Határtalan ​irodalom 0 csillagozás

Magyar irodalom a határon túl
Kaiser Ottó: Határtalan irodalom

Az itt felsorakoztatott 25 író saját emigrációját – ha az volt – különbözőképpen élte meg. Akad közöttük, aki kisgyerekként szüleivel hagyta el Magyarországot, s olyan is, aki felnőtt fejjel változtatott. Sokan közülük úgy kerültek a határon túlra, hogy országot cseréltettek velük. Ez a könyv egyebek mellett arra tesz kísérletet, hogy – fotóikkal, néhány művükkel – visszahozza azokat, akik ilyen-olyan okokból elszakadtak természetes közösségüktől. Egyetlen dolog biztosan közös bennük: mindahányuknak fontos, hogy volt-van-lesz hazájukban is olvasókra találjanak. Fontos nekik, hogy tudjanak róluk, és tudjanak egymásról. Ha lehetséges másik Magyarország, akkor ez az a különbözőségben és sokféleségben megnyilvánuló, de összetartozó lélekvalóság, amely függetlenül minden (ázsiai, afrikai, tengerentúli vagy európai) kultúrától mindenütt van, ahol jelen vagyunk.
2007.

Tartalomjegyzék


Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Népszerű idézetek

>!
Gregöria_Hill 

Egyik regényének hőse egy tömegsírt örökölt. Jó vicc, mondhatná valaki, aki nem itt élt.

Grendel Lajos

Kaiser Ottó: Határtalan irodalom Magyar irodalom a határon túl

5 hozzászólás
>!
Gregöria_Hill 

És akkor még egy szót sem szóltam a humoráról. Arról a keserű, reszelős nevetésről, ami a magyar irodalomban előtte jórészt ismeretlen hang volt.
Egy vidéki fapofa, na…! Vagy inkább egy angol úr, aki tévedésből Léván nőtt föl, de ezt később jófajta, embert próbáló tévedésnek gondolta volna, ha a komcsiknak van némi ízlésük. De sajnos nem volt.

Grendel Lajos

Kaiser Ottó: Határtalan irodalom Magyar irodalom a határon túl

>!
Gregöria_Hill 

Aggodalommal figyelem, hogy a szellemi és közéletben, de a mindennapokban is a monológus tolakodik a dialógus helyébe. Az olvasókedv csökkenése is ennek a jele, hiszen az az egyéniséggazdagító párbeszéd marad ki sokak életéből, amit gondolatgerjesztő művekkel folytathatnánk.

Gálfalvi Zsolt

Kaiser Ottó: Határtalan irodalom Magyar irodalom a határon túl

>!
Gregöria_Hill 

A rikácsoló, éberségéről és csúnyaságáról elhíresült aligazgatónőről, aki először vívott ellenem osztályharcot, évek múlva megtudom, hogy egy költő, amikor a halálba indult, így búcsúzott tőle: „Ne engedd, hogy a szemem / elfelejtsen téged / vegye körül lelkemet / halk bizalmas fényed / Jön a halál, jön a tél / élünk-e, ki tudja / süss fel engem, csillagom / a nagy hosszú útra.” A vers tetszett, s ez sokat segített abban, hogy a költők és múzsáik kapcsolatát a maga dialektikus bonyolultságában próbáljam megérteni.

Gálfalvi György

Kaiser Ottó: Határtalan irodalom Magyar irodalom a határon túl

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!
Tolnai Ottó: Költő disznózsírból
Raffay Ernő – Takaró Mihály – Vekov Károly: Wass Albert igazsága
Szabó Ferenc: Pozsonytól Kassáig
Ablonczy László: Nehéz álom
Kovács Ákos: Ákos 50
Burger Barna: Fej vagy írás
Hekeli Sándor: A cukrász
Klösz György: Fényképek / Photographs
Bodnár János – Pomogáts Béla: Magyar Odysseus