77. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

A ​tükrök városa (A szabadulás 3.) 132 csillagozás

Justin Cronin: A tükrök városa

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​általunk ismert világ letűnt. Vajon milyen új világ váltja fel a régit?

A Tizenkettek elpusztultak, és a mindenre rátelepülő sötétség százesztendős borzongató uralma véget ért. A túlélők előmerészkednek a falak mögül, és nekiveselkednek a társadalom újjáépítésének. Merész álmuk egy reményteli jövő.

Ám a távolban, egy halott, sivár metropoliszban ott várakozik a Nulladik, a Tizenkettek atyja. Régóta kísérti az emberi életét szétromboló gyötrelem, és az átalakulásából fakadó gyűlölet lángja vadul lobog benne. Dühét csak az csillapíthatja, ha eléri célját, és végez Amyvel, az emberiség utolsó reményével, a sehonnan jött lánnyal, aki felcseperedve harcba szállt ellene.

Vére szavára hallgatva Tőrös Alicia, a félelmetes harcos elindul a Nulladik végső menedékébe. Ám ott nem az vár rá, amire számított, hanem egy utazás a múltba. Valamint egy olyan ellenfél, aki egyszerre halálosabb és emberibb, mint azt valaha képzelte volna.

Még egyszer összecsap a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Carta Light

>!
Cartaphilus, Budapest, 2018
720 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632664996 · Fordította: Megyeri Andrea

Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Amy Harper Bellafonte · Peter Jaxon · Alicia Donadio · Michael Fisher (Páka) · Anthony Lloyd Carter · Sara Fisher · Caleb Jaxon · Logan Miles · Lore · Lore DeVeer · Lucius Greer · Tim Fanning (Nulladik)


Kedvencelte 20

Most olvassa 15

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 130

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
Justin Cronin: A tükrök városa

No, akkor próbáljunk stílszerűek lenni (de legfőképp tárgyszerűek) és elfogulatlanok maradni:
C. U. Nulladik év, 2. nap (vagyis Cronin után két nappal)
Elvetemült gyíkagyamban még veszettül zúgnak a zsánersznobizmus vészharangjai. Ráadásul el nem múló divat is jól megszólni az aktuális maniméker bestsellereket és szellemi atyjukat/anyjukat. Mindamellett úgy gondolom, hogy mindig, minden korokban meg kell adni az aktuális király(ok)nak azt, ami jár nekik. Ahogy King is alkotott számos kimagasló mesterművet a rengeteg közepes minőségű írás sorában, úgy el kell ismerni, hogy Cronin ezzel a trilógiával, a maga nemében szó szerint remekelt.
Persze, hogy a trilógia záróakkordja is csordultig tele van a rokon darabokra olyannyira jellemző gyermekbetegségekkel. A drakok rothadó fogsoránál is erősebben bűzlik a lapok közül a hamisítatlan „brúszvilliszes” amerikanizmus, a patetikus, olvasó érzelmeivel szégyentelenül játszó emóció-manipulátor gépezet, az írás minden sorából kacsingató filmipari forgatókönyv-automatizmus. A regény férfi főhősei sajnos a végkifejletre is csupán plasztik G.I. Joe-k maradnak és en block, az egész nem képes hosszú távon megkedveltetni velem a posztap. disztópia alzsánerét, de mégis…

…összességében el kell ismernem, hogy Cronin rendkívül következetes, konzekvens módon szerkesztett és mélységesen lelkiismeretes munkával kivitelezett trilógiát tett le az asztalra. A tükrök városában úgy varrja el a szálakat, hogy az nemigen hagy maga után kívánnivalót. A regény már-már epikus íve, a fentiekben elősorolt fölösleges allűrök nélkül, akár tökéletessé is tehetné az alkotást. A bevezető részekben elmesélt történet (Fanning meséje) szerintem olyannyira jól sikerült, hogy akár egy önálló (kis)regényként is megállná a helyét. Amit a szerző a női főszereplőkkel, sorsuk alakításával „művel”, az ugyancsak kiváló. Amy, Sara, Pim és legfőképp Tőrös Alicia mindvégig igazi hús-vér karakterként, életszerűen, és valóban élettel teli hősként mozognak, harcolnak, küzdenek, szó szerint élnek-halnak.

A történetszövés, a cselekmény vezetése kifejezetten szórakoztató, olvasmányos. Néhol ugyan a giccsfaktor komolyan megforgatta a gyomrom, de azért 4 és fél becsületes kézműves csillag jár neki.
Sőt, még ajánlom is – persze akkor már az egész trilógiát (ami azért nem egy rövid novellácska)…

9 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Justin Cronin: A tükrök városa

Hát végre sikerült a 3. részt is elolvasni. Amennyire vártam, hogy végre kiadják, sajnos nem váltotta be a reményeket. Az első 300 oldalon alig történik valami, azonban Nulladik történetét megismerhetjük. El nem tudtam képzelni, mit fog az író kezdeni a maradék 400 oldallal, de leginkább csak csigázta a kedélyeket, mert az akciósabb jelenetek csak töredékét tették ki. Még mindig az első rész a kedvencem, amit lehet, hogy újra kellett volna olvasni, mert nem mindenkire emlékeztem tisztán. Érdekesen zárta le a szerző, nem ilyenre számítottam, de annyira nem volt rossz.

2 hozzászólás
Lanore P>!
Justin Cronin: A tükrök városa

Cronin, bakker… rendesen elkapott a gépszíj. Nem hiszem el, hogy vége, hogy lezárult a sorozat, és el kell búcsúznom a szereplőktől, ettől a különös világtól. Itt van a könyv, amire évekig vártam, megtudtam, mi történt velük, de már nincs mire várni, már csak akkor láthatom őket újra, ha elölről kezdem a történetüket. Igen, lehet, hogy elfogult vagyok, de minden sorát imádtam, a Tükrök városa választ adott mindenre, emlékek, titkok, és a jövő pillanatai közt. Néha úgy éreztem, az író elkalandozik olyan részleteken, amit átlapoztam volna, nem tartottam fontosnak spoiler, de ezek nélkül nem állt volna össze egy egésszé Cronin világa spoiler. Hihetetlen, de az író el tudta érni nálam, hogy az annyira kedvelt szereplőkről néha megfeledkezzek, amíg éppen egy másik kedvenc életéért küzdöttünk a lapokon, mások sorsáért, teljesen a hatása alá kerültem a csatáknak, a menekülésnek, a reménynek, és persze, a veszteségeknek.
Hogy elégedett vagyok-e a az utolsó kötettel? Azt hiszem, igen, de őszinte leszek, a szívem szakadt szét, amikor spoiler. Ott voltam köztük, a másik Tizenkettekkel, harcoltam velük a szabadságért, építettem a hajót, és azon gondolkoztam, hogy vajon mikor voltak boldogabbak spoiler.
Hiányozni fogtok, Alicia, Peter, Theo, Mausami, Caleb, Pim, Sara, Hollis, Michael, Greer, Carter, Wolgast, és persze Amy… a Rólad szóló spoiler. Szóval gratulálok Cronin, úgy gondolom, teljesítetted a lányod kérését, és fantasztikus, évezredeken átívelő történetet írtál neki… az első soroktól kezdve az epilógusig spoiler.
ÖRÖK KEDVENC!!!

3 hozzászólás
Niitaa P>!
Justin Cronin: A tükrök városa

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/02/justin-cronin-t…

"Minden történet akkor ér véget, mikor visszatalál az elejére – áll a könyv belső borítóján. Mint egy farkába harapó kígyó, kört alkot. Amikor elkezdtem olvasni A tükrök városát, még bele sem gondoltam, mennyire igaz ez, de minden egyes mondattal egyre jobban erősödött bennem az érzet. Az élet egy végtelen nagy körforgás.
Justin Cronin mesterien alakította trilógiájában a szálakat és precízen kidolgozott minden mozdulatot. A disztópikus regények egyik nagy mérföldkövét alkotta meg. Csodálkozom, hogy megfilmesítési jogairól még nem tárgyalnak, ugyanis teljes mértékben megállná a helyét a képernyőn is, mindenféle változtatás nélkül. A szerző alapossága, rafinált ötletei, misztikus megvalósításai nem igényelnek további felturbózást. Ez a történet pont így jó, ahogy van. Nehezen engedem el a szeretett karakterek kezét, hiszen hatalmas utat jártunk be együtt. Megtépázva, gyásztól súlyos vállakkal, rogyadozó térddel állunk most egymás mellett, miközben egy csodaszép napfelkeltét nézünk. A tükrök városa grandiózus és méltó befejezése egy nagyívű sorozatnak. "

2 hozzászólás
smetalin>!
Justin Cronin: A tükrök városa

Igaz, hogy ez trilógia befejező része, de önálló könyvként is olvasható. Én legalábbis úgy tekintettem rá, hisz az előző két részt 5 éve olvastam és bevallom , mintha lobotómiát végeztek volna rajtam , semmire nem emlékeztem. Halványan megvolt a sztori körvonala, de ennyi. A szereplők teljesen kiestek. Először kicsit zavaró volt, de mikor túlléptem ezen, élvezhető lett. Nem mondanám hogy nagy segítség volt az író, nem nagyon voltak visszautalások, egy rövid összefoglaló az elején, de annyi a szereplő benne! Nekem mind újnak számított, ha más nem szeretne így járni, akkor tessék újra olvasni, én nem szoktam.
A történet: összességében klassz, a sorsokról olvasni, főleg a Nulladik élete tetszett, de a jelenben játszódó részeknél néha voltak zavaró elemek:spoiler. Az epilógus meg!
Most azért kell egy krimi.

tmezo P>!
Justin Cronin: A tükrök városa

„Minden történet akkor ér véget, amikor visszatér az elejére.”
„Az emberi történelem hosszú íve a végső próbatétel felé tartott.”

Szerintem ez egy jó zárókötet, és véleményem szerint mindkét fenti idézet igaz a történetre. Megvolt a végső próbatétel, és az epilógusban pedig láthatjuk, hogy szerencsére minden visszatért az elejére. spoiler
Volt benne visszaemlékezés: Fanning sok-sok oldalt kapott, és megvolt a válasz, hogy ő, hogyan került bele ebbe az egészbe, és végül mi motiválta őt végig.
Voltak benne békés időszakok, de érezni lehetett, hogy még nincs megnyugvás.
Sok a meglepetés, főleg, hogy nagyot ugrottunk időben, és érett felnőttek az eredeti kolóniai szereplők. Aztán ott volt Greer gondoskodása Amyről és Anthonyról, és nem utolsó sorban Fanning csapdája is a seregével. Michael hajója nagyon jó megoldás volt a menekülésre, tetszett ez a megoldás. spoiler
Amy nagyon meglepett a végén. spoiler Szerintem ez tett pontot igazán a történet végére.

Az epilógus nem mindig szerencsés, de itt nagyon sokat adott hozzá az egészhez. Megmutatta néhány képen keresztül az egészet, és láthattuk, hogy tényleg szerencsével jártak Michael hajójának utasai.
spoiler

Nagyszabású ez a történet, és meglehetősen részletes. De nem is lehetne másmilyen, mivel hosszú időszakot ölel fel. Mindig lenyűgöz, mikor valaki ilyen éveken átívelő történetet ír, és mindennek szentel figyelmet, és nem hagy nyitva kérdéseket. Kerek egészet alkot.

2 hozzászólás
buzavirág>!
Justin Cronin: A tükrök városa

Nyilván a győzelem ára az hogy elvesztünk jó pár szereplőt, sajnos azokat akiket nagyon megkedveltünk, de ha mégsem így történik szirupos véget kaptunk volna.
A utolsó rész olvasása előtt újra elolvastam az előző köteteket, és úgy érzem az előző részek fantáziadúsabbak és akció jelenet is több volt. Mégsem csalódás, mert az egyik legjobb disztópia, továbbra is. Ebben a részben kicsit sok a visszatekintés, de szűkséges.
Ez a rész a Tizenkettek halála utáni eseményektől indul, a Kolónia lakói, mind-mind felelőségteljes szerepet kapnak a továbbiakban. Amyvel csak sokára találkozunk, és Alicia is a maga útját járja érthető, fájdalmas okok miatt.
Ebben a részben a legmeghatározóbb szerep Michaelnek jut, Páka sorsdöntő lépésre szánja magát, nagyon alkot.
Sajnos nem kedvenceinkkel spoiler mégis a legvége talán a legszebb és a legmeghatóbb.

catilde>!
Justin Cronin: A tükrök városa

Fantasztikus sorozat.
Jó volt olvasni a befejezést, itt már minden kiderül. A visszatekintés a múltba sok minden kiderült és sok minden a helyére került.
Sokan megrettennek a kötetek hosszúságától de én mindenkinek csak ajánlani tudom.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Justin Cronin: A tükrök városa

Lezárult egy újabb sorozat én szerencsés voltam, hogy egymás után tudtam kiolvasni ezt a trilógiát és nem kellett várnom egy csomót a harmadik kötetre.
Mindenre választ kaptunk az nem volt kétség, hogy nyernek az emberek és ez nem spoiler hiszen a konferencia a vírus után 1000 évvel zajlik inkább az a kérdés , hogy ezt hogyan viszik véghez.
Engem érdekelt mi is történt Európában hát meg tudjuk, megismerjük Nulladik vagyis Fanning múltját mit miért tesz vagy tett miért lett olyan amilyen. Megkaptunk mindent amitől egy kötet jó lehet csatákat, meneküléseket, reményt és sok veszteséget én örültem neki hogy nem mindenki éli túl így lehet igazán izgulni mert senki sincs biztonságba.
Michael és Greer nagy kedvencek lettek igazán bekeményítettek , Peter olyan karakterré nőtte ki magát amire lehetett számítani, Calebet és Pimet kedveltem nem volt velük semmi bajom. Alicia nekem kicsit csalódás volt nem lehet ennyire ostoba hogy hit Fanningnak. Amy volt az egyetlen aki nem érdekelt sőt a legnagyobb csalódás 20 év telik el és nem tud változni inkább saját kitalált világába menekült
A végső csata Fanninggel jó lett nem lett eltúlozva gyorsan lerendezték és ez nem spoiler lehet tudni hogy nyertek.
És végére jött a 1000 évvel későbbi világ a konferencia a múltról, a járványról képekkel elméletekkel és egy kis meglepetéssel.
Nagyon örülök, hogy elolvastam , örülök hogy kivártam a teljes trilógia megjelenését igy volt jó egyben nem kellett várni.

Coffee I>!
Justin Cronin: A tükrök városa

Nagyon jó volt, szerettem. Sajnos lassan tudtam csak haladni vele egyéb teendőim miatt, ám ezzel sem veszített semmit az olvasásom a lendületességéből és így is nagyon érdekes volt. Talán egyszer, ha sok-sok időm lesz (mondjuk, ha nyugdíjas leszek :)), elolvasom egyben még egyszer a három kötetet. :)


Népszerű idézetek

Lanore P>!

Mi más is a gyerekkor, mint az átmenet a fényből a sötétbe, a lélek lassú fuldoklása a hétköznapiság óceánjában?

63. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Harper Bellafonte · gyerekkor
Lanore P>!

A gyerekek, gondolta, tőlük kapjuk az életünket; nélkülük semmik vagyunk, csak megjelenünk és eltűnünk, mint a szálló por.

563. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · Peter Jaxon
Lanore P>!

Minden történet akkor ér véget, amikor visszatér az elejére.

235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tim Fanning (Nulladik)
Lanore P>!

Minden gyűlölet egy nagy szerelemmel kezdődik.

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet · szerelem · Tim Fanning (Nulladik)
Lanore P>!

Egyszerre ráeszmélt, hogy az élet a születés pillanatától kezdve egyetlen óra felé tart. Ami látszólag a döntések labirintusa, választások sora a jövő számtalan útja közt, valójában egyetlen útvonal bejárása csak, és a célhoz érve és visszatekintve ez az egy ösvény látszik: a számodra kiválasztott pálya.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alicia Donadio
gesztenye63 P>!

– (…) Száz év alatt jó sok mindenen lehet gondolkodni. Mindenről, amit tettél, egykori ismerősökön, az elkövetett hibákon. Az elolvasott könyveken, meghallgatott zenéken, a napfény és az eső érintésén. Mind itt van belül. De persze ez nem elég, ugye? Ez itt a bökkenő. A múlt sohasem elég.

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tim Fanning (Nulladik)
Lanore P>!

Az élet, azóta megtanulta, sokszor annyiból áll, hogy a helyrehozhatatlan dolgokat próbáljuk helyrehozni.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Michael Fisher (Páka)
Anikó_Kádár P>!

Az elme nem könyörületes, nem igazságos, olyan gondolatokkal kínozza az embert, hogy mi mindent nem érhet el vagy nem tehet meg.

603. oldal

Kapcsolódó szócikkek: elme
Andrée P>!

A kétkedés emberi dolog. Az a fontos, amit kezdünk vele.

351. oldal

Andrée P>!

Az égig érő város úgy bukkant elő, mint egy látomás, kivált a tengerből, akár egy kastély, vagy egy óriási szent ereklye. Szédítő méretű romjait nem tudták befogni az érzékek, nem tudta földolgozni az elme. A napfény alacsony szögből, ferdén tűzött a tornyok homlokára, s lepattant róluk, mint a kilőtt golyó.

579. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Végítélet
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása
Stephen King: Éjszakai műszak
William R. Forstchen: Az utolsó nap
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Stephen King: Álomcsapda
Dan Wells: Partials – Részben ember
Stephen King: A búra alatt
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember
Mark Lawrence: Tövisek Királya