A ​próféta 149 csillagozás

Kahlil Gibran: A próféta Kahlil Gibran: A próféta Kahlil Gibran: A próféta Kahlil Gibran: A próféta Kahlil Gibran: A próféta Kahlil Gibran: A próféta

A ​Próféta bölcseleti hitvallás az élet lényegesebb dolgairól. Egyéni, mint minden hitvallás. Hiszen csak a tételes hit merevül szabvánnyá: az, amit hinnem kell, de nem az, amit lelkem titkos rekeszében föltétlenül hiszek és vallok, az Úr ingyen kegyelméből. Tartozzam az egyistenhit bármelyik szárnyához, mint hívő keresztyén, zsidó, vagy muzulmán. Gibran épp ezt a láthatatlant, megfoghatatlant és végtelent kísérli meg költőin tükrözni. Mert prófétává lenni minden napkeleti elmének egyfajta mélylélektani igénye. Hiszen „az ismeret csak eszköz az ismeretlen közelítésére”. Az érzékelhető világ e tekintetben ama csipetnyit lenézett keret csupán, amelyen a lényeg vízióként árad túl. Mert a „való világ” – a vaskos, a durva, az egyhangú – nem érdemel látnoki figyelmet; annak figyelmét, aki lát. Aki nem az ésszerűt követi, mert hiszen „csakis a szív értheti mindazt, ami az ész számára talány marad”. A víziót – az ember és a Mindenség örök viszonylatát – csak jelkép érzékeltetheti. Titkát… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1923

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek

>!
Helikon, Budapest, 2015
94 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632274768 · Fordította: Révbíró Tamás
>!
Bagolyvár, Budapest, 2007
80 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639730311 · Fordította: Révbíró Tamás
>!
Édesvíz, Budapest, 2003
176 oldal · ISBN: 9635286457 · Fordította: Révbíró Tamás

8 további kiadás


Enciklopédia 9


Kedvencelte 30

Most olvassa 6

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Kahlil Gibran: A próféta

Halíl Dzsibrán libanoni származású amerikai maronita keresztény költő, filozófus, képzőművész e kötetben életbölcseleti gondolatokat oszt meg olvasóival. Több, mint hatvan évem során sok mindent megtanultam, de igen jólesett olvasni ezeket az ősi, természet-közeli, egyszerű bölcsességeket. A témakörök – melyekben elhangzanak a próféta szájából – a szeretet, házasság, gyerekek, munka, öltözködés…s még sorolhatnám – mindenkit érintő és érdeklő csokor, senki nem kivülálló. Nem ismertem ezt a könyvet, a Moly böngészése során jutottam el a MEK-hez, mely mindenki számára térítésmentesen hozzáférhetővé tette ez igen értékes írásművet. Kedvenc lett, megnyugtat, de fel is villanyoz…Ajánlom!

1 hozzászólás
>!
gumicukor
Kahlil Gibran: A próféta

Nagyon szerettem ezt a könyvet, olyan életbölcsességek vannak benne, amikkel nagyrészt egyetértek. Nem tudom, hogy ez füveskönyv-e, de a legelejét és a legvégét leszámítva teljesen úgy épül fel. Amiért az 1 csillag levonás, azok a sokszor nagyon-nagyon bonyolult képek, amiket második olvasásra sem mindig értettem meg. Gyönyörűek a metaforák benne, de nem mindig volt kristálytiszta számomra, hogy mit is jelent és hogyan is kapcsolódnak a dolgok egymáshoz.

Ettől függetlenül ez egy olyan könyv, aminek helye van lenne a könyvespolcomon.

>!
Kozmikus_Tahó
Kahlil Gibran: A próféta

Nem fogok erről a könyvről bölcselkedni, nem lenne méltó hozzá.
Csupán meg akarom köszönni, hogy az olvasása alatt kétely nélkül elhittem pár másodpercig, hogy a magam módján egy jó világnak vagyok a része, és én is jó vagyok benne, általa.

Felemelő élmény volt az a pár másodperc.

>!
Bélabá P
Kahlil Gibran: A próféta

Na végre! Megint egy alig ismert zseniális mű, amit véletlenül halásztam ki magamnak. Jólesett, nem tudtam mire számítsak, így nagyon pozitív élmény.
Keretes történet, ahol egy próféta partra száll, úgymond prédikál és végül távozik a helyiektől. Miről szól a mondandója? Az élet főbb dolgairól. Tekinthető füveskönyvként, aforizmagyűjteményként is. Nagyon szép és bölcs megállapítások olvashatók benne. Szellemi kincsek, gyöngyszemek az értelem „kagylóhéjából”. Tetszett, mert egyedi, nem közhelyes, és nem is tömény. Még nem olvastam például Paulo Coelhót, de egy összehasonlítás végett, lehet megteszem, aztán majd kiderül az igazság. Gibran könyve 93 éves írás, ami természetesen időtálló. A napi életünkben szükségszerű egy adag jó tanács, útmutatás, vagyis prófécia, amit ebből a könyvből „kimeregethetünk” magunknak. Szép írás volt, 5-öst adok (4,7 pont). Ajánlom azoknak, akik szeretik az aforizmákat vagy füves könyv-jellegű írásokat.

3 hozzászólás
>!
MrClee I
Kahlil Gibran: A próféta

Eleinte okoskodónak tetszett, de – ellentétben Janne Tellerrel – el tudta velem ezt feledtetni teljesen. Nem olvastam a Bibliát, csak részleteket, de azt hiszem nem sokban különbözik a kettő egymástól.
Bármennyire is mély a könyv üzenete, viszonylag könnyed olvasmány volt, köszönhetően főképp a rövidségének. Utóbbi végett talán majd újra is olvasom egyszer, pedig nem vagyok az a nagy újraolvasós FICKÓ spoiler, de tehetünk kivételeket.

28 hozzászólás
>!
Youditta
Kahlil Gibran: A próféta

Jó néhány bölcsességet ismertem belőle, főleg a szeretettel kapcsolatosakat, csak nem tudtam szégyenszemre, hogy innen származnak. Főleg esküvőkön gyakori, s mostanában megfordultam néhányon, lehet ezért emlékszem jobban néhány innen vett bölcsességre.
Szép könyv ez, 5 csillagos azoknak, akik szeretik az ilyen jellegű olvasmányokat. Tőlem ez kicsit távol áll, viszont van benne tényleg sok szép gondolat.

>!
RandomSky
Kahlil Gibran: A próféta

Kb. másfél évtizede várta a polcomon ez a könyv, hogy elolvassam, és ha nincs a belőle készült animációs film, tán még mindig várná. Nem jött volna korábban sem túl korán, de most nagyon jól jött.
Gibran előbb volt, mint Richard Bach, James Redfield, Dan Millman vagy épp Coelho (különösen, mint ő…), és ebben a vékony kis könyvben valahogy többet és szebben mond, mint ezek. Nem mondom, hogy minden benne van, de azt igen, hogy ha válaszokat keresel, érdemes ezzel kezdeni. Mármint, persze, lehet a Bibliával, az ősi buddhista szövegekkel és így tovább, de ilyen koncentráltan, egyszersmind költőien még ezek sem szólnak élet és halál ennyi nagy kérdéséről.
Azt gondoltam egyébként, hogy Gibran muszlim volt, de mint kiderült, nem, hanem maronita keresztény, akinek ezen művére egyébként hatott a szufizmus is, és elég sok buddhista párhuzamot is érzek benne (elég csak a Bibliából idejekorán kiszerkesztett reinkarnációra utalnom).
A filmről ide írtam: http://www.ekultura.hu/latnivalo/ajanlok/cikk/2015-11-2…

>!
gab001 P
Kahlil Gibran: A próféta

Érdekes, hogy ugyanazokat a szavakat hányféleképpen lehet felhasználni. Mintha nem is a hétköznapi szavakat olvastam volna ebben a könyvben, olyan szépen vannak egymás mellé rendezve. A mondanivalója sem szokványos, ahogy a szeretetről, az örömről, a bánatról és még sok minden másról mesél. Az életet írja le, ahol minden mindennel kapcsolatban van, s kiegészíti egymást, akár a fény és az árnyék. Nagyon tetszettek a hasonlatok, elgondolkodtattak a magyarázatok. Volt, amivel egyet tudtam értettem és persze olyan is, amivel nem. Szemléletformáló.

>!
Helikon, Budapest, 2015
94 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632274768 · Fordította: Révbíró Tamás
>!
AeS P
Kahlil Gibran: A próféta

Az elejét imádtam, a közepével megszenvedtem, a végét imádtam.
Ez a könyv, hangulattól és lelkiállapottól függően lehet fél- és ötcsillagos is, szerintem a megítélését még az is befolyásolja, hogy mit ebédeltél aznap.
Nagyon sok szép gondolatot találtam benne, amik jól egyensúlyba hozzák azokat az oldalakat, amikor arra gondoltam, hogy miért olvasom ezt egyáltalán?
El tudom képzelni, hogy bizonyos élethelyzetekben visszanyúljak ehhez a könyvhöz, csak jusson eszembe!

2 hozzászólás
>!
IrodalMacska P
Kahlil Gibran: A próféta

Ha néhány évvel ezelőtt egy akkori libanoni ismerősöm nem kérdezi meg tőlem, hogy hallottam-e már Kahlil Gibranról, valószínűleg tudatlanul halok meg és az életben kezembe nem veszem ezt a kis gyöngyszemet. De mivel felvilágosított, hogy Gibran az ő nemzeti büszkeségük, továbbá A próféta a világ egyik legtöbb nyelvre lefordított könyve, ezért emlékeztem a maronita keresztény költő-író nevére, amikor a MEK oldalán rátaláltam erre a könyvre.

Az íráson erősen érződik mind a keresztény kultúrkör, mind az iszlám hatása és ez az elegy egy olyasfajta nyugalmat áraszt, ami arra sarkallt, hogy áhítattal, tátott szájjal olvassam ezt a füveskönyvszerű írást. Elképesztő, hogy valaki ilyen természetes bölcsességgel tudjon írni a szeretetről, a házasságról, a szülők gyermekeikhez fűződő kapcsolatáról, örömről, bánatról és olyan hétköznapi dolgokról, mint a munka, ruhák, otthon, adakozás stb.

Úgy gondolom, hogy ebben a rohanó, olykor eléggé mocskos világban nem árt néha leülni és újra/elolvasni ezt a kis ékszert, elmerülni a vallással-tapasztalatokkal átitatott gondolatokban és a hatására megpróbálni minden egyes nap egy picit jobb emberré válni.

>!
Helikon, Budapest, 2015
94 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632274768 · Fordította: Révbíró Tamás

Népszerű idézetek

>!
Izolda P

És akkor Almitra szólott újra, és azt mondá: És a Házasság, Mester?
És ő így válaszolt:
Együtt születtetek, és együtt is maradtok mindörökre.
Együtt lesztek akkor is, amikor a halál fehér szárnyai szétszórják napjaitokat.
Bizony mondom, együtt lesztek, még az Isten csöndes emlékezetében is.
De együttlétetekben legyenek távolságok.
És a mennyek szellői táncoljanak kettőtök között.
Szeressétek egymást, de a szeretetből ne legyen kötelék:
Legyen az inkább hullámzó tenger lelketek partjai között.
Töltsétek meg egymás serlegét, de ne igyatok egyazon serlegből.
Kínáljátok egymást kenyeretekből, de ne ugyanazt a cipót egyétek.
Daloljatok, táncoljatok együtt, és vigadjatok, de engedjetek egymásnak egyedüllétet.
Miként a lant húrjai egyedül vannak, habár ugyanarra a dallamra rezdülnek.
Adjátok át szíveteket, de ne őrizzétek egymás szívét.
Mert szíveteket csak az Élet keze fogadhatja be.
És álljatok egymás mellett, de egymáshoz ne túlontúl közel:
Mert a templom oszlopai távol állanak egymástól,
És a tölgyfa meg a ciprus nem egymás árnyékában növekszik.

Kapcsolódó szócikkek: házasság
6 hozzászólás
>!
Rea P

Ne mondjátok: „Megtaláltam az igazságot”; mondjátok azt: „Találtam egy igazságot”.
Ne mondjátok: „Megtaláltam a léleknek útját”. Mondjátok: „Találkoztam a lélekkel, mely az én utamon jár”.
Mert a lélek minden úton jár.
Mert a lélek nem egyenes vonalon jár, sem úgy nem nő, mint a nádszál.
A lélek kibomlik, mint a megszámlálhatatlan szirmú lótuszvirág.

Kapcsolódó szócikkek: igazság · lélek
>!
Sárhelyi_Erika I

Keveset adsz, amikor a te tulajdonodból adsz. Amikor önmagadból adsz, igazán akkor adakozol.

19. oldal (Helikon, 2015)

>!
ppeva P

Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek.
Ők az Élet önmaga iránti vágyakozásának fiai és leányai.
Általatok érkeznek, de nem belőletek.
És bár véletek vannak, nem birtokaitok.

Adhattok nekik szeretetet, de gondolataitokat nem adhatjátok.
Mert nekik saját gondolataik vannak.
Testüknek adhattok otthont, de lelküknek nem.
Mert az ő lelkük a holnap házában lakik, ahová ti nem látogathattok el, még álmaitokban sem.
Próbálhattok olyanná lenni, mint ők, de ne próbáljátok őket olyanná tenni, mint ti vagytok.
Mert az élet sem visszafelé nem halad, sem a tegnapban meg nem reked.
Ti vagytok az íj, melyről gyermekeitek eleven nyílként röppennek el.
Az íjász látja a célt a végtelenség útján, és ő feszít meg benneteket minden erejével, hogy nyilai sebesen és messzire szálljanak.
Legyen az íjász kezének hajlítása a ti örömetek forrása;
Mert Ő egyként szereti a repülő nyilat és az íjat, amely mozdulatlan.

>!
Sárhelyi_Erika I

(…) a szeretet nem ismeri fel önnön mélységét, míg az elválás órája el nem következik.

10. oldal (Helikon, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
orvosi_székfű

És ha nem tudsz szeretettel munkálkodni, hanem csak utálattal, akkor jobb, ha otthagyod a munkádat, és leülsz a templom kapuja elé, és alamizsnát kérsz azoktól, akik örömmel munkálkodnak.
Mert ha közönnyel sütöd a kenyeret, keserű kenyeret sütsz, amely az ember éhének csak felét mulasztja el.
És ha utálattal sajtolod a szőlőt, utálatod mérget párol a borba.
És énekelj bár úgy, mint az angyalok, ha nem szeretsz énekelni, dalod süketté teszi az emberek fülét a nappal és az éjszaka hangjaira.

28. oldal (Helikon, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: munka · szeretet · utálat
>!
Sárhelyi_Erika I

Mit jelent az, hogy szeretettel dolgozni? Úgy szőni gyolcsot, hogy a szálat a szívedből húzod, mintha azt a gyolcsot az viselné majd, akit szeretsz. Szeretve építeni a házat, mintha az lakna majd benne, akit szeretsz. Gyengédséggel vetni el a magot, és örvendezve aratni, mintha az enné a gyümölcsöt, akit szeretsz. (…) Mert ha közönnyel sütöd a kenyeret, keserű kenyeret sütsz, amely az ember éhének csak felét mulasztja el. És ha utálattal sajtolod a szőlőt, utálatod mérget párol a borba.

1 hozzászólás
>!
lzoltán IP

Daloljatok, táncoljatok együtt, és vigadjatok, de engedjetek egymásnak egyedüllétet.
Miként a lant húrjai egyedül vannak, habár ugyanarra a dallamra rezdülnek.

MEK

>!
Sárhelyi_Erika I

Szabad akkor leszel valóban, ha napjaid nem gond nélkül valók, sem éjszakád nem szükség és bánat nélküliek, hanem ha mindezek befonják életedet, és te mégis mezítelenül és kötelékek nélkül fölébük emelkedel.

>!
Bélabá P

A szeretet nem ad egyebet, mint önmagát, és nem vesz el semmit, csupán önmagából. A szeretet nem birtokol, és nem birtokolható. Mert a szeretetnek elég a szeretet.

Kapcsolódó szócikkek: szeretet

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Paulo Coelho: Az alkimista
Ignáci szikrák
Raymond Khoury: Menedék
A boldogság nagykönyve
Richard Bach: Illúziók
Andrási Zoltán (szerk.): Szemelvények Teréz anya legszebb gondolataiból
Timothy Keller – Kathy Keller: A házasságról
Galgóczy Erzsébet: Szeretet nem ismer határt
Kenneth E. Hagin: Szeretet
Norman Vincent Peale: Hit