A ​tizenkettek (A szabadulás 2.) 340 csillagozás

Justin Cronin: A tizenkettek

Justin ​Cronin trilógiájának második kötete újabb mesteri formába öntött, vérfagyasztó remekmű, méltó folytatása A szabadulásnak.
Eleinte jó tervnek tűnt: tizenkét halálraítéltet megfertőznek egy ősi vírussal, hogy élő fegyverekké alakítsák őket. Csakhogy a Tizenkettek a vírus hatására vérszomjas szörnyetegekké váltak. Amikor kitörtek a titkos kísérlet helyszínéről, elszabadult a pokol. Rémálom lett úrrá a Földön. A vírus pusztítását túlélő kevesek kis ellenállócsoportokba szerveződtek. Ám ha biztosítani akarják az emberiség fennmaradását, ahhoz nem elég, hogy igyekeznek életben maradni. Veszélyes küldetésre kell vállalkozniuk: fel kell kutatniuk a Tizenkettek mindegyikét, hogy végezzenek velük. Az ellenállók különös dolgot tapasztalnak: a fertőzöttek viselkedése érthetetlen módon megváltozik. A nyomok egy komor diktatúrához, a Hazához vezetnek, ahol egy igen különös trió nő igyekszik kedvére formálni az emberiség jövőjét. Talán csak egyvalaki húzhatja keresztül a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Carta Light Cartaphilus

>!
Cartaphilus, Budapest, 2013
648 oldal · ISBN: 9789632663227 · Fordította: Baló András Márton
>!
Cartaphilus, Budapest, 2013
648 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632662947 · Fordította: Baló András Márton

Enciklopédia 43

Szereplők népszerűség szerint

Amy Harper Bellafonte · Brad Wolgast · Alicia Donadio · Peter Jaxon · Michael Fisher (Páka) · Anthony Lloyd Carter · Bernard Kittridge ("A denveri végvár") · Hollis Wilson · Lawrence Grey · April Donadio · Bellamyné · Caleb Jaxon · Curtis Vorhees (Vor) · Delia Vorhees (Dee) · Emily Dickinson · Fred Wilkes · Gunnar Apgar · Horace Guilder · Jamal · Joe Robinson · Juan Sweeting (Ceps) · Lila Kyle · Linda Robinson · Lore · Lore DeVeer · Lucius Greer · Tifty Lamont

Helyszínek népszerűség szerint

Fort Collins · Kearney · Kerrville · Texas


Kedvencelte 80

Most olvassa 22

Várólistára tette 166

Kívánságlistára tette 187

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Rituga P>!
Justin Cronin: A tizenkettek

Még mindig a könyv hatása alatt vagyok. Az előző részét nem a múlt héten fejeztem be. Féltem is tőle, hogy majd nem fogom tudni, hogy ki kivel van, belekeveredek, mint Floki a lábtörlőbe. Megdöbbentem, hogy ahogy olvastam az oldalakat, folyamatosan elevenedtek meg az első rész eseményei akkor is, ha úgy éreztem, már elfelejtettem. Mert úgy tűnik, valóban maradandó nyomot hagyott bennem már akkor ez a történet. Ennél a résznél végig azt éreztem, hogy minden egyes mondat, oldal nagyon fontos. Végig izgalmas, pörgő volt a cselekmény. Minden szereplőért izgultam, átéltem a sorsukat. Újabb életek, sorsok bontakoztak ki előttem, újra el kellett engednem olyan karaktereket, akik belopták magukat a szívembe valamivel. A befejezése pedig felcukkolt, hogy igenis el kell olvasnom a történet befejezését is. Mert egyértelmű, hogy ez a történet még nem fejeződött be.

2 hozzászólás
Niitaa P>!
Justin Cronin: A tizenkettek

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/02/justin-cronin-t…

"Az eksztázis élményt kiváltó A szabadulás című regény után A tizenkettek méltó folytatás. Noha voltak vele problémáim, amiket nem tudok maximálisan megbocsátani (nem, akkor sem tudok túllépni az első párszáz oldaltöltésen, ami pont annyira lényeges, mint amennyire felesleges), még mindig azt kell mondanom, hogy ez a pasi aztán tud valamit. Ha zombi/vámpír támadás történne, én tuti addig mennék, míg oda nem érnék hozzá, mert nála van a túlélés kulcsa. Ebben biztos vagyok. Nem hiába rajongok ennyire ezért a sorozatért!
Egyáltalán nem mézesmázos. Végtére háborús övezetben vagyunk, nem érünk rá a mély érzelmek felszínre hozására! Nem, itt menni kell előre, élre törni, akár a saját életünk árán is. Fondorlatosnak kell lenni. S a legfontosabb: nem szabad feladni. De azért emellett mégis emberekről beszélünk, akiknek fontos a különböző kapcsolatok építése, hiszen a saját lelki nyugalmuk és meggyőződésük nélkül nincs erő, mely előrefele hajtaná őket ebben a zord világban. Minimális romantika, melytől még egyáltalán nem lesz romantikus, ám mégis megmutatja, hogy nem egy rideg, pusztulásra ítélendő világban járunk. Megmutatja, hogy miért érdemes küzdeni.
Azt hiszem, Justin Cronin nevével bármit el tudnak nekem ezentúl adni. Tehetséges, jó képzelőerővel rendelkező író, akinek fontos a történet határozott felépítése és a különböző taktikai lépések és összefüggések felvázolása.
Szóval, ide nekem a harmadik résszel is, hogy láthassam, kik fognak végül győzedelmeskedni: a fertőződöttek vagy az emberek. Válaszokra van szükségem! Válaszokra!"

Ibanez P>!
Justin Cronin: A tizenkettek

Abszolút csillagos ötös! Nagyon megörültem az elején, hogy ismét visszakerülünk a vírus kiszabadulásának idejébe, megismerünk más történeteket (még ha fájón is végződik), nagyon tetszett a mezei jelenet spoiler. Amy kicsit visszaszorul ebben a kötetben, inkább Peter, Alicia és legfőképp Sara a főhősünk, emberi szinten pedig egy igaz disztópikus, emberi gonoszság által fenntartott telepre kerülünk, borzongató volt olvasni, hogy Lila szolgálói spoiler milyen véget értek… Néha megvallom, kicsit zavaros volt, főleg az idősíkok ugrálása, Guilder-ék szerepe és Wolfgast újbóli megjelenése, azt hiszem, ez egy olyan sorozat, amit egy idő után újra elolvas az ember és akkor is új dolgokra bukkan. Pörgős, véres, izgulós. A kétharmadánál egyébként úgy voltam vele, hogy no mi a fene, ebben a részben a tizenkettekből még senkit sem öltek meg, ha így haladunk, akkor hogy lesz ez megoldva, hiszen már csak egy rész van hátra… :-D

11 hozzászólás
kratas P>!
Justin Cronin: A tizenkettek

Trónok harca egy másik időben. Az eleje nekem – szokás szerint – félelmetes volt és egy darabig nem értettem, hogy miért volt erre szükség – mármint ilyen hosszú felvezetésre, amikor a múltkor már eljutottunk valahova –, de aztán ahogy minden a helyére került, hát ejha, remekül lettek kuszálva, aztán meg elvarrva a szálak… és most jó lenne nem rögtön folytatni, hogy mi is lesz még itt.

1 hozzászólás
Lanore P>!
Justin Cronin: A tizenkettek

Fogalmam sincs, mi történt velem, de amikor 2 évvel ezelőtt megláttam a könyvesboltban az első rész (A szabadulás) borítóját, azonnal beleszerettem, anélkül tettem a kosaramba, hogy elolvastam volna a fülszövegét, mert megbabonázott, és egyszerűen tudtam, hogy kell nekem. Életem egyik legjobb könyves döntésének tartom! Az első rész 900 oldalas, fantasztikus élménye, és egy hihetetlenül falhozcsapós befejezés után majdnem két évet vártam arra, hogy megtudjam, mi történt az én drága szereplőimmel. És most végre, végre elolvashattam! Már az első soroknál visszatértek az emlékek, minden fájdalom, minden érzés, ami úgy hiányzott. Cronin nem hazudtolta meg önmagát, még az első 20 oldalnál sem tartottam, de ő már gyomron rúgott, és fel is mosta velem a padlót. Ahogy újra belerázódtam Amy és a többiek történetébe, sok új szereplőt ismertem meg, és ismét rádöbbentem, hogy a karakterek milyen erősek, részletesek. Mindenkinek megvan a maga egyedi története, más-más módon dolgozzák fel a világvégét, a kilátástalanságot és a veszteségeiket, ahogy mindenkinek mást jelent maga a szabadulás is. Danny, a kissé együgyű buszvezető, aki jámbor, jószívű, a légynek sem tudna ártani, de akkor is felszáll az iskolabuszra, és megy a gyerekekért, amikor már város sincs, iskola sincs, sőt utak is alig. Kittridge, a volt katona, aki erőt és fáradságot nem kímélve próbálja irtani a fertőzötteket, és segít a menekülőknek, ahogy csak tud. April, aki anyatigrisként védelmezi kisöccsét, miközben ő maga is kislány még, és miután megtudtam a vezetéknevét, újra rádöbbentem, hogy az író szövevényes agytekervényeiben még mindig rengeteg a lehetőség. Lila, aki a maga sajátos módján próbálja kímélni magát, a múltjába kapaszkodik, miközben jövője már nem lehet. De ott van Grey is, a Tizenkettek és még jópáran, akiknek a viselkedését nem tudtam kategorizálni, néha pozitív, néha negatív jellemeknek tűntek, míg végül aztán szép lassan minden apró kis mozaikkocka a helyére került, ahogy Cronin megálmodta. És azt kell mondjam, ha ő álmodik, akkor nekünk, olvasóknak végünk van… az álmai ugyanis ütősek, bővelkednek a meglepetésekben, és egy percre sem engedik el az agyad… a könyv során olyan szereplők tértek vissza, akikre már nem is mertem számítani, és leesett állal, hatalmas örömmel sírtam el magam, annyira jó volt újra olvasni róluk. De ha Cronin ad valamit, azt máshonnan el is veszi, így ismét búcsút kellett vennem néhány kedvencemtől, bármennyire nehezemre esett… ráadásul nem kímélte őket, a szívem szakadt meg a borzalmak során, amiket velük együtt éltem át.
Fordulatos, izgalmas, letehetetlen és egyben zseniális alkotás lett a Tizenkettek, az utolsó fejezetek természetesen nem hagynak kétséget afelől, hogy a harmadik részért is a falat fogom kaparni… ebben csak egy rossz van, mégpedig az, hogy ha jól tudom, az író még el sem kezdte írni… úgyhogy nincs más hátra, mint felkészülni lelkiekben egy hosszú, nagyon hosszú várakozásra, hogy a kedvenc sorozatom méltó befejezést kapjon. Most pedig… most pedig kell egy kis szünet, nem tudok új könyvbe kezdeni, amíg ilyen erős hatással van rám ez a könyv… adok egy kis időt magamnak.

„Even on the darkest night, my friend, life will have its way…

Bővebb értékelés @MFKata blogján http://mfkata-about.blogspot.hu/2013/12/lanore-justin-c… :)

10 hozzászólás
Véda P>!
Justin Cronin: A tizenkettek

Nem tudom egy tökéletesen megírt thriller, hogy lehet annyira szép, hogy az ember teljesen megakad a mondat gyönyörűségén és elolvassa még vagy négyszer egymás után… Most teljesen oda vagyok ezért a trilógiáért.

Dyus33 P>!
Justin Cronin: A tizenkettek

Ahogyan A szabadulás számomra A KÖNYV, úgy A tizenkettek A második könyv. Mindent megkaptam tőle, amit egy trilógia második részétől megkaphattam. Fantasyelemeket, kalandot, rejtélyt, szeretetet, szerelmet, összetartozást, összeesküvést, csatát, magyarázatokat a kérdéseimre, de nem mindre! Úgy érzem, a befejező rész is tartogat még meglepetéseket. Az író tökéletesen tudta az idegeimet tépni a szereplők és színhelyek váltogatásával, néha az öklöm rágtam, hogy megtudjam, mi fog a következő oldalon történni, és mi lesz kedvenc túlélőimmel, miközben nem egy gyorsan olvasós könyv. Agyalgatós. Egyetlen hibáját tudom felróni a könyvnek: nem mindig voltam tisztában azzal, hogy most csak helyszínt váltottunk, vagy az időben is ugrottunk e.
Könnyeim érted hullottak, Tifty…

>!
Cartaphilus, Budapest, 2013
648 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632662947 · Fordította: Baló András Márton
2 hozzászólás
tmezo P>!
Justin Cronin: A tizenkettek

Köszönöm az írónak, ez így nagyon jó volt. Helyére került minden és mindenki, megismertük mindenki történetét. Jó volt a visszatekintés is, sok mindent jobban értek, és sikerült összekapcsolni a rengeteg szerteágazó szálat. Volt ahol megtorpantam, megzavart az időben való ugrálás, és akkor meg kellett állnom végig gondolni.
Helyenként döbbenetes információkhoz jutottam, elámultam a történteken, tátva maradt a szám, de végig nagyon szurkoltam minden szereplőnek.
Nagyon izgalmas rész volt, kíváncsi leszek a harmadikra mi maradt.

ƨɔɴом P>!
Justin Cronin: A tizenkettek

Par botor pillanatig azt hittem, hogy nem lesz kepes hozni az elozo resz szinvonalat. Orulok, hogy vegul meg sem igy lett. Sok minden a helyere billent, de megis megmaradt a kello izgalom es az a legkor, ami miatt keptelenseg letenni.
Megismerkedhettunk par uj karakterrel, akiknek a jelenletevel viszonylag hamar megbaratkoztam, bar morcos voltam, hogy Amy-ek ilyen sokat varattak magukra. Es hiaba, hogy kaptunk par valaszt, par szepen kibontott szalat, meg mindig halom kerdes maradt, nem is beszelve Amy-rol… Kivancsian varom a folytatast!

mrsp>!
Justin Cronin: A tizenkettek

Ebben a kötetben a spoiler helyeződött a hangsúly, viszont hőseinkben most sem csalódhattunk és rengeteg izgalmas pillanatot szolgáltattak nekünk. Mindegyik főszereplő viszontagságokon ment keresztül, néha még olvasni is fájt: elvesztették a reményt, küzdöttek, sírtak, közel kerültek a halálhoz és az események messzire sodorták őket egymástól. De mikor újra találkoztak szerencsés véletlenek folytán, mintha minden a helyére került volna, minden egyes darab egy óriási kirakóban összeállt eggyé, egy egységgé, amilyenek voltak, mielőtt elszakadtak egymástól. Számomra elképzelhetetlen, hogy tudtam eddig Justin Cronin írásai nélkül élni, hiszen az egyik legjobb disztópiás regényt írta meg, amit ember valaha látott, minden disztópiák ősanyját.

Folytatás: http://mostjo.blogspot.hu/2014/11/justin-cornin-tizenke…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Err>!

– Az meg mi?
– Szerintem egy tank.
– És mit keres ott?
– Talán itt felejtették, vagy ilyesmi.
– Szerintem a tankokat nem felejtik csak úgy ott, Lawrence. „Bocsánat, nem látta valahol a tankomat? Tudom, hogy valahol itt hagytam.”

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lawrence Grey · Lila Kyle
tmezo P>!

Kétféle gyűlölet van. Az egyik erőt ad az embernek, a másik kiszívja belőle.

398. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet
Err>!

Voltak könyvek, amelyeket csupán azért olvasott el, mert az iskolában valahogy kimaradtak, de a többségük őszintén tetszett neki. Üldögélt a garzonlakása csendjében, és más életekről meg más korokról szóló történetekbe merült; úgy érezte, mintha hosszú évekig szomjazott volna, és most végre kortyolna egy nagyot.

37. oldal

7 hozzászólás
Lanore P>!

Amy tudta, hogy az egyetlen igazi emberi valóság: az maga az élet, s az élethez halál is kell.

484. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Harper Bellafonte
mandarina>!

(Bocsánat, de vámpírokat hoztunk létre, először valamiért jó ötletnek tűnt.)

70. oldal

Niitaa P>!

Furcsa, hogy az egyik nap még teljes őrültségnek tűnhet valami, ami másnap már a legésszerűbb dolog.

500. oldal

Lanore P>!

Olyan leszel, mint az anya a gyermeknek, akit azért teremtettem, hogy feltámassza az elpusztult világot, mivelhogy ő lesz a bárka, amely elviszi az igazak lelkét.

8. oldal

mandarina>!

Már régen meg akarom kérdezni – fordult a túlsó oldalon ülő nő felé Jamal. – Hogy van ez maguknál, öreg hölgyeknél ezzel a taknyos zsebkendővel a ruhaujjban? Nem gondolják, hogy egy kicsit egészségtelen?
– Mondja ezt egy fiatalember, akinek annyi tinta van a karjában, hogy azzal egy stencilgépet fel lehetne tölteni.
– Stencilgép. Maga melyik évszázadból jött?
– Ha meglátom magát, fiatalember, egyetlen kifejezés jut az eszembe, mégpedig az, hogy „fertőző májgyulladás”.

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bellamyné · Jamal
Niitaa P>!

Higgye el, semmi nem fogható ahhoz, ha van az embernek egy saját kicsi lánya.

31. oldal

tmezo P>!

A túlélők busza, összesen tizenkettőé: az örökkévalóságig folytathatták volna így. És bizonyos értelemben folytatták is. A zöldellő, nyári mezők, az elhagyatott városok, ahol megállt az idő, a sűrű, árnyas erdők, a vég nélkül gördülő busz. Olyanok voltak, mint egy látomás, átsiklottak az örökkévalóságba, az időn túlra. Ott voltak, és nem voltak ott, láthatatlanul, de érezhetően, mint a csillagok a nappali égen.

200. oldal


A sorozat következő kötete

A szabadulás sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A Setét Torony – Callai farkasok
Stephen King: Éjszakai műszak
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert
Stephen King: A Napkutya
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember
David Mitchell: Felhőatlasz
Benjamin Percy: Vörös hold
Stephen King: A rémkoppantók
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Sarah Lotz: A Hármak