Isten ​veled, láthatár 5 csillagozás

K. W. Jeter: Isten veled, láthatár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ny ​Axxter, az állandó pénzzavarokkal küszködő graffexművész, aki képeket tervez jelentéktelen kis bandák és törzsek számára, úgy dönt, hogy elhagyja a több mérföld magas Henger vízszintes világát, és végül a külső fal függőleges életmódját választja. Unta is már a vízszintes egyhangúságot, a fáradtságos és rosszul jövedelmező munkát, s mivel kedveli a kalandot, a veszélyes helyzeteket, itt kívül próbál szerencsét. Megbízást kap a Henger legfelső szintjén élő második legerősebb törzstől, hogy készítsen számára jelképet. Axxter hamarosan rádöbben, hogy becsapták, a feje fölött dúló ádáz hatalmi harc áldozata lesz, ha nem vigyáz. Megpróbál a saját szakállára dolgozni, egyáltalában életben maradni és nem utolsósorban sok pénzt keresni, miközben megbízói és még ki tudja hányan, dühödten üldözik a függőleges fal mentén. Az angyali tündér, a levegő áttetszően könnyed lénye a legjobbkor érkezik, s megmenti a férfit, igaz, korábban az mentette meg őt. Axxter a Henger távoli, ismeretlen… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Móra, Budapest, 1991
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631168255 · Fordította: Kemény Dezső

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Noro >!
K. W. Jeter: Isten veled, láthatár

Ez volt az egyik legelső cyberpunk regény magyar nyelven – még a Neurománc itthoni megjelenését is megelőzte egy évvel. Sajnos bevezetőnek ez egy roppant nehéz könyv. Érezhető rajta, hogy néha a fordító sem tudta, miről is van szó tulajdonképpen. Igen széles sci-fi olvasói horizontra (és nem horizontálisra – már a címben sikerült összekeverni a kettőt) van szüksége annak, aki ki akarja bogozni, miről beszél a szerző. És akkor még nem beszéltünk arról a rengeteg mindenről, amit elhallgatott.
Adott egy végtelen… mondjuk levegőtenger. Ebben lebeg egy hatalmas építmény, a Henger. Lakói számára a Henger az egész világ. Ki építette és miért, mi lett a világ többi részével, nem tudjuk. A Henger legtöbb lakója egész életében egy gyárban vagy egy irodában gürcöl éhbérért, de létezik egy kiút: ha kiköltözöl a Vertikálisra – a Henger külső falára(!) – ott azt tehetsz, amit akarsz. A Vertikális a szabadság szinonimája, a szabadúszók hazája, de hogy miért, nem tudjuk. Az itteniek bandákba verődve gyilkolják egymást, és ezt a horizontális szintek lakói imádják – ennek a miértjét pedig aztán végképp nem tudjuk.

Ezt a rengeteg fehér foltot egyszerűen el kell fogadni, máskülönben az egész könyv élvezhetetlen lesz. Szerintem az egész egy összetett metafora. A bandák nem mások, mint celebek (a regény keletkezésének idejét nézve inkább médiavállalatok, de most már maradjunk a trendibb értelmezésnél :). Bármilyen borzalmat megcsinálnak, csak legyen hírértéke? Stimmel. Akár ölre is mennek egymással a népszerűségért? Stimmel. Végül: értelmes, könyvolvasó ember képtelen megérteni, mi a frász a jó ebben? Ez is stimmel :D
Axxter, bár nem bandatag, csak „bedolgozó” (reklámguru), maga is díszpéldánya ennek a világnak: hiába botlik hatalmas rejtélyekbe, más szabályok szerint élő emberekbe, őt csak a maga kis sikertörténete érdekli. Ha van logikai hiba a történetben, akkor az az, hogy a Henger túlfelének lakói ugyan miért szimpatizálnak vele és miért érdemesítik a segítségükre ezt a reménytelen fafejet.

5 hozzászólás
gyuszi64>!
K. W. Jeter: Isten veled, láthatár

A 2,5 és a 3 csillag lehetőségek közül végül hosszas hezitálás után az előbbit választottam.
A könyv erőssége, hogy a benne ábrázolt társadalmi visszásságok a jelenre is aposztrofálhatók. A hátránya minden más, ezek közül néhány:
– A világépítés kuszasága egy kusza világot eredményezett;
– és ez a világ nemcsak nehezen érthető az olvasónak, de számomra hiányzik a sci-fis feelingje is (nincs kimenetel, a szerkesztés logikai hiányokkal teli).
– A cyberpunk képek ugyan megvannak, de néha légből kapottak, máskor meg fárasztóan irreálisak.
– Általában is baj van a hitelességgel. Ez a „running man” típusmotívum pl. csak akkor működik, ha reálisan sikerül megragadni, és itt a vaslogikáról szó sincs.

A regény tehát inkább egy társadalombírálat, mint történet; inkább egy kalandregény, mint sci-fi; és a bántóan sok koincidencia miatt inkább ifjúsági, mint felnőtt olvasókhoz szól. A 70. oldalig majd elaludtam, utána ugyan felpörögtek az események, de a könyv vége egyszerűen csak el van szúrva… Egy példát írok: spoiler, de abbahagyom, mert csak ideges leszek. Persze ezt lehetne akár úgy is olvasni, hogy az emberi élet nem tényező az üzleti szerződésekkel ellentétben – de én inkább azt mondom: elkapkodott és kevéssé átgondolt ez a regény, amit nem túl igényes olvasóknak szánt a szerező. :(

Eddig is tudtam, most legalább megfogalmazom: nem különösebben kedvelem a cyberpunkot.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!

Amikor felébredt, szerelmeskedő angyalokat látott maga felett.

(első mondat)

Szelén>!

Az utazókampók – ahogyan Sai nevezte őket – eleinte zavarba hozták. Axxter lógott a falon, két tenyere laposan a hideg fémen, levegő után kapkodott. a pirkadatban, amikor Sai először csatolta rá karjaira a szerkezetet, vad félelem lepte meg, hogy biztosítóit ki kell kapcsolnia, hagynia, hogy a huzalok visszaugorjanak derékszíjába és csizmáiba, s csak háromszögletű fejük maradt látható. Az ő biztonságos kapcsai és kötelei. Ugyanaz a hányinger és félelem tért vissza belsejébe, mint amikor először lépett ki a vertikálisra.

214. oldal

Szelén>!

Angyalok sorait látta: az ég tele volt velük, és énekeltek a szürke fényben. Mélységes-mélyen, ahol gondolatai elakadtak, feje a semmivel volt tele, zuhanása énjének utolsó morzsáját is kiverte belőle. De azért hallotta őket, ahogyan énekelnek.

163. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Adrian Tchaikovsky: Hadállat
Ernest Cline: Ready Player One
Dan Simmons: Hyperion bukása
Gabriel Wolf: A halhatatlanság hullámhosszán
Marissa Meyer: Cinder
Daniel Suarez: Daemon
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Tad Williams: Másvilág – A Kék Tűz folyója I-II.
Mike Mulvihill – Rob Boyle – Randall Bills – Diane Piron-Gelman – Steve Kenson – John Szeto: Shadowrun: Harmadik kiadás
Philip K. Dick: Különvélemény