünk mellett, amit mondanak, kétségbeejtően sokszor igazuk van (persze erre csak akkor jövünk rá, amikor már megszívtuk).

Cheril>!

Történik valami tök jó, és máris azon kattogsz, mi romolhat el.

Vivi_>!

– Én is ugyanúgy átéltem azt a veszteséget, mégsem estem szét ennyire, ez vajon miért van???
– Jaj, hát mert a lányok erősebbek.

Cheril>!

– Sokan lesznek, úgyhogy a nagy számok törvénye alapján bele fogunk futni néhány bunkóba.

Cheril>!

[…] mert imádjuk a rosszfiúkat, és hülye liba módjára körömszakadtunkig hisszük, hogy meg tudjuk változtatni őket.

Cheril>!

– Nem akartam bunkó lenni.
– Nem voltál – felelte, és most már tisztán hallottam, hogy úgy fojtja vissza a röhögést. – Ez a válasz pont olyan volt, mint te.
– Határozatlan és béna? – kérdeztem bárgyún, mire nem bírta tovább, és kiszakadt belőle a nevetés.
– Nem. Spontán, de azért óvatos – válaszolta, […].

Kapcsolódó szócikkek: Fellegi Flóra
Vivi_>!

…de az ember már csak ilyen: sosem jó az, ami éppen van, mindig másra ácsingózik.

Cheril>!

Nem bízik senkiben. Én csak tudom. Miattam nem.


A sorozat következő kötete

D.A.C. sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: Maradj velem
Tavi Kata: Szívkeringő
Kelly Oram: Cinder és Ella
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök
Szabó Tünde: Rácsok
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad