Éretté ​nyilvánítva (D.A.C. 6.) 33 csillagozás

Kalapos Éva: D.A.C. 6. – Éretté nyilvánítva

… és a kis csapat előtt az élet …

A D.A.C. története a végéhez ér, de előtte még Flórának és barátainak komoly döntéseket kell hozniuk a jövőjükkel kapcsolatban. Egyetem vagy munka? Mennyit ér a szerelem és a barátság, mennyit a saját célok? Megoldható-e, hogy egyszerre legyen minden a miénk?

Az idők változnak, egyvalami viszont soha: Flóra, Zsani, Ági, Ákos, Ginny, Dani és a többiek, a D.A.C. csapata vállvetve küzd az akadályok ellen, sok nevetéssel, sírással és rengeteg szeretettel.

>!
280 oldal · ISBN: 9789634033820
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2017
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634033509

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Könyvmolyok_Világa
Kalapos Éva: D.A.C. 6. – Éretté nyilvánítva

Nagyon nehéz volt elbúcsúznom a sorozattól,mert megszerettem a történetet,szereplőket. De hát elérkezett a befejező 6.rész én pedig elolvastam. :)
A kötet onnan folytatódik,ahol abbamaradt,Flóráéknak eljött az utolsó félév ami szerintem a legizgalmasabb,és ismét sok gonddal kell megbirkóznia a D.A.C-tagjainak.
Természetesen a szereplőknek nagy gond a továbbtanulás téma,sokuk nem tudja,hova jelentkezzen,milyen szakra,mit kezdjenek az életükkel. De végül mindenki megtalálja azt szakmát,iskolát ami neki való
Azonban nem minden szülő ért egyet,gyermeke döntésével,így ebből származnak viták,nem is kevés.
Nem csak a tovább tanulással akadnak bajok Flóra életében,hanem a barátjával Danival,fél,hogy a továbbtanulás miatt nem maradnak együtt,mert egészen más terveik vannak az életben.
Vajon megtudják oldani a felnőtté válás gondjait?
A legérdekesebb páros,számomra nem Flóra és Dani volt,hanem Ági és Ákos. Megszületett a gyermekük és felmerül a kérdés,hogy hogyan tovább? Ági szeretne egyetemre menni és orvos lenni és Ákos is tovább szeretne tanulni,de hát a kicsire vigyázni kell,végül közösen úgy döntenek,hogy Ági marad a kicsi mellett és mikor már nem kell vigyázni a babára,akkor megy egyetemre,azonban szerencsére nem minden így fog történni.
Amit imádtam a történetben,hogy nem kaptunk mézes-mázos lezárást,happy end-et és nem oldódott meg minden gond a sorozat végére,és itt jelenleg Zsanira gondolok.
Romantika is volt bőven a történetben,és ez így volt jó,ráadásul Márk is szerepet kap benne,de sajnos csak egy jelenet erejéig,pedig szívesen olvastam volna róla,még egy kicsit..Aki szerette a D.A:C eddigi köteteit,szerintem annak most is tetszeni fog,mint minden részben most is számos izgalom,meglepetés rejlik.
Kicsit talán hiányoltam Johny bá-t,mert szerintem most nem kapott nagy szerepet,csak a könyv végén illetve talán még a szerenádnál olvashattunk róla. Illetve ami számomra negatív volt,hogy nem sok mindent tudtunk meg a végzős évükről. Nem olvashattunk az osztálykirándulásról,szalagavatóra való felkészülésről,pedig kíváncsi lettem volna rá.
Összességében azonban tetszett a kötet,és úgy gondolom.hogy méltó befejezést kapott a sorozat. Köszönöm Kalapos Évának,hogy megírta! :) A D.A.C tagjainak,pedig köszönöm,hogy velük tarthattam.

>!
popKORN0725
Kalapos Éva: D.A.C. 6. – Éretté nyilvánítva

LoL. Ez a cim az ev vicce, mert hogy az erettsegin kivul masra nem vonatkozik az tuti. Flora, mint erett?! Emberek ennel a lanynal nem egy harmas osztalyzat a csoda, hanem az, hogy agy nelkul tulelt 6 konyvet – meg az hogy a baratai es Dani elviseli. Eskuszom amekkora szemet volt meg Mark jart jol, hogy kikerult ebbol :-D sirok, sirok a fakert amik elhalaloztak emiatt. Es amiatt is, hogy Geri cirka 20 oldalt erdemelt kulon.

>!
agnesho
Kalapos Éva: D.A.C. 6. – Éretté nyilvánítva

Nagyon fájó szívvel búcsúzom a D.A.C-sorozattól, hiszen több szempontból is jelentős az életemben. De, hogy őszinte legyek, bármennyire is jó volt a befejezés, mégis hiányérzetem van. Talán az előző részek túl magasra tették a lécet a nagyon erős témáikkal, és ebben a részben az a bizonyos pályaválasztás már nem ütött akkorát tekintve az előző tiniterhesség dolgot. Mindenesetre panaszra nincs okom, nagyon jól megírt és a lehetőségekhez mérten erős történetet kaptunk, de mint mondtam, annyira jók voltak az előző részek, hogy azokat már nem tudta túlszárnyalni, és sajnos elérni sem.

Bővebben:
https://lapozz.wordpress.com/2017/05/07/veget-ert-a-d-a…

>!
Media_Addict_Hu
Kalapos Éva: D.A.C. 6. – Éretté nyilvánítva

Imádom, ha egy könyvsorozatot a lehető legjobban zárnak le. Maga az egész kötet pedig hozta azt, amit a korábbiak. Mosolyt csalt az arcomra, elgondolkodtatott, és persze meglepett, mert ez a könyv tele van meglepetésekkel, amik között akad néhány fájdalmasabb is, de hé, pont emiatt életszerű az egész.

http://sorok-kozott.hu/2017/05/konyvkritika-kalapos-eva…

>!
Adrienn1989 P
Kalapos Éva: D.A.C. 6. – Éretté nyilvánítva

Jó volt mint mindig. Kevesebbre nem is számítottam befejezésként. Azért belenéztem volna a későbbi életükbe.

>!
Oláh_Zita P
Kalapos Éva: D.A.C. 6. – Éretté nyilvánítva

Kalapos Éva színvonalasan zárta le a sorozatot, és már most fáj érte a szívem, hogy nem lesz több. Az élettel együtt járó felelősségek és mindennapi problémák most is hitelesen lettek bemutatva, és az érettségivel és a felvételivel együtt járó gondok is. Külön tetszett Flóra felvételije, emberien lett megoldva, ugyanis tényleg sok olyan szak van ahol spoiler.
Biztos újra fogom olvasni a könyveket, nagyon a szívemhez nőttek.

>!
zakkant
Kalapos Éva: D.A.C. 6. – Éretté nyilvánítva

Nehéz a lezáró kötetet értékelni anélkül, hogy vissza ne gondolnék az egész sorozatra. Az Éretté nyilvánítva az egyik leghullámzóbb kötet volt érzelmileg (mind nekem, mind szerintem az olvasónak, mind pedig a szereplőknek), de ez pont így volt jó. Flóra, Ági, Ákos, Dani, Ginny, Zsanett végre felnőttek és mindegyikük megküzdött a maga „démonával” ebben a kötetben és döntöttek. Bár a felnőttség már egyikük-másikuk esetében hamarabb is bekövetekezett, de most már legalább papírjuk is van róla és vizsgázhattak és hivatalosan is betöltötték a felnőttkort. Sok embert próbáló helyzetet kaptak már eddig is, de a könyvsorozat utolsó része is bővelkedik ilyen helyzetekben. Volt jó pár vita, és összetűzés, és nagyon izgultam amiatt is, hogy megmaradjon a kis csapat barátsága.

Jó volt olvasni Flóra anyukája és barátnői történeteit, egy kicsit bánom, hogy erre a kötetre kevés tanulság jutott, de még így is fontos „szereplői” voltak ők is az egész sorozatnak, és az utolsó részenk is. Meglepően izgalmas volt, és csak úgy faltam a lapokat. Egyszerűen tudni akartam, hogy kinek hogyan alakul az élete, hiszen az utolsó oldalakon a felvételi eredményről értesülhettünk, így én szó szerint Flóráékkal izgultam.

Ez az izgalom keveredett az én nosztalgikus élményeimmel, hogy én hogyan éltem meg anno a továbbtanulás témát, és rengeteg hasonló gondolatom volt, mint amit most leírva láttam, úgyhogy csak bólogattam, meg mosolyogtam, hogy jééhhhh bár anno én is olvastam volna a D.A.C.-ot (kár hogy akkor még nem volt ilyen sorozat :S). Nagyon hasznos tanácsokat kapnak Flóráék a továbbtanulás témában, így ezért jár a piros pont az írónőnek. Biztos, hogy sok hasonló szituációban lévő fiatalnak segítenek majd ezek a szavak / sorok.

Izgalmas és tanulságos rész volt az Éretté nyilvánítva, nekem teljesen jól megkoronázta az egész sorozatot. Szívemhez nőttek Flóráék egytől-egyig, de jó volt fogni a kezüket és azt hiszem a lezárás is teljesen méltó volt az egész sorozathoz. No spoiler, de hasonló dolgokra számítottam, igaz a végén a szerelmi dráma kicsit sok volt, de a Hullámvasútnak nevezett Flórához ez illett.

Köszönöm a 6 kötet az írónőnek, és a Kiadónak, hogy látott benne fantáziát. Remélem, hogy minél több tizenéves (vagy szülője) szerzi be majd a D.A.C. részeit, mert ezek tényleg a magyar fiataloknak szólnak, róluk és úgy átadva, hogy mindenki megtalálja a kedvenc karakterét vagy élettörténetét benne.

Bővebben a blogon: http://www.zakkantolvas.hu/2017/05/kalapos-eva-dac-6-er…

>!
Elenya P
Kalapos Éva: D.A.C. 6. – Éretté nyilvánítva

Kis kitérővel indítanám az értékelést, megalapozva teljes elfogultságomat a szerző iránt. Először a Massza című könyve akadt a kezembe, amit egy szusszra olvastam végig és rögvest az öcsém kezébe nyomtam, aki akkor éppen 16 éves volt. Kíváncsi voltam, hogy csak engem taglóz-e le ennyire, hogy kamaszokról, kamaszoknak így is lehet írni manapság – hát nem. Az ő magvas véleménye akkor ez volt: „Erről van szó.” És igen, erről van szó. Nagyon élveztem a D.A.C. sorozatot, szerintem ez az utolsó rész méltó befejezése volt egy okos, jól átgondolt, rendkívüli érzékenységgel megírt történetnek. Az a tapasztalatom (de vitatkozzatok velem, mert remélem, hogy ez nem általános), hogy szeretünk a tizenévesekre lenézni, lefelé kommunikálni, a problémáikra legyintgetni, hogy ugyan mit picsogsz kislányom/kisfiam, ennél már csak nehezebb lesz (pedig hát nem feltétlenül). Azt szerettem ebben a sorozatban és ebben a részben is, hogy sokszor nehezen érthető felnőtt fejjel, hogy micsoda bizonytalanságot, szorongást és félelmet okoznak olyan dolgok, mint pl. a pályaválasztás, és egy kicsit belemászhatunk ennek a mostohán kezelt korosztálynak a fejébe, hogy megpróbálhassuk mégiscsak megérteni. Én minden szereplőt szerettem, nincsenek jók meg rosszak, emberek vannak és helyzetek. Különösen tetszett az a rész, amikor a szerenádnál hirtelen rádöbben a csipet-csapat, hogy hoppá, a többiek is valahol ugyanolyanok, mint ők. Életszerű. És nem könnyű ebben a műfajban életszerűt alkotni (nem hozok negatív példákat, sokan tudják szerintem, hogy mire gondolok). Remélem, még sokat olvashatunk a szerzőtől.

>!
evii29 P
Kalapos Éva: D.A.C. 6. – Éretté nyilvánítva

Én ezt a sorozatot nagyon szerettem az elején, a 3. volt a kedvencem, aztán utána egyre gyengébb lett. spoiler A hosszú szünet nem tett jót neki (nekem?), én már elfelejtettem, hogy mi hogy volt. Az eleje nem tetszett annyira, sok volt a kis boszizás nekem, meg a beszédstílusuk is, a sok Dzsíz-zel. (a korábbi kötetekben is így beszéltek?) És igen, nagy döntés a felvételi, én se tudtam, mi akarok lenni, még egyetemen se, mégse szenvedtem ennyit. Nem emlékeztem, hogy ennyire drámakirálynő lett volna a mi kis Flóránk. És a vége?!?!?!?!? spoiler Jobbat vártam. :(


Népszerű idézetek

>!
Oláh_Zita P

Nem tudom, ki az a hülye, aki szerint tizennyolc evesen el kéne döntenünk, mit akarunk az élettől, de bezárnám egy időre Harry Potter lépcső alatti gardróbjába, hogy gondolkodjon mar egy kicsit.

11. oldal

>!
zakkant

Minden szerelem, még a legbiztosabbnak tűnő is kockázat, és ha nem vagyok képes kockáztatni, meg sem érdemlem, hogy szeressenek.

265. oldal

>!
wayerwanda

Komolyan, néha legszívesebben szabit vennék ki az életemből. Olyat lehet?

10. oldal

>!
Oláh_Zita P

Időközben felkelt a nap, de a nappali Budapestet semmivel se láttam csúnyábbnak, mint a hajnalit. Úristen, mennyire imádom ezt a varost! Az összes arcát, a napfényben úszót, meg azt is, amikor szürke es ess, es beborítja a latyak. Imádom az Erzsébet téren a fűben zenélgetőket, de a reggeli mogorva arcokat is, a babakocsis anyukákat, a kutyasétáltatókat, a Soroksári út öltönyös zombijait, a budai cukrászdákat, a hegynek alig nevezhet hegyeinket, a Halászbástyát, a Várat, Gül Baba türbéjét. . . A szívem melyen biztosan tudtam, hogy ezerfele fogok meg utazni, es vágytam is rá, de ilyet tutira nem tálalok sehol. Pest nem elegáns, mint a nemet vagy skandináv fővarosok, nem szenvedélyes, mint Spanyolország vagy Portugália, nem menő, mint Anglia vagy Amerika, de pont ez a sok „nem” válik valahogy mégis a legnagyobb igenné, es ezt nem csak en mondom.

163. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Papp Dóra: Tükörlelkek
F. Kosztyu Viola: Lorena
Anita Gayn: Sütilány
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 5.
Tavi Kata: Nyitótánc
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Sarah Dessen: Figyelj rám!