North ​of Beautiful – Iránytű Önmagamhoz 458 csillagozás

Justina Chen Headley: North of Beautiful – Iránytű Önmagamhoz

Magas, szőke, és tökéletes az alakja. De aki jobban szemügyre veszi az arcát, az már csak arra figyel, hogy valami nincs rendben vele. Terra titokban azt tervezi, hogy elköltözik a nyomasztó, észak-nyugati kisvárosból a keleti partra, és ott tanul tovább, de zsarnoki apja ezt nem támogatja. Ám egy váratlan ütközés az útjába sodorja Jacobot, a jóképű, de furcsa goth fiút, akinek hatására megváltoznak magáról és az életről alkotott elképzelései. A gondosan eltervezett jövő képének megszűnése után, vajon megtalálja-e Terra a saját útját?

A díjnyertes írónő, Justina Chen Headley fordulatos, művészien megírt és tanulságos regényt alkotott egy széthulló családról, szerelemről, utazásról, és arról, mi is a szépség valójában.

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
398 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632456720 · Fordította: Goitein Veronika
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632456713 · Fordította: Goitein Veronika

Enciklopédia 48

Szereplők népszerűség szerint

Jacob Fremont · Terra Cooper · Lois Cooper · Karin

Helyszínek népszerűség szerint

Seattle · Starbucks


Kedvencelte 94

Most olvassa 23

Várólistára tette 298

Kívánságlistára tette 216

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Disznóparéj_HVP IP>!
Justina Chen Headley: North of Beautiful – Iránytű Önmagamhoz

Ha valaki odajönne hozzám és megkérne, hogy mondjam el, melyik volt a LEGFONTOSABB könyv, amit az utóbbi két évben olvastam, habozás nélkül ezt adnám a kezébe.

Igen, ezt.

Tehát, akkor, kezdjük!

Tétel:
A North of Beautiful – Iránytű önmagamhoz egy kiemelkedően fontos, értékes és jó könyv.

Bizonyítás:
Kezdjük a történettel. A főhős a cseppet sem szimbolikus nevet viselő Terra, aki egy gimnazista lányka. Nem éppen a random csaj az osztályból: ő az, aki után fordulnak fiúk és lányok egyaránt, ki vágyódva, ki irigyen, és már messziről nézik, ha közeledik.
Illetve, pont ez az: csupán csak messziről nézik. A fél arcát ugyanis egy hatalmas, vöröses-lilás anyajegyszerűség, ún. tűzfolt borítja, amire ránézve kb. mindenki sokkot kap. (Írd be a gugliba, te is sokkot fogsz kapni.) Na, most, elég nyilvánvaló tanulsága lenne a könyvnek, hogy ettől sokkot kapni csúnya dolog, te felszínes mocsadék, szegény lánynak a lelke a lényeg – ÉS NEM EZ A KÖNYV TANULSÁGA. Emberek végig a történetben sokkot kapnak Terra arcától, és Terrának bár fáj ez, de nem ítéli el őket. Nem ők lesznek a „rossz emberek”.
A lány így kicsi korától megtanul profin sminkelni – maszkot húzni. (Szintén cseppet sem szimbolikus értelemben.) Több fronton is maszkot kell viselnie: nem csak az arcán, amikor kilép otthonról, hanem elsősorban a lelkén. Ugyanis otthon semmi sincs rendben, és ő minden erejével próbálja ezt takarni.
Otthon apa az úr. Apa, akit egy kriptohistoriográfiai elmélete miatt szakmája, a térképészet szó szerint kitagadott: a fickó úgy tartotta, hogy Amerikát a kínaiak fedezték fel, és egy hamis térképet fogadott el ehhez bizonyítéknak: nem vette észre, hogy az hamis. Most pedig nevetség tárgya.
Kivéve otthon. Otthon ő az autoritás, ő a király. Minden hozzá és az ő napirendjéhez igazodik. Mit vár el – tökéletességet. Milyen is Terra? Hát – egy folt híján tökéletes. Egy folttal délre a tökéletességtől soha nem lehet elég jó az apjának.
Ahogy az anyja sem, aki az evésbe menekül az intimitás és a szeretet teljes és tökéletes hiánya elől, ezzel csak fokozva az apa dühét, gúnyát és haragját, aki az anya hízását személye elleni sértésnek veszi, és örökké szóvá is teszi.
Apát nem lehet támadni, mert ő már tökélyre fejlesztette a bántást, a sértegetést, a cinizmust. Ijesztő passzív-agresszív ember, egy olyan mértékben sérült ember, hogy már észre se veszi, hogy baja van. Illetve, dehogynem, lehet bántani – bármivel, ami kínai.
Ezért költözött Terra egyik bátyja Kínába. És ezért hívja meg a családot – legalábbis Terrát és anyjukat magához Kínába. Sőt, kapásból megveszi és otthagyja a repjegyeket nekik.
Elfogadni a meghívást halál, harag, végromlás apa szemében.
Főleg, hogy aztán Terra megismer egy amerikai kínai fiút, és kettejük közt igaz, komoly barátság kezd szövődni – és hát ő is menne velük.

A regénynek nem csal a címe: bizony, Terrának önmagát kell megtalálnia, ehhez iránytű voltaképp minden, ami történik vele. Nem egyszerűen csak apja dühét kell vállalnia – azzal, hogy másik egyetemre akar menni, művész akar lenni, nem a focicsapat menő tagjával akar járni, nem akarja nap mint nap tökéletesre sminkelni a tűzfoltját – hanem a lehető legfontosabbat kell megtalálnia: hogy ő maga mire vágyik pontosan. A tudatosodásról szól ez a könyv, arról, hogy ez a lány hogyan fogja fel és érti meg tudatos szinten, mit szeretne – hogy ki ő maga. És ez nem csak az ő története: ez apa története is, akinek meg kell változnia, ha nem akar mindenkit elveszteni. Anyáé, akinek megálljt kell parancsolnia folytonos, visszataszító kényszeres falatozásának, ha nem akar egykori szépségkirálynő létére elhízottan, betegen élni. Terra fivéreié, akiknek el kell fogadnia, hogy milyen az apjuk, akkor is, ha nekik ez nem tetszik. Jacobé, az amerikai-kínai fiúé, aki úgy váltogatja maszkjait, mint Terra – és akinek meg kell értenie, hogy neki ugyanúgy nincs rá szüksége, mint ennek a lánynak.
És hát igen, főleg Terráé. Akinek most, itt és most, gimnazista kamaszként kell meghoznia olyan döntéseket, amik örökre meghatározzák az életét – ha el akarja kerülni, hogy a haláláig apa irányítsa és árnyékba borítsa, ha el akarja kerülni, hogy úgy végezze, mint szörnyen elhízott anyja, ha nem akar elmenekülni, mint a bátyjai, ha olyasmit akar tanulni, ami tényleg érdekli, akkor MOST kell döntenie. Most kell tudatára ébredni annak, hogy nem fél év, nem egy év, nem öt év múlva kell cselekednie, hanem most. Mert ha most nem kezd sportolni, kilépni a megszokottból, ha most nem kezdi elfogadni önmagát de nemet mondani apja igazságtalanságára és rosszindulatúságára – akkor ezt a harcot elveszti, mielőtt még elkezdődik.

Ez a regény egy nagyon fontos regény. Elmondja minden leendő apának és anyának, mit és hogyan NE tegyen. Elmondja minden fiúnak és lánynak, hogy itt az idő, a jövőd ebben a pillanatban kezdődik, ha halogatsz – véged, de azt is, hogy cselekedni nem teher, amitől szorongani kell, hanem maga a szabadság.

Én végig jegyzeteltem, listát írtam, hogy mire kell figyelnem, mint férfinak és leendő apának. Mit ne tegyek soha, hogyan ne beszéljek. Nem akarok egy reggel felébredni, és olyan lenni, mint ez a bukott térképész – és bukott férfi. Terra egy nagyon szimpatikus, kedves lány, rengeteg értékkel, borzasztó látni, hogy milyen légkörben kénytelen mégis létezni. Nem szeretném, ha akár csak kicsit hasonló kialakulna az én családomban.

Ehhez is nagyon jó iránytű ez a könyv. Most, amikor már tényleg riasztó számban látjuk, hogy családok hogyan mennek szét, vagy hogy micsoda rettenetes feszültség várja az amúgy sem a nyugalom szigeteiként működő iskolából hazatérő kamaszokat (hú, erről tudnék mesélni) otthon a családjuk körében, ez a könyv még fontosabb, mint hinnénk.

Túlzás nélkül merem állítani, hogy ezek miatt (és egyébként irodalmi értékei miatt is) sokkal nagyobb helye lenne az iskolai „kötelező” irodalomban, mint rengeteg olyan műnek, ami rajta van, de semmit nem tanít az olvasóknak életről, irodalomról, pusztán csak „klasszikus”, meg „ha nagyapáink el tudták olvasni, te is el tudod olvasni”.

Habozás nélkül cserélnék sok könyvet erre. Mert ez a könyv több, mint egy kis családi sztori: ez a könyv tényleg egy iránytű önmagadhoz.

Nekem felnyitotta a szemem. És ezt kívánom sok-sok mindenki másnak is.

27 hozzászólás
Sippancs P>!
Justina Chen Headley: North of Beautiful – Iránytű Önmagamhoz

Nagyon szerettem ezt a könyvet, és mielőbb szeretném a polcomon is tudni, mégis azt mondom, hogy összességében kettős érzéssel tettem le a kezemből.

Egyrészről csodaszép volt a történet. A mondanivaló, a gyönyörű gondolatok, a sok-sok érzelem és az a finom, lelket simogató, lassú stílus, amivel mindezt adagolta az írónő… olvasás közben mind-mind az irányba tereltek, hogy nagyon szeressem a könyvet. Másrészről viszont néha elvesztem a részletekben. Főleg a Kínában játszódó jeleneteknél éreztem azt, hogy túl sok a felesleg, az országot/várost bemutató jellemzés, ezzel szemben pedig túl keveset kapok a szereplőkből, és túl kevés a tényleges cselekvés. Ugyanakkor meg Kína hozta el számomra a könyv legemlékezetesebb és legmegrázóbb pillanatát is, a kis Peony-val való találkozást.

Ami a karaktereket illeti, az írónő leginkább a jellemfejlődésre helyezte a hangsúlyt, amely meglepő módon szinte minden szereplőt érintett. A kedvenc karakterem Jacob volt, aki a sajátos világlátásával, a tökéletlen tökéletességével már az első percben elrabolta a szívemet, a legunszimpatikusabb szereplő díját pedig Terra apjának osztottam ki, aki iránt nem éreztem mást, csak egy nagy adag megvetést.

Mindent összevetve ez a regény egy szívbemarkoló, elgondolkodtató, gyönyörű gondolatokkal teli, tartalmas olvasmány, amit bátran ajánlok mindenkinek.

4 hozzászólás
Orsi999>!
Justina Chen Headley: North of Beautiful – Iránytű Önmagamhoz

Amikor elkezdtem olvasni még nem tudtam, hogy mire is számítsak ettől a könyvtől, főleg, hogy csak egy kihívás miatt kezdtem neki. Azt kell, hogy mondjam, hogy kellemesen csalódtam, mert jó volt.
Bár a könyv első része annyira nem tetszett. Zavart, hogy Terra mennyire hagyta magát elnyomni. Folyton arra törekedett, hogy tökéletes alakja legyen, spoiler
Utána a második rész teljesen magával ragadott, le nem tudtam tenni. Ez már sokkal jobb volt, mint az első rész. Nem csak azért, mert Terra és az anyukája elutaztak, hanem azért is, mert végre hagyták kibontakoztatni a személyiségüket. Azt csinálták, amit csak szerettek volna, végre elkezdtek igazán élni.
Mellesleg a történetben egy szerelmi szál is bele van szőve, ami nem a könyv központi eleme, de ettől eltekintve tetszett. Végig szurkoltam nekik, hogy összejöjjenek.
Az elején nem értettem a könyv mondanivalóját, de a végére sikerült megértenem. Nem az a fontos, hogy mások mit gondolnak rólunk, hanem az, hogy mi elfogadjuk saját magunkat, ami néha nehéz. Manapság az újságokban, a tévében és szinte mindenhol azt látjuk, hogy ha valaki minél vékonyabb annál szebb. Meg hogy mindig tökéletesen kell kinéznünk, pedig szerintem ez nem kellene, hogy így legyen. Az a fontos, hogy mi jól érezzük magunkat a bőrünkben.
Olvasás közben nagyon megtetszett ez a geo láda dolog. Azóta már utána is néztem és kiderült, hogy Magyarországon ma már több mint 4000 ilyen elrejtette kincs van.
Amúgy szerintem ezt a könyvet nem csak lányok olvashatják, hanem fiúk is.

Sheila_7 I>!
Justina Chen Headley: North of Beautiful – Iránytű Önmagamhoz

Azt hiszem, hogy azt, amit most érzek a könyv után, egyik szó sem tudná kellően kifejezni.
Őszintén sajnálom, hogy a nagy megjelenési áradat közben ez a regény, vagy útmutató az élethez, elsikkadt, nem kapott nagyobb figyelmet, pedig megérdemelte volna. Mindenkinek a kezébe nyomnám kortól, nemtől és minden mástól függetlenül. Gyönyörű. Nem, nem tökéletes, mint ahogy a szépség és más sem az, de egy valódi gyöngyszem.
Eleinte megijedtem, mert a fülszöveghez hasonlóan egy olyan lányt kaptam, akinek semmi más nem fontos, csak a tökéletesség, a szépség. De ahogy fogytak a lapok, és haladtunk előrébb, úgy elkezdtem megismerni Terrát, a valódit. Azt, aki a rétegek alatt van. Ebben persze óriási szerepe volt Jacobnak.
Jacob elsőre nem egy álompasi. Nem plakátfiú, nem helyes, nem hibátlan. Egy egyszerű árva, ázsiai fiú, akinek a szája feletti sebhely állandó emlékeztetőként szolgál arra, hogy miért dobták el maguktól a valódi szülei mert nyúlszája volt . És közben mégis beleszerettem. Nem a külsejébe, hanem abba, ami ő. Az értékeibe. Abba, hogy nem akar mindenkinek megfelelni, helyette inkább őszinte. És az én szememben ettől lett több mint bármelyik másik srác. Róla elhiszem, hogy szembejöhet velem az utcán.
Ez a történet egyébként jóval többről szól, mint csupán a szépség kérdéséről. Vannak itt olyan családi problémák, melyek a mai világban sok helyen előfordulnak, csak az emberek nem beszélnek róla a nyilvánosság előtt. És igen, olyan mint egy iránytű, ami nem csak Terrának, de az olvasónak is segíthet megtalálni az utat önmagához, átértékelni a dolgokat.
Olvasás közben folyamatosan rázott a hideg, a sírás fojtogatott. Nem is mindig az eseményektől, sokkal inkább a mondanivalójától. Egészen a 29. fejezetig bírtam, ott elszakadt a cérna. Az káprázatos, szívszaggató és emberi.

Köszönöm @schesztiஐ ennél csodálatosabb ajándékot nem választhattál volna, mert ez nem csak egy könyv. Ez annál sokkal, de sokkal több. Köszönöm!

10 hozzászólás
K_A_Hikari>!
Justina Chen Headley: North of Beautiful – Iránytű Önmagamhoz

„A tökéletlenségeinkkel együtt vagyunk érdekesek, emlékezetesek, és igenis, gyönyörűek.”

Egy igazán aktuális, és szemléletformáló könyvet olvashattam, ami pont jókor került a kezembe. Azt hiszem, ezután már máshogy nézek a saját tükörképemre, vagy azokra az emberekre, akiknek nincs valami miatt „tökéletes szépségük.” Nem szeretnék többé egy lenni az ítélkezők közül.
Az biztos, hogy fontos gondolatokat tartalmaz, így jó szívvel ajánlom bárkinek, aki egy izgalmas lélek- és térbeli utazásra vágyik úgy, hogy közben a kényelmes fotelben olvas.
Most pedig megyek, és megkeresem a saját Valódi Északomat. Vagy talán mondhatnám úgy is, hogy megkeresem azt, ki is vagyok én magam a látható külsőségek mögött.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.com/2018/11/justina-chen…

18 hozzászólás
Csoszi>!
Justina Chen Headley: North of Beautiful – Iránytű Önmagamhoz

A könyvtárban nézelődtem és éppen a Könyvmolyképzős polcnál keresgéltem, amikor észrevettem a könyvet. Nagyon megtetszett a címe és a borítója is. Miután elolvastam a fülszöveget, tudtam, hogy ez a könyv hazajön velem. Egyáltalán nem bántam meg. Véleményem szerint kimagaslik az ifjúsági regények kategóriájában. Nem egy bugyuta sztorit kapunk átlagos lány-menő pasi románccal, vagy épp az oly kedvelt szerelmi háromszöggel, mint sajnos sok esetben. Számomra egy csodálatos utazás volt sok szép gondolatokkal, vívódással. Kedvenc szereplőm Terra, mert határozott, talpraesett. A legjobban a geocaching játék és a kínai út tetszett. A mondanivalója számomra az, hogy nem a külső, hanem a belső szépség, ami igazán fontos. Csak ajánlani tudom.

Lunèa_Charlotté>!
Justina Chen Headley: North of Beautiful – Iránytű Önmagamhoz

Elejétől kezdve imádtam. Olyan könnyű volt hasonulni a szereplővel. Annyi tanulság volt benne. Annyi mindenre felvilágosított, hogy mindig csak egy mosoly elég és nincs határ. A végét egyszerűen imádtam!!
Sokszor vagyok boldogtalan , mert egy jó könyvnek nincs folytatása. De ez így volt tökéletes.(Ha mondhatom ezt a könyv elolvasása után :))

2 hozzászólás
Wandamaci P>!
Justina Chen Headley: North of Beautiful – Iránytű Önmagamhoz

Őszintén szólva nem igazán tudtam, hogy mire számítsak. Mivel Vörös Pöttyös nem számítottam rá, hogy ilyen érett gondolatokat fog megfogalmazni, nem igazán érzékeltem, hogy tinédzserekről szól, szerencsére a drámák is elmaradtak.

Végig élveztem az olvasást, lekötött, izgatottan vártam merre halad a történet. Terra nagyon jó elbeszélő, szarkasztikus, de kedves, érdekes volt az ő szemén nézni az eseményeket.

A könyv több problémát boncolgat egyszerre: szóbeli bántalmazás, önelfogadás, születési rendellenességek, örökbefogadás, sekélyes kapcsolatok sekélyes emberek, tökéletesség hajhászás… sokáig tudnám még sorolni.

Jacob betoppanásával még jobban olvastatta magát a történet. Ami a legfontosabb megmutatták egymásnak, hogy milyen, amikor valaki teljesen elfogad és úgy kedvel, ahogy vagy.

Ezt a történetet is odaadnám minden tinédzser kezébe, aki kételkedik önmagában, aki meg akar felelni valakinek, aki talál kivetnivalót magában vagy csupán csak kirakat kapcsolatban tengődik. A szereplők rendkívüli jellemfejlődésen mentek keresztül és fontos gondolatokat vittek végig, amikből szerintem más is rengeteget profitálhat.
A legvégső és legfontosabb üzenet pedig: egyedi vagy, csak egy van belőled az egész világon, légy rá büszke, csodaszép vagy! <3

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2020/08/justina-chen-head…

gab001 P>!
Justina Chen Headley: North of Beautiful – Iránytű Önmagamhoz

Bevallom, sokkal rosszabbra számítottam. Lehet, hogy végül ezért tetszett annyira. Kedveltem Terra és Jacob párosát, de különösen a kínai utazás részletei tetszettek, hiszen magam is jártam ott és több dolog is visszaköszönt, amit megtapasztaltam. Ennél azonban sokkal több volt a könyvben, hiszen Terra életét nagyon sok körülmény befolyásolja, de talán leginkább az önmagával szembeni maximalizmusa. A könyv szerintem arra próbál ráébreszteni, hogy önmagunkban kell megtalálni azt az erőt, ami képes átlendíteni minket bármilyen akadályon és táplálni az önbizalmunkat. Nagyon tetszett, hogy a könyv egyfajta térképként szolgál és minden e köré a motívum köré összpontosul. Érdekes utazás volt.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
398 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632456720 · Fordította: Goitein Veronika
Dyus33>!
Justina Chen Headley: North of Beautiful – Iránytű Önmagamhoz

Csillagos tízes! Annyira jó volt hétköznapi témáról olvasni, nem hétköznapi helyzetekben. A könyv arról szól, amiről a mai világ. A külsőségekről, és annak vélt fontosságáról. Aztán megmutatja nekünk, hogy mennyivel fontosabb a család, a családi kapcsolatok, a szeretet, a megélt érzelmek, az önmegvalósítás. Megmutatja, hogy küzdenünk kell, bátornak kell lennünk, mernünk kell kiállni magunkért, és ha kell, másokért is. Megmutatja, hogy mindenben lehet szépséget találni, ha akarunk.
Az csak rajtunk múlik, akarunk e….


Népszerű idézetek

Destinee>!

Mindenkinek adódik egy olyan pillanat az életében, amikor választás előtt áll. Amikor tudja, hogy lesz Előtte és Utána, és az a bizonyos pillanat a vízválasztó.

296. oldal, 25. fejezet - Nulladik hosszúsági fok

Kapcsolódó szócikkek: Terra Cooper
Ninácska P>!

Csak egy jó tanács: ha önmagad elől menekülsz, ne nézz tükörbe.

343. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Terra Cooper · tükör
Destinee>!

Jacob kivirult. Sugárzott róla a jókedv, mint atomreaktorból a radioaktivitás.

166. oldal

3 hozzászólás
h_orsi>!

– Meglepetés!

230. oldal, 20. fejezet - Nagy léptékű térképek (Könyvmolyképző, 2012)

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Kelly Oram: Cinder és Ella
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Richelle Mead: A halál csókja
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Jenn Bennett: Alex, nagyjából…
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 3. – Karácsonyi őrület
Rainbow Rowell: Eleanor és Park
Sarah Dessen: Tökéletes
Jessica Park: Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig