Értékelések 3

felícia97>!
K. L. Grayson – B. T. Urruela: A Lover's Lament

Nem is tudom mit írhatnék most,mert még mindig keresem azokat a szavakat amik kifejezhetnék hogy mennyire gyönyörű volt ez történet.Hosszú hónapok óta ez volt az első olyan könyv a kezemben,ami ilyen komoly és megható témát érint,és bevallom nem egyszer kellett törölgetnem a könnyeimet olvasás közben.Valószínűleg évekkel ezelőtt is mélyen megérintett volna Katie és Devin története,de most hogy már magam is ismerem a veszteség maró és keserű érzetét,hogy milyen elveszíteni valakit aki fontos számunkra,sokkal jobban át tudtam érezni mindent amiről ez a könyv szólt.Mélységesen együtt éreztem Katie gyászával a történet elején,aztán a későbbiekben is látva mi mindenen kellett keresztül mennie.Fájt a szívem érte egészen addig amíg a sors lehetőséget nem ad számára,hogy újra képes legyen élni és ne csak létezni. Katie és Devin kiskorúk óta barátok,később pedig egy párt alkotnak,de egy este mindent megváltoztat amikor Devin szó nélkül lelép,mély és el nem múló sebeket hagyva Katie-ben.Évekkel később pedig Katie élete legnehezebb helyzetébe kerül,amit képtelen feldolgozni.Hogy képes legyen túl lépni mindezen a terapeutája javaslatára részt vesz egy programban ahol a Közel-Keleten szolgáló katonákkal lehet levelezni.Az első sokk viszont akkor éri a lányt amikor meglátja Devin nevét ennek a programnak a listáján … Gyönyörű és szívbemarkoló érzés volt végig követni kettejük levelezését,megismerni az érzéseiket a sok eltelt év után,és látni azt hogy végül Katie lassan elindul a megbocsátás és gyógyulás rögös útján.Tényleg nincs rá jobb szó mint hogy csodaszép volt. Katie gondolatain túl Devin fejébe is bepillantást nyerhetünk megismerve milyen életük is van pontosan katonáknak,hogy micsoda szörnyűségeket kell kiállniuk a szolgálataik alatt.Ugyanakkor láthatjuk a bajtársiasságot és azt hogy milyen szoros kapocs is van ezek között a férfiak között,akik szeretteiket hátrahagyva embertelen körülmények között harcolnak egy jobb világért.Úgyhogy annyit mondhatok csak hogy a történetnek ez a vonala is mélyen meghatott.Nagyon szerettem Katie és Devin párosát,mindazt amit ketten jelentenek egymásnak és azt hogy apránként és nehézségek árán ugyan,de képesek voltak túllépni a múlton egy új jövő felé.Katie közel került a szívemhez,és nagyon is át tudtam érezni a gondolatait,és azt a szörnyű kínt hogy milyen lehet aggódni valakiért aki minden egyes napját a halál árnyékában éli.Én nem biztos hogy képes lennék a helyében elviselni egy ilyen helyzetet.És hát ne feledkezzünk meg Devinről se akire először haragudtam,de aztán ahogy fokozatosan megismerjük úgy zártam egyre inkább a szívembe őt is.Borzasztó nehéz lehetett neki egy olyan anya mellett felnőni mint az övé,aztán pedig túljutni minden szörnyűségen amit Irakban kellett átélnie …
Lebilincselő volt a történetet az elejétől a végéig,bár a közepe felé kicsit belassult számomra és néhol már picit soknak tűnt,de aztán a vége feladta a leckét rendesen,és az epilógusnál még az ütő is megállt bennem egy pillanatra,szóval úgy érzem ez bőven ellensúlyozta az előbb említett kis negatívumot.Ezen kívül semmi rosszat nem tudnék mondani a könyvről,mert megért minden percet amit az olvasásával töltöttem.Egészen biztos nem ez volt az utolsó könyv amit ebben a témában olvastam,de az fix hogy K.L.Grayson és B.T.Urruella nagyon magasra tették a lécet az ezután következő hasonló történeteknek. Az pedig még különlegesebbé és valóságosabbá tette számomra a könyvet,hogy B.T. Urruella maga is katona aki Irakban szolgált.Csak ajánlani tudom a szép szerelmes történetek kedvelőinek. :)

3 hozzászólás
vankozsofi>!
K. L. Grayson – B. T. Urruela: A Lover's Lament

Nehéz erről a könyvről bármit is mondanom, mert magam sem tudom hogyan érzek vele kapcsolatban.
A könyv elején megismerjük Katet és Devint, akik ekkor végzős középiskolások és fülig szerelmesek. Gyerekkoruk óta legjobb barátok és talán ez is teszi őket olyan egyedi és eros párossá. Aztán bekövetkezik a elkerülhetetlen- Devin megtudja hogy az ország másik felére kényszerül költözni és az ígéretek ellenére egyik napról a másikra egy szó nélkül eltűnik. Kate nehezen birkózik meg a veszteséggel de előbb utóbb túlteszi magát Devin elvesztésén.
Mígnem majdnem egy évtized elteltével óriási tragédia történik Katie életében- autóbalesetben elveszti az édesapját és ezt a tragédiát nagyon nehezen dolgozza fel. Az édesanyja és a húga unszolására rászánja magát hogy segítséget kérjen- így kerül Katie kapcsolatba egy terapeutával aki felajánlja neki a lehetőséget hogy talán segítene neki ha kiírná magából a fájdalmát. Mivel Katie apukájának halálát sajnálatos módon egy leszerelt katona okozta, azt javasolja neki hogy kapcsolódjon be egy levelező programba ahol katonáknak lehet írni és írja ki magából azt ami a szívét nyomja. Így történik hogy Katie rátalál élete első szerelmére, Devinre aki szintén tagja ennek a programnak csak épp a másik oldalon- jelen pillantban Irakban szolgálja a hazáját. Katie ezt jelnek tekinti és ír egy levelet Devinnek- a férfinek akit egy évtizede nem látott és akit azóta is a szívében hord.

Nem mondom hogy könnyű olvasmány volt, egy kicsit sem. Végig izgultam- sőt, féltem- nemhogy valami tragédia történik és Devinnek baja esik hisz annyit szenvedett már az élete során. Rettegtem minden új oldaltól mert bár előttem- előttük- lebegett az újra találkozás reménye mégis ott járt a tragédia a háttérben végig. Csodálatos, gyönyörű történet ez feledésről, megbocsátásról, félelemről, bátorságról, szerelemről, küzdésről. Egy ideig biztosan nem fogom elfelejteni :)
spoiler

2 hozzászólás
pveronika P>!
K. L. Grayson – B. T. Urruela: A Lover's Lament

Őszintén nem tudom, hogy hogyan kerülte el eddig a figyelmemet ez a csodálatos könyv, de most rám talált, és az utolsó porcikámat is bejárva, a kedvencek polcára került.
Azt hiszem, már sejtitek, hogy a 'second chance' történetek amúgy is a gyengéim, és őszintén mondom, hogy ez volt az egyik legszebb, amit valaha olvastam.

Devin és Katie már az iskola első napján különleges kötelékre találnak egymásban. Innentől kezdve legjobb barátok lesznek, majd az évek mélyebb érzéseket hoznak magukkal, és a kettejük kapcsolata egy gyönyörű, tiszta szerelemmé alakul. A gimnázium utolsó évében azonban Devin egyik napról a másikra elköltözik a városból, megszakítva minden addigi kapcsolatát a korábbi életével.
De ahogy szokták mondani, az élet megy tovább… Katie élete is megy tovább, válaszok nélkül, egy hatalmas ürességgel a szívében. Majd évekkel később egy váratlan tragédia a szakadék szélére sodorja őt, amely végső lépésként terápiához vezet. Végül Katie terapeutája egy katonai levelezőpartner programot javasol a lánynak, ami során a programban részvevő katonáknak lehet írni, és megosztani velük a problémákat. Amikor Katie meglátja a listán a Közel-Keleten harcoló katonák között a Sergeant Devin Ulysses Clay nevet, a szíve azonnal kihagy egy ütemet, majd végül nagy levegőt vesz, és elkezd írni…

Gyönyörű volt. Nagyon sok fájdalom és tragédia volt ebben a könyvben, és egy picit megismerhettük a katonai élet egy olyan oldalát is, ami árnyaltabb, és talán picit keserűbb is annál, mint amit általában az ezzel a témával foglalkozó regények mutatnak. Angelika hívta fel a figyelmet az egyik író, B.T. Urruela nevére. Utána kerestem, és őszintén lenyűgözött, amiket olvastam róla (és hát azok a képek sem semmik… Holy WOW!). Ő egy fiatal katona, aki egy bevetés során elvesztette az egyik lábát. Több kitüntetés is kapott, és a leszerelése után, hihetetlen dolgokat vitt véghez, és közben elkezdte az írói karrierjét is. Elképesztő egy ember. Őszintén éreztem ebben a könyvben, hogy nagyon sok saját élményt szőtt a sorokba, és ettől érzett igazán hitelesnek és valóságosnak a történet.

A könyvet talán az is tette különlegessé számomra, hogy igazából a szereplők spoiler, és valójában egy gyönyörűen alakuló távkapcsolatról olvashattunk. Levelek, emailek, telefonok útján épül gyönyörűségesen ez a kapcsolat darabkáról darabkára, és ez nagyon szép ívet tudott adni a történetnek. Tényleg nagyon ajánlom.

PS: Egyébként most az Audible ajánlotta nekem, talán a Making Faces-nél vagy a More Than Enough-nál, és mikor megláttam a GR ratings-ét, tudtam, hogy azonnal kell nekem. (Aztán később rájöttem, hogy már korábban is megvettem, mert benne volt a Coming Home collection-ben is, de mindegy. :))

14 hozzászólás