Lopakodó ​árnyak (Star Wars: A Köztársaság Fénykora - A Jedik fénye 4.) 10 csillagozás

Justina Ireland: Lopakodó árnyak

A legsötétebb titkok a legrejtélyesebbek…

Sylvestri Yarrow igazán rossz szériát fut, és nem látja a fényt az alagút végén. Minden erejével igyekszik életben tartani a családi teherszállító vállalkozást, de a növekvő adósságteher és a Nihil egyre gyakoribb támadásai miatt félő, hogy elveszíti örökségét. Coruscantra indul hát, hogy segítséget szerezzen, de útközben belekeveredik a Köztársaság két nagy hatalmú családjának viszályába, melyet egy apró, határvidéki űrterület miatt folytatnak. A busás haszon ígérete felkelti Syl érdeklődését…

Eközben Vernestra Rwoh Jedi-lovagot rejtélyes körülmények között a Coruscantra rendelik. Segítőivel a fővárosba érkezik, ahol a csapat felkérést kap, hogy segédkezzen egy határmenti családi vita elboronálásával. De miért? Mitől ennyire fontos egy szegletnyi érdektelen űr? Vernestra a válasz keresése során jobban megismeri saját képességeit, és visszaviszi Sylt a múltba – az árnyak közül pedig régi igazságok bújnak elő.

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Szukits, Szeged, 2022
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634976707 · Fordította: Draveczki-Ury Ádám

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Kada22>!
Justina Ireland: Lopakodó árnyak

Fantasztikus. Lehengerlő, teljesen rabul ejtett ez a regény. Kicsit talán lassabban építkezik, mint a korábbi AKF regények, de ezt bámulatos karakterábrázolással, és a karakterek közötti, elképesztő módon működő kémiával ellensúlyozta Justina. Nem tudom, hogy csinálják, de AKF karakterei élnek. Ahogy olvasom, látom magam előtt a karaktereket, a köztük lévő interakciókat (imádtam, ahogy ugratják egymást a karakterek, ebből a legjobbakat, amik nem spoileresek, ki is tettem idézetben).

A Viharfellegek után ez a könyv nem az akcióra épít, sokkal inkább egy több szinten zajlódó családi dráma intrikával, árulással fűszerezve. Utóbbi miatt több helyen is csavaros lett a történet, és ebből néhány tényleg jól működött, sikerült meglepniük, emellett a végén a nagy egész szempontjából ismert felálláson is sikerült tovább bonyolítani, de ennek részletezése spoileres lenne. Aki olvasta a könyvet, az tudni fogja, mire gondolok.

A karakterek zseniálisak, Vernestra (az A Test of Courage óta az egyik kedvencem), Reath, Imri és Cohmac mind fantasztikus visszatérő karakterek, de akadnak itt újak is, kezdve a borítón feszítő Syllel. Leginkább ő tekinthető a könyv főszereplőjének, az ő szemén keresztül bontakozik ki a csavaros történetvezetés, amibe – végre – egy kis politikai bepillantást is kapunk. Ez eddig nagyon hiányzott, és én nagyon örülök, hogy végre kaptunk ilyet is. Syl nagyon klassz karakterek spoiler, szerintem nagyon könnyen lehet vele azonosulni, könnyen átérezhetőek az érzései. A másik fontosabb karakter Xylan Graf, aki egy tenyérbemászó, a legkevésbé sem szimpatikus karakter, de ő tervezetten lett ilyen.

Az említett politikai rész miatt el tudom képzelni, hogy valaki túl lassúnak fogja érezni a történetet, egy kis lassulás valóban érezhető a könyv fele körül, de engem ez nem zavart. Jól szórakoztam itt is.

Akció szórványosan van, de leginkább a regény legvégét lehetne ezzel jellemezni, ez a rész kicsit talán kapkodós is lett a korábbi lassú építkezés után, de így is teljesen rendben van. A folytatás belengetése pedig megint csak fantasztikusan sikerült, nagyon várom, hogy halad tovább a sztori.

Összegezve: nekem ez a regény is telitalálat volt.

Admiral_Thrawn>!
Justina Ireland: Lopakodó árnyak

Azután, hogy a Viharfellegeket kicsit elnyújtottnak éreztem, ez a könyv sikeresen visszahozta a lelkesedésemet a sorozat iránt. Megvan benne minden, amiért én annak idején a régi EU könyveit megszerettem: Jedi-lovagok egyedi képességekkel, rejtély és nyomozás csattanóval a végén, politikai szál, Star Wars-hangulat. Reath az egyik kedvenc High Republic-szereplőmmé lépett elő, még ha kicsit háttérben is volt Vern és Syl mögött. A karakterek összességében nagyon szerethetőek, és még a Nihil harcosai is mélységet kaptak. A történet jó tempóban halad, a nyomozás során jól adagolja az eseményeket, a végén a harc izgalmas. Külön öröm, hogy a Jedi-templom mindennapi életébe is ismét betekinthettünk.

Csokky>!
Justina Ireland: Lopakodó árnyak

Érződik rajta – legalábbis számomra –, hogy ez egy young adult regény, annak minden bájával és bugyutaságával együtt. Viszont A Köztársaság Fénykora történéseit nagyon jól viszi tovább még úgy is, hogy nem kifejezetten az akcióra, hanem az intrikára és a családi drámára van kihegyezve.
A karakterek nagyon jók, legyen szó a már korábbi regényekből ismertekről vagy az újakról.


Népszerű idézetek

Kada22>!

– Nos, ebben az esetben köszönöm, hogy elhoztál a Coruscantra – mondta széles mosoly kíséretében Vernestra. – És talán legközelebb esetleg megengedheted, hogy én is repüljek egy kicsit.
Cohmac mester felkuncogott.
– Kizárt. Add át jókívánságaimat Stellannak, és kérd meg, hogy mesélje el az első repülését egy Vectorral!

157. oldal

Kada22>!

– Kérem, üsse be a kódját! – dalolta a kommunikációs droid.
– Nincs kódom! Esküszöm, hogy inkább a fénykardomat fogom használni – morogta Vernestra.
– Mit szólnál, ha én… – mutatott a kommunikációs droidra Reath.
Vernestra kissé félrehúzódott.
– Rendben van.
Reath a tenyerével oldalba csapta a droidot. A csarnok néhány járókelője feléjük fordult, amikor a kijelzőn megjelent egy üres szoba képe.
– Ó, köszönöm! – mondta Vernestra.
– Semmiség.

26. oldal

Kada22>!

– A vívógyakorlatok általában segítenek, ha nem tudok elaludni.
Reath bólintott. Vernestra az iménti ajtó felé intett.
– Mivel te is ébren vagy, gyere, küzdjünk egy kicsit. Az edződroidok már belefáradtak, hogy állandóan elverem őket, és nagyon szeretnék egy edzőtársat.
Reath ismét bólintott.
– Jól hangzik – mondta. Vernestra felnevetett.
– Úgy beszélsz, mint aki halni készül – közölte, miközben az edzőterem felé tartottak.

69. oldal

Kada22>!

Reath többször is végighallgatta már, amint Cohmac mester eszmét cserél más Jedikkel arról, mivel tartozik a Rend a Köztársaságnak. Egyesek azt vallották: veszélyezteti a tisztánlátásukat, ha a kutatásoktól, az oktatástól és az Erő működésétől a háború és a politika felé fordulnak. Cohmac mester például egyértelműen kifejezte aggályait és kételyeit azt illetően, hogy a főkancellár és segítői még a Nagy Katasztrófa megoldása után is részt vesznek a Jedi Tanács ülésein. A mester kicsit hajlamos volt túlaggódni a dolgokat, de nagyon ellenére volt, hogy kiszolgáltassa magát a Köztársaság szeszélyeinek, még ha ő maga is veszélyes fenyegetésként tekintett a Nihilre.

73. oldal

Kada22>!

– Nubarron mester… – kezdte [Vernestra], de a másik nagyon gyorsan félbeszakította.
NEM. AMIKOR ITT VOLTÁL A MÚLTKOR, MÁR VÉGIGHALLGATTAM A TÖRTÉNETEDET MEG A FOGADKOZÁSAIDAT. MEGÍGÉRTED, HOGY ÉRTÉKELHETŐ ÁLLAPOTBAN HOZOD VISSZA A SZEMÉTSZÁLLÍTÓMAT. EHELYETT TELJESEN TÖNKRETETTED.
Vernestra kedvesen mosolygott.
– De hát a valói támadásban ment tönkre! Nubarron mester, most komolyan engem teszel felelőssé minden rosszért, ami csak megtörténik a galaxisban?
HÁT ELŐTTE AZ A VECTOR?
– Azt a Nihil lőtte ki – szólt közbe segítőkészen Imri. […]
Nubarron mester árnyalata lilából bíborra változott, és apró villámok világították be teste göndör felhőcskéit. Szerencsére ezek hangját nem sugározta át feléjük, így Vernestra és Imri legalább ettől biztonságban voltak.
NEM KAPSZ HAJÓT. SZÖRNYŰ PILÓTA VAGY, VERNESTRA RWOH, ÉS NEM FOGOM ENGEDNI, HOGY A FLOTTÁM MARADVÁNYAIT IS TÖNKRETEDD – üzente Nubarron mester.

80. oldal

Kada22>!

Vernestra megkerülte a padavanokat, hogy kedvükre pletykálkodhassanak, és Comac mellé lépkedett. A mester komoly tekintettel pillantott le rá.
– Valóban elég komoly pilóta lehetsz, ha így felbosszantottad Nubarron mestert. Hány hajót tettél tönkre?
– Kettőt – mondta Vernestra.
– Az pedig nem is olyan sok egy Jedi életében, és…
– Ez azóta történt, hogy a Csillagfényre érkeztem.
Cohmac mester diszkrét köhintés mögé rejtette a megdöbbenését.
– Ki volt a mestered?
– Stellan Gios.
– Akkor hát a magyarázat is megvan – felelte, miközben bólintott. – Kiváló Jedi, de nem mindig számított ugyanennyire jó pilótának.

82. oldal

Kada22>!

A Coruscant talán csillogóbbnak tűnt a határvidéknél, de a fényes bolygó épp olyan halálos veszélyeket rejtegetett, mint a galaxis legtávolabbi vidékei.

91. oldal

AdamMyFriend>!

A miriali Jedi a legcsekélyebb mértékben sem számított szakértőnek a témában, de a legtöbb ifjonchoz és padavanhoz hasonlóan hosszadalmas tanórákat ült végig arról, miként működik a hiperűr, a szó gyakorlati és filozófiai értelmében egyaránt. Egyes Jedi-tudósok úgy sejtették: a hiperűr a kozmikus Erő része, a benne húzódó útvonalak pedig valamiféle ismeretlen tartályból eredő energiafolyamok. Akadtak, akik más dimenzióként tekintettek a hiperűrre, az élő Erő által elfoglalt világ árnyékaként, és azt vallották: emiatt hatnak rá az ismert módon a bolygók és más valós objektumok. Vernestra nem tudta, kinek van igaza: eddigi tapasztalatai szerint az elméleti szakemberek csak ritkán akarták bebizonyítani valamelyik elmélet helytálló voltát, és sokkal inkább a különböző lehetőségeket mérték fel. Végső válasz tehát nem született arra a kérdésre, mi is a hiperűr valójában. Mindenki tudta, miként kell használni, de a természetéről már csak a tudósok vitatkoztak.

99.-100. oldal, Tizedik fejezet (Szukits, 2022)


A sorozat következő kötete

Star Wars: A Köztársaság Fénykora - A Jedik fénye sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Orson Scott Card: Ender árnyéka
Claudia Gray: Leia, az Alderaan hercegnője
Claudia Gray: Elveszett csillagok
Melissa Landers: Elválasztva
Isaac Asimov: Az Űrvándor / Az aszteroidák kalózai
Daniel Wallace – Ryder Windham – Jason Fry: Fejvadász kódex
Joe Schreiber: The Mandalorian
Beth Revis: A lázadás hajnala
Rae Carson: Koréliai hajsza