A ​betű mágusa (Varázskönyv-trilógia 1.) 102 csillagozás

Kai Meyer: A betű mágusa

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Minden könyvnek van egy titkos oldala.

Furia Faerfax a könyvek világában él. Családja vidéki birtoka egy végtelenségbe nyúló könyvtár fölött emelkedik. A lány egy nap különleges könyvre bukkan: a lapokra írt sorok segítségével képes levelezni Severinnel, aki 1804-ből válaszol neki. Miközben a barátság lassan vonzalommá formálódik, Furia nem is sejti, milyen halálos veszedelem fenyegeti a családját. A tragédia hamar bekövetkezik, édesapját elveszti, öccsét pedig elrabolják. Így Furia olyan erőkkel kerül szembe, amelyek hatalmát még csak nem is sejti. Hogy segítséget kapjon, Libropolisba, az eltűnt könyvesboltok városába megy. Itt találkozik a vadóc lánnyal, Cattel, és Finniannel, a felkelővel. Együtt vonulnak harcba a könyvmágia urai és az összes könyvet fenyegető betűhalál ellen.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2017
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617534 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Furia Salamandra Faerfax · Szent Viboráda · Finnian · Severin Rosenkreutz


Kedvencelte 8

Most olvassa 15

Várólistára tette 297

Kívánságlistára tette 228

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Kai Meyer: A betű mágusa

Elöljáróban csak annyit, hogy egy igazán különleges, egyedi és végtelenül ötletes történetről van szó, amiben minden, de tényleg minden a könyvekről, a mágiáról és az olvasás szeretetéről szól. Úgy vélem tehát, hogy könyvrajongóknak szinte már-már kötelező olvasmánynak számít.
Kai Meyer teljesen új világot, új varázslényeket alkotott.
Vannak itt életre kelt, saját öntudattal és lélekkel rendelkező bútorok, beszélő könyvek, könyvjelzőfák, életre kelt irodalmi karakterek, élő betűk és élő könyvek, pusztító penészráják, könyvhentesek és erdő könyvekből is.
Aztán persze vannak még önbeteljesítő jóslatok, szerelem, harc, forradalom, rengeteg titok és varázslat.
Habár számomra itt-ott kicsit túl volt írva és az elején kicsit lassan haladtam vele, végül mégis kiforrta magát, lekötött és meglepett.
Nem volt tökéletes, közel sem, de kezdetnek nagyon jó volt, lenyűgöző első könyv, ezért ha meg fog jelenni majd a folytatás – remélem – mindenképpen meg fogom venni a következő két részt is.
Egyre jobban imádom a Maxim kiadó kiadványait, mert például a füles borító belsejében lévő képek mindig gyönyörűek és illenek az aktuális könyv hangulatához.

Bővebben pedig: http://klodettevilaga.blogspot.hu/2017/12/konyvkritika-…

1 hozzászólás
Gorkie P>!
Kai Meyer: A betű mágusa

Még nyereményként került hozzám ez a könyv a BASC által. Azóta kicsit eltolódott az olvasása, de már nagyon piszkálta a fantáziámat. A borítót egyszerűen imádom és végül a belső is teljesen magával ragadott.
Az elején egy picit el voltam veszve, sok volt az új információ és leírás erről a világról, de aztán belerázódtam és onnantól kezdve teljesen beszippantott.
Imádom ezt a világot, egyedi, új és hát, Könyvekről, magiáról szól!
Kai Meyer fantasztikus lényeket, helyszíneket talált ki és nekem a cselekmény is nagyon tetszett. Érdekes volt, néhol izgalmas és csavaros.
Gyorsan beszereztem a folytatást és alig várom az új részt is. :)

>!
Maxim, Szeged, 2017
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617534 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter
4 hozzászólás
deen>!
Kai Meyer: A betű mágusa

Remek ötlet, csak a kivitelezés nem volt tökéletes. Néha egy picit unalmas volt és lassú, néhol pedig majdnem elvesztettem a fonalat, annyira begyorsult. Furia nem volt éppen a legjobb főszereplő, valahogy nem tudtam elfogadni teljesen a karakterét. Leginkább Isis tetszett, az ő leírása egyszerűen pazar volt, szinte magam előtt láttam az átváltozását. A cím és a fülszöveg alapján nem vártam, hogy helyenként ennyire véres és brutális dolgok történnek majd, de valahol ez is valóságosabbá tette a történetet. Sajnálom, hogy Severin és Furia beszélgetései nem kaptak túl nagy hangsúlyt, ahogy azt is, hogy az ellenállás is csak úgy belecsöppent a cselekménybe. Finniant sem tudtam megkedvelni. Igazából az alapötlet nagyon jó volt, de annyi mindent zsúfolt bele az író, hogy túlságosan sok fele kellett figyelni, és néha úgy éreztem olvasás közben, hogy lemaradtam a lényegről. Helyenként kicsit kaotikusnak éreztem a történéseket, a lezárás pedig olyan tessék-lássék sikerült. Viszont jó sok elvarratlan szál maradt, úgyhogy szívesen folytatom a történetet.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Kai Meyer: A betű mágusa

A betűhalál a legnagyobb tragédia az irodalom szerelmeseinek, hiszen ha eltűnnek a betűk a könyvekből, a világ szürke és lélektelen lesz. Ezért nem kérdés, hogy bármi áron el kell pusztítani az Üres Könyveket, nehogy ez a borzalmas vírus rászabaduljon a könyvmágusok által igazgatott különleges világra, amelyben hemzsegnek a könyvönkívüliek, valamint a lázadók, akik meg akarnak szabadulni az egyre inkább diktatorrá váló mágusoktól, akik eredetileg szimpla könyvmániások voltak, de aztán megszédítette őket a mágikus képességeik által megszerzett hatalom. Miközben egyre durvábbá válik a harc a felek között, egy világtól elzártan élő kamaszlány levelezni kezd egy könyvön keresztül egy nála 200 évvel korábban élő fiúval, ami egyre bonyolultabbá teszi az amúgy sem könnyen átlátható összefüggéseket, melynek eredményeként egy izgalmas fantasy-nak örülhetünk. Kai Meyer saját műfajában Németország egyik legismertebb alkotója, nemrégiben jelent meg nálunk a Varázskönyv-trilógia első része, amely a könyvmágiának köszönhetően ki tud emelkedni a fantasyk tengeréből, azonban kicsit nehezen indulnak be az események, amelyek a végén túl gyorsan kerülnek lezárásra, de összességében egy letehetetlenül izgalmas könyvről van szó, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/02/02/konyvkritika_k…

Ibanez MP>!
Kai Meyer: A betű mágusa

Nagyon-nagyon szeretni akartam ezt a könyvet, mert csodaszép a borítója, izgalmas a címe. Még a kezdet is jó volt, melyik moly nem szeretné ezt a mágikus könyvbirodalmat? Egész jól indult, még egy kis izgalom is belefért ott a ház alatti pincében, aztán azon kaptam magam, hogy elkezdtem unni a könyvet. És ez az unalom mintegy száz oldalon keresztül masszívan kitartott, annyira, hogy már a helyesírási hibákra kezdtem felfigyelni (volt közte elég súlyos is, főleg, mikor egy oldalon kétszer futottam bele „az könyvnélküliek” kezdetbe és mellé még egy könyvnélküliek helyett „földönkívüliek” is becsúszott (na, ott nyögtem egyet).

Az unalomnak az oka pedig voltaképpen az volt, hogy a közepe táján nem igazán történt semmi izgalmas, még az esetleges üldözéses jeleneteket se tudtam már igazán élvezni. A világ felépítésével az író annyi mindent a nyakamba zúdított, annyi szereplőt, ellenséget, mágikus dolgot, szabályzatot és miegymást öntött az oldalakba, hogy egyszerűen túl sok volt. Közben a szereplőket nem igazán sikerült megszemélyesítenie, az viszont köszönetet érdemel, hogy a főhős tinilány (okés, ezt már megszoktuk) nem szerelmesedik bele első pillantásra valakibe (és ezért tényleg örök hála, még ha van is egy kis romantikus szál a könyvben).

Sokkal-sokkal többet (akár visszaemlékezős részről) elviseltem volna a Fekete Özvegyről és még több más szereplőről is. Az egyetlen, aki kiemelkedett, az Iris volt, örültem, hogy legalább egy személy meglehetősen jó karakterábrázolást kapott. A könyv utolsó harmadára a történet is újra beindult és érdekes lett (igaz, a keserű szájíz az előző oldalak miatt megmaradt).

Valószínűleg folytatni fogom a történetet, hiszen érdekes azért a világ, remélhetőleg a továbbiakban már nem ömlik ránk ennyi információ, hanem inkább óvatosan meg lesznek magyarázva dolgok…

Any P>!
Kai Meyer: A betű mágusa

Könyvek mindenhol!! Már ezzel levett a lábamròl! :) Igazán fantáziadús, izgalmas történet. Varázslatos helyek és szereplők! Nagyon élveztem az olvasását. Az egyetlen dolog, ami nem tetszett és ezért az 1 csillag mínusz is, a sok ismétlődés. Néhány mondat annyit szerepelt benne, hogy a végére megtanultam. :D De ennek ellenére nagyon jò kikapcsolòdás volt.

Jean>!
Kai Meyer: A betű mágusa

Egy igazi könyves könyv! A könyvek szerelmeseinek kötelező darab!

Fantasztikus világot teremtett Meyer, az Árnyvadászok világa után itt élnék a legszívesebben! :)
(Ez változott, miután elkezdtem a ToG-ot! Az áll a második helyen :D)
Aki ismer, tudja mekkora könyvgyűjtő vagyok, mennyire szeretem már csak a tudatát is, annak, ha egy könyv a birtokomban van. Éppen ezért nagyon betalált ez a történet. Aki olyan elvetemült könyves, mint én vagyok, a kiszámítható „fordulatok” ellenére is imádni fogja, mert megérti a könyvmágusokat és tud velük azonosulni.

És mint könyvesbolti dolgozó és könyvgyűjtő, megtudtam, hogy védőszentem is van:
Szent Viboráda.

Trixi>!
Kai Meyer: A betű mágusa

Könyvek a könyvben, mindig érdekes és hálás téma. Itt ráadásul egy egész könyvtár van a katakombákban, sőt a könyvtár nagy része még felfedezetlen terület. Mi más kellene még egy könyvmolynak? :D Szóval izgalmasan, varázslatosan indult a sztori, és az ötlet, hogy Furia egy 200 évvel ezelőtt élt ősével „levelezik”, nagyon tetszett. Különösen Severin története. De ahogy beindult a történet, a sok rohangálásban, és menekülésben valahogy a varázslat is kezdett megszűnni :( A történetvezetést kapkodónak éreztem, és az utolsó másfél oldal……az mi volt, minek kellett? Tudom-tudom, kell a folytatáshoz :) . Sajnáltam, hogy a sofőr nem kapott több szerepet (pedig reméltem), és talán Pip is több lehetőséget kap majd a folytatásban. spoiler Szóval tetszett is meg nem is, kicsit többet vártam. Fél pont levonás a fordítási (vagy szerkesztési) bakik miatt.

3 hozzászólás
Saileach P>!
Kai Meyer: A betű mágusa

Bajban vagyok, mert tetszett is meg nem is. Nekem kicsit mesei volt némely fordulata spoiler, mikörben túl durván rángattak bele a történésekbe spoiler, és mivel lassan és hiányosan kaptam meg a világfelépítés leírását, ezért az elején kicsit tévelyegtem ebben a világban. De mást vártam valahogy, mert hiába a könyvekről szólt, mégse igazán, inkább egy ifjúsági kalandregénynek jött le nekem, ami a könyvek díszletei előtt játszódik. Pl.ott volt az a szuper borzongató katakombás könyvtár, erre épp csak bepillanthattunk, már el is kerültünk onnan és máshol játszódott az egész sztori. Libropolis is le volt írva, de inkább úgy mint egy XIX.sz-i London nyomornegyede, nem úgy mint a könyvek fantasztikus lelőhelye, valahogy hiányzott az, hogy érezzem a könyvek illatát, lássam a színüket, izgasson, hogy mi van bennük….itt csak eszközként használták a könyveket, az egész inkább politikáról, zsarnokságról, diktatúráról, lázadókról,merényletekről és mágiáról szólt (mintha a Star Warst vagy a Harry Pottert olvasnám csak más köntösben :P). spoiler. Ezenkívül nem tetszett, hogy Mme Antiquaról semmit sem tudtunk meg, pedig elvileg ő volt az egyik főgonosz, nem tetszett ahogy Severinnel végződött, stb. Ami viszont tetszett az egész történetet mozgató csavar, az nagyon ötletes volt, és alapjaiban feje tetejére állította az egészet, meg persze Furia lélekkkönyve, na az cuki volt! :)

2 hozzászólás
sztinus P>!
Kai Meyer: A betű mágusa

Egy tök jó alapötletet így kell túltolni és unalmasan megírni.


Népszerű idézetek

Jean>!

Minden könyv olyan hely, ahová az ember újra és újra visszatérhet.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Furia Salamandra Faerfax · könyv
1 hozzászólás
Risus P>!

– Mit jelent számodra az olvasás?

45. oldal, 1. rész, A könyvek és az éjszaka; 6. fejezet (Maxim, 2017)

4 hozzászólás
Jean>!

Az új könyveknek nyomdafesték-, enyv- és várakozásillata volt. A régi könyveknek kalandillata, a sajátjuké és azoké, amelyekről meséltek. A jó könyvek pedig olyan aromát árasztottak, amelyben mindez meglapult, ám hozzá jött még a varázslat lehelete is.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Jean>!

(…) kedvelni egymást annyit tesz, mint felfedezni, hogy ugyanazt a nyelvet beszéljük. Egymást szeretni azt jelenti, hogy ugyanazon a nyelven verselünk.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Furia Salamandra Faerfax · Severin Rosenkreutz
Jean>!

Miközben a könyvtárba igyekezve lefelé tartott a lépcsőn, Furia már érezte is a történetek illatát: a világ legjobb illatát.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Furia Salamandra Faerfax
Jean>!

Furia Salamandra Faerfax alvaolvasó volt. Könyveket szívott magába, miközben aludt. Ennek a képességnek latin elnevezése is volt: somnevolismus. Mivel azonban senki más nem szenvedett benne, ő maga gondolta ki ezt a szót.
– A somnus alvást jelent, az evolutio pedig olvasást.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Furia Salamandra Faerfax
Dorina_Tóth>!

Senki nem lett volna képes mindezt a könyvet elolvasni. De sok könyvmágusnak a könyvek birtoklása volt a fontos. Az elvakult gyűjtőszenvedélyük nem ismert határokat

226. oldal

Silvia_Taylor P>!

Tegnap elalvás előtt előtt eszembe jutott valami: kedvelni egymást annyit tesz, mint felfedezni, hogy ugyanazt a nyelvet beszéljük. Egymást szeretni azt jelenti, hogy ugyanazon a nyelven verselünk.
Nem tudom, hogy mi már együtt verselünk-e, Furia, de mindenesetre közösen írunk egy könyvet.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Severin Rosenkreutz
Jean>!

(…) egy kiszögellésen hatalmas kőalak állt, egy hosszú ruhás nő, aki az egyik kezében nyitott könyvet, a másikban kardot tartott. Szent Viboráda, a könyvgyűjtők védőszentje (…)

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szent Viboráda
Risus P>!

– Az óvatosságomnak semmi köze a bizalmatlansághoz – mondta a látogató –, csupán a rossz tapasztalatokhoz.

53. oldal, 1. rész, A könyvek és az éjszaka; 7. fejezet (Maxim, 2017)


A sorozat következő kötete

Varázskönyv-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Jon Sprunk: Az Árny fia
Licia Troisi: Az új birodalom
Rick Riordan: Neptunus fia
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Stephanie Garber: Legendary
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Katherine Arden: A medve és a csalogány