Hullarablás 1 csillagozás

Kádár Gábor – Vági Zoltán: Hullarablás

A ​huszadik században a magyar állam különböző ideológiák nevében gyakran tette rá kezét polgárainak vagyonára. A fajvédők, antiszemiták és nyilasok a zsidókat, a háború utáni koalíciós kormány a magyarországi németeket és az arisztokratákat, a kommunisták a parasztságot és a polgárságot fosztották ki. A tömeges rablás azonban csak egyszer, 1944-ben torkollott hullarablásba.

A holokausztig Magyarországon élt Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb zsidó közössége. Vagyonuk elrablását évtizedeken keresztül javasolták, követelték és tervezték a haza politikusok, hivatalnokok, közgazdászok és értelmiségiek. A régóta áhított árjásítás a zsidó törvényekig bújtatott, majd 1938-tól nyílt formában zajlott, végül az 1944-es német megszállás után államilag szervezett, kaotikus fosztogatássá változott. Miután a holokauszt történetében példátlan gyorsasággal Auswitzba deportált zsidókat a nácik megölték, Magyarországon az elhurcolt szomszéd ékszerét, lakását, bútorát, ruháját, üzletét… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2005
432 oldal

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 7


Hasonló könyvek címkék alapján

Krausz Tamás – Barta Tamás (szerk.): Az antiszemitizmus történeti formái a cári birodalomban és a Szovjetunió területein
Sebők János: A titkos alku – zsidókat a függetlenségért
Kovács András: A kéznél lévő idegen
Huhák Heléna – Szécsényi András: Holokauszt alulnézetből
Szabó Dezső: Két faj harca
Gergely Anna: A székesfehérvári és fejér megyei zsidóság tragédiája
Fóthy János: Horthyliget
Randolph L. Braham: A magyar holocaust
Végső István – Simko Balázs: Zsidósors Kiskunhalason
Kiss László: Auschwitzi napló / Auschwitz Diary